Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Promocija publikacije "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

14. 03. 2018.

Promocija publikacije "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora"

Muzej primenjene umetnosti Vas poziva na promociju publikacije Biljane Crvenković pod nazivom "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora" u sredu, 14. marta 2018. godine u 18 časova u Galeriji "Ikiostri" Muzeja primenjene umetnosti.

 

Reč je o remek-delu primenjene umetnosti – španskom poklon servisu grofa od Artoa (comte d'Artois) iz 1782. godine, poznatom i kao Bifon servis (Buffon service), koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru (Manufacture royale de porcelaine de Sèvres).

Servis po svojim karakteristikama predstavlja prvorazredni primer francuske majstorske i umetničke virtuoznosti XVIII veka i raritet evropske primenjene umetnosti. Za umetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine i od tada pa do danas, ovaj jedinstveni porcelanski servis čini izložbeni segment protokolarnog prostora Belog dvora.

 

Nastao je kao prvi u seriji od petnaest servisa od porcelana proizvedenih u Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru, a koji su bili ilustrovani motivima ptica iz Prve ornitološke enciklopedije Histoire naturelle des oiseaux (1771–1786) najznačajnijeg francuskog prirodnjaka toga doba Žorž-Luja Leklera, grofa od Bifona (Comte de Buffon, 1707-1788).  

Ova publikacija, značajna je u istoriografskom, muzeološkom i kulturološkom smislu,  jer se jedno dragoceno i retko dostupno kulturno dobro prvi put i u punom sjaju, predstavlja javnosti.

Katalog je reprezentativnog formata i dizajna (grafički dizajn Dušan Tkačenko), na 185 strana dokumentovano je slikom i opisano u kataloškim jedinicama svih 140 delova servisa. Štampan je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

U uvodnom tekstu izložena je geneza i tipologija nastanka servisa od porcelana kao vrste predmeta primenjene umetnosti, karakteristične za doba prosvetiteljstva. Upravo Bifon servis amblematski nosi sve te tipične karakteristike visoko izraženih kulturno-umetničkih vrednosti i prepoznaje se danas kao univerzalno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Ne samo zbog skupocenog materijala, izražene virtuoznosti izrade i očaravajućeg izgleda, već i zbog toga što odslikava složene procese i okolnosti vremena u kome je nastao kao i okolnosti dugog istorijsko-umetničkog perioda svog trajanja.

Prilikom rada na pripremi kataloga svi pojedinačni delovi servisa namenski su fotografisani (fotograf Veselin Milunović) i muzeološki obrađeni tako da je istovremeno stvorena i neohodna baza za proces digitalizacije ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Katalog Bifon Servis: Sevr porcelan iz Belog dvora, autorke Biljane Crvenković, izdao je Muzej primenjene umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz kolegijalnu saradnju Fonda Kraljevski dvor.

 

VREME I MESTO:

 Sreda, 14.  mart 2018. godine u 18 časova,

Galerija "Ikiostri" MPU

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs