Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Javno predavanje Nilsa Van Tomea: Institucija u pokretu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

27. 06. 2018.

Javno predavanje Nilsa Van Tomea: Institucija u pokretu

U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranjemože/treba da bude? u Muzeju savremene umetnosti u sredu 27. juna u 18 sati biće održano prvo predavanje u seriji javnih predavanja o savremenim kustoskim praksama. Prezentacija Nilsa Van Tomea, direktora De Apela (De Appel) u Amsterdamu, poslužiće kao predgovor programu kustoske radionice

 


Direktor De Apela u Amsterdamu institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994.godine) govoriće o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst. 
 
Iznova razvijajući prezentaciju Institucije u pokretu,direktor De Apela Nils Van Tome smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije. U susret programu Šta kustosiranje može/treba da bude?, Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine.
 
Ovom prilikom Nils Van Tome odgovara na pitanje – Šta kustosiranje može/treba da bude?
 
„U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja.No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…“
 
Nils Van Tome je direktor De Apela u Amsterdamu. Kao kustos, predavač i kritičar, on operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti. Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademieder Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), and P! (Njujork). Bio je kustos Bucharest Biennale 7: What are we building down there?, 2016.godine. Urednik je Art Papers magazina. Njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani su u Artin America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M itd. Među knjige koje je objavio spadaju Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice:Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017).
Sa teoretičarkom filma Sonjom Simonji ima dvoje male dece, Jensa i Niko.


 
Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala je Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. Predavanje Nilsa Van Tomea omogućili su Muzej savremene umetnosti i Ambasada Kraljevine Holandije, uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela.
 
Partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter.
 
Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EUInfo Centar; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Zepter Hotel.
 
Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3. Vizuelni identitet: Saša Tkačenko
 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs