Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Prateći program izložbe PETAR LUBARDA 1907–1974–2017"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

26. 10. 2017.

"Prateći program izložbe PETAR LUBARDA 1907–1974–2017"

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, kao preteći program izložbe slika Petra Lubarde projekcije filmova o ovm umetniku, kao i dečiju radionicu "Drugovi iz Pariza: Petar Lubarda, Jefto Perić i Pavle Beljanski"

 

 

- Četvrtak, 26. oktobar, 19 časova:

Projekcija filma Lubarda: Od slike do slike

Autor: Petar Ćuković, RTV Crne Gore, 2008.

U vreme održavanja velike retrospektivne izložbe Između slike prirode i prirode slike u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu 2008. godine, nakon premijernog predstavljanja u Plavom dvorcu na Cetinju (2007), autor izložbe mr Petar Ćuković dao je tumačenje Lubardinog slikarstva, što je zabeleženo kamerom RTV Crne Gore. Na ovoj izložbi realizovanoj u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore u Cetinju i  Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, organizovanoj povodom obeležavanja 100 godina od rođenja umetnika, bilo je izloženo oko 180 radova. U filmu Lubarda: Od slike do slike, Petar Ćuković kao izuzetan poznavalac Lubardinog stvaralaštva, govori o najvažnijim delima na postavci i najznačajnijim epizodama iz umetnikove biografije. 

 

- Subota 28. oktobar, 13-14.30 časova:

Dečja likovna radionica: Drugovi iz Pariza: Petar Lubarda, Jefto Perić i Pavle Beljanski

Ovogodišnja Dečja likovna radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pod nazivom Svestrani umetnik Jefto Perić, posvećena je slikaru koji je bio zaslužan i za nastanak prijateljstva između Petra Lubarde i Pavla Beljanskog. Upoznao ih je u Parizu, oko 1930. godine, a Perić je tada Lubardi dao i adresu Pavla Beljanskog. Tako je počela zanimljiva prepiska između umetnika i kolekcionara, na osnovu koje smo saznali mnoge priče iz njihovog života, preko pisama, dopisnica i razglednica. Najzanimljivije od njih kustos će ispričati deci u uvodnom delu radionice, a zatim će ih mališani preneti u svoje crteže, u vidu kratkog stripa. Na kraju ćemo podsetiti decu kako se pišu razglednice – svaki polaznik radionice dobiće razglednicu sa motivom dela Petra Lubarde i koju će moći da pošalje dragoj osobi.

 

- Nedelja 29. oktobar Projekcija filmova o Petru Lubardi

Zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata sa RTV Crne Gore i Filmskim novostima iz Beograda, u okviru filmskog programa koji Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje za svoje posetioce, premijerno će biti prikazani najnoviji dokumentarni filmovi o Petru Lubardi:

13:00

Dorner Vera o Lubardi, intervju sa Snežanom Radusinović, RTV Crne Gore, 2004.

13:45

Likovna umjetnost Crne Gore Petar Lubarda, urednik Mirsada Sredanović, RTV Crne Gore, 2005. 

14:30

Na posebnom zadatku, autor Vladan Božović, RTV Crne Gore, 2006.  

15:30

Crnogorska kulrutna riznica Petar Lubarda, urednik Novica Samardžić, tekst Olga Perović, Reditelj Veselin Ljumović, RTV Crne Gore

16:30

Petar Lubarda, reditelj Milan Stevanović, Filmske novosti 2017.

O IZLOŽBI

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, koja predstavlja deo zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika. Nakon Novog Sada, izložba će biti predstavljena i beogradskoj publici u Kući legata od 9. novembra 2017. do 6. januara 2018. godine. Celokupan projekat realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.


  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs