Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

26. 03. 2017.

Zaostavština Ojle Ivanjiicki

U nedelju 26. marta u 13 sati u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića) biće otvorena izložba "Zaostavština Ojle Ivanjicki"

 

Olja Ivanjicki, Triptih XX vek (foto:Istorijski muzej Srbije)

Autor izložbe je muzejski savetnik Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustos Izabela Martinov Tomović, dok je saradnik u realizaciji postavke Suzana Spasić, direktor Fonda „Olga Olja Ivanjicki”.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku kompanija Division visual solutions,  DDOR Novi Sad i Modne kuće Mona.

Izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki” kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umetnice nastoji da podseti javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon Oljine smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. Postavka predstavlja do sada najobimniji presek Oljinog raznovrsnog umetničkog stvaralaštva na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije. Na izložbi će publici biti predstavljena brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad. Tako će u posebnom delu galerije biti rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima.

Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim delima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posetioci će imati priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike. Među izloženim umetničkim delima svojim značajem se izdavajaju „Kosmički ciklus”, „Reciklirana istorija umetnosti”, koja obuhvata portrete slavnih umetnika koji su uticali na Oljin rad i triptih „20. vek”- serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek (portreti naučnika Karla Segana, književnika Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine). Pored toga, posetioci će biti u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za Modnu kuću Mona (kolekcije „Tesla”, „Njegoš” i „Carstvo”).

Pojedini segmenti Oljinog vizionarskog umetničkog rada će biti predstavljeni kroz interaktivnu aplikaciju- instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić.  Kao prateći dodatak izložbi, instalacija će omogućiti posetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, Oljinom životu i „priči iza umetnosti”.

Važno je spomenuti i da su tekstovi na postavci kreirani tako da prenose razmišljanja umetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje dela. Na taj način će sama umetnica predstaviti svoja dela publici u skladu sa svojim umetničkim i životnim stavom o trajanju kroz vreme, jer kako je sama govorila:

„Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put”.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se petkom od 17 časova (Suzana Spasić direktor Fonda „Olga Olja Ivanjicki”). Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Izložba je otvorena do novembra 2017. godine, a radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

 

(foto:Istorijski muzej Srbije)

Biografija Olje Ivanjicki

Slikar, vajar, pesnik, multimedijalni umetnik, jedina dama u poznatoj umetničkoj grupi Mediala.

Rođena je u Pančevu 1931. godine. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila u Beogradu.  Po završetku postdiplomskih studija dobija stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD, a potom učestvuje i u programu Fulbrajtove fondacije „Artist in residence”.

Izlagala je širom sveta na 99 samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi.  Oljin raskošan talenat ilustruje preko 20.000 njenih umetničkih dela, od kojih su mnoga našla mesto u muzejima (Metropoliten muzej u Njujorku, Muzej Santa Barbara, Filip Beman kolekcija u Filadelfiji, Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u Skoplju, Istorijski muzej Srbije itd) i privatnim kolekcijama širom sveta (kolekcije Kisindžer, Rokfeler, Karlo Ponti, Sofija Loren, Margaret Malori, NjKV princ Aleksandar II Karađorđević itd).

Bila je član ULUS-a i jedan od osnivača Niš Art fondacije za mlade umetnike, a 2007. je osnovala Fond Olga Olja Ivanjicki.

Olja Ivanjicki je preminula 24. juna 2009. godine u Beogradu.


 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs