Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

10. 05. 2015.

Dan Narodnog muzeja u Beogradu

Povodom 171. godišnjice od osnivanja Narodnog muzeja u Beogradu danas će u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu biti otvorene izložbe "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" i "Rubensovi krugovi". Svečanost obeležavanja Dana Narodnog muzeja u Beogradu počinje istog dana u Narodnom muzeju u Beogradu kada će ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u društvu novinara obići tekuće radove na sanaciji i adaptaciji centralne zgrade muzeja.


Zatim će se svečanost nastaviti u Galeriji Matice srpske gde će Tasovac otvoriti izložbe, a prisutnima će se obratiti direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.


Na izložbi "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" biće predstavljena vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma: Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića iz kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja grada Beograda.


Njihovi životi i umetnost svetlosti trajno su prepleteni sa užasima i mrakom Velikog rata. Upravo su ovi umetnici učinili iskorak ka savremenom umetničkom izrazu i njihov umetnički opus predstavlja početak moderne u Srbiji.


Predstavljajući slikarstvo koje nastaje i traje uprkos ratnim nedaćama, ta postavka oslikava stvaralačku snagu i kreativnost koji bez obzira na okolnosti nalaze svoj put.


Centralno mesto izložbe "Rubensovi krugovi" zauzima slika "Dijanin povratak iz lova", reprezentativno delo nastalo u radionici najznačajnijeg flamanskog majstora 17. veka Petera Paula Rubensa.Ta mitološka kompozicija rezultat je Rubensove saradnje sa Fransom Snajdersom koji je na slici izveo mrtvu prirodu i ulovljene ptice. Delo predstavlja veoma uspešan primer saradnje slikara specijalizovanih za određene žanrove, što je bila uobičajena i razrađena praksa u Antverpenu tog vremena.


Pored te slike na izložbi će biti prikazana i dela četvorice flamanskih umetnika sa kojima je Rubens često sarađivao: "Portret devojčice" Kornelisa de Vosa, "Cveće" Jana Brojgela, "Portret Antonis van Dajka" nepoznatog umetnika i "Bitka konjanika" Sebastijana Vranksa koja će premijerno biti predstavljena novosadskoj publici.Dodatak u odnosu na izložbu premijerno prikazanu u Beogradu 2014. godine su i dela naših umetnika nastala kopiranjem Rubensovih slika, a koja se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske.
U pitanju su dela: "Tomirida sa Kirovom glavom" Stefana Gavrilovića i "Bahus" i dva crteža "Helena Furman" i "Poprsje čoveka" sa bradom Novaka Radonića.


Cilj izložbe je da se predstavi deo slikarstva starih majstora iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja kroz priču o Antverpenu 17. veka, o najvećem slikarskom studiju viđenom do tada i slikarskim krugovima koji su se ukrštali i preplitali kako na intenzivnom poslovnom planu, tako i u prijateljskom i rodbinskom.


To je mogućnost da se preko slika na platnu i konteksta u kojem su nastale sazna više o flamanskom društvu i kulturi sa početka 17. veka.Izložbe će u Galeriji Matice srpske biti otvorene do 5. jula, a tokom njihovog trajanja biće priređen sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska vođenja, autorska i stručna tumačenja, predavanja i kreativne radionice za decu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs