Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Sinagoge u Vojvodini (kojih više nema)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

29. 11. 2017.

Sinagoge u Vojvodini (kojih više nema)

Povodom obeležavanja 300 godina od prve sinagoge u Novom Sadu, u sredu, 29. novembra, 19 sati, u Muzeju Vojvodine, (Dunavska 37) biće otvorena izložba Sinagoge u Vojvodini (kojih više nema)

 

Autori izložbe su Goran Levi i Edita Jankov, a tokom programa otvaranja biće priređeno i predavanje na temu: Jevreji u Novom Sadu u 18. veku, predavača Petar Đurđeva, direktora Istorijskog arhiva Grada Novog Sada

U Vojvodini danas postoje samo tri sinagoge. Po jedna u Subotici, Novom Sadu i Zemunu. Tema ove izložbe su sinagoge koje su nekada postojale u našim gradovima i mestima. Srušene su tokom Drugog svetskog rata ili nakon rata. Te zgrade su vredna istorijska, kulturna i arhitektonska zaostavština koja je zauvek izbrisana sa ovih prostora. U Vojvodini je postojalo 76 sinagoga, a danas na njihovom mestu stoje neke druge građevine. Ideja i tema ove izložbe je da se slikom i rečju prikažu sinagoge koje su zbrisane sa lica zemlje, a u cilju da ih ne zaboravimo.

Jevrejske zajednice su u Vojvodini prema svojim mogućnostima i potrebama godinama izgrađivale sinagoge, centre u kojima su se Jevreji okupljali da održavaju bogosluženja, praznuju svoje praznike, uče decu, kao i da oplakuju svoje mrtve.

Građene su veće ili manje zgrade u skladu sa materijalnim mogućnostima i potrebama članova zajednice. Sačuvane su fotografije i crteži tih nekadašnjih sinagoga, a koje su poslužile i autoru izložbe.

U Vojvodini je u poslednjih nekoliko vekova izgrađeno preko 70 sinagoga kao i molitvenih domova. Sinagoge su naročito građene posle 1867. godine kada religije i narodnosti u Austrougarskoj monarhiji dobijaju ravnopravnost i tada su izgrađene najlepše i najveće sinagoge. Te su se građevine gradile i opremale uz velike napore vernika.

Međutim, sudbina tih sinagoga, nažalost bila je surova. Drugi svetski rat je naneo velike tragedije, usled čega su iščezle čitave generacije Jevreja. Okupator je zajedno sa domaćim  izdajnicima bezdušno uništavao i pljačkao zgrade sinagoga u Banatu i Sremu. One sinagoge koje su ostale neporušene, a takvih je bilo u Bačkoj, stradale su pod novim režimom koji je dozvolio da se te lepe zgrade, biseri arhitekture, neodgovorno i nepromišljeno poruše i tako izbrišu poslednji tragovi kulturne i materijalne baštine jedne populacije u Vojvodini. Želja nam je da se to nasleđe sačuva i predstavi široj javnosti.

Autor: Goran Levi

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs