Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Dokumentarni film o Nedeljku Gvozdenoviću u Spomen zbirci Pavle Beljanski
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

22. 06. 2017.

Dokumentarni film o Nedeljku Gvozdenoviću u Spomen zbirci Pavle Beljanski

U četvrtak 22. juna u 19 sati, povodom obeležavanja rođendana Pavla Beljanskog, biće prikazan dokumentarni film o jednom od osnivača Galerije SANU i prijatelja Pavla Beljanskog

 

Dokumentarna emisija (RTV Beograd 1986, režija Gojko Škarić, scenario Nikola Kusovac), oživljena sećanjima samog umetnika, prati životnu priču jednog od osnivača Galerije SANU i prijatelja Pavla Beljanskog. Ovim programom, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava i 125 godina od rođenja svog osnivača. Među 185 umetničkih dela koje je kolekcionar i diplomata Pavle Beljanski (19. jun 1892–14. jul 1965) poklonio posredstvom AP Vojvodine, a koje se danas čuvaju u Spomen-zbirci, nalaze se i četiri slike Nedeljka Gvozdenovića: Povrće (1932), Žena kraj stola i Pogled iz mog ateljea (1938) i Mali Milan (1951).

O IZLOŽBI:

Autori izložbe: dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov

Kao jedno od centralnih dešavanja kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2017. godine obeležava šest decenija od osnivanja, izložba slavi i pola veka od osnivanja Umetničkog saveta Galerije SANU, ali i same Galerije ove značajne institucije. U osnivanju Galerije pored Nedeljka Gvozdenovića učestvovali su i Peđa Milosavljević i Ljubica Cuca Sokić, autori iz kolekcije Pavla Beljanskog. Tokom proteklih pet decenija radovi umetnika iz njegove kolekcije izlagani su u Galeriji SANU. Arhivska građa Spomen-zbirke, Galerije SANU, Arhiva Jugoslavije se međusobno dopunjuje i stvara autentičnu sliku o vremenu kada su ovi umetnici postali akademici.

Nedeljko Gvozdenović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs