Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Projekcija filma "Sweet Movie" i razgovor o knjizi "Slatki film Dušana Makavejeva"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

13. 06. 2017.

Projekcija filma "Sweet Movie" i razgovor o knjizi "Slatki film Dušana Makavejeva"

Muzej savremene umetnosti poziva vas na projekciju filma Dušana Makavejeva, Sweet Movie u utorak, 13. juna u 18 časova u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2). Nakon projekcije, u 20 časova biće održan razgovor o knjizi Branislava Dimitrijevića, Slatki film Dušana Makavejeva, u izdanju Muzeja savremene umetnosti, Beograd, edicija MSUBioskop sveske, 2017.



U razgovoru čestvuju autor Branislav Dimitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti, Tanja Marković, psihološkinja, Slobodan Šijan, filmski reditelj i Dejan Sretenović, kustos Muzeja savremene umetnosti
 
Film Sweet Movie premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, 1974.
Scenario: Dušan Makavejev, Frans Galager (France Gallagher), Martin Malina
Režija: Dušan Makavejev
Glavne uloge: Karol Lor (Carole Laure), Pjer Klementi (Pierre Clémenti), Ana Prucnal (Anna Prucnal)
 
U jednom intervjuu iz vremena premijere u Kanu 1974, Makavejev otkriva kako je Sweet Movie bio na početku mišljen kao nastavak filma WR Misterije organizma. Glavna junakinja Misterija, Milena, trebalo je da pronađe svoju odsečenu glavu - odnosno da njena odsečena glava pronađe svoje telo - i tako se uspostavi kao nova ličnost rascepljena u tri protagonistkinje. U toj „lakoj komediji“, Zlatna Milena (Milena Gold) zamišljena je kao džetseterka prepuštena potrošnji i uživanju, Crvena Milena (Milena Red) ostaje verna svojoj revolucionarnosti i postaje nekakva nostalgična soc-realistička figura, a Siva Milena (Milena Grey) dovedena je do duboke katatonije. Ove tri Milene trebalo je da se na kraju filma sjedine u figuri koju Makavejev u jednom drugom intervjuu opisuje kao „prosvećenu marksističku militantnu prostitutku, vlasnicu broda koji je nešto poput klinike ili raja za seksualne proletere, strane radnike i ostale, i koja će pretvoriti svoj život u neprekidnu feštu za one prema kojima je sudbina bila nepravedna”... (iz knjige Slatki film Dušana Makavejeva)
 
„Dimitrijevićeva reinterpretacija filma Sweet Movie, kao i Makavejevljevog svjetonazora i stanovitih promjena u njemu do kojih dolazi u novim produkcijskim i kulturnim okolnostima, doista je u mnogo čemu rasvjetljavajuća, vredan prilog razumjevanju Makavejeva ali i reinterpretaciji njegova položaja u skopu jugoslavenskog (osobito crnotalasnog), te njegovoj suvremenoj aktualnosti u novom svjetskom političko-društvenom i kulturnom kontekstu.“ (Hrvoje Turković, odlomak recenzije knjige Slatki film Dušana Makavejeva).

Fotografija iz publikacije Slatki film Dušana Makavejeva, autora  Branislava Dimitrijevića

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs