Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

25. 06. 2018.

Jul u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Programi tokom jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu

 

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2018.

U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELjANSKOG                                       

............................................
2 – 6. jul 2018, 11–13 sati
............................................

I ove sezone Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto, koje se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad realizuje tokom letnjeg raspusta 2018. godine. Za nedelju raspusta od 2. do 6. jula, Spomen-zbirka je pripremila kreativne radionice, namenjene grupama do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Program tematski obuhvata aktuelnu izložbu Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, uz obilazak stalne muzejske postavke.

 

Radionice u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

Ponedeljak, 2. jul: Kako prikazati prirodu – nekad i sad

Utorak, 3. jul: Naselje na umetničkim delima

Sreda, 4. jul: Svaki dan je inspiracija

Četvrtak, 5. jul: Slika živog sveta

Petak, 6. jul: Muzika kao inspiracija 


Program izložbe MEDITERAN U DELIMA IZ KOLEKCIJE PAVLA BELjANSKOG

Četvrtak, 19. jul 2018.

15 č – Dečja radionica u saradnji s Francuskim institutom u Srbiji, ogranak u Novom Sadu

19 č –  Porodica Beljanski i umetnici iz kolekcije u Prvom svetskom ratu, predavanje sa sinhronim prevodom na francuski. 

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje o učešću prve generacije naših modernista i porodice Beljanski u Velikom ratu, sa sinhronim prevodom na francuski jezik.
 

Subota, 21. jul, 13–14.30 časova: Naše more, Radionica za bake, deke i decu

Kroz razmenu uspomena na more, a inspirisani aktuelnom izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, bake i deke će putem priča i fotografija, uz kreativnu radionicu unucima dočarati svoja iskustva i doživljaje s morskih obala. Tema u kojoj mnogi imaju zajednička iskustva, i najstariji i najmlađi sugrađani, osnova je za kvalitetno provedeno vreme u muzeju tokom letnjih meseci.


O IZLOŽBI

Autor: Jasmina Jakšić Subić

Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima,  institucijama i ambasadama.

*Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad), putem mejla (kontakt@pavle-beljanski.museum) ili muzejske FB stranice (#szpbmediteran, #spomenzbirka, #spomenzbirkapavlabeljanskog, #mediteran), pošalju razglednice i fotografije s različitih obala Mediterana. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru tzv „izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.
 

Program LETO NA TRGU GALERIJA 2018. tokom jula

14. jun–30. avgust 2018.

Četvrtkom u 21 sat

5. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS

Predavanje: Poslastičarnica – Slatko-gorki ukus cveća

MsrTamara Ognjević, Artis CENTER

Saznaćemo najdelikatniji recept iz Artisovog projekta Poslastičarnica – povest o simbolizmu cveća u umetnosti i njegovoj jestivoj, magičnoj dimenziji.


12. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS: Putopisna priča, Kulturna baština Andaluzije, Zoran Vapa i dr Dubravka Đukanović

Putopisna priča o bogatom kulturnom nasleđu Granade, Alhambre, Kordobe i Malage.

19. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS: Filmsko veče, Kamij Klodel, Francuski institut u Srbiji, ogranak u Novom Sadu

U znaku izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog predstavljamo Francusku igranim filmom o čuvenoj umetnici Kamij Klodel.

26. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS: Predavanje Jedan Mediteranski đir, Olivera Skoko

Inspirisani Mediteranom predstavljamo Crnu Goru i Hrvatsku pričom Olivere Skoko o gradovima na istočnoj obali Jadrana u kojima je autorka smestila radnju i likove svojih knjiga.

O MANIFESTACIJI

Od 2012. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koju su Novosađani prepoznali kao pravo „kulturno osveženje" tokom letnjih meseci. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa ispunjenog projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te manifestacija prerasta u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta leta publiku očekuje zanimljiv program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs