Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

21. 06. 2017.

"Rock momenti"

U sredu 21. juna u 20 sati u Umetničkoj galeriji „Stara Kapetanija“ (Zemun, Kej oslobođenja 8) biće otvorena izložba Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković "Rock momenti"

 

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković ovom izložbom proslavljaju deset godina svoje zajedničke izlagačke aktivnosti. Na izložbi će se naći 50 koncertnih rok fotografija velikog formata nastalih u protekle dve godine.

ROKENROL KAO INSPIRACIJA I NAČIN ŽIVOTA

Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od pedesetih godina dvadesetog veka. Rokenrol je pružio slobodu, drugačiji model ponašanja, razmišljanja i postavio određene ideale. Prevazišao je sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva.

Zaista voleti rokenrol i živeti za trenutak kada će se zvuk materijalizovati i energično osvojiti atmosferu ispred bine − to je suština koncertne rokenrol fotografije. Snaga i energija koji isijavaju iz nastupa različitih muzičara i iz živog i neukrotivog rokenrol zvuka, svakako su ona pokretačka sila koja nas dvoje zakuca ispred bine i dovodi do poistovećivanja, prepoznavanja i disanja u istom ritmu i zanosu sa samim izvođačem. U magiji zvuka i čaroliji autentične atmosfere fotograf kao medij bi trebalo da kroz sliku zabeleži sve to: moć nad moćima, snagu, energiju, zanos, bes, ljubav, osetljivost, istančanost duha, atmosferu, osvetljenje, zvuk, dah i iznad svega povezanost publike sa izvođačem. Rokenrol fotografija zahteva posvećenost i upornost, prisutnost i življenje svakim delićem svoga bića sa tim datim trenutkom u kome se nalaziš. Samo tada fotografija može da prenese upravo to što oko vidi i to što čovek oseća.

Koncertna rok fotografija je naš način na koji beležimo i tumačimo drugačiji pogled na svet, unoseći u nju svoj doživljaj, osećajnost i deo svoje duše. To je naša mogućnost za samoizražavanje i upućenost ka svetu, a u isto vreme je i autentična prezentacija događaja, stvarnih pojava, portreta, snažnih ličnosti i identiteta, kao i širokog raspona različitosti. Koncertne fotografije su zapisi dragocenih trenutaka nama vidljivog sveta nastali metodom naturalističke dokumentacije: nenamešteni, nerežirani, snimljeni u datim okolnostima i pod datim osvetljenjem.

Svojim dokumentarno-umetničkim radom i desetogodišnjom zajedničkom izlagačkom aktivnošću želimo da skrenemo pažnju na rokenrol kao jedinstvenu i prezentnu kulturnu i društvenu pojavu. Nastojeći da spojimo sliku i posmatrača, dozivamo prepoznavanje i osećanje prisutnosti kod svoje publike pred trajno zabeleženim momentom autentičnog muzičkog izvođenja. Takođe, svojom kontinuiranom izložbenom aktivnošću dokazujemo da koncertna rok fotografija može da pronađe svoje mesto kao izloženo umetničko delo u institucijama kulture, galerijama i muzejima.

Anamarija Vartabedijan

Biografije:

ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku - smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Zvanje Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Od 2015. godine je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012. godine.

Priredila je trideset i sedam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.

Bavi se rok fotografijom od 2004. godine. U proteklih deset godina je sarađivala sa mnogim poznatim muzičkim grupama iz regiona, muzičkim listovima i internet portalima. Urednik je fotografije u web magazinu – www.davidsubrock.com i fotograf-saradnik za Hit stranu „Politikinog zabavnika“. Službeni je fotograf muzičkih grupa: Neno Belan i Fiumens, Goblini, S.U.S. i PSI. Član je žirija Međunarodne izložbe Rok fotografije 2013 i 2015. godine. Pokretač je projekta ROK MOMENTI - izložbe rok fotografije realizovane šesnaest puta od 2006. godine do danas.

Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

STANISLAV MILOJKOVIĆ je rođen 1966. godine u Beogradu. Fotograf je i urednik fotografije u beogradskom listu „Danas”. Već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Sarađivao je sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije, kao i sa mnogim muzičkim grupama čije omote i potpisuje.  Poslednjih godina sarađuje sa većim brojem internet portala. Od 2014. godine objavljuje fotografije u okviru Hit strane „Politikinog zabavnika”. Veliki broj njegovih fotografija ilustruje 4. dopunjeno izdanje knjige Petra Janjatovića „Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015”. Priredio je preko trideset samostalnih izložbi fotografija. Dobitnik je Gran-prija na Međunarodnoj izložbi rok fotografije „Gitarijada 2007” u Zaječaru. Radio je u žiriju Međunarodne izložbe Rok fotografije 2013. i 2015. godine. Priredio je preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložbe ROCK MOMENTI (Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković) su se do sada predstavili šesnaest puta sa izložbom u regionu a pet puta u Beogradu.

2007.  New Moment Galerija Ideja, Beograd (sa Aleksandrom Zecom)

2007. VIVA LA POLA! Summer revolution rock festival! Pula – Hrvatska (sa Aleksandrom Zecom)

2007. String Festival, Galerija otvorenog univerziteta u Subotici (sa Aleksandrom Zecom)

2008. ROK MOMENTI – LIVE@ SKC, Galerija SKC, Beograd (sa Aleksandrom Zecom)

2008. Nektar Demofest, Galerija Doma omladine, Banja Luka, BIH (sa Aleksandrom Zecom)

2008. Belgrade Beer Fest (sa Aleksandrom Zecom)

2014. Dom omladine Beograda (projekat Rock momenti 2014. šest autora)

2014. Dom kulture Knjaževac (sa Rašom Milojevićem)

2014. Narodni muzej Zaječar (sa Milošem Milojevićem)

2014. Muzej Metalurgije i rudarstva Bor (sa Zoranom Mojsinom)

2014. Galerija Narodnog muzeja Vranje. (sa Nemanjom Đorđevićem)

2015. Galerija SKC Beograd (projekat Rock momenti 2015. šest autora)

2015. Radul Begov konak, Zaječar – Nemanja Đorđević, Raša Milojević i Zoran Mojsin

2015. Klub “Tribina mladih” Kullturni centar Novog Sada - Anamarija i Stanislav

2015. Gradska galerija Požega, Anamarija i Stanislav

2015. Likovni salon Doma Kulture Čačak (projekat Rock momenti 2015. šest autora)

 

 

Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs