Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 05. 2017.

Evropska noć muzeja, 20. maj

Za Evropsku noć muzeja, 20. maja većina muzeja će raditi posle ponoći, a organizatori najavljuju izložbe, koncetre, radionice, predavanja...

 

Beograd: Etnografski muzej

U 18:00 časova  –Koncert starogradskih pesama u izvođenju Akademije edukative

Beograd: Istorijski muzej Srbije

U 13:00 časova

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića biće održano stručno vođenje kroz izložbu „Srbija 1915-16.” muzejskog savetnika i koautora postavke Nebojše Damnjanovića

U 16:00 časova

 Konak kneza Miloša u Topčideru –  Dramski prikaz „Što se bore misli moje“, koji realizuju Istorijski muzej Srbije i Kulturno – obrazovni centar „Radionica pod otvorenim nebom”. Autorka muzičko-scenskog igrokaza „Što se bore misli moje“ je Zlata Tipold. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delom života kneza Mihaila i kneginje Julije, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Zdravka Dimitrijevića.

Cilj programa je afirmacija srpske tradicije, kulture, jezika kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 2660- 422.

Beograd: Kuća kralja Petra I

od 10:00 do 21:00 časVođenje + Program

Književno veče posvećeno ruskoj literaturi i umetnosti sa kraja 19. i početka 20. veka. O delima: Bunjina, Šmeljova, Dostojevskog će govoriti: Boško Milosavljević, filmski producent i doktorant Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, jerej Dalibor Stojanović i Nikola Drobnjaković, glavni iodogovorni urednik izdavačke kuće “Bernar“. (Sa početkom u 19:00 časova)

Beograd: Prirodnjački muzej

Od 16:30 do 21:00 čas

Amfiteatar iza Galerije Prirodnjačkog muzeja  (Mali Kalemegdan 5)

Prirodnjačka bajka (pozorišna predstava – mjuzikl)

Prirodnjačka bajka je pozorišna predstava – mjuzikl i predstavlja spontani projekat, nastao kao rezultat niza radionica Prirodnjačkog muzeja tokom prethodne izložbe. Predstava  na šaljiv, dopadljiv i zabavan način objedinjuje priču o prirodi, istoriji nauke u Srbiji, mnogim naučnicima (Josif Pančić, Petar Pavlović i Jovan Žujović), zanimljivostima iz ekologije, biologije i geologije, kao i značaju Prirodnjačkog muzeja u očuvanju i prezentaciji prirodnog nasleđa, ali i edukaciji mladih. Poseban deo mjuzikla posvećen je borbi protiv neznanja, nekulture, vršnjačke diskriminacije i neravnopravnosti po bilo kom osnovu (genijalnost, invaliditet, socijalni status itd). U predstavi glume, pevaju, plešu i repuju: učesnici radionica, učenici osnovnih škola (OŠ Sonja Marinković, OŠ Branko Pešić, Srednja zanatska i druge škole), učenici muzičkih škola, pobednici takmičenja mladih pevača Zlatna sirena, članovi plesnih klubova i KUD-ova itd. Uporedo sa predstavom, na otvorenom prostoru oko bine,  istovremeno će se odvijati radionica origamija Napravi životinju od papira i likovna radionica Nacrtajmo Eksponat Prirodnjačkog muzeja uz prethodnu prijavu učesnika na e-mail draganav@nhmbeo.rs. Na kraju predstave, publika će moći da pogleda radove upravo nastale tokom radionica. U 17.00 sati na istom prostoru počinje i radionica aikodoa u organizaciji Aikido association Fujiyama, prijave na radionicu aikidoa putem mejla e.beckovic@gmail.com ili tel: 064 1241226. Autor teksta Prirodnjačke bajke je Dragana Vučićević, kustos Prirodnjačkog muzeja, a predstavu realizuju Prirodnjački muzej u saradnji sa Centrom za volonterski rad Duga i OŠ Sonja Marinković iz Zemuna.

Sopot: Centar za kulturu

Koncert muzičke škole „Petar Konjović“

Mala sala Centra za kulturu Sopot, 12.00

 TRIBINA

Predstavljanje fonda i projekta „Kreativna Evropa

DESK ZA KREATIVNU EVROPU Ministarstvo kulture Republike Srbije

gost. Dimitrije Tadić

Mala sala Centra za kulturu Sopot, 14.00

Novi Sad: Muzej Vojvodine

17:00 časova (Dunavska 35)

Muzejska igraonica – Devojački sanduci

Sigurno se pitate šta je to, kakav je to poseban sanduk pa se zove Devojački? Nekada je svaka devojka u kući imala svoj sanduk u koji su joj majka i baka pripremale miraz – stvari koje će udajom poneti u svoj novi dom. Često je i sama devojka vezla, prela, šila…da pokaže kako zlatne ruke ima, ali i da sanduk dopuni. Neki su bili veliki, neki mali, puni ili polupuni, ali svi su, bez izuzetka, bili lepo ukrašeni. Dođite da se družimo, da otkrijemo tajne koje neki sanduci kriju, da naučimo još nešto o našoj tradiciji. (17 sati)

18:00 časova

Muzejska igraonica – Upoznajte svet srednjevekovnih vitezova i princeza

Vodimo vas u jedno srednjovekovno utvrđenje u Fruškoj gori , u iščezli svet  viteških nadmetanja  i gozbi, opsada i kavaljera.  Svet princeza – svet pesništva i muzike, slikanja , lepog oblačenja i ponašanja. Upoznaćete Zakonik viteške časti, videti  viteške oklope i još mnogo mnogo toga.

19:00 časova

Kovači i vile  (Dunavski park)

Igrokaz “Kovači i vile” nas vraća u vreme keltske civilizacije i plemenske zajednice Skordiska.

Prikazuje kovače i šegrte koji prave oružje, ratnike koji vode viteški boj i dobre vile koje oživljaju poginule ratnike .

Performans je inspirisan eksponatima sa arheološkog dela stalne postavke Muzeja Vojvodine, a izvode ga učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada.

 19:30 časova  Koncert – Bajićevi slavuji (Dunavska 35)

Od 10:00 do 22:00 časa Lego klub Skockani (Dunavska 35)

Intervencije na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine

DUNAVSKI PARK

19:00 časova

Igrokaz – Kovači i vile

Igrokaz “Kovači i vile” nas vraća u vreme keltske civilizacije i plemenske zajednice Skordiska. Prikazuje kovače i šegrte koji prave oružje, ratnike koji vode viteški boj i dobre vile koje oživljaju poginule ratnike. Performans je inspirisan eksponatima sa arheološkog dela stalne postavke Muzeja Vojvodine, a izvode ga učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada.

Novi Sad: Muzej grada Novog Sada

Perfomans grupe Point dance studija će predstaviti savremeni ples uz špansku muziku. (nekoliko puta u toku večeri u Zbirci strane umetnosti)

Novi Sad: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

 

 Od 17:00 do 22:00 časa

„MAKETARSTVA – HOBI ILI NEŠTO VIŠE?“

AUTORI Članovi Maketarskog Kluba Novi Sad sa gostima, članovima Beogradskog Maketarskog Kluba – IPMS Srbija.

Tokom trajanja radionice pokazaćemo vam kako se prave makete  i kako se farbaju. Kako od gomile plastike i drveta ili već kojeg materijala, nastaje, avion, brod ,tenk ,automobil a sve to uz mirnu ruku i oštro oko. Farbanje četkicom i airbrush-vazdušnim pištoljem, specijalne boje i još mngo toga. 

Novi Sad: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Od 10:00 do 00:00 časova

Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihajlo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun

Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog 

Od 17:00 do 21:00 čas

Dela iz/van muzeja –kreativna dečja radionica oslikavanja prostora ispred muzeja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iUniverzitet EDUCONS

Od 19:00 do 00:00 časova

Otvoreni atelje – postavka i radionica. Akademija klasičnog slikarstva, Univerzitet EDUCONS, Sremska Kamenica

Od 21:00 do 22:00 časa

Teatar senki – Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Novi Sad

Od 22:00 do 23:00 časa

Projekcija video radova studenata Katedre za nove medije – Akademija umetnosti u Novom Sadu

Od 10:00 do 00:00 časova

Noć knjiga – muzejski katalozi, plakati, razglednice i suveniri u ponudi.

ARANĐELOVAC: Narodni muzej

 „Znakovi“, izložba Odeljenja za arheologiju Narodnog muzeja u Aranđelovcu, zamišljena je kao deo Projekta „Znakovi“, koji obuhvata raznorodne sadržaje: edukativne, kreativne, izložbene. S obzirom na činjenicu da neolitska plastika koju baštini Muzej-gost korespondira, i hronološki i stilski, sa onom koja se čuva u zbirkama našeg Muzeja, a u cilju apostrofiranja podudarnosti materijala, u Noći muzeja otvoriće se i izložba neolitskih nalaza „Znakovi“. Publika će se upoznati sa predmetima vinčanske kulture sa područja opština Aranđelovac i Topola koje, svojom nadležnošću, pokriva aranđelovački Muzej (upotrebne posude, oruđe, kultni predmeti: figurine, amuleti, žrtvenici). (20.00 – 21.00 č)

Prikaz „Znakovi i simboli“

Pored izložbe nalaza vinčanske kulture sa ovih prostora, Projekat „Znakovi“ obuhvata i pokušaje rasvetljavanja još uvek zamagljenih prostora neolitske religije kroz prikaz nošnje i nakita i  tumačenje znakova i simbola korišćenih u svetu neolita. U tom smislu ostvarena je saradnja sa likovnim sekcijama svih gradskih škola (pet  osnovnih i tri srednje) i realizuju se edukativne radionice za učenike i profesore na temu vinčanske kulture (u prvom redu – elementi kostima i zastupljeni simboli). Profesori likovne kulture sa darovitim učenicama izrađuju rekonstrukcije vinčanskog kostima koje će dopuniti nakitom i maskama izrađenim na radionicama tokom trajanja Manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“.

U Noći muzeja odvijaće se prikaz „Znakovi i simboli“ u kome će učenici- autori predstaviti svoje radove (svako će odenuti svoj kostim) uz prateću muziku i tekst kojim će čitač izgovarati poetizovan tekst u vezi sa vinčanskom kulturom, njenim fenomenima i znakovima.   (21.00 – 22.00 č)

BOR: Muzej rudarstva i metalurgije “Bor”

Predstava ”Socijalna pantologija”

U 20:00 časova, Muzej rudarstva i metalurgije

Borskoj publici će se stand up komedijom ”Socijalana pantologija” predstaviti Nenad Pantić, sociolog i poznati borski aforističar i stand up komičar. Glavna tema predstave je opis autorovog odrastanja i sazrevanja u maloj sredini, kao i kritika savremenih društvenih pojava.

 VALjEVO: Moderna galerija

U 18:00 časova

Predavanje Luke Tripkovića “Pitanje identiteta i odnosa prema sećanju u relaciji umetnosti i društva”, doktoranta na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku slikarstvo, i sa svojim romanom  “Osmeh pod gorom maslinovom” koji je objavljen u ediciji Prva knjige Matice srpske, i koji je ušao u uži izbor na NIN-ovu nagradu ove godine.

VRANjE: Narodni muzej

 

Od 17:00 do 01:00 čas

Narodni muzej, Pionirska 1

Stalna proširena postavka u zgradi Selamluka koju čine:

Izložba eksonata iz arheoloških zbirki smeštena u holovima zgrade Selamluka. Izloženi su materijalni ostaci ( keramika, metal, kamen) koji su evidentirani na teritoriji Pčinjskog okruga iz perioda neolita (mlađeg kamenog doba od 6000 god. p.n.e.)  eneolita, bronzanog, gvozdenog doba, perioda helenizma, antičkog rimskog perioda, ranovizantijskog, srednjeg veka i turskog perioda ( do početka 19. veka).

Etnološka izložba: seoske i gradske nošnje sa juga Srbije iz 19. i  20. veka, predmeti za pokućstvo iz 19. i prve polovine 20. veka.Dnevni salon porodice Stajić ( kupljen u Beču, 1909. god.), Devojačke soba porodice Đorić i Spavaća soba s početka 20. veka.

Izložba  Enterijer vranjske gradske kuće iz prve polovine 20.veka – trpezarija i spavaća soba

Od 10:00 do 01:00 čas

Galerija Narodnog muzeja, 29.novembra bb

Izložba slika Decembarska grupa ( 1955-60. ), iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

Izložba karikatura Mira Stefanovića  ( mala sala)

Od 17:00 do 01:00 čas

Muzej kuća Bore Stankovića, Baba Zlatina 9

Stalna postavka ( 20:00)

VRNjAČKA BANjA: Zavičajni muzej – Zamak kulture

U 19 časova – „Završni koncert nagrađenih učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Kraljevo odeljenje u Vrnjačkoj Banji, klase Anuške Nikolić, Ivane Cvetović, Vanje Srnić Zdravković

ZRENjANIN: Narodni muzej

Izložba dečjih ilustracija „Ida Ćirić“

17:30 časova – Mali salon

U Malom salonu NMZ povodom Evropske noći muzeja biće otvorena izložba dečjih ilustracija pod nazivom „Ida Ćirić“.

Ida Ćirić (1932–2007) bila je važna srpska ilustratorka za decu. Osim ilustracije, njeni interesi bili su oprema knjige, kolaž i objekti od papir-mašea. Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise. Dobila je 12 nacionalnih nagrada za ilustraciju. Priredila je šest samostalnih izložbi.

Zrenjaninskoj publici po prvi put biće predstavljeno preko 100 ilustracija rađenih flomasterima, laviranim tuševima i kolaž tehnikama, a među izloženim radovima biće i ilustracije publikovane u čuvenom dečjem časopisu „Poletarac“. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos-fotograf.

Predavanje „Vizija u oblacima pod lupom“

Ove godine se navršava 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike “Vizija u oblacima”, koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin. Tim povodom u Noći muzeja podsetićemo posetioce na ovu simbolističku predstavu koju je sam Predić detaljno opisao želeći da njome iznese gorku kritiku o životu, ljudima i njihovim sukobima. Na osnovu tih objašnjenja, viši kustos Sanja Vrzić napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje, a Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, kroz priču će posetiocima približiti značaj ovog izuzetnog dela. (21č – stalna postavka I sprat – legat Uroša Predića)

Prirodnjačka postavka „Ispod površine mora“

Od 17:00 do 01:00 čas,  stalna postavka II sprat

Posetiocima će u okviru ove kamerne postavke biti predstavljen jedan deo predmeta iz Ihtiološke zbirke (zbirke riba) NMZ. Ihtiološka zbirka Prirodnjačkog odeljenja zrenjaninskog muzeja oformljena je 1978. godine, od materijala koji je preuzet iz bivše Više pedagoške škole iz Zrenjanina – odeljenje biologije, i bila je namenjena praktičnoj obuci studenata. Zbirka se sastoji od 48 dermoplastičnih, 2 tečna i jednog osteološkog preparata, i ima isključivo muzeološku vrednost. U Okviru Noći muzeja, publika će imati priliku da vidi deo ove kolekcije koji predstavlja ribe karakteristične za morske dubine. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.

 Od 18:00 do 19:00 čas, Atrijum

Muzejska igraonica „Idem ja napolje!“

Igraonica je posvećena uzrastu od 6 do 10 godina i u njoj će deca imati priliku da u Atrijumu muzeja igraju „školice“, „klikere“, „lastiš“… kao i da isprobaju i nauče tradicionalnu igru „dugmeta“. Autor igraonice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke igraonice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 Od 19:00 do 21:00 čas, Atrijum

Arheološko-konzervatorska radionica „Umetnost mozaika“

Posetioci će imati prilike da se, kroz ovu radionicu, upoznaju sa tehnikom izrade mozaika. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 12 godina, koja će kroz improvizovane metodološke pristupe, imati priliku da izraze svoju umetničku slobodu i svoje ideje prenesu na izradu sopstvenog mozaika. Radionica je zabavnog i edukativnog karaktera. Autori radionice su:  Aleksandar Šalamon – volonter, kustos arheolog, Tatjana Petrović – operativni tehnolog za konzervaciju, Olivera Starčević – tehničar, Ana Kostadinović Nemet – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar, i Tamara Spasojević – volonter, dipl.likovni umetnik-slikar.

Od 19:00 do 21:00 časova, Mali salon

Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!”

Tema radionice je ilustrovanje pesme Duška Radovića “Strašan lav”. Aktivnost je namenjena deci i mladima, materijal za crtanje su flomasteri koje je Ida Ćirić kroz svoje ilustracije prvi put učinila ravnopravnim sredstvom likovnog izraza. Autor radionice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke radionice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 U 17:00 časova, Atrijum

Zajednički koncert Hora gerontološkog kluba i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“

Povodom Noći muzeja, zajedničkim koncertom predstaviće se dva zrenjaninska hora: Hor gerontološkog kluba (pod tehničkim vođstvom Danice Đorđević) i Hor muzičkog zabavišta „Kolegijum“ (dirigent Sanja Popović).

 U 19:00 časova, Salon

Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin – na kojem će se predstaviti učenici niže i srednje škole sa trzačkog, gudačkog i duvačkog odseka,  odseka harmonike i solo pevanja, kao i kamerni sastavi.

 U 20:00 časova, Atrijum

Koncert hora “SuperNova i BigBeng”

Horski festival “Slobodan Bursać” u okviru manifestacije “Noć muzeja” predstavlja još jedan zrenjaninski hor u cilju popularizacije i afirmacije horskog pevanja. Ovog puta nastupa hor “SuperNova i BigBeng” pod dirigentskom palicom profesora Marka Pejčića i uz pratnju zrenjaninskih rok muzičara. Organizacija i tehnička realizacija koncerta poverena je KulturKick creative production, Kulturnom centru i Narodnom muzeju. (20č – Atrijum)

 ZRENjANIN: Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka

 

U 18:00 časova

Koncert hora Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin

Od 18:30 do 20:00 časova

„Slikaonica – deca slikaju decu“

Radionice na kojima će se deca upoznavati sa umetničkim delima Mirjane Šipoš koja je često slikala decu, a ujedno će imati prilike da stvaraju sopstvene radove slikajući sebe, svoje drugare ili braću i sestre u različitim likovnim tehnikama.

JAGODINA: Zavičajni muzej

13:00 časova

Predmet baštine kao nosilac informacija u svetlu Reidentifikacije (Spomen album iz 1896.), dr Branislav Cvetković

Na primeru jednog luksuznog poveza a u nedostatku odgovarajuće dokumentacije, biće opisan složen postupak utvrđivanja identiteta muzejskih predmeta.

19:00 časova

Maskarada koledara

Kostimirani koledari iz etno grupe „Svarožići“ iz Jagodine  će u muzejskom prostoru i na ulicama prikazati zanimljive narodne običaje.

Animator: I. Đelić, I. Jovanović, N.Krstić, M.Vračević, N. Ljubomirović

JAGODINA: Muzej naivne i marginalne umetnosti

Projekcije dokumentarnih filmova:

Nek Chand‘s Rock Garden, Chandigarh, India

(o Čandovom „ Stenovitom vrtu“ u Čandigaru, Indija)

The Story of India (with Michael Wood), BBC, 2009;

Inside the Mahakumbh, National Geographic, 2013;

India Untouched: Stories of a People Apart, by Stalin K. 2007;

Children Of The Pyre, by Rajesh S. Jala, 2008

Priredila: N.Krstić u saradnji sa Amabasadom Indije u Beogradu i Fondacijom Nek Čand, London. (10-22č)

Promocija časopisa MNMArt, br. 5

Za sve posetioce MNMU uoči Noći muzeja pripremili smo novi broj muzejskog lista – MNMArt. O dešavanjima i aktivnostima u organizaciji MNMU, u periodu januar-maj 2017, pročitajte u novom broju 5.

Urednik: N.Krstić, Fotografije i dizajn: S.Štetić (12č)

Izložba radova štićenika Udruženja MNRO, Jagodina

Posetioci MNMU će u okviru Noći muzeja moći da pogledaju i kupe originalne radove štićenika MNRO (Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama) iz Jagodine. (17-22č)

Mala likovna radionica

Za najmlađe posetioce MNMU u Noći muzeja pripremili smo poseban kreativni zadatak, a ovogodišnja tema je: „Moj čarobni vrt“. Događaj je zamišljen kroz druženje sa decom školskog i predškolskog uzrasta, u cilju podsticanja stvaralačke kreativnosti i mašte.

Animator: I. Đelić, N. Ljubomirović, M.Vračević (19-22č)

Otvoreni konzervatorski atelje – priprema doniranih skulptura za izlaganje

Posetioci MNMU biće u prilici da u Noći muzeja posete otvorenu konzervatorsku radionicu u kojoj će se obavljati reparacija i priprema skulptura indijskog autora Neka Čanda (Nek Chand) doniranih za Zbirku MNMU. Čandova likovna ostvarenja, koja predstavljaju deo ostvarenih akvizicija MNMU u 2016. godini, po prvi put se prikazuju kod nas. Po završetku kompletne reparacije izložba autora N .Krstić:  Stenoviti vrt Nek Čanda biće otvorena septembra 2017. godine u organizaciji MNMU a pod pokroviteljstvom  Ambasade Indije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti realizovana u saradanji Fondacije Nek Čand (Nek Chand Foundation), London, Ambasade Indije i MNMU, Jagodina. (20č)

Muzičko veče

Nastup učenika Škole za muzičke talente u Ćupriji

Nastup učenika Škole Vladimir Đorđević u Jagodini (20č)

KRALjEVO: Narodni muzej

GALERIJA NARODNOG MUZEJA KRALjEVO

U 18:00 časova

Dobro veče gospodine Cvijiću

Škola u gostima

PREDSTAVLjANjE ŠKOLE I MANIFESTACIJE CVIJIĆEVI DANI sa scenskim programom OŠ Jovan Cvijiću Sirči

Predavanje JOVAN CVIJIĆ IZ DRUGOG UGLA, Dr Stevan Stanković, profesor emeritus Geografskog fakulteta u Beogradu i predsednik  Srpskog geografskog društva

U 19:30 časova

Interaktivno – scenski program „Jovan Cvijić i jugosloveni”, glumac KUD-a “Abrašević“ Dragan Pešić u ulozi Jovana Cvijića i članovi glumačke sekcije KUD „Abrašević” u nošnjama naroda sa jugoslovenskog prostora.

U 20:00 časova

Koncert hora KUD – a „Abrašević”

U 21:00 čas

Igre jugoslovenskih naroda, ansambl KUD – a „Abrašević”

MUZEJ SLATKA – KUĆA CVETIĆA (Cara Lazara br. 2)

Od 18:00 do 22:00 časa

Prezentacija zbirke recepata „Muzeja slatka” i interaktivni program pod nazivom „Razmena recepata” gde će posetioci biti u prilici da međusobno razmenjuju stare porodične recepture za spravljanje ovog tradicionalnog i po mnogo čemu specifičnog proizvoda.

KRUŠEVAC: Narodni muzej

Otvaranje izložbe HAJDEMO U PLANINE!

Kuća Simića, otvaranje: 20. 05.  2017, 20 časova

Planinarski klub „Jastrebac“ za dve godine proslavlja sedmdesetogodišnjicu svoga postojanja. Tim povodom, u Kući Simića biće otvorena izložba posvećena radu društva, sa željom da se široj javnosti približe najinteresantnije i najznačajnije akcije u kojima su učestvovale generacije planinara, alpinista, skijaša, nekadašnjih i sadašnjih članova PK „Jastrebac“, što će biti doprinos popularizaciji rada društva, kao i priprema za obeležavanja ovog značajnog jubileja u širem okruženju.

Autor izložbe je članica društva Zorana Drašković Kovačević, kustos Narodnog muzej

LESKOVAC: Narodni muzej

18:00 časova – „Igrajmo se mice, kockice i zujalice“ – radionica za decu (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2)

19:00 časova –  Dramska sekcija Škole za tekstil i dizajn „Od niti do modne piste“ (Gradska kuća, Učitelja Josifa 10)

19:30 časova – KONCERT Kamernog orkestra „Amorozo“  (Narodni muzej Leskovac, Stojana Ljubića 2)

20:00 časova – KONCERT „Pesmom i igrom kroz vreme“, etno odsek Muzičke škole „Stanislav Binički“ Leskovac (Gradska kuća, Učitelja Josifa 10)

21:00 čas – KONCERT Ženskog hora „Viva voce“, pratnja na gitari Marko Aleksić, dirigent Mirjana Perišić (Gradska kuća, Učitelja Josifa 10)

NEGOTIN: Muzej Krajine

17:00 časova na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka

Dečja predstava Uspavana lepotica u produkciji Centra za kulturu Bor.

18:00 časova na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka

Nastup dece iz OŠ Branko Radičević, autor programa  Moje pesme, moji snovi je Ema Milošević.

19:00 časova u lapidarijumu Muzeja Krajine

Izložba radova likovne radionice Dragane Jaćimović.

20:00 časova u Rodnoj kući Stevana Mokranjca

Nastup ansambla Renesans. Program pod nazivom Iz vremena gromovite tišine u trajanju od 60 minuta sadrži muziku: helade, kine, srednjeg veka, renesanse, baroka i tradicionalnu muziku Srbije.

NOVI PAZAR: Muzej “Ras”

Koncert učenika Srednje muzičke škole iz Novog Pazara

Nastup hora Srednje muzičke škole

NIŠ: Galerija savremene likovne umetnosti

Od 19 do 20 sati, Paviljon u Tvrđavi

Koncert „Od muzike se raste

Nastup  učenika nižih razreda Muzičke škole u Nišu iz klase violončela Tijane Mitić Adamović i klase flaute Marije Mitić. Tokom koncerta za najmađe goste programa biće organizovana likovna radionica.

Od 20.30. do 21 sat, Galerija Srbija

Hor Gracija koga čine učenici niških srednjih škola.  Dirigent hora je Suzana Petrović.

Od 21.30 do 22. sata, Galerija Srbija

Nastup Gudačkog kvatreta Fakulteta umetnosti u Nišu

PANČEVO: Narodni muzej

18:00 časova –  Autorsko vođenje kroz izložbu „Kolski odbojnik, šta to beše?“, Nikola Vlajić, etnolog savetnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo

19:00 časova –  Promocija brodomaketarskog kluba „Panon“(saznajte kako se prave brodovi u boci)

20:30 časova –  svirka u dvorištu Muzeja – „Trio Krstić“

 

PARAĆIN: Zavičajni muzej

Od 18:00 do 00:00 časova – Učenici vodiči

Učenici O.Š. Momčilo Popović će umesto kustosa Muzeja, voditi posetioce kroz stalnu i povremene postavke i imati priliku da se upoznaju sa poslovima muzejskog vodiča i kustosa.

Od 10:00 do 01:00 čas, prizemlje – Stalna postavka 

Od 10:00 do 01:00 čas, na spratu – Izložba „Staro i nestalo voće Srbije“

Od 10:00 do 01:00 čas, podrumske prostorije Izložba„Srednje Pomoravlje u srpsko-bugarskom ratu 1885-1886. godine“

PETROVAC NA MLAVI: Zavičajni muzej

ZAVIČAJNI MUZEJ

otvaranje 20:00 – 01:00  „Ženska radenička škola u Petrovcu na Mlavi“

Istorijsko-dokumentarna izložba o Podružini ženskog društva i njenoj Ženskoj radeničkoj školi u Petrovcu na Mlavi. Izložba fotografija i originalne arhivske dokumentacije iz porodičnog fonda Selinkićevih. Autor: Milan Jenić, kustos-dokumentarista Zavičajnog muzeja.

 NARODNA BIBLIOTEKA ĐURA JAKŠIĆ

18:00 – 01:00-  Izložba strip crteža Spasoja Kulauzova 

 18:00 – 20:00

ZGRADA U DVORIŠTU STARE OSNOVNE ŠKOLE (Srpskih vladara 119)

”Ukusi iz celog sveta”

Odred izviđača ”Mlava” – Petrovac na Mlavi, kao i nekoliko godina unazad sprovodi radionicu ”Ukusi iz celog sveta”. Autor radionice je Sanja Stjepanović, starešina Odreda izviđača „Mlava“.

U samo nekoliko sati izviđači Petrovca će vas provesti zemljama sveta. Nećete se voziti vozom, leteti avionom, ali osetićete druge zemlje na jedan čudesan način.

 GALERIJA „KRUG“

18:00 – 01:00 Prolećna izložba

Udruženja likovnih umetnika Petrovac 

Požarevac: Art Distrikt (Art District) – udruženje građana

20.05.2017. – tokom 13. Evropske noći muzeja – u Galeriji savremene umetnosti Požarevac

Stari korzo 14

Otvaranje samostalne izložbe slika, skulptura i crteža “Impresija 4 elementa” Pavla Miladinovića koja donosi novo tumačenje inicijalne energije prirode tj. njena četiri elementa: Vazduh, Voda, Vetar i Zemlja.

POŽAREVAC: Narodni muzej

GLAVNA ZGRADA MUZEJA

„Vlasnici ekskluzivnog – Braničevska elita u XII veku“ (arheološka izložba savetnika arheologa Dragane Spasić-Đurić)

„Muški torzo – Herakle i Apolon“ (arheološka izložba višeg kustosa arheologaTeodore Branković)

„Srednjevekovno oružje i nakit sa teritorije Braničeva“ (arheološka izložba višeg kustosa arheologa Olivere Milović)

„Kličevački idol“ (dečija likovna radionica u organizaciji Dragana Jacanovića, višeg kustosa arheologa)..

LEGAT MIODRAGA MARKOVIĆA

„Vidi staro, docrtaj novo“ (dečija likovna radionica u organizaciji kustosa istoričara umetnosti Marine Radosavljević) (18:00-20:00)..

MALA GALERIJA NARODNOG MUZEJA

Izložba karikatura Aleksandra Stevića 

GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI

Otvaranje samostalne izložbe slika, skulptura i crteža „Impresija 4 elementa“ Pavla Miladinovića koja donosi novo tumačenje inicijalne energije prirode tj. njena četiri elementa: Vazduh, Voda, Vetar i Zemlja, u organizaciji Art Distrikta. (otvaranje 20:30)….

ETNO-PARK TULBA

“Čudesan svet igračaka” (etnološka izložba savetnika etnologa Danice Đokić)

PIROT: Muzej Ponišavlja

MUZEJ PONIŠAVLjA

Ljubav, vera, nada.

Savremena primena šara sa pirotskog ćilima. Program inspirisan ćilimom i bogatstvom motiva  sa ćilima. Autorka  Silvana Tošić predstaviće svoju ideju primene šara sa ćilima na predmetim svakodnevne upotrebe, kao i na odevnim predmetima. Veče će upotpuniti  muzički program inspirisan narodnim stvaralaštvom ovog kraja. Takođe, program će pratiti i proza i poezija na lokalnom dijalektu, autorki iz Pirota. ( u 21.00)

Obilazak stalne muzejske postavke u Kući Hristića uz stučno vođenje kustosa. (od 18.00 do 01.00)

PROKUPLjE: Narodni muzej Toplice

NARODNI MUZEJ TOPLICE (17:00-01:00)

Izložba  radova učenika 2. razreda osnovnih škola Opštine Prokuplje (17:00)

Predavanje „ Žensko društvo“ u dnevniku Toška Vlahovića, dr Božica Mladenović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu (18:00)

Predavanje „ Žene u Topličkom ustanku 1917.”, istoričar Marija Petrović (18:30)

„Selfi veče u Muzeju” (19:00)

Zapleši sa nama: Rumba, Ča-ča-ča, Salsa, Tango ili Valcer”, Plesni centar Star (20:00)

Koncert klasične muzike (dela za klariner, harmoniku i klavir) (21:00)

Prezentacija ekstremnih sportova, Udruženje ekstremnih sportova Toplice (22:00) 

Obilazak muzejskih postavki sa kustosima i vodičima (23:00)

 

GALERIJA BOŽA ILIĆ

„Slikamo na temu povodom 100-godišnjice Topličkog ustanka”sa umetnicima iz Toplice, istoričar umetnosti, kustos Dragan Popović (14:00) 

Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice” (18:00)

Plesni klub „Fenix”,Kulturno obrazovni centar Toplica (18:30) 

GALERIJA „FIL ART“

Otvaranje izložbe portreta i starih crkvenih svećnjaka i pehara( u 19:00)

RAŠKA: Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ (Galerija)

Od 18.00 časova

Upoznaj naš grad – Raščanski spomenar

Program podrazumeva okupljanje Raščana i evociranje uspomena kroz prelistavanje starih fotografija, sa ciljem da se prikupi što veći broj starih fotografija (koje se još uvek mogu naći kod građana Raške) zabeleže sećanja i trajno sačuva od zaborava sve što je vezano za prošlost (ali i sadašnjost) Raške: od izgleda ulica, preko arhitekture, kulturnih i umetničkih spomenika, znamenitosti i umetničkih zbirki, zanata i običaja, do ličnosti koje su obeležile istoriju Raške kroz razne oblasti ljudskog delovanja.

SMEDEREVO: Muzej u Smederevu

Svečano otvaranje izložbe: Muzej u Smederevu

 u 20 časova

Izložba Smederevo u objektivu mladih fotografa, koju priređujemo u formi izložbe u izložbi Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića. (Više informacija o programu vidi gore)

Poseban program:

Vila „Zlatni breg“ – nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović u Smederevu

od 16:30 do 22 časova

Program Veče u Vili dinastije Obrenović

Program će biti održan tokom Evropske noći muzeja u subotu 21. maja od 16:30 časova.

Muzički trenutak: Omladinski orkestar SVETLOST.

Rukovodilac orkestra: Jelena Ugrinić; dirigent: Marko Đorđević

Posete su moguće isključivo nakon prethodnog prijavljivanja u Turističko-informativnom centru Smedereva, Trg Republike, telefonom 026/615.666 ili putem e-pošte vila.obrenovic@smederevo.org.rs . Prijave posetilaca se primaju najkasnije do dva dana pred planirani obilazak Vile.

Smederevska tvrđava

od 18 do 22 časa

Noć na Dvoru Brankovića

Dvor despota Đurđa Brankovića u Smederevskoj tvrđavi biće otvoren za posetioce od 18 do 22 časa. Turistički vodiči će vas voditi kroz istoriju Dvora. Početak organizovanog obilaska na svaki pun sat na ulasku u Mali grad Smederevske tvrđave

Turističko-informativni centar Smederevo

Trg Republike 1-3, Smederevo

 od 18 do 22 časa

Noć starih zanata

Na glavnom gradskom trgu ispred prostorija Turističko-informativnog centra biće održan set radionica starih zanata u periodu od 18 do 22 časa.

Atelje „Valer“, Nemanjina 10, Smederevo

 od 17 časova

Izložba Moj grad dušu ima u organizaciji Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Mirjana Marjanović“.

U okviru ove izložbe biće predstavljeni radovi umetnika i kreativaca iz grada Smederevam kao i polaznika Dečije radionice rukotvorina i Otvorenog dečijeg slikarskog ateljea „Valer“ koji postoje i deluju u okviru pomenutog Udruženja.

SREMSKA MITROVICA: Muzej Srema

MUZIČKA ŠKOLA „PETAR KRANjČEVIĆ“ (sala škole)

 Koncerti učenika i nastavnika

19:00 časova – Učenici nižih razreda Osnovne škole (19:00)

20:00 časova Učenici starijih razreda Osnovne škole (20:00)

21:00 časova Učenici Srednje škole (21:00)

22:00 časova Nastavnici Osnovne i Srednje škole (22:00)

MUZEJ SREMA

Od 18:00 do 01:00 čas

Izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „TRI BOJE VINA“ i prezentacija i degustacija vina vinarija Erdevik i Deurić (18:00 – 01:00 časova)

 SOMBOR: Gradski muzej

Od 17.00 do 19.00 asova

„Potraga za muzejskim blagom“, animaciona igra za najmlađe građane.

U 22:00 časa

Koncert Miloša Momčilovića Nanija u muzejskom dvorištu

SUBOTICA: Gradski muzej

GRADSKI MUZEJ SUBOTICA, Trg sinagoge 3

Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830-1930) – nova postavka

Oskar Vojnić (1864 – 1914)

Slikar i scenograf Pal Petrik – 100 godina od rođenja umetnika

Zovem se Munk, Artur Munk

 od 17:00 do 01:00 – Ala smo se naodmarali… (Muzej Vvojvodine,  Novi Sad)

u 20:00 – Koncert subotičkog gudačkog trija Golden trio

od 17:30 -21:30 – Igraonice inspirisane aktuelnim izložbama 

GRADSKA SUVENIRNICA, Trg slobode 1

od 17:00 do 01:00 – Bella Italia – izložba fotografija Ištvana Baša

SUBOTICA: Savremena galerija

U 20:00 časova – Otvaranje izložbe Maja Rakočević-Cvijanov: Ono mesto 

Ćuprija: Muzej „HOREUM MARGI – RAVNO“

Demonstracija pucanja iz replike Karađorđevog, trešnjevog topa, koji je deo stalne istorijske postavke Muzeja, vezane za Boj na Ivankovcu 1805. godine kraj Ćuprije i prvu pobedu srpskih ustanika nad regularnom turskom vojskom u Prvom srpskom ustanku. (17-20 h)

Horreum Margi, dom na putu careva– Villa Rusticae, Izložba eksponata sa šireg lokaliteta Horreum Margi, smeštenih u ambijent koji asocira na kuću rimskog građanina. Kroz priču o antici, rimskom carstvu, životu, potrebama rimskog čoveka i graduHorreum Margi, vodiće nas domaćini Villa Rusticae, imaginarni  stanovnici Horreuma. Izložba ima za cilj da publici približi život u antičkom Rimu, na zanimljiv način ali i da kroz predstavljanje mogućeg izgleda rimske kuće u Horreum Margiju, ali i same infrastrukture grada, stvore percepciju o njegovom značaju i potencijalu koji ima za razvoj savremene kulture. (20.00h)

UŽICE: Narodni muzej

u 19:00 časova

Izložba Slike i skulpture, Zorana Ignjatovića

ČAČAK: Narodni muzej

Od 19:00 do 21:00 čas

Promocija knjige „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“ autora Igora Đurovića, kustosa-arheologa iz Narodnog muzeja Kragujevac i koncert učenika Muzičke škole “Vojislav Vučković“ iz Čačka u Galeriji Narodnog muzeja Čačak.

Od 17:00 do 02:00 časa

Stručno vođenje kroz stalnu postavku u Konaku Jovana Obrenovića.

ŠABAC: Narodni muzej

Izložba Tesla i Pupin na istom putu , nastala u saradnji  Aleksandre Ninković autora izložbe o Mihajlu Pupinu i Muzeja Nikole Tesle. Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna postavka ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, ali što je najvažnije- njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva. Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu. (17:00 – 01:00) Izložba će trajati do 15.06. 2017. godine.

BIBLIOTEKA ŠABAČKA

Od 17:00 do 01:00 čas

Biblioteka Šabačka i Šabačka fotografska zadruga priređuju izložbu pod nazivom Uspomene na celuloidnim trakama . Izložba obuhvata fotografije i foto–aparate od 1910. godine do 90-tih godina 20. veka.

Foto aparati sa celuloidnom trakom se pojavljuju krajem 19. veka, a u masovnu upotrebu ulaze tokom Prvog svetskog rata. Na izložbi će biti prikazani foto-aparati i prateća tehnika koja se koristila u našem kraju. Najstariji izloženi aparat je iz 1910. godine. Video–klipom, na kojem je prikazan postupak pravljenja fotografija na celuliodnim trakama, napravljena je spona sa savremenim dobom.

Prikazanim foto-aparatima i fotografijama obuhvaćen je gotovo celi 20. vek. Sve fotografije koje će biti na izložbi predstavljaju školske uspomene iz Gimnazije i OŠ Vuk Karadžić i uspomene iz Biblioteke šabačke, ustanova koje 2017. godine slave svoje značajne jubileje.

Pank Portreti, Knez Mihailo III Obrenović, IMS

ŠABAČKI KULTURNI CENTAR

Od 18:00 do 01:00 čas

Kulturni centar Šabac u svom programu organizovaće izložbu pod nazivom Pank portreti dinastije Obrenović, autora Aleksandra Leke Mladenovića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izložbu je priredio Istorijski muzej Srbije. Klasičan portret, savremeno je predstavljen raznim kombinovanim tehnikama. Slikar je pokušao da poveže oštrinu i vitalnost panka sa porodicom Obrenović, koja je ustankom u krvi došla na vlast i krvavim prevratom kasnije svrgnuta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs