Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  PEĆINA BALANICA: Pola miliona godina ljudskog postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

12. 10. 2017.

PEĆINA BALANICA: Pola miliona godina ljudskog postojanja

U četvrtak 12. oktobra u 14 sati u Galeriji Sinagoga (Davidova 2, Niš) biće otvorena izložba PEĆINA BALANICA: Pola miliona godina ljudskog postojanja – svedočanstva sa oboda Niške kotline, autora dr Dušana Mihailovića, arheologa

 

Pećine u okolini Niša postaju interesantne istraživačima krajem XIX  veka i od tada kontinuirano se istražuje ovaj prostor. Ono što se desilo 2002. godine kada je krenuo da se radi koridor ka Dimitrovgradu zauvek je izmenilo saznanja iz oblasti arheologije. Ustanovljeno je da Velika i Mala Balanica sadrže fosilne ostatke koji su stari između 200.000 i 500.000 godina. Krucijalnu ulogu u ovim istraživanjima imao je arheolog prof. dr Dušan Mihailović.

Ova dve pećine imaju izuzetan značaj za razumevanje sveta i čovekove kulturne evolucije. One su ujedno i staništa prvih ljudskih civilizacija te govore o značaju celog ovog prostora za evoluciju ljudskog roda.

Izložba će biti otvorena do 6. novembra 2017. godine.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.

Ulaz je slobodan.

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs