Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Anastas Jovanović-Umetnost i novi mediji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

13. 11. 2017.

Anastas Jovanović-Umetnost i novi mediji

U ponedeljak 13. novembra u 19 sati u Konaku knjeginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) biće otvorena izložba "Anastas Jovanović-Umetnost i novi mediji"

 

Autor izložbe je msr Danijela Vanušić, viši kustos Muzeja grada Beograda

U okviru obeležavanja 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899) Muzej grada Beograda priredio je veliku jubilarnu izložbu "Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji", na kojoj će biti predstavljeno blizu dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Izbor dela izvršen je u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Na ovoj izložbi, posle više od tri decenije, publika će imati priliku da ponovo vidi neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja Anastasa Jovanovića, ali i da se sa nekima upozna po prvi put.

Anastas Jovanović pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu je ostvario nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučić Perišića, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka i drugih.

Njegova svestrana i složena umetnička delatnost omogućila je transfer savremenih evropskih strujanja i novih tehničkih znanja u sistem srpske vizuelne kulture 19. veka. Popularizacija kulture vršena litografskim i fotografskim medijem, uticala je na formiranje ukusa i osećaja za lepo u mladoj srpskoj kneževini i omogućila prelaz umetnosti iz domena visoke i zatvorene umetničke prakse, oličene u mediju slikarstva, u okvire masovne medijski rasprostranjene i dostupne vizuelne kulture.

Projekat obeležavanja dva veka od rođenja Anastasa Jovanovića finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izložba Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji trajaće do 28. januara 2018. godine.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs