Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Muzej u gostima: Narodni muzej Pančevo u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2017.

Muzej u gostima: Narodni muzej Pančevo u Beogradu

U Galeriji ZAPROKUL u toku je izložba slika nastalih krajem 19. i početkom 20. veka, pod nazivom „Zagonetno i obično“.

 

Izložba „Zagonetno i obično“, kojom se predstavlja deo fonda slika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Pančevo nastalih krajem 19. i u 20. veku, tokom manifestacije „Muzeji Srbije – od 10 do 10“ otvorena je u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd)

Na izložbi su predstavljena su dela Stevana Milosavljevića, Karla Ostrogoviča, Mihaila S. Petrova, Milana Butozana, Vladimira Rebezova, Zorana Petrovića, Vladimira Tomića i dva nepoznata autora.

„Kroz kontrastiranje (ali i u simbiozi “prirodnog“ prizora), ključni pojmovi: zagonetno i obično, oprobani su u posmatranju na delima-primerima. Pred svakom slikom sledi zapitanost o zagonetnom i zapitanost o običnom. Zagonetno i obično – moglo bi se konstatovati – razvijano je i izlagano još od predmuzeja – kabineta čuda. Pojmovi, poput intimnosti, voajerizma, začudnosti, otvorenosti, amblematičnosti, dionizijskog i apolonijskog, ugrađeni su u koncept izložbe kao moguće razvijanje pojmovnog para iz naslova – načinjanjem pitanja koja se nameću daljom problematizacijom i imaginativnim učestvovanjem zamišljenog posmatrača. Pojmovi su deo značenjskih odnosa u delima, koja ih oličavaju poput amblema ili su dejstvom naše percepcije učitana u njih“  (Dimitrije Jovanov, kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Pančevo)

Izložba se može pogledati do 24. maja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs