Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 07. 2017.

Sto godina Krfske deklaracije

U okviru stalnog programa Razgovori o Jugoslaviji – uvod u (post)jugoslovenske studije Muzej Jugoslavije, u četvrtak 20. jula u 18 sati, organizuje program povodom obeležavanja sto godina od donošenja Krfske deklaracije, u kome učestvuju istoričari: dr Mile Bjelajac, dr Danilo Šarenac i dr Zoran Bajin. Tom prilikom biće izložena i kopija originalnog dokumenta, kao i objave u Srpskim novinama iz jula 1917. godine, uz fotografije sastavljača i potpisnika Krfske deklaracije.

  

Značaj Krfske deklaracije

Krfska deklaracija prvi je zajednički politički akt Vlade Kraljevine Srbije i Jugoslovenskog odbora, kojim je dogovoreno osnivanje zajedničke države nakon Prvog svetskog rata. Potpisali su je Ante Trumbić, u ime Jugoslovenskog odbora, i Nikola Pašić, u ime Vlade Srbije. Doneta je 20. jula 1917. godine (7. jula po starom julijanskom kalendaru) i objavljena potom u Srpskim novinama, službenom dnevniku Kraljevine Srbije. Ovim aktom potpisnici su se složili da, na bazi samoopredeljenja naroda i na demokratskim principima, osnuju zajedničku jedinstvenu, slobodnu i nezavisnu državu koja će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu s dinastijom Karađorđevića. Srbi, Hrvati i Slovenci uzimani su kao jedan narod, te se dalje priznavala ravnopravnost njihovih imena, znakova, pisama i vera, pri čemu se na ostale narode i narodnosti nije mislilo. Oko pitanja budućeg uređenja države, odnosno, da li će ona biti uređena federalistički ili centralistički, glavni akteri nisu se mogli složiti. Ovo pitanje zato je ostavljeno da ga posle ujedinjenja reši Ustavotvorna skupština kvalifikovanom većinom.

Sto godina od stvaranja jugoslovenske države

Obeležavanje donošenja Krfske deklaracije prva je u nizu planiranih aktivnosti Muzeja Jugoslavije u projektu obeležavanja stogodišnjice formiranja jugoslovenske države. Centralna aktivnost biće tematska izložba Stvaranje Jugoslavije, čije se otvaranje planira za 1. decembar 2018. godine, na stogodišnjicu proglašenja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovom izložbom Muzej Jugoslavije, u saradnji s brojnim partnerskim ustanovama, pokušaće da prikaže evoluciju jugoslovenske ideje, da odgovori na pitanja kako je izgledao proces obrazovanja prve države Južnih Slovena i s kojim se izazovima ona suočavala u prvih nekoliko godina postojanja, kako se na čin stvaranja Jugoslavije gledalo tokom prethodnih decenija, a kako danas.

 

 

Sastavljači i potpisnici Krfske deklaracije, foto: Muzej Jugoslavije

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs