Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Program manifestacije "Muzeji za 10" za subotu, 19. maj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2018.

Program manifestacije "Muzeji za 10" za subotu, 19. maj

Program za šesti dan manifestacije "Muzeji za 10"

NARODNI MUZEJ U BEOGRADU – MUZEJ VUKA I DOSITEJA

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 17 časova - Stručno vođenje u Barutani "O rimskim kamenim spomenicima" - U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu biće organizovano vođenje kustosa Narodnog muzeja, Veselinke Ninković kroz postavku rimskih kamenih spomenika – lapidariijuma, skulptura i kamenih stela Narodnog muzeja.

Od 19. maja od 19 časova do 20. maja do 10 časova - Noć u muzeju - Radionica za decu od 7 do 10 godina. Nesvakidašnja mogućnost noćenja u Muzeju Vuka i Dositeja u vrećama za spavanje pružiće se samo najhrabrijima. Uz kreativno provedeno vreme sa kustosima upoznavaćemo muzej na poseban način, sklapajući i nova prijateljstva.

19. i 20. maj - Festival "Čitam Čitaš" - Cilj projekta "Čitam Čitaš"  je revitalizacija prostora od kulturnog značaja putem popularizacije knjige i čitanja. Ove godine gostuje u Muzeju Vuka i Dositeja koji predstavlja pozitivan primer bavljenja kulturnom baštinom. Osnovna aktivnost festivala je razmena polovnih, pročitanih knjiga, kao i održavanje tribina, radionica i drugih aktivnosti koje su povezane sa kulturnim nasleđem, čitanjem i edukacijom.

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 13 časova - Stručno vođenje kroz izložbu "Smrt Karađorđa Petrovića" i dramski prikaz vožda Karađorđa - Muzejski savetnik i koautor izložbe Nebojša Damnjanović će zainteresovane posetioce voditi kroz izložbu. Po završetku stručnog vođenja posetioci će biti u prilici da prisustvuju petnaestominutnom monologu vožda Karađorđa u izvođenju Lepomira Ivkovića glumca Narodnog pozorišta, a po tekstu Milana Đ. Milićevića i Milisava Milenkovića.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 19 časova - Koncert učenika MŠ "Dr Vojislav Vučković" - Povodom Evropske noći muzeja posetioci će moći da uživaju u muziciranju učenika MŠ „Dr Vojislav Vučković” dok razgledaju izložbu posvećenu Karađorđu Petroviću. Na programu su kompozicije Baha, Mocarta, Hajdna, Romberga i drugih.

MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) - Teatroteka - Maraton - Sterija na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Narodno pozorište u Beogradu ove i sledeće godine obeležava veliki jubilej – 150 godina od osnivanja, tj. od ulaska u zgradu u kojoj i danas živi i radi. Jovan Sterija Popović je jedan od inicijatora osnivanja našeg nacionalnog teatra (još 1841, kada je bio jedan od osnivača Teatra na Đumruku), a njegova dela su od prvih dana okosnica nacionalnog repertoara. Muzej pozorišne umetnosti Srbije ovaj jubilej, između ostalog, obeležava izložbom Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta koju će videti i posetioci u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, kao i vanrednim programom Teatroteke, svojevrsnim maratonom snimaka predstava po Sterijinim komadima, u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Program Teatroteke: u 10 časova - Kir Janja – reditelj Egon Savin (1992), u 12 časova Pokondirena tikva – reditelj Jagoš Marković (2007), u 14 časova Laža i paralaža – reditelj Jug Radivojević (2006), u 16 časova Rodoljupci – reditelj Andraš Urban (2015).

GALERIJA DOMA VOJSKE SRBIJE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 13 časova- Stručno vođenje kroz izložbu "Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije" iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije - Kroz stučno vođenje posetioci će imati priliku da saznaju nešto više o načinu formiranja umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, koja broji preko 1 500 dela najeminentnijih autora koji su radili na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Njihov značaj i uloga u formiranju likovne scene druge polovine 20. veka i učešće na manifestaciji "NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije" koja je održavana u periodu od 1961. do 1985. godine u galerije Doma JNA. Kroz izložbu vodi Jelena Knežević, viši kustos, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije.

MUZEJ VOJVODINE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Biciklirajte se! Pardon, draisinirajte se! - Pre 200 godina Karl von Drais je izumeo prvu "mašinu za hodanje" i tako postavio temelje mehanizovanog ličnog transporta. Mašina za hodanje nije imala pedale, a koristila se za brzi transport po ravnim putevima parkova  i vrtova. Vrlo brzo je ustupila mesto mašini koja je popularna i danas, a zove se bicikl. Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzej Vojvodine u Evropskoj noći muzeja može probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Koncert hora Bajićevi slavuji "Volite li pop muziku?" - Kako to dobro radi raspevani dečiji hor Muzičke škole Isidor Bajić - Bajićevi slavuji, dođite da se uverite u Evropskoj noći muzeja u prelepom ambijentu atrijuma Muzeja Vojvodine.

MUZEJ GRADA NOVOG SADA

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19.30 časova - Svečano otvaranje izložbe i modna revija "Maštovite ženske ruke u Karlovcima – danas i nekada" - Zavičajna zbirka Sremski Karlovci. Izložbu čine primeci ručnih radova koje si izradile učenice  u nekadašnjim Ženskim stručnim školama u Sremskim Karlovcima, kao i fotografije i dokumenta koja svedoče o ovim obrazovnim institucijama sa početka 20. veka. Na modnoj reviji, organizovanoj za ovu priliku, biće predstavljene rukotvorine  koje su osmislile i izradile današnje stanovnice grada. Autor izložbe i programa je  Divna Gačić.

GALERIJA MATICE SRPSKE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 24 časa - Publika će tokom Evropske noći muzeja, kao i tokom čitave manifestacije, imati priliku da obiđe stalnu postavku Galerije uz pomoć aplikacije Doživi umetnost koja u sebi sadrži elemente proširene realnosti (AR). Kroz tri različite ture (Tura sa Savom Tekelijom, Doživi umetnost, Potraga za blagom) posetioci različitog uzrasta moćiće da dožive umetnost na drugačiji digitalan način.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 19 časova - Radionica za decu Fotografski vremeplov - Mališani će u vrtu Galerije birati "istorijsku epohu" i reprodukciju umetničkog dela iz kolekcije Galerije, a potom će se, kao u studiju, fotografisati. Za uspomenu svako dete će dobiti svoju fotografiju sa umetničkim delom.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17, 19 i 21 sat - Otvoreni atelje - Publika će zaviriti u konzervatorske ateljee Galerije Matice srpske i saznati na koji način konzervatori i restauratori "leče" slike.

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

19. maj od 16 do 22 sata - Maketarska radionica "100 godina od završetka Velikog rata" - Radionicu vode članovi Maketarskog Kluba Novi Sad sa gostima, članovima Beogradskog Maketarskok Kluba. Maketarski klub " Novi Sad" je osnovan 6. aprila 2011 godine. Maketarstvo kao grana primenjene umetnosti je nedovoljno razvijeno i zastupljeno na ovim prostorima te je tako rođena ideja članova i osnivača kluba da ovaj izuzetno edukativan i zanimljiv hobi približimo deci i odraslima. Sastavljamo makete brodova, aviona, tenkova, istoriske scene - diorame i sve to u minijaturi. Tokom trajanja radionice pokazaćemo vam kako sve to izgleda  kako se prave makete  i kako se farbaju. Kako od gomile plastike i drveta ili već kojeg materijala, nastaje, avion, brod, tenk, automobil, a sve to uz mirnu ruku i oštro oko. Farbanje četkicom i airbrush-vazdušnim pištoljem, specijalne boje i još puno toga.

MUZEJ SREMA U SREMSKOJ MITROVICI

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica "Rimske igre i igračke" - Radionica uključuje predavanje o rimskom načinu igranja i praktičnu demonstraciju kako su se Rimljani zabavljali igrama na tablama.  Posetioci će moći u toku Noći muzeja da se uključe u igranje igara tipičnih za rimsku populaciju, a biće predstavljeni i predmeti koji se definišu kao dečje igračke, poput minijaturnih keramičkih posuda. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica "Sve što znamo o Avarima" - Postavljanje table sa podacima o Avarima u zadnjoj prostoriji stalne arheološke postavke. Tabla će pratiti hologram zlatnog pojasa koji se vezuje za Avare. Na njima će biti objašnjene istorijske činjenice ali i predstavljeni arheološki nalazi koji su na našem prostoru brojni. Muzej Srema - Trg Svetog Stefana 15

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas - Radionica za izradu rimskih frizura - Radionica za izradu rimskih ženskih frizura je atraktivan program na kojem se uz pomoć demonstratora – frizerki prikazuje način na koji su rimske žene pratile modu u pogledu frizura. Takođe se na popularan način publika uvodi u raspravu oko toga kako je to zaista bilo i kako je to izgledalo u Sirmijumu na osnovu spomenika i predstava građana ovog izuzetnog rimskog grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

NARODNI MUZEJ PANČEVO 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 01 čas - Budite u Muzeju – Fenomen selfija - Kroz izložbu publika će se upoznati sa istorijatom selfija, razlikom između autoportreta i selfija, njegovim vrstama i podvrstama, društvenoj, kulturološkoj i psihološkoj dimenziji, o delu populacije koja najviše pravi selfije , ali i u kojim zemljama i kojim situacijama su zakonom zabranjeni zbog opasnosti kojima se izlaže autor selfija, kao i o drugim zanimljivostima koje prate ovaj, poslednjih godina, opšte prihvaćen fenomen. Autorska izložba Narodnog muzeja Pančevo.

MUZEJ TERRA

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Mala vajarska radionica u Muzeju Tera - U holu Muzeja Tera biće organizovana vajarska radionica na kojoj će zainteresovani posetioci moću da saznaju osnove vajanja metodom utiskivanja/ulivanja u unapred pripremljeni gipsani kalup. Svaki predmet koji bude nastao tokom radionice, nakon sušenja i pečenja u Ateljeu Tera, biće poklonjeni učesnicima radionice.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas - Takmičenje u topanju - Topanje je stara, tradicionalna banatska dečija igra koja se sastoji od pravljenja malih konkavnih formi od blata ili gline, koje se potom udubljenjem okrenutim na dole snažno bace na pod. Od siline udarca vazduh koji tom prilikom uđe u "top" raznese zadnju stranu uz snažan prasak. Takmičar čiji "top" najglasnije pukne je pobednik igre. Na platou ispred Muzeja Tera biće organizovano takmičenje u topanju. Žiri, sastavljen od iskusnih "topadžija", ocenjivaće svaki top, a na kraju igre pobednicima dodeliti diplome.

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 20 časova - Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu "Posetilac-detektiv" - Učestvujte u rešavanju misterije i pomozite kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke. Svaki posetilac ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj treba da pronađe predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju. Svako ko želi da bude detektiv i želi da pokuša da pronađe „skrivene“ predmete, dobiće papir/prijavu na kojoj će upisati naziv skrivenog predmeta i sobu na stalnoj postavci u kojoj se predmet nalazi, kao i svoje podatke (ime i prezime i broj telefona). Popunjene papire posetioci će ostavljati u kutiju koja će se nalaziti na prvom spratu Muzeja. U 20 časova počinje izvlačenje dobitnika nagrada. Prvih troje izvučenih posetilaca - detektiva koji budu imali uredno popunjenu prijavu i tačne odgovore (naziv skrivenih predmeta i sobe u kojoj se nalaze) biće nagrađeni specijalnim poklonima koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 22 časa - Svečano otkrivanje i predstavljanje Portreta Mihajla Pupina Uroša Predića - Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu  Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno je bio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakonzavršetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića. Od Evropske noći muzeja ovaj portret biće deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

MUZEJ HOREUM MARGI-RAVNO ĆUPRIJA 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) - od 17 do 20 časova - Demonstracija iz pucanja replike Karađorđevog trešnjevog topa - Demonstracija pucanja iz replike Karađorđevog trešnjevog topa dešavaće se u ndvorištu muzeja i to na svakih sat vremena u periodu od 17-20 sati. Demonstraciju će vršiti obučeno lice u garderobi srpskog ustanika, uz priču o bitci na Ivankovcu i značajnoj pobedi srpske vojske.

ZAVIČAJNI MUZEJ JAGODINA 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa - Viteška družina Crni medved - Pored izložbenih postavki posetioci će moći da se upoznaju sa replikama srednjovekovnog naoružnja i tehnikama viteških  borbi, koje će pred njima demonstrirati članovi viteške družine Crni medved iz Jagodine.

NARODNI MUZEJ KRALJEVO

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa - Izložba "#Samoslikanje. Selfi kroz srpsku umetnost" - Na platou ispred muzejske zgrade (Trg Sv. Save) biće postavljena multimedijalna izložba čiji je autor istoričar umetnosti Julija Bašić, Art Distrikt - Požarevac. Uz pomoć današnjih tehnologija moguće je povratiti poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, u njen značaj i valorizaciju. Zato ovaj projekat podrazumeva jedinstvenu multimedijalnu izložbu na otvorenom. Na panoima će biti izložene reprodukcije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji. U pitanju su dela sledećih umetnika: Milena Pavlović Barilli, Stefan Tenecki, Stevan Aleksić, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Miloš Bajić, Živorad Nastasijević, Božidar Prodanović, Marij Pregelj, Mića Popović, Ivan Radović, Jelena Ćirković, Uroš Predić, Milić od Mačve, Kosta Josipović, Aleksandra Beba Božić, Daniel Glid, Živko Stojsavljević, Stevan Markuš, Olja Ivanjicki, Vlaho Bukovac i Jovan Bijelić. Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem sajta Art Distrikt. Još veći ugođaj pripremljen je za mlađe i one koji uživaju u novim tehnologijama. Na sajtu Art Distrikta, pripremljen je poseban odeljak "izložba" u kome se pored osnovnih podataka o slikama, autorima, može saznati iz kojih zbirki dela potiču i na koji način su u njih dospela, kao i stručni tekstovi autora izložbe i saradnika. U vremenu trajanja izložbe svi selfiji koji budu publikovani pod oficijalnim haštagom izložbe #samoslikanje ili budu aploudovani preko veb stranice Art Distrikta biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, te da svi zajedno kreiramo još jednu digitalnu izložbu. Kroz posebnu Platformu savremenih autoportreta – tvoj selfi svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe ili tokom posete bilo kojoj drugoj izložbi koja se u tom momentu organizuje.

ZAVIČAJNI MUZEJ – ZAMAK KULTURE U VRNJAČKOJ BANJI 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Pesničko veče "Pesnicima u čast" - Pesničko veče dramsko - recitatorske sekcije Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačka Banja. Sa puno zanosa pesničku reč kao i prošle godine, će publici predstaviti studenti ovog fakulteta. Kooordinator dramsko recitatorske sekcije je Andrijana Jeftić.

ZAVIČAJNI MUZEJ KNJAŽEVAC 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 20 do 24 časa - Promocija knjige "Odgovor nošen vetrom" - Izbor pedeset pesama Boba Dilana sa komentarima autora Ivana Potića uz pratnju knjaževačkih muzičara, dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac.

MUZEJ KRAJINE U NEGOTINU

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 20 do 22 časa - Radionica "Ćirilica u savremenom srpskom društvu" - Učenici Negotinske gimnazije, prezentovaće svoje fotografije javnih natpisa u Negotinu. Nakon prezentacije profesorka srpskog jezika i  književnosti Vesna Stanković, održaće interaktivno predavanje o nastanku ćiriličnog pisma. Cilj radionice je da pokaže koliko se ćirilaca koristi u savremenom srpskom društvu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 20 do 22 časa - Radionica "Tradicionalna etno muzika" - U okviru radionice, koju vodi Danijela Stojkić Marković, profesorka muzičke kulture, učesnici će pevati tradicionalne srpske pesme. Radionica se završava nastupom etno-grupe "Marinika" i  vokalno-instrumentalnog sastava "Ajduci" iz Negotina.

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 19.30 časova - Umetničko arheološka radionica "Arheologija i umetnost" - Autori  arheolog Teodora Branković i istoričar umetnosti Marina Radosavljević. Likovna radionica namenjena je deci nižih razreda osnovnih škola.  Deca će u dodiru sa predmetima i fotografijama iz arheološke zbirke likovno oživeti svoje viđenje starina. Radionica ima za cilj da stvori komunikaciju između arheologije i savremene umetnosti kroz interaktivno upoznavanje sa arheološkim predmetima i njihovim umetničkim viđenjem na kreativan način. Dečiji radovi nastali ovom prilikom biće izloženi u prostoru Legata. Radionica se organizuje u Legatu Miodraga Markovića.

ZAVIČAJNI MUZEJ PETROVAC NA MLAVI 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 20 - Radionica "Ukusi iz celog sveta" - Izviđači i planinke petrovačkog odreda, kuvaju autentičnu hranu iz evropskih zemalja. Radionica je otvorena za sve posetioce Evropske Noći muzeja. Paviljon "Stare osnovne škole", Odred izviđača "Mlava".

MUZEJ PONIŠAVLJA U PIROTU

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20.30 časova - Otvaranje izložbe "Sa osobitim zadovoljstvom" - Izložba je inspirisana knjigom pod naslovom  "Kako se pišu pisma (srpska korespondencija)" u izdanju Srpske izdavačke knjižare i štamparije Braće M. Popvića, izdate u Novom Sadu o Petrov-dnu 1897. Na izložbi će biti prikazane razne forme korespondencije s kraja 19. i početka 20. veka: trgovačka pisma, lična dokumenta, vizit karte, isprave, kao i razna privatna pisma, poput dopisivanja i otpisivanja, ljubavnih pisama, čestitki i slično. U postavci će biti zastupljeni podjednako predmeti muzejskih zbirki, kao i privatne kolekcije i lične arhive Piroćanaca, takođe i primerci iz Istorijskog arhiva u Pirotu. Autor izložbe Tatijana Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja, a izložba se otvara u Galeriji Muzeja Ponišavlja.

NARODNI MUZEJ LESKOVAC

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Dečija predstava "Ljubav u Leskovac" - Ljubav je početak svega. Početak koji dolazi iznenada, bez najave i planiranja. A cilj svake ljubavi je njeno ispunjenje. Ali, put do ostvarenja ljubavi zahteva „ozbiljnu“ strategiju i doktrinu. Udvaranje je oduvek bilo izazov i prava umetnost. Kao i vremena menja se i način udvaranja. Leskovac je kroz vekove iz jedne turske kasabe izrastao u grad sa 60.000 stanovnika. Kako se on menjao, menjali su se i običaji, a sa njima i ljudi. Leskovac polako izrasta u jedan zanatlijski grad sa mnoštvo trgovina, zanatlijskih radnji, sa vrevom mladih momaka i devojaka. Predstava će biti izvedena na leskovačkom dijalektu i izvodiće je učenici srednjoškolskog uzrasta. Scenario za predstavu uradio je Miroslav Karanfilović, profesor istorije, a izvodi se u Gradskoj kući.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Edukativna radionica za decu "Moja knjiga-muzejska priča" - Radionica za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Zdravo! Ja živim ovde, u praistorijskoj kolibi. Izgleda da je ponestalo boje za mene. Pomozi  mi i oboji me. Tako počinje naše druženje sa likovima iz knjižice. Zajedno ćemo lepiti sličice, bojiti, učiti, crtati, povezivati brojeve, tražiti put kroz lavirinte. Naučićemo čime su se hranili i čime su se bavili ljudi u praistoriji, kakav nakit su nosile rimljanke, kako su izgledali mozaici na Caričinom gradu, kako su živeli ljudi u Srednjem veku i još mnogo toga.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Edukativna radionica za decu "Kad porastem biću kustos " -  Radionica za decu uzrasta od 10 do 14 godina. U prvom delu radionice deca će dobiti tekst o nekom predmetu koji je izložen u postavci i biće upoznati sa poslovima koje kustos obavlja u muzeju. U praktičnom delu radionice, u toku obilaska postavke, ulogu kustosa  preuzimaće deca. Na ovaj način se izbegava pasivno slušanje izlaganja kustosa i daje prilika učenicima da aktivno učestvuju u obilasku postavke. To je ujedno i povratna informacija o meri usvojenog znanja učenika tokom prvog radioničarskog dela.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs