Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  LETO sa zbirkom Savremene galerije Zrenjanin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

16. 07. 2018.

LETO sa zbirkom Savremene galerije Zrenjanin

U ponedeljak 16. jula u 20 sati u Savremenoj galeriji Zrenjanin (Trg slobode 7) biće otvorena izložba dela iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka

 
Na izložbi će biti prikazana 34 rada iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, od 22 autora, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka (M.Konjović, I.Radović, I.Tabaković, N.Graovac, V.Pomorišac...)

Većina ovih dela nastala je u Umetničkoj koloniji Ečka crpeći inspiraciju u letnjim vojvođanskim pejzažima, naročito 1962. godine kada je zvanična tema rada u koloniji bila leto.

Ovaj deo kolekcije dopunjen je radovima sa temom morskih pejzaža autora sa prostora bivše Jugoslavije a koji su u zbirku Savremene galerije došli kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine, neposredno nakon čuvenog Titovog govora na VII kogresu Jugoslovenske omladine kada je osudio apstraktnu umetnost.

Izložba razmatra moguće političke uticaje na rad kolonije i pruža priliku da se delimično sagleda razvoj i formiranje kolekcije kroz rad Umetničke kolonije Ečka, a sam naziv ima dvojako značenje tako što opisuje na prvom mestu temu postavke, a zatim i poziva publiku da tokom letnjih meseci, jula i avgusta, kada će izložba biti postavljena, provedu izvesno vreme uz dela iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin, u višedecenijskom iščekivanju prostora za stalnu postavku umetničkog muzeja Savremene galerije Zrenjanin.

Autor izložbe: Slavica Popov, viši kustos

Realizaciju izložbe su omogućili: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin

Kontakt: slavicappv@gmail.com


 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs