Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 02. 2017.

„NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“

U petak 17. februara u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti (Pariska 14) biće otvorena samostalna izložba Svetlane Volic. Kustos izložbe je Una Popović, kustos Salona MSUB.

 

Fotografija iz video rada Svetlane Volic


Video instalacija NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ druga je u nizu ambijentalnih izložbi u sklopu većeg umetničkog projekta Svetlane Volic „NON FINITO/Izvođenja prostornih narativa“. Projektom je predviđeno izvođenje više prostornih kompozicija u različitim galerijskim prostorima. Svaka izložba funkcioniše kao neponovljiva i autonomna poetska celina, koja egzistira za specifičnu priliku i specifičan prostor, a posmatraču pre svega treba da pruži iskustvo prisustva. Na taj način projekat je svojevrsna otvorena forma, kontinuirani stvaralački proces koji pretpostavlja mogućnost novog izraza, izvođenja i percepcije narativa.

Prvi pasaž projekta pod nazivom „San o drugom mestu“ izveden je u Galeriji 73 u Beogradu u obliku trokanalane video instalacije. Drugi pasaž „Gde prestaje svet“ komponovan je za Salon MSUB, kao nov prostorni narativ kompleksnije strukture, virtuelni predeo kroz koji se posmatrač kreće i čiji međuzavisni sadržaji nude mogućnost višeslojnog čitanja, povezivanja, percepcije i projekcije. Osnovu rada čine video snimci beleženi tokom istraživačkih putovanja u proteklih nekoliko godina (2013-2016). Oni formiraju video-biblioteku projekta, skladište prizora koji služe kao materijali za građenje vizuelno-poetskih struktura.
 
Za svaki snimak postojalo je jedno pravo mesto i jedno pravo vreme na kojem se rad mogao desiti. To su prizori iznad Atlanskog okeana, iz Rima, Venecije, Nju Orleansa, Istanbula, Dubrovnika, Berlina, Beograda, sa Zlatibora, ostrva Krf i tako dalje. Međutim, imenovanje tih destinacija nije od suštinske važnosti za sam projekat, radovi su mogli biti snimljeni gotovo bilo gde na planeti, čak i veoma blizu, u neposrednom okruženju autora. Jer ovde nije reč o turizmu, otkrivanju kulturno istorijskih sadržaja ili egzotici specifičnog mesta, već o kretanju, slobodi i svojevrsnoj potrazi za slikom. To je potraga za odgovarajućim prizorom koji će rezonovati sa pokretima u unutrašnjim predelima bića, koji će taj svet predstaviti, pokrenuti, uobličiti misao i pomoći joj da postane vidljiva. Mesto na kojem počivaju prizori ne nalazi se na globusu, u određenoj tački na mapi, niti čak u vidljivom svetu, već upravo na granici gde prestaje svet i gledanje.
 
Svetlana Volic rođena je u Beogradu 1974. godine. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Od 2014. godine zaposlena je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju asistenta, na kom pohađa i doktorske umetničke studije (mentor prof. Mileta Prodanović). Izražava se kroz različite medije: slikarstvo, video, video-instalacije, fotografiju, grafički i scenski dizajn. Realizovala je 11 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 60 grupnih izložbi, simpozijuma i festivala u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Češka Republika, Crna Gora, Estonija, Letonija, Mađarska, Bugarska, Italija, Grčka, Kanada, SAD i Nemačka). Realizovala je 18 video-instalacija za različite pozorišne predstave. Dobitnik je stipendije fondacije CEC ArtsLink, Njujork, SAD, 2013. Njeni radovi nalaze se u inostranim i domaćim kolekcijama.

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

Fotografija iz video rada Svetlane Volic


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs