Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Boško Ševo/Typographic-Vizuelne refleksije S
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

09. 06. 2017.

Boško Ševo/Typographic-Vizuelne refleksije S

U petak 9. juna u 20 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37, Novi Sad) biće otvorena izložba Boška Ševa "Typographic-Vizuelne refleksije S"


 
Izložba grafičkog dizajnera Boška Ševe, dugogodišnjeg profesora na novosadskoj Akademiji umetnosti, predstavlja pregled njegovih grafičkih radova nastajalih u periodu od početka sedamdesetih godina i vremena studija na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, do penzionisanja na novosadskoj Akademiji umetnosti. Boško Ševa je više decenija važio za jednog od najpoznatijih i najpriznatijih domaćih grafičkih dizajnera koji je aktivan preko četiri decenije na širokom polju grafičkih komunikacija i primenjene grafike, od znakova (alfabeti, piktogrami, logo), preko dizajna knjiga, kataloga, kalendara, plakata itd. Izložbu prati obimni monografski katalog grafičkih rešenja.
 
Na izložbi će biti predstavljeni Ševini radovi iz oblasti grafičkog dizajna i grafičkih komunikacija organizovani u četiri zasebne celine – Znakovi, Brojevi, Logotipi i Izreke.  Izložba poseduje sve neophodne dizajnerske, umetničke i edukativne elemente koji su namenjeni ne samo profesionalnim grafičkim dizajnerima i studentima umetnosti i dizajna već i najširem sloju publike, koja će tako imati jedinstvenu priliku da se na jednom mestu upozna sa nekim od najsvetlijih trenutaka domaćeg dizajnerskog stvaralaštva nastajalog u period od proteklih pola veka. Kao jedan od glavnih ciljeva izložbe može se označiti promocija pomalo zapostavljenog ali ne manje važnog segmenta grafičkog dizajna i tipografije, kao i da kroz kreativan i edukativan pristup pomogne razvoju estetskih kriterijuma kod posmatrača, dok se kroz dizajnirane i tipografski obrađene izreke utiče na humaniji i pravedniji odnos među ljudima kao i pozitivan način razmišljanja o svom okruženju. Predstavljanje Ševine grafičke delatnosti, u okviru delovanja Zbirke dizajna, MSUV pokazuje da naša sredina ima dugu i bogatu tradiciju grafičkog dizajna koja zaslužuje odgovarajući istorijsko-umetnički tretman kroz prikaz kvalitetnih pojava i umetnika iz naše nedavne istorije umetnosti, dizajna i kulture uopšte. 

Izložba će biti otvorena do 29. juna, a kustos je Vladimir Mitrović
 
Biografija 
 
Boško Ševo (Žitište, 1948) je završio Srednju školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu (1967) a potom i Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao na odseku za primenjenu grafiku kod prof. Miloša Ćirića (1974). Kao televizijski ilustrator radio u Televiziji Novi Sad (1974-1979), samostalni umetnik (1979-1985) a zatim i profesor predmeta grafičke kominikacije u svoj srednjoj umetničkoj školi 'Bogdan Šuput'. Na novosadsku Akademiju umetnosti dolazi 1988. godine gde učestvuje u osnivanju Grupe za grafičke kominikacije na Likovnom odseku. Bio je redovan profesor za predmet Utilitarna grafika (2003-2015). Poslednjih je godina predavao Vizuelne komunikacije, Grafički dizajn i Grafičko oblikovanje na
Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Na javnim i pozivnim konkursima Ševa je osvajao brojne nagrade i priznanja iz različitih oblasti grafičkog dizajna. Član je Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (ULPIDIV), a jedno vreme i predsednik. Samostalno izlagao deset puta a kolektivno blizu stotinu u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikarstvom i grafikom. 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs