Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložbe u Gradskom muzeju Subotica "Stakleni sjaj" iz zbirke stakla Muzeja Slavonije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

12. 05. 2015.

Izložbe u Gradskom muzeju Subotica "Stakleni sjaj" iz zbirke stakla Muzeja Slavonije

Izložba Zbirka stakla Muzeja Slavonije, 19–20. vek daje uvid u deo raznovrsnog fundusa jedne od brojnih zbirki Odeljenja likovne i primenjene umetnosti Muzeja Slavonije u Osijeku.

 

Zbirka sadrži preko 700 različitih upotrebnih predmeta od stakla (vaze, bokale, flakone i ukrasne predmete), među kojima se ističu predmeti u različitim kombinacijama stakla i metala (tacne, ukrasne posude, „košarice“) i u najvećem broju primeraka, čaše, upotrebne i ukrasne, kao pojedinačne primerke ili u različitim garniturama i servisima.

Zbirka sadrži gotovo isti broj raznovrsne staklene ambalaže, najvećim delom boce i bočice iz prve polovine 20. veka. 

Izloženim primercima su predstavljene gotovo sve vrste stakla i tehnike izrade – bezbojno i obojeno staklo, prevučeno staklo, kristalno staklo, duvano, liveno i presovano staklo, brušeno, gravirano i rezano, oslikano emajlnim pastoznim ili transparentnim bojama, ukrašeno na najraznovrsnije načine.

Obuhvaćeni su svi stilski pravci 19. veka, brojni su i primerci sa prekretnice 19. i 20. veka, iz razdoblja secesije te ostvarenja art dekoa, koja ukazuju na nove, funkcionalne i sve jednostavnije oblike u decenijama koja su usledila. S obzirom na mesto pronalaženja i prikupljanja, kao i prethodne upotrebe ovih predmeta (domovi poznatih osječkih porodica, bogatih građana i slavonskog plemstva), većina predmeta pripada srednjoevropskom kulturnom krugu – Češkoj, Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj – a u nešto manjoj meri zapadnoevropskim zemljama, ili južnije, Italiji, jer su i trgovački putevi, kontakti i raznovrsni kulturni uticaji, kao i naklonosti, bili rezultat vekovne povezanosti i međusobne upućenosti.

Među izloženim predmetima nalaze se i primerci stakla domaćih, slavonskih manufaktura, one u Zvečevu (koja se prvi put spominje 1842. godine), u Ivanovom Polju te osječke staklane St. Heim i sin, koja je posebno aktivna u poslednje dve decenije 19. veka.


Subotička publika izložbu može pogledati od 8. maja do 15. juna 2015. u Gradskom muzeju Subotica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs