Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Film "Poslednja dadaistička predstava", dečja radionica i "Leto u vrtu galerija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

06. 07. 2017.

Film "Poslednja dadaistička predstava", dečja radionica i "Leto u vrtu galerija"

U spomen zbirci Pavla Beljanskog, u okviru pratećeg programa izložbe Grafički omnibus u Novom Sadu u četvrtak 6. jula u 20 sati biće prikazan film "Poslednja dadaistička predstava". U subotu 8. jula od 11 do 13 sati biće održana dečija radionica "Pustolovine sa putovanja malih istraživača", a do 31. avgusta, četvrtkom uveče održavaće se manifestacija "Leto u vrtu galerija"

 

Autori izložbe "Grafički omnibus u Novom Sadu: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun" su Ljiljana Bašić, Marija Bogdanović i Slaven Popara, Narodna biblioteka Srbije. Kustos izložbe je Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog. 

Izložba Grafički omnibusU Novom Sadu: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun novosadskoj publici predstavila je deo posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije, u okviru izložbe grafika, crteža i arhivske građe trojice istaknutih umetnika. Cilj izložbe je unapređenje dostupnosti posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije i produbljivanje saradnje između dve institucije.

Izložba će biti otvorena do 16. jula.

Četvrtak, 6. jul, 20 sati: Projekcija filma Poslednja dadaistička predstava 

(scenario dr Jasna Jovanov, režija Aleksandar Davić, realizacija RTV Novi Sad, 1992; 36 min)

Televizijski film nastao na osnovu tekstova objavljenih u časopisima „DadaTank“ i „Dada Jazz“ Dragana Aleksića i „Dada Jok“ Branka Ve Poljanskog, vodećih protagonista dadaizma kod nas. Kao pripadnik Aleksićevog kruga, među najaktivnijim saradnicima „Zenita”, ali i drugih časopisa bio je i svestrani Mihailo S. Petrov, jedan od trojice grafičara zastupljenih u okviru gostujuće izložbe.

- Subota, 8. jul, 11-13 sati: Pustolovine sa putovanja malih istraživača 

Tema druženja biće najomiljeniji doživljaji sa uzbudljivih eksurzija, koje ćemo crtati zamišljajući da istražujemo zajedno sa studentima umetnika Ljube Ivanovića koje je njihov poznati profesor često vodio na putovanja.

....................................................................

29. jun – 31. avgust – 2. septembar, LETO U VRTU GALERIJA 2017.

.....................................................................

Manifestacija  Leto u vrtu galerija, projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske koji se sa velikim uspehom realizuje od 2012, nastavlja se i u 2017. godini. Ideja da se sugrađanima tokom letnjih večeri ponudi zanimljiv i raznovrstan program, i ove godine je upotpunjena novim sadržajima koji promovišu kulture evropskih i svetskih naroda. Nastavljena je saradnja sa brojnim prijateljima i saradnicima, a za sve koji su raspoloženi da se u prijatnom ambijentu vrta opuste uz putopisne priče, projekcije filmova, muziku i druženje, program će se odvijati svakog četvrtka, od 21 do 23 časa.

Putopisna priča-Santijago de Kompostela, dr Simona Čupić, četvrtak 6. jul u 21 sat

Brojni hodočasnički putevi koji vode do Santijaga de Kompostele, do katedrale i groba apostola Jakova obeležili su vekove španske istorije ali i evropske civilizacije i kulture. Priroda, umetnost, arhitektura, mala mesta van turističkih brošura, ”pulperije”, hodočasnici i zaljubljenici u Španiju, stare i nove knjige ispisanih sećanja na ovu čuvenu putanju… Kako ovo hodočašće danas (može da) izgleda podeliće sa nama iz sasvim ličnog ugla dugogodišnje saradnice dr Simone Čupić, koja je kompostelu, hodočasnički sertifikat, stekla 2015. godine.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs