Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u Ljubljani
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

18. 05. 2018.

„Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u Ljubljani

U Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani otvorena je izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, na kojoj su predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisani u Nacionalni registar i Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

 

Izložbu, koja je deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, otvorile su generalna direktorka direktorata za kulturno naseleđe Ministarstva kulture Slovenije i Nj.e. Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Republici Sloveniji.

Na izložbi autora Danijele Filipović, kustosa Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, prikazana su tradicionalna znanja i veštine, običajne prakse i verovanja ukorenjena u prošlosti, koje su zajednice u Srbiji, kao deo živog nasleđa i obeležje identiteta, sačuvale do današnjih dana.

Predstavljeni su i segmenti nasleđa iz Srbije koji su upisom na Uneskovu Reprezentativu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva postigli međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost – porodična slava i tradicionalna naroda igra kolo.

U Nacionalni registar, koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, do sada je upisano 37 elemenata koji pokazuju bogatstvo i raznolikost kulturnog nasleđa prisutnog na teritoriji Srbije, podsećajući istovremeno da različite zajednice, živeći na istom kulturnom području dele i razmenjuju tradicionalne forme ponašanja i čuvaju ih za generacije koje dolaze.

Izložba, koje je deo saradnje Etnografkog muzeja u Beogradu i Slovenskog etnografskog muzeja, posetioci Slovenskog etnografskog muzeja će moći da vide do 4. juna 2018. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs