Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Bojčinsko kulturno leto- kulturna scena na periferiji grada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 03. 2017.

Bojčinsko kulturno leto- kulturna scena na periferiji grada

I ovog leta, osmi put za redom, u prelepom ambijentu Bojčinske šume, nadomak Beograda, u mestu Progare, biće održana manifestacija „Bojčinsko kulturno leto“

 

Bisera Velenanlić na Bojčinskom kulturnom letu (foto: preuzeto od KC Surčin)

Svakog vikenda, od juna do septembra, na otvorenoj pozornici, nadomak Save posetiocima se nude raznovrsni programi. Manifestacija je zamišljena da, kombinujući turizam i kulturu, obogati život stanovnika Surčina i okoline, kao i mnogobrojnih posetilaca i turista iz zemlje i inostranstva. Spisak onih koji su nastupali na letnjoj pozornici je impozantan, gostovali su eminentni muzičari, glumci, plesači... Sve ovo svedoči da je u pitanju jedna ozbiljna manifestacija, koja je već postala prepoznatjliva. Koncept je zasnovan na raznolikosti programa, koji može da zadovolji različite ukuse. Tako se leti, svakog vikenda održavaju koncerti klasične, rok, zabavne, džez, elektronske, starogradske, etno i narodne muzike,  „stand up“ komedije, dečije predstave, renomirane predstave beogradskih i lokalnih pozorišta, književne večeri, nastupi kulturno-umetničkih društava, baletskih i plesnih grupa. U početku, posetioci su bili uglavnom meštani koji žive u okolini, a poslednjih godina bude i preko 3000 posetilaca za jedno veče.

YU grupa na Bojčinskom kulturnom letu (foto: preuzeto od KC Surčin)

A sve je počelo još pre oko 30-ak godina, saznajemo od Sanje Elez Trojanović, pomoćnika direktora Kulturnog centra Surčin:

„Pre oko 30 godina postojala je bina u Progaru na obodu Bojčinske šume, gde se i danas nalazi otvorena letnja scena na kojoj su se odigravale igranke koje su bile popularne za građane Surčina ali i okolnih mesta. Vođeni lepim uspomenama i idejom organizovanja dešavanja za opuštanje građana Surčina, a usled nedosatka kulturnih događaja, rodila se inicijativa građana za izgdradnjom letnje scene na istom mestu, koja će biti namenjena kulturnim dešavanjima. Stvorili su se uslovi 2007-2008 godine za izgradnju ove scene, jer je u tom periodu GO Surčin raspolagala sa dovoljno sredstava za ulaganje u kulturu.“

 

Nastup COTK "Tent" na Bojčinskom kulturnom letu (foto: preuzeto od KC Surčin)

U početku organizator je bila opština Surčin, a od prošle godine o manifestaciji brine Kulturni centar Surčin. Kako kažu, u KC, vode računa ne samo da dovedu eminentne izvođače, već i da tehnička podrška  bude dobra, da bi manifestacija zasjala punim sjajem. Sledeća, veća planirana investicija je izgradnja zatvorenog prostora, jer u slučaju kiše postoji samo 500 mesta ispod natkrivne scene, što je nedovoljno za sadašnji broj posetilaca.

Kako saznajemo od Sanje Elez Trojanović, i dalje će se truditi da održe kontinuitet, poboljšaju program, kao i da osveže manifestaciju sa nekim novim, nesvakidašnjim izvođenjem koje će biti iznenađenje za sve posetioce i izazov za organizacioni odbor.

„Ovakav plan biće primenjen i u 2017. godini, s tim da već imamo opredeljena sredstva odlukom osnivača Kulturnog centra - GO Surčin, ali ćemo se pridržavati jedinstvenog stava - zadovoljiti sve ukuse publike sa programima koji zadovoljavaju kriterijume kvaliteta ove manifestacije. I ostaje plan da kulturna dešavanja iz centra grada postanu redovan deo repertoara Bojčinskog kulturnog leta Time će ne samo postati dostupna stanovnicima GO Surčin, nego će i motivisati ljude iz drugih delova grada da posete Bojčinsku šumu, izađu iz gradskog jezgra i upoznaju lepote rubnih delova grada.“

Slađana Dimitrijević

 

 Grupa Legende na Bojčinskom kulturnom letu (foto: preuzeto od KC Surčin)

Poznati umetnici na "Bojčinskom kulturnom letu"

Do sada su na Bojčinskom kulturnom letu nastupali: Yu grupa, Vlatko Stefanovski, Ivana Jordan, Vasil Hadžimanov i Bisera Veletanlić, Gale i Najda, Zvonko Bogdan, Beogradski tamburaši, Valentino, Legende, Jadranka Jovanović uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije "Stanislav Binički", Leo Martin, "Neverne bebe", Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, Kendi Dalfer, Jelena Tomašević, Ana Bekuta, violinist Teofil Milenković, Esma Redžepova, kvartet Miše Blama, Masimo Savić, Dado Topić, grupa "Kal", "Van Gog, braća Teofilović, "Vrelo", "Viva Vox", brojna kulturno umetnička društva, a mnogobrojna pozorišta su gostovala sa svojim predstavama.



image5

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs