Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Program manifestacije "Muzeji za 10" za četvrtak, 17. maj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 05. 2018.

Program manifestacije "Muzeji za 10" za četvrtak, 17. maj

Program za četvrti dan manifestacije "Muzeji za 10"

 

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

17. maj u 18 časova - MSUBioskop - Projekcija filma Želimira Žilnika "Stara škola kapitalizma" - MSUBioskop je projekat Muzeja savremene umetnosti posvećen umetnosti pokretnih slika. U okviru programa prikazuju se dugometražni eksperimentalni filmovi i video radove iz zbirke MSUB. "Stara škola kapitalizma" spada u radove Želimira Žilnika koji se bave temama divlje privatizacije i socijalne polarizacije u Srbiji. Ovaj dugometražni film predstavlja priču o radnicima kojima poslodavci mesecima duguju novac i kojima "pritiče u pomoć" grupa mladih anarho-sindikalista. Sala za predavanja "Miodrag B. Protić".

MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE

17. maj u 14 časova - Igramo se pozorišta u muzeju - U okviru projekta „Škola za publiku“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ove godine organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom „Kreiramo pozorište“. Uz pomoć studenata Učiteljskog fakulteta predvođenih profesorkom Jadrankom Barzut, mlađi osnovnoškolci su se upoznavali sa ulogom i značajem Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, a naročito sa pozorištem i procesom rada u teatrima – kroz samostalno kreiranje delova scenografije i kostima, pravljenjem minijaturne verzije teatra senki i sl. U završnici ciklusa održaće se radionica namenjena deci uzrasta od 7 do 10 godina.

 

SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG

17. maj u 19 časova - Promocija monografije "Marko Čelebonović 1902–1986" - Izdavač: Galerija RIMA, Kragujevac. U okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Pasteli Marka Čelebonovića, biće održana promocija kapitalnog izdanja monografije posvećene ovom umetniku koju je 2017. godine objavila Galerija RIMA iz Kragujevca. O knjizi će govoriti urednik Aleksandar Milojević, recenzent dr Irina Subotić, kao i autorke publikovanih tekstova, dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović i Nevena Martinović. Reč je o velikom istraživačkom i izdavačkom poduhvatu koji je okupio naslednike iz porodice Čelebonović i sve značajne muzejske ustanove koje baštine Čelebonovićeve slike, uključujući i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog. Monografiju Marko Čelebonović potpisuje pet autora, istoričara i teoretičara umetnosti, sa različitim tumačenjima Čelebonovićevog stvaralaštva: dr Ješa Denegri, dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović, MA Sofija Milenković i Nevena Martinović, koja kao posebnu temu obrađuje pastele ovog umetnika. Iako ne zanemaruje prethodna tumačenja Čelebonovićevog slikarstva, ova monografija donosi sasvim nova čitanja njegovog dela.

 ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA

17. maj u 19 časova - Otvaranje izložbe "K'o nekad u osam..." - Izložba prikazuje  društveno-zabavni život u Rumi tokom 50-tih i 60-tih godina XX veka. Obzirom da je proteklo više od pola veka od tog perioda,  smatramo da bi bilo interasantno i značajno prisetiti se ovog vremena, sa muzeološkog stanovištva. Posredstvom prigodnih panoa sa fotografijama, plakatima, novinskim tekstovima i drugim dokumentarnim materijalom, kao i trodimenzionalnim predmetima, audio-vizuelnim sredstavima (muzika i film), posetioci će biti u prilici da vide različite oblike društveno-zabavnog života kao što su bioskopske projekcije, pozorišne predstave, igranke, festivali i druge manifestacije, školske priredbe i drugo. Izložbu će pratiti katalog i drugi informativno-propagandni materijal. Autori izložbe su Aleksandra Ćirić i Đorđe Bošković, kustosi istoričari Zavičajnog muzeja Ruma.

NARODNI MUZEJ ŠABAC

17. maj u 19 časova - Predavanje "Moda šešira i šabačke modiskinje" - Predavanje  Aleksandre Jovanović višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja u Šapcu. Tema predavanja je moda nošenja šešira krajem 19. veka do Drugog svetskog rata u svetu i kod nas, istorijat, modeli i kreatori šešira kroz vreme, modiskinje i modiske radnje u Šapcu između dva svetska rata, alat, materijali i način izrade šešira. Predavanje je vezano izložbu Moda šešira koja je od 2013. do 2017. godine gostovala u 11 muzeja širom Srbije.

CENTAR ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I INFORMISANJE „GRADAC“ RAŠKA

17. maj u 18 časova - Predavanje Animirani gif injegova primena u arhitekturi - Predavač: Sonja Jankov, nezavisni kustos. Predavanje ukratko prikazuje istoriju ovog formata (sajtovi firmi, reminiscencije na optičke igračke XIX veka), a potom analizira odabran korpus popularnih GIF-ova. Kroz analizu ovih GIF-ova, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa načinima na koje može nastati GIF, kao i šta sve on može da sadrži. Drugi deo predavanja je prezentacija kustoskog projekta GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritika. Posetioci će videti kako OMA i Penda arhitekti, Storefront for Art and Architecture i drugi autori i institucije koriste GIF za arhitekturu. Animirani GIF-ovi mogu da predstave procese arhitektonskog projekta, da dokumentuju rušenje zgrada ili makete, da humoristično i kritički pristupe socijalnom stanovanju, prostornim politikama, istoriji arhitekture i svim kulturološkim aspektima arhitekture.  Animirani GIF je besplatan, lako izvodljiv i tehnički zanimljiv format koji se beskrajno vrti i prirodno okruženje mu je internet, te je vidljiv velikom broju nepredviđenih gledalaca. Sve veći broj umetnika i arhitekata ga koristi u svojim prezentacijama, kao i institucije i portali koji se fokusiraju na kulturu. Kao specifičan vid vizuelne komunikacije, animirani GIF je jedan od najprisutnijih formata u elektronskoj komunikaciji. Sonja Jankov (1985, Novi Sad) je nezavisni kustos. Studirala je na Filozofskom fakultetu, usavršavala se u Centru za teoriju kulture i kritiku (Prag, Karlov univerzitet) i stekla zvanje master kulturologa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Predavanje se organizuje u Galeriji Centra za kulturu “Gradac".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs