Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Saradnja Etnografskog muzeja i Nacionalnog istorijskog muzeja Republike Belorusije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

01. 09. 2017.

Saradnja Etnografskog muzeja i Nacionalnog istorijskog muzeja Republike Belorusije

U petak 1. septembra u 13 sati biće održana svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti muzeologije i kulture između Etnografskog muzeja u Beogradu i Nacionalnog istorijskog muzeja Republike Belorusije

 

Etnografski muzej u Beogradu i Nacionalni istorijski muzej Republike Belorusije su se sporazumeli da uspostave odnos saradnje i uzajamne pomoći u oblasti kulture, muzejske delatnosti i zaštite kulturnog nasleđa.

Ova saradnja će se ostvariti u svim oblastima muzejske delatnosti koje obrađuju muzeologiju, istoriju formiranja zbirki, očuvanja, prezentacije i terenskih istraživanja u oblasti etnologije. Sarađivaće u razvoju projekata od obostranog interesa na korist oba muzeja.

Etnografski muzej će zajedno s Muzejom Vojvodine nastupati prema ustanovama kulture Republike Kazahstan uz posredovanje Nacionalnog istorijskog muzeja Republike Belorusije.

Svečanost će biti održana u petak 1. septembra 2017.  godine u 13 sati, u prostoru Etnografskog muzeja u Beogradu,  Studentski trg 13. Potpisivanju Sporazuma o saradnji  će osim predstavnika Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja Vojvodine i Ministarstva kulture RS, prisustvovati i direktor Nacionalnog  istorijskog muzeja Belorusije gospodin Aleh Rizkou, njegov zamenik Aleksandar Krami, pomoćnik ministra za kulturu RB Vasil Černik, Njegova ekselencija ambasador Republike Belorusije u Srbiji Valerij Briljov i predstavnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Povodom svečanosti potpisivanje Sporazuma biće postavljene izložbe Belorusija i Belorusi i Moderna Belorusija, a naše kolege će prirediti prezentaciju novih tehnologija  primenjenih u Etnografskom muzeju.

Putujuća izložba Moderna Belorusija

Uprkos tome što tokom deset vekova kompleksne i dramatične istorije Belorusije njena kultura predstavlja značajan deo evropske baštine, Belorusija nije poznata široj međunarodnoj zajednici. Danas se zahvaljujući globalizaciji savremenog sveta čak i malim zemljama daje prilika da glasno govore o svojim dostignućima.

Stoga je Nacionalni istorijski muzej Belorusije priredio  putujuću izložbu Moderna Belorusija. Izrada te izložbe podstaknuta je potrebom da se prikaže trenutna slika beloruske države i predstave dostignuća današnje Belorusije, ističući ključni napredak Belorusa u poslednjih 25 godina.

Glavni ciljevi izložbenog projekta su da prikaže proces formiranja beloruske državnosti krajem 20. veka; da odrazi posebne aspekte ekonomskog i naučnog razvoja Belorusije tokom poslednjih decenija u kontekstu međunarodne saradnje; da upozna međunarodnu zajednicu sa sportskim i kulturnim dostignućima Belorusa; da demonstrira rekreativni potencijal zemlje i da podigne nivo svesti o savremenoj Belorusiji u svetu.

Svaki poster živopisno prikazuje ključne događaje i činjenice u različitim oblastima. Priroda Belorusije, istorijsko i kulturno nasleđe i kultura i sport u Belorusiji su posebno prikazani. Industrijska i poljoprivredna dostignuća, svemirski program Belorusije i beloruska IT-industrija ogledaju se i na izložbenom projektu. Nekoliko postera opisuje različite vrste turizma čime Belorusija može privući pažnju stranih posetilaca, pre svega, tu su istorijski, industrijski, medicinski, poljoprivredni i eko-turizam.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs