Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Priča o karlovačkoj krojačici – šest decenija rada Vukice Rezač"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 05. 2017.

Priča o karlovačkoj krojačici – šest decenija rada Vukice Rezač"

U subotu 20. maja u 20.30 sati u Muzeju grada Novog Sada, Zavičajna zbirka Sremski Karlovci, biće otvorena izložba "Priča o karlovačkoj krojačici – šest decenija rada Vukice Rezač"

 

U okviru ove izložbe Kreativni klub EDUKO i Zavičajna zbirka organizovaće modnu reviju.

U ovom muzeju u toku je i izložba "Čajnici-svedoci prošlosti" iz zbirke Marije Kasaš.

Autor postavke je dr Gordana Petković, istoričar – muzejski savetnik, a izložba će biti otvorena do 30. juna 2017. godine.

Muzej grada Novog Sada ovom izložbom je predstavio deo bogate privatne kolekcije čajnika koju godinama, s ljubavlju i entuzijazmom, formira gospođa Marija Kasaš, Novosađanka rođena u Novom Bečeju. Njena kolekcija broji oko 600 čajnika, a na izložbi će biti predstavljeno stotinak čajnika sa različitim motivima.

Prvi zapisi o čaju potiču iz Kine, krajem stare i početkom nove ere, svedočeći o njegovoj širokoj upotrebi. Čaj, kojem je još u to vreme pridavan veliki značaj, verovatno se koristio i vekovima ranije. Iz Kine se raširio po čitavom svetu – prvo je stigao u Japan (u 6. veku), a zatim u Holandiju, Francusku, Rusiju i Veliku Britaniju (u 17. veku), odakle se širio po Evropi. Velika Britanija, jedna od najmoćnijih i najuticajnijih svetskih imeprija u 18. i 19. veku, najzaslužnija je za širenje kulture pijenja čaja. O tome svedoči i čuveni britanski običaj služenja čaja u 5 časova popodne, koji je imao veliki društveni značaj.

U Srbiji je običaj ispijanja čaja prihvaćen tek krajem 19. veka. Po ugledu na evropske gradove, i u Beogradu su organizovane čajanke na koje je dolazilo odabrano društvo, a taj običaj se održao sve do Drugog svetskog rata. U Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, središtima Srba u Austrijskoj monarhiji u 18. i 19. veku, a zatim i kao delu Kraljevine Jugoslavije, čajanke su bile važan društveni događaj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs