Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  „Muzej u nestajanju - primer nekonvencionalnog muzeološkog pristupa“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

24. 06. 2017.

„Muzej u nestajanju - primer nekonvencionalnog muzeološkog pristupa“

U subotu, 24.juna u 18 sati u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22 biće prezentovan projekat „Muzej u nestajanju - primer nekonvencionalnog muzeološkog pristupa“. Tom prilikom će se održati javna debata na temu važnosti samoinicijativnog zalaganja i doprinosa građana i stručnjaka iz oblasti muzeologije i umetnosti u kritici i stvaranju kulturnih institucija.


 

Učesnici tribine su teoretičari iz sveta muzeologije i heritologije, kao i Milica Pekić, Stevan Vuković i Branislav Dimitrijević, profesionalci iz sveta umetnosti, osnivač Muzeja Kvaka 22 Goran Rister (Kvaka 22) i moderator projekta Milan Stanimirović (Gradska Gerila).
 
Ovaj projekat nastao je u saradnji između Gradske Gerile i Kvake 22, uz podršku Goethe-Instituta.
 
Gradska Gerila je kreativna laboratorija koja počiva na principima samoorganizovanja mladih, njihovog kreativnog udruživanja, vršnjačke edukacije i alternativnih vidova obrazovanja, razmene širokog spektra znanja, veština i ideja između članova čiji skup obuhvata različit stepen obrazovanja, interesovanja, talenata, mogućnosti, životnih iskustava i stavova. Sinergijom ovih različitih činilaca nastaju specifični kreativni prostori za realizaciju raznovrsnih ideja na polju umetnosti i socijalnog aktivizma u cilju aktivnog učešća mladih u oblikovanju sopstvenog urbanog okruženja i jačanju civilnog društva.

Muzej Kvaka 22 predstavlja skup objekata i dokumentacije pronađene u napuštenoj zgradi u Ruzveltovoj ulici 39 u Beogradu. Fokus je na osposobljavanju napuštene zgrade za izlagačku, odnosno muzejsku i galerijsku delatnost, kao i na potrebi za očuvanjem arhivskog i audio-vizuelnog materijala iz perioda od pedesetih godina 20. veka do polovine prve decenije 21. veka, kada je u ovoj zgradi aktivno delovao Orkestar JNA. Upotrebom savremene digitalne tehnologije dokumentovan je autentičan prostor i postavka Muzeja koji će ubrzo nestati u fizičkom smislu. Postupci kojima je arhivirano postojeće stanje su: skeniranje i fotografisanje dokumenata, virtuelna tura koja omogućava virtuelnu šetnju kroz prostor i postavku koji zajedno čine jedinstvenu celinu, kao i postavljanje na odgovarajuće internet platforme čime se većem broju posetilaca omogućava pristup kolekciji.
 
Od trenutka kada je osposobljena za izlagačku delatnost i umetničku produkciju od strane članova novonastale organizacije Kvaka 22 zgrada u kojoj se nalazi Muzej je za tek nešto više od godinu dana postala centar savremene mlade umetničke scene i inkubator slobodne misli. Do sada su u ovom prostoru realizovana mnogobrojna predavanja, izložbe, debate, projekcije, muzički događaji, rezidencije... Ova tribina trebalo bi da predstavlja sumu dosadašnjih dešavanja, s obzirom na to da će Kvaka 22, kako je najavljeno od strane nadležnih gradskih organa, krajem leta prestati da postoji.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs