Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2018.

"Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" u Nišu

Multimedijalna izložba fotografija „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ biće otvorena u subotu 19. maja u 17 sati u Domu vojske Srbije, u Nišu

 

Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata, od kojeg je prošao ceo jedan vek. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici.

Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najstrašnijeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša otadžbina je dala ogromne žrtve za svoju slobodu. Posebne zasluge pripadaju takozvanom običnom, malom čoveku. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Ovom izložbom otkrivamo neke od tih priča sa ciljem da na dostojanstven način odamo počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili.

Nakon četiri godine realizacije projekta „Album sećanja na naše pretke iz Velikog rata“  sada znamo njegov lik, njegovo ime i prezime i njegovu sudbinu u ovom ratu za civilizaciju iz ugla potomaka koji su poslali fotografije u čast svojih predaka–učesnika Velikog rata i učestvovali na projektu Album sećanja slavnim-precima.srb

U  programu Noći muzeja  učestvovaće i deo članova Ekspedicije „Albanska golgota 100 godina posle“, učenici Muzičke škole iz Niša kao i Hor OŠ „Učitelj Tasa“ i „Kole Rašić“ iz Niša.

Kroz  postavku u Noći muzeja provešće vas studenti Departmana za istoriju niškog Filozofskog fakulteta, a među njima biće i Đorđe Pavlović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša koji godinama sa maksimalnim brojem bodova osvaja prva mesta na državnim takmičenjima iz istorije.

Izložbu prati  multimedijalni prikaz „ Vaskrs junaka iz Velikog rata“ koji će posetiocima omogućiti interaktivnu komunikaciju sa postavkom

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs