Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Priča o dvoje umetnika: "Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

11. 01. 2018.

Priča o dvoje umetnika: "Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942)

Od 11. januara u 13 sati, izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se predstavlja u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika, izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine.

Autor izložbe je Marta Đarmati, a izložba će biti otvorena do kraja januara u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. 

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji XX veka. Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične pogibije u Novosadskoj raciji 1942. godine. U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić, dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Postavka obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele. Izložba je premijerno prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića, Kulturnog centra u Inđiji.


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs