Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Posetioci detektivi u zrenjaninskom muzeju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2018.

Posetioci detektivi u zrenjaninskom muzeju

Otvaranjem izložbe na kojoj će biti prikazan portet Mihajla Pupina koji je slikao Uroš Predić, nagradnom igom "Posetilac-detektiv", postavkom dozidnica “Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa" i još nizom događaja biće obeležena Evropska noć muzeja u Narodnom muzeju Zrenjanin

EVROPSKA NOĆ MUZEJA

19. maj 2018. od 17 do 01h

POSTAVKE:

17-01h Salon - Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“

17-01h Mali salon - Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969

17-01h Kamerna postavka „Ugnezdi se“ - Drugi sprat muzeja

17- 01h Postavkа  dozidnica “Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa” - Drugi sprat muzeja, kod biblioteke

Na postavci će biti predstavljen jedan od neizostavnih tradicionalnih delova kuhinjskog tekstilnog pokućstva – dozidnica (kuvarica) iz zbirke Etnološkog odeljenja. Dozidnice predstavljaju pravougaono parče platna sa izvezenim idiličnim ornamentom iz svakodnevnog života čija je funkcija da ukrašava zid i čuva ga od prljanja. Pored tradicionalnih karakterističnih modela, na postavci će biti predstavljene dozidnice izrađene u 21. veku. Autor novih dozidnica je naša sugrađanka Pavka Martinović. Na njenim dozidnicama nalaze se poruke koje kritikuju trenutno stanje društva. Izrada novih dozidnica postao je njen lični protest i način na koji se zalaže za savremenu ženu i njena prava.

Autori postavke kustosi Etnološkog odeljenja.

22h – Prvi sprat - Stalna postavka - Svečano otkrivanje i predstavljanje Portreta Mihajla Pupina Uroša Predića

Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu  Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno jebio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakon završetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića.Od Evropske noći muzeja ovaj portret biće deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

RADIONICE:

17-22h Salon - Mozaičko veče „Igrice i slagalice“

Svi zainteresovani posetioci moći će  u muzejskoj igraonici  da slažu slagalice sa motivom slika iz fonda muzeja, igraju tradicionalne društvene igre, savijaju origami figure...

Autorka i voditeljka igraonice: Nevena Dujin Grković, kustos pedagog

18-20h Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu „Posetilac-detektiv

Učestvujte u rešavanju misterije i pomozite kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke. Svaki posetilac ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj treba da pronađe predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju. Svako ko želi da bude detektiv i želi da pokuša da pronađe „skrivene“ predmete, dobiće papir/prijavu na kojoj će upisati naziv skrivenog predmeta i sobu na stalnoj postavci u kojoj se predmet nalazi, kao i svoje podatke(ime i prezime i broj telefona). Popunjene papire posetioci će ostavljati u kutiju koja će se nalaziti na prvom spratu Muzeja. U 20 časova počinje izvlačenje dobitnika nagrada. Prvih troje izvučenih posetilaca-detektiva koji budu imali uredno popunjenu prijavu i tačne odgovore(naziv skrivenih predmeta i sobe u kojoj se nalaze) biće nagrađeni specijalnim poklonima koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

18-21h Atrijum - Radionica slikanja i vajanja

Deca će moći da slikaju akrilnim bojama ili da vajaju u glini predmete iz muzejske zbirke čije će fotografije biti izložene. Radionicu će realizovati konzervatori Narodnog muzeja Zrenjanin.

19-19:45h Atrijum - Nagradni kviz „Zagonetna ličnost“

Posetioci koji budu želeli da učestvuju u ovom kvizu imaće mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjima zaposlenih u muzeju, njihovim ulogom, radom i radnim zadacima. Ispred njih će se naći tri radnika muzeja koji će se predstaviti kao Osoba 1, Osoba 2, Osoba 3, ali tako da predstavljaju jedno isto zanimanje(kustos istoričar, arheolog, konzervator, restaurator...). Učesnici će svojim pitanjima, a na osnovu odgovora koje budu davale Osobe 1, 2, 3,   probati da otkriju koja je od njih zaista ličnost sa tim zanimanjem. Učesnici će nakon završene igre koja će trajati 15 minuta, dobiti papir u kojem će upisati svoje podatke(ime i prezime i broj telefona), kao i odgovor, a nakon prikupljanja papira svih učesnika u kvizu posle svake igre, na istom mestu, biće održano izvlačenje dobitnika specijalnih nagrada koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

KONCERTI:

17:30h Atrijum – Svečano otvaranje atrijuma Narodnog muzeja Zrenjanin nastupom hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina

20h Atrijum – Koncert učenika Muzičke škole “Josif Marinković” Zrenjanin

21h Atrijum - Koncert Mešovitog hora Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski” Zrenjanin (u organizaciji Horskog festivala ,,Slobodan Bursać”)

PROJEKCIJE:

23h Atrijum - Projekcija filma “Učiteljica Ajavaska” (u saradnji sa Etnografskim muzejom i Međunarodnim festivalom etnološkog filma)

Češka,  76 minuta, 2011;  reditelj, scenarista i kamerman: Vilijam Poltikovič;  montaža: Štjepan Nepraš;  producent:  Maitrea – Jaroslav Prušek

U prostranstvima Amazonije (Južna Amerika) uspeva biljka ajavaska, za koju se veruje da ima moć da leči, pročišćava i otvara vrata za više spiritualne dimenzije. Film govori o iskustvima lokalnih šamana, koji posredstvom njenog dejstva leče neizlečive bolesti i „putuju celim svetom“, ali i različitih stručnjaka, te običnih ljudi, i  njihovim doživljajima.

Organizator: Ksenija Mihić, kustos-etnolog

 

Učesnici u ovogodišnjoj Zrenjaninskoj noći muzeja su pored Narodnog muzeja Zrenjanin, i Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Istorijski arhiv Zrenjanin, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i Zrenjaninska biskupija. Takođe Noć muzeja će biti održana i u Lazarevu. Zrenjaninsku noć muzeja i ove godine je podržala je kompanija Gomex.

Celokupan program možete pročitati u okviru FB događaja: 

https://www.facebook.com/events/228787421076676/

ULAZ JE BESPLATAN. DOBRO DOŠLI!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs