Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  „Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

10. 10. 2017.

„Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava“

U utorak 10. oktobra 2017. godine, u 12 časova, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37, biće otvorena izložba Narodnog muzeja Kraljevo „Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava“

.

„Plakatirane naredbe nemačke Komande mesta uvele su vanredno stanje sa prekim sudom u Kraljevu od 15. oktobra i istog dana, uperile cevi mitraljeza u taoce iz lokomotivske hale: radnike, službenike i šegrte iz kraljevačkih fabrika, železničare, zaposlene u Opštini, Sreskom načelstvu, službi pošte i telegrafa, u Okružnom i Crkvenom sudu, u Ratarskoj školi i Gimnaziji; u građane racijom pokupljene iz kuća, sa ulica i iz gradske bolnice, pod sumnjom da su ranjeni na ustaničkim položajima... Istovremeno su kaznene jedinice na nizu manjih stratišta i na kućnom pragu ubijale meštane okolnih sela." (deo iz kataloga izložbe Kultura sećanja: Ko ne pamti iznova preživljava)

Izložba „KULTURA SEĆANjA: Ko ne pamti iznova proživljava“ organizovana je povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. godine i bavi načinom na koji pamtimo i sećamo se ovog događaja, koji je brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorio lične i porodične živote.

Jedan deo izložbe predstvljaju tragovi o predratnom životu stradalih, dok su na drugom prikazani zapisi sa komemoracija, gde se kroz političke govore politizovala prošlost.

Deo izložbe su i slike Cuce Sokić, Miodraga B. Protića, Maksima Sedeja, Voja Stanića, Miha Maleša, Otona Poloka.. inspirisane ovom tragedijom, koje su autori poklonili za planirani muzej u Spomen-parku, koji nikada nije ostvaren. Ova dela čine jedinstvenu zbirku „Jugoslovenski slikari za Spomen-park“ u Umetničkom odeljenju Narodnog muzeja Kraljevo, a na izložbi će biti prezentovano 50 slika, grafika i crteža.

Autori izložbe su Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo.

Jovana Pešić


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs