Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Dan Pozorišnog muzeja Vojvodine i dodela Nagrade za životno delo iz oblasti teatrologije „Lovorov venac“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

14. 05. 2015.

Dan Pozorišnog muzeja Vojvodine i dodela Nagrade za životno delo iz oblasti teatrologije „Lovorov venac“

U okviru Manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ Pozorišni muzej Vojvodine upriličuje program povodom Dana Pozorišnog muzeja Vojvodine i Noći muzeja, u galeriji „Platoneum“, SANU, Ogranak u Novom Sadu, u ulici Nikole Pašića broj 6, 16. maja sa početkom u 18 časova.



Na svečanosti povodom Dana Pozorišnog muzeja Vojvodine, biće dodeljena Nagrada za životno delo iz oblasti teatrologije „Lovorov venac“ prof. dr Radoslavu Laziću iz Beograda, a zatim će se Muzej predstaviti izložbom „Đorđe Lebović – svedok protiv svoje epohe“, autorke Ivane Koči, kustoskinje Muzeja (dizajn izložbe: Milisanda Marković i Nenad Bogdanović).

I ove godine imamo čast da se na prigodan način odužimo dragim saradnicima i prijateljima, koji su nas zadužili nesebičnim radom, zalaganjem i podrškom, i zahvaljujući kojima naša kuća kontinuirano razvija i bogati svoju delatnost i svoje programe, kao i mnogo poštovanim darodavcima koji su svojim poklonima obogatili fond našeg Muzeja.

Dobitnici zahvalnica za 2015. godinu su :

Dušan Gutović iz Novog SadaMiroslav Miki Radonjić iz Novog Sada

Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada

Brane Marjanović iz Kikinde

Zlata Lebović iz Beograda

Bojana Andrić iz Beograda

Jelena Kovačević iz Beograda

O izložbi:

Izložbom Đorđe Lebović – svedok protiv svoje epohe predstavljamo javnosti raznorodno delo ove jedinstvene umne i stvaralačke pojave na našim prostorima, čiji se misaoni i kreativni potencijal koncentriše oko nekoliko jezgara, kako žanrovskih i kroz različite medije (proza, drama, esejistika; pozorište, radio, film, televizija, strip) tako i filozofskih, etičkih i društvenih.

Logori kao monstruozni koncepti smrti i prostori raščovečenja i stradanja čoveka XX veka čine veliki korpus Lebovićeve stvaralačke preokupacije. S obzirom da je izvođen u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu (njegov Nebeski odred igra se i danas), izložba prikazuje prizore iz čuvenih predstava Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog, Beogradskog dramskog, te pozorišta u Osijeku, Sarajevu, Narodnog pozorišta u Varšavi, Kamernog teatra „Holdvilag” u Budimpešti, itd. Ostvarivao se, nadalje, preko uspešnih televizijskih scenarija za ratne drame, ali i one istorijsko-biografske – Aleksa Šantić, sve do popularnih ratnih akcionih žanrova, među kojima je i scenario za film Valter brani Sarajevo.


Izvor: Pozorišni muzej Vojvodine 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs