Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

13. 07. 2018.

Od materije do ličnosti

Izložba portreta na plišu slikarke Bojane Trivić i kostimi Ine Plamenac Radulović

 

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) u petak 13. jula u 19 sati biće otvorena izložba "Od materije do ličnosti".

Na izložbi će premijerno biti prikazani portreti na plišu slikarke Bojane Trivić i kostimi Ine Plamenac Radulović.

Koncept zajedničkog predstavljanja i izlaganja slika i kostima, prirodan je zbog  međusobne povezanosti ova dva likovna izraza u istoriji umetnosti. Međuzavisnost i uzajamna inspiracija slikara i kreatora podstaknute su  istim korenom estetske ideje  i njenom materijalizacijom. Zajednička materijalna osnova slika i kostima su plemeniti tekstilni materijali, svila i pliš, koji su od svog nastanka uvek bili deo okruženja u kojem se umetnost prikazivala. Svila i kadifa, simboli luksuza davnih vremena, oživeli su danas u novom obliku, kao plišani portreti inspirisani  davnim svetlosnim zapisima, koji su dobili skladno ruho svilenih umetničkih kostima.

Devetnaesti vek je bio doba ustanovljavanja ličnosti, kao sociološke i ekonomske figure. Psihologija je postala predmet interesovanja i proučavanja, kao i osvešćivanje čovekove veze sa sistemom prirode.
Tragom svoje inspiracije devetnaestim vekom, kao periodom burnih istorijskih događaja, autorke su sledile intimnu nit promena u svesti i duhu čoveka, koje je taj vek doneo. Naziv izložbe je podstaknut traganjem za krajnjim uzrocima tih promena i njihovim uticajem na dalji tok umetničke i filozofske misli. Njihovo istraživanje dramatičnih  prevrednovanja dotadašnjih  estetskih, etičkih i poetičkih diskursa u književnosti, likovnim umetnostima i filozofiji tog doba, inspirisalo je ove zabeleške u plišu i svili, kao trag prošlog u sadašnjosti.





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs