Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Projekcija filma "Prodavac rukotvorina"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

18. 09. 2017.

Projekcija filma "Prodavac rukotvorina"

Povodom rođendana velikog azerbejdžanskog kompozitora Uzeira Hadžibejlija (1885-1948),u ponedeljak 18. septembra u bioskopskoj sali Etnografskog muzeja u Beogradu biće održana projekcija restaurirane i obojene verzije muzičke komedije „Aršin mal alan“ („Prodavac rukotvorina“)

 

Film je snimljen 1945. po motivima istoimene operete Uzeira Hadžibejlija napisane 1913. godine. Hadžibejli je autor prve opere na celom muslimanskom Istoku, kao i nacionalne himne Republike Azerbejdžan. Bio je dirigent, muzičar, publicista, dramaturg, pedagog, javna ličnost i narodni umetnik bivšeg SSSR-a.

U stvaralaštvu Uzeira Hadžibejlija spojili su se zapadni i istočni muzički stil; elementi azerbejdžanske narodne muzike prilagođeni su klasičnim evropskim tradicijama. Uz korišćenje ove metode, Hadžibejli je 1908. godine napisao prvu azerbejdžansku operu „Lejla i Medžnun“ po motivima istoimene poeme azerbejdžanskog pesnika Fizulija. Od 1909. do 1915. godine napisao je pet opera: „Šeik Sanan“, „Rustam i Zohrab“, „Šah Abas i Huršud Banu“, „Asli i Kerem“, „Harun i Lejla“. Najboljim delom kompozitora smatra se opera „Koroglu“, napisana 1936. godine. Uzeir Hadžibejli takođe je autor tri operete: „Muž i žena“ (1909), „Ako ne ta, onda ova“ (1910) i „Aršin mal alan“ (1913). Hadžibejli je bio autor libreta za sva svoja dela osim opere „Koroglu“.

U filmu „Aršin mal alan“ („Prodavac rukotvorina“) radnja se odigrava početkom prošlog veka u Bakuu. U to vreme mladoženja nije mogao da vidi lice mlade pre svadbe, i zato se junak filma – Asker, bogati mladić, na savet svog prijatelja maskira u uličnog prodavca tkanina, „aršinmalči“. Ti trgovci su prodajući robu ulazili u kuće, a žene i devojke nisu prekrivale svoje lice dok su birale i gledale robu. Sada je Asker mogao da uđe u svako dvorište i da izabere sebi mladu. U filmu ima mnogo komičnih situacija, pesama, humora, a što je najvažnije – film ima srećan kraj!


  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs