Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 05. 2017.

"Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva"

U subotu 20. maja u 18 sati, Povodom Međunarodnog dana muzeja u Muzeju u Smederevu biće održani izložba i koncert "Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva", autora mr Snežane Cvetković i Miroslava P. Lazića

 

 

U okviriu izložbe u 19 sati biće održan i koncert kamernog sastava orkestra „Svetlost“ iz Smedereva. Učesnici su: Jelena Ugrinić (viola), Staša Timotijević (čelo) i Nemanja Petković (klarinet). Rukovodilac i dirigent Marko Đorđević. č

Ulaz besplatan.

Više o programu možete saznati na: www.mus.org.rs ili www.facebook.com/muzejsd

_____________________________________________________________________________________________

Istorijske i kulturne spone između Rudničkog kraja i Smedereva brojne su i duboke, najintenzivnije u poznom srednjem veku, u vreme despota Đurđa Brankovića. Duh despotske porodice Branković bio je izuzetno živ u Gornjem Milanovcu i Rudničkom kraju i tokom prvih decenija 20. veka, pronalazeći umetnički eho u talentovanoj građanskoj porodici Nastasijević iz Gornjeg Milanovca. Traženje inspiracije u srednjovekovnoj prošlosti i njeno preobražavanje u duhu savremene umetnosti, ujedinjavalo je braću Nastasijević u zajedničkom umetničkom delovanju.

Transponovanje lične drame i istorijske tragičnosti despota Đurđa Brankovića kroz umetnički izraz braće Nastasijević: književni, muzički i likovni, bili su nam inspiracija i povod za organizaciju izložbe. Njihovo zajedničko delanje na ovom polju predstavlja fenomen u srpskoj kulturnoj istoriji.

Muzička drama „Đurađ Branković“, izvedena pred publikom u Narodnom pozorištu u Beogradu 12. juna 1940. godine, bila je umetnički trijumf braće Nastasijević. Prema Momčilovom dramskom tekstu „Đurađ Branković“, Svetomir je komponovao muziku,  dok su nacrte za scenografiju radili i Svetomir i Živorad. Konačno, realizovana je scenografija slikara Stanislava Staše Beložanskog.

Nadahnut stvaralaštvom starije braće, lik despota Đurđa Brankovića i njegovo vreme oživeo je i Slavomir Nastasijević u istorijskom romanu „Teško pobeđenima“ (Beograd, 1976).

Izložbena postavka je realizovana zahvaljujući pozajmici predmeta iz Legata braće Nastasijević iz Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu i Narodnoj biblioteci u Smederevu.

Pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo.

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs