Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Program manifestacije "Muzeji za 10" za petak, 18. maj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

18. 05. 2018.

Program manifestacije "Muzeji za 10" za petak, 18. maj

Program za peti dan manifestacije "Muzeji za 10"

 

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Koncert gudačkog kvarteta "Dolce" - Povodom Međunarodnog dana muzeja biće održan koncert gudačkog kvarteta "Dolce". Na koncertu će članovi kvarteta pojedinačno izvoditi solo kompozicije za violinu, violu i violončelo, a na programu su kompozicije Miletića, Baha i Hindemita.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

18. maj u 18 časova - Predavanje o novomedijskoj umetnosti - Jedan od autora i kustosa izložbe, ali i umetnik koji sa svojim radom učestvuje u izložbi "NACRT", Dejan Grba, održaće predavanje o umetnosti novih medija. Dejan Grba je novomedijski umetnik, predavač i autor. Osnivač je i rukovodilac odseka za Nove medije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem predaje Transmedijska istraživanja. Predavanje se realizuje u Salonu Muzeja Savremene umetnosti.

MUZEJ GRADA BEOGRADA 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) - Projekcija 25 odabranih animiranih filmova studenata Animacije - 25 odabranih animiranih filmova i minijatura studenata Animacije, velike raznovrsnosti tema, tehnika, likovnih stilova i pristupa, predstavljaju sve periode u razvitku Studija za animaciju FPU, od prvih pokušaja i eksperimenata rađenih na predmetu Ilustracija, do zrelih autorskih poduhvata i uspeha na međunarodnim festivalima. Od 20 nagrađenih filmova iz ovog izbora, čak četiri su osvojila Gran-pri na prestižnim festivalima.

MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 13 i 15 časova - Radionica za odrasle "Pozorišna maska" - Kroz istoriju pozorišta, značaj i uloga maske su se menjali, ali ona i danas ima svoje mesto na sceni. I ne samo maska koja se postiže šminkom, već i ona koja se pravi od najraznovrsnijih materijala i koju scenski umetnici nose tokom cele predstave ili neke scene, ili je menjaju „a vista”. Majstor za izradu ovakvih maski, svakako jedan od najboljih kod nas je Radica Komazec, modistkinja u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja će nešto od svog umeća podeliti sa zainteresovanima u dva zakazana termina. Radionica je namenjena odraslima (studentima i starijima).

SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 11 do 12.30 časova - Čitaonica u muzeju - Literarno-likovna radionica Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu, ogranak "Danilo Kiš", koordinator: Sonja Milošević. Slušajući priče kustosa o pejzažima na delima iz kolekcije Pavla Beljanskog deca će uz pomoć bibliotekarki Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke moći da "izmaštaju" idealan skriveni vrt.

MUZEJ SREMA U SREMSKOJ MITROVICI

18. maj u 18 časova - Predavanje mladih arheologa - Predavanje na temu "Kako su živeli rimski vojnici".  Predavanje drže dva dvanaestogodišnja dečaka iz Sremske Mitrovice koji će na svoj način predstaviti ono što znaju o rimskoj vojsci. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

GRADSKI MUZEJ SOMBOR

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova - Autorsko vođenje kroz izložbu "Ko je Malvina Hofman?" - Izložba je posvećena Malvini Hofman,  najpoznatijom američkoj vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji. Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vidu ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je gospođu Hofman za čuveni plakat "Serbia needs your Help". Isti motiv je koristila za reazglednice koje su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci za skulpturu Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Majo u Ročesteru. Na izložbi će biti prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu.

NARODNI MUZEJ ČAČAK 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 9 do 15 časova - Stručno vođenje "Spomenik kulture Rimske terme" -  Rimske terme u centru Čačka otkrivene su prilikom  rekonstrukcije gradskog centra i iskopavanja temelja za novu stambenu zgradu. Zaštitna arheološka iskopavanja izvedena su 1970. godine, a konzervaciji obavljena 1971. i 1972. godine. Na osnovu rezultata istraživanja zaključeno je da su terme sagrađene krajem III i početkom IV veka i bile u funkciji do kraja IV veka.

ZAVIČAJNI MUZEJ JAGODINA 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova - Grafička radionica "Matrica - otisak" - Demonstratori i realizatori: slobodni umetnik Vladimir Kepić i Sonja Perić, kustos. Upoznavanje sa grafičkom tehnikom linoreza – demonstracija izrade grafičke ploče, rezanje linoleuma i umnožavanje crteža pomoću matrice i grafičke prese. Učesnici radionice će moći da izrade svoju originalnu matricu, da naprave njen otisak ili otiske drugih, spremnih grafika, koje su nastale inspirisane muzejskim predmetima i da iz muzeja ponesu malo umetničko delo kao uspomenu.

NARODNI MUZEJ ZAJEČAR 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Izložba slika "Prag i srpski slikari" - Izložba autora Nenada Ognjenovića prikazuje dela srpskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka, a na čije je umetničko formiranje uticalo školovanje ili usavršavanje na Likovnoj akademiji u Pragu. Izložba se organizuje u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar.

MUZEJ U SMEDEREVU

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Koncert posvećen stradanju i vaskrsu Srbije u Velikom ratu - Hor duhovne muzike "Iskon" iz Kovina. Dirigent: Nenad Petković . Teskt pripremio i govori: Nikola Ljuboja. Gosti: Vuk Radojković (recitator), Neda Nikolić (instrumentali) i Olja Ljuboja (gluma). Na programu se nalaze pesme koje su naši vojnici pevali u toku Prvog svetskog rata. Naša želja je da kroz pesme i svedočenja iz tog vremena prikažemo stradanje, karakter srpskog vojnika, snagu i vitalnost našeg naroda da u teškim vremenima opstane - jednostavno, da ne zaboravimo te hrabreljude. Takođe, ovim programom smo želeli da narodne pesme koje su se pevale, odenuvši ih u horsko ruho, prikažemo na drugačiji način i sačuvamo od zaborava.

MUZEJ RUDARSTVA I METALURGIJE “BOR“

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 10 časova - Dečiji likovni atelje - Učesnici ateljea su učenici osnovnih škola iz Borske opštine od petog do osmog razreda koji uz pomoć različitih likovnih tehnika stvaraju redove na zadatu temu Vidim i čujem svemir. Ovaj dečiji atelje uključuje edukativni i demonstrativni deo radionice ''Vizuelno i radio – posmatranje nebeskih pojava''. Radovi nastali u okviru ateljea biće izloženi na manjoj izložbi.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) dnevno posmatranje - Vizuelno i radio-posmatranje nebeskih pojava - Prvenstveni ciljevi su posmatranje Sunčeve i meteorske aktivnosti. Putem interneta prikazaće se trenutno stanje na Suncu. Radionica obuhvata edukativni i demonstrativni deo. Saradnici radionice biće članovi Astronomskog društva Bor i Mladi istraživači, a učesnici učenici osnovnih i srednjih škola i svi zainteresovani građani.

NARODNI MUZEJ LESKOVAC

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 12 časova - Edukativna radionica za decu "Igre naših baka i dedova" - Radionica za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Naučićemo da u doba naših dedova i baka nije bilo igračaka i društvenih igara kao danas. Saznaćemo kako su se nakad igrali naše bake i deke. Pričaćemo o starim, zaboravljennim igrama. Kada su bili mali oni su nosili narodne nošnje. Pomagali su roditeljima u polju. Igračke nisu imali pa su ih sami pravili npr.loptu od stare garederobe, sviralu od drveta. Dosta vremena su provodili van kuće igrajući žmurke i razne igre sa loptom. Na radionici ćemo crtati stare dečije igre, igraćemo se loptim krpenjačom i orasima. Igraćemo i igre Krokodilčić i Care, pacare koliko je sati?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs