Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Otvorena izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

08. 09. 2017.

Otvorena izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017“ otvorena je nakon zapaženog gostovanja u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici. Izložba predstavlja deo zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika.

 

Na svečanom otvaranju u četvrtak, 7. septembra, publici su se obratili dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Filip Brusić – Renaud, direktor Kuće legata, ističući značaj ove međumuzejske saradnje za kulturna dešavanja ne samo u Novom Sadu i Srbiji nego u celom regionu. Izložbu je potom otvorio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela. Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar (Veliko Gradište, 19. 6. 1892 – Beograd, 14. jul 1965), bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde (Ljubotinj, 27. 7. 1907 – Beograd, 13. 2. 1974), a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata. U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina HH veka do kraja umetnikovog života.

Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima mr Milane Kvas, Dine Pavić i Gordane Krstić Faj. Urednik kataloga je upravnica Spomen-zbirke, dr Jasna Jovanov, koja je takođe, zajedno s Milicom Orlović Čobanov, učestvovala u realizaciji projekta.

Postavka u Novom Sadu obuhvata 31 delo iz dva legata, ali i slike iz Umetničke Zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i iz privatne kolekcije. Takođe, kao paralela u kontekstu povezivanja osnovne ideje o prijateljstvu Pavla Beljanskog i umetnika iz kolekcije, posebno mesto zauzimaju dva dela Milana Konjovića: U slavu Lubardi iz somborske Galerije „Milan Konjović“ i slika Bačka iz Spomen-zbirke sa posvetom „Slava P. Beljanskom“, koje je Konjović naslikao povodom smrti dvojice prijatelja, velikog slikara i kolekcionara. Prikazana je i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima postavke među kojima su i dokumenti koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici. Postavka obuhvata i taktilni segment u vidu grafičkog dijagrama umetničkog dela Petra Lubarde. Nakon Novog Sada, izložba će biti predstavljena i beogradskoj publici u Kući legata od 9. novembra 2017. do 10. januara 2018. godine.

Organizacija izložbe je, osim sa vlasnicima izloženih Lubardinih dela, obuhvatila saradnju sa porodicom Petra Lubarde i brojnim institucijama: Nacionalni muzej moderne umetnosti u Parizu, Nacionalni arhivi Francuske, Biblioteka Ronćoniana (Prato, Italija), Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Galerija SANU, Arhiv Jugoslavije (Beograd), Galerija Matice srpske (Novi Sad), Francuski institut u Srbiji, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Crne Gore, Radio Beseda.

Izložba „Petar Lubarda 1907–1974–2017“ predstavlja deo partnerskog projekta dva legata koji obuhvata i regionalni Naučni skup posvećen Petru Lubardi (1907–1974), planiran u Spomen-zbirci 19. oktobra, dok će promocija Zbornika radova naučnog skupa biti održana u Galeriji SANU, tokom trajanja izložbe u Kući legata (decembar). Različiti pristupi eminentnih stručnjaka iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Srbije pružiće sveobuhvatnije sagledavanje života i dela Petra Lubarde sa umetničkog, istorijskog i kulturološkog aspekta, uključujući teme usko povezane sa Lubardinim opusom – legatorstva, zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Celokupan projekat realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs