Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Priča o neobičnom putu žičkih ikona u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

13. 05. 2015.

Priča o neobičnom putu žičkih ikona u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

U okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", posetioci će u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) imati jedinstvenu priliku da vide originalne ikone sa ikonostasa manastira Žiča iz vremena vladike Joanikija Neškovića, kao i da čuju priču o njihovom neobičnom putu. Izložba će svečano biti otvorena danas, 13. maja u 19 sati i trajaće do 18. maja.

 

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, predstaviće kroz ovu izložbu nova otkrića u vezi sa ikonostasom manastira Žiča. Ikone su rad Nikole Markovića, a nastale su posle velike obnove 1857. godine. Predstavio ih je na svojoj slici žičkog enterijera Đorđe Krstić 1883. godine.Ikonostas je zamenjen za vreme vladike Nikolaja Velimirovića, 30-tih godina prošlog veka, i gubi mu se svaki trag. Posle zemljotresa 2010. godine, deo Markovićevog ikonostasa pronađen je u selu Sirča. Otkriveni natpisi govore o pljački za vreme Prvog svetskog rata i povratku pronađene ikone iz Sombora.


Na predavanju Konzervacija žičkih ikona, koje će biti održano 14. maja od 12 sati, Duško Jovanović, slikar konzervator, i Marina lukić Cvetić, istoričar umetnosti, govoriće o procesu konzervacije žičkih ikona i dešifrovanju natpisa na njihovoj poleđini. Stručno vođenje kroz izložbu predviđeno je za 16. maj, od 12 i od 15 sati, kada će posetiocima o neobičnoj sudbini žičkih ikona govoriti Marina Lućić Cvetić, istoričar umetnosti i v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs