Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Dan posvećen Francuskoj u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 07. 2018.

Dan posvećen Francuskoj u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

U četvrtak 19. jula u 19.30 u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu Jasmina Jakšić Subić održaće predavanje "Porodica Beljanski i umetnici iz kolekcije u Prvom svetskom ratu" (prevod je obezbeđen).


 
Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje o učešću prve generacije naših modernista i porodice Beljanski u Velikom ratu, sa simultanim prevodom na francuski jezik. Kroz tumačenje postavke autorka će ukazati na dela Petra Dobrovića, Stojana Arlice i Marka Čelebonovića nastala na Azurnoj obali u periodu od 1927. do 1935. godine.

O IZLOŽBI

Autor: Jasmina Jakšić Subić
Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izbor od trideset i jednog dela trinaest autora iz kolekcije prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

21 sat – Program u okviru LETA NA TRGU GALERIJA 2018, zajednički vrt SZPB i GMS

Filmsko veče Kamij Klodel (Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu)

U znaku izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog predstavljamo Francusku igranim filmom iz 1987. godine, o čuvenoj umetnici Kamij Klodel. Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje s njim, on je prima za svoju učenicu. Kamij se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju uspavanu maštu. Režiju potpisuje Bruno Nuiten, a u glavnim ulogama su Izabela Ađani i Žerar Depardje.

O MANIFESTACIJI

Od 2012. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koju su Novosađani prepoznali kao pravo „kulturno osveženje" tokom letnjih meseci. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa ispunjenog projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te manifestacija prerasta u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

* Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad) šalje razglednice, a na svojim društvenim mrežama postavlja fotografije s Mediterana označene sa #szpbmediteran. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru svojevrsne „izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs