Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Nacionalna muzejska manifestacija Muzeji za 10
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 05. 2018.

Nacionalna muzejska manifestacija Muzeji za 10

Manifestacija Muzeji za 10 biće održana od 14. do 20. maja 2018. godine. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava četvrtu godinu zaredom.

 

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 14. Evropsku noć muzeja (19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja. Program manifestacije možete pogledati na Muzeji Srbije.

Medijski partner manifestacije je Udruženje novinara Srbije.

Ove godine manifestaciji se priključilo još više učesnika nego prethodih godina: 75 muzeja i srodnih institucija, u 44 grada/mesta. Broj učesnika je u konstantnom porastu, a manifestacija svake godine privuče oko 200.000 posetilaca. Besplatni programi obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih sedam dana.


Tema ovogodišnje manifestacije je "Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika". Hiperpovezanost je izraz osmišljen 2001. godine kako bi ilustrovao današnja mnogobrojna sredstava komunikacije, kao što su direktni kontakti, elektronska pošta, instant poruke, telefon ili internet. Ova globalna mreža povezanosti svakodnevno postaje složenija, raznovrsnija i integrisanija. U današnjem hiperpovezanom svetu, muzeji se pridružuju ovom trendu. To je razlog zašto je odabrana baš ova tema.

Nemoguće je shvatiti ulogu muzeja bez uzimanja u obzir svih veza koje oni ostvaruju. Oni su sastavni deo lokalnih zajednica, njihov kulturni pejzaž i njihovo prirodno okruženje. Zahvaljujući novoj tehnologiji, muzeji danas mogu dopreti mnogo dalje od svojih glavnih posetilaca i pronaći novu publiku približavajući svoje kolekcije na drugačiji način: digitalizacijom zbirki, dodavanjem multimedijalnih elemenata na izložbe ili još jednostavnije, haštaga koji dozvoljava posetiocima deljenje iskustava na društvenim mrežama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs