Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Otvaranje izložbe posvećene Mileni Pavlović Barili: Maison Barilli: Belgrade / New York i obeležavanje Dana evropske baštine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

06. 09. 2018. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Otvaranje izložbe posvećene Mileni Pavlović Barili: Maison Barilli: Belgrade / New York i obeležavanje Dana evropske baštine

Izložba "Maison Barilli: Belgrade / New York" biće otvorena u četvrtak, 6. septembra 2018. godine, u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca.

 


 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ovim otvaranjem obeležava i Dane evropske baštine 2018, kao odgovor na temu „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“.

Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili biće realizovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Generali osiguranje Srbija.

Postavka je bazirana na master radu Stefana Žarića „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)“, koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Izložbu, koja je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru 2017. godine, prati publikacija pod naslovom „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“, koja akcentuje Milenine angažmane na polju visoke mode.

Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog Voga, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica.

Posetioci izložbe će moći da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara.

Tokom trajanja izložbe, do 28. oktobra, u okviru pratećeg programa, biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije – publikacije, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom. Poput Milenine ličnosti i stvaralaštva, izložbeni projekat je već poprimio međunarodni karakter, kako ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji New Research in Dress History u aprilu 2018. godine, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

 


O umetnici


Kada se sagledaju život, delo i sama ličnost Milene Pavlović Barili, rođene 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, uočava se gotovo sudbinska predodređenost za bavljenje modom.
Odgajana od strane visoko obrazovanih roditelja, Srpkinje Danice Pavlović i Italijana Bruna Barilija, može se reći da je njena sklonost ka likovnoj umetnosti i poeziji bila urođena. Ipak, odrastajući između Srbije i Italije, i putujući po jugozapadu Evrope, Milena najviše afiniteta pokazuje ka modi kao novom glasniku modernosti kojoj je i sama kao umetnica težila.
Na najranijim dečjim ostvarenjima koja su prethodila formalnom umetničkom obrazovanju uočavaju se dame obučene po poslednjoj modi u stilu Pola Poarea. Smelost ka modnom eksperimentisanju i afirmaciji sopstva, ženstvenosti ali i androginosti putem mode Milena pokazuje već odmalena, oblačeći se u različite kostime, od dečaka kao devojčica, pa do gitariste, jahača, ili Španjolke kao devojka.

U javnosti, Milena nosi haljine jednostavnog kroja i uglavnom crne boje, ponekad bisernu ogrlicu, dok joj je kosa gotovo uvek uvezana u ležernu punđu. Sve su to modni emblemi koji su krasili i Koko Šanel, Fridu Kalo, Džordžiju O'Kif, ali i mnoge žene širom sveta, emblemi koje je Milena vrlo vešto inkorporirala i u privatnu i u javnu sferu svog bitisanja a time nužno i u svoje stvaralaštvo, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazila. Milena se poigravala sa ovim trendovima, stvarajući eklektičnu hibridnost kao odliku svog modnog identiteta i poetike kao modne ilustratorke i slikarke, približavajući se estetici Elze Skjapareli, Žana Patua, Kristobala Balensijage i mnogih drugih modnih stvaraoca ali uvek ostajući jedinstvena.

 

Program izložbe tokom septembra:

Program izložbe se realizuje u okviru „Kaleidoskopa kulture“ nove velike platforme Fondacije „Novi Sad 2021“ koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada. Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada.

 


Četvrtak, 6. septembar
19 časova

 
Otvaranje izložbe Maison Barilli: Belgrade / New York

Posetioci izložbe moći će da vide i kreacije renomiranih modnih dizajnera, Zvonka Markovića i Dragana Smiljanića nastale po uzoru na veo kao referentni simbol likovnog i modnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili.

 


Četvrtak, 13. septembar
19 časova

 
Filmsko veče 
Milena Pavlović Barili - LIBELA RTS

Kao deo pratećeg programa aktuelne izložbe, u četvrtak, 13. septembra sa početkom u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana projekcija dokumentarne emisije „Milena Pavlović Barili“ iz serijala LIBELA, nastalog u produkciji RTS-a iz 2010. godine (Kulturno-obrazovni program Redacije za kulturu i umetnost; urednik i scenarista Maja Skovran; reditelj Marko Šotra). Uz prateće arhivske sekvence, ovo polučasovno ostvarenje daje slikovit uvid u umetničko kretanje i intimno okruženje Milene Pavlović Barili. Posebno je dragoceno sagledavanje njenog života i stvaralaštva iz ugla istoričara umetnosti Ješe Denegrija, Lidije Merenik i Žane Gvozdenović, zatim Marije Mace, direktora Italijanskog instituta za kulturu, književnice Anđele Macole i rođaka Mileninog oca Bruna, Frančeska Barilija.

 


Četvrtak, 20. septembar
19 časova

 
Od Beograda do Njujorka
„Maison Barilli: Belgrade / New York”
Autorsko predavanje: Stefan Žarić

Uprkos činjenici da je Milena Pavlović Barili dosledno transponovala svoje modno stvaralaštvo u slikarstvo i obrnuto, dosadašnja kritika je uglavnom primat davala likovnoj, „pravoj“ i „čistoj“ umetnosti, smatrajući Milenine angažmane u polju mode drugorazrednim. Samim imenom izložbe („Modna kuća Barili od Beograda do Njujorka) delu Milene Pavlović Barili pridodaje se modni autoritet, često potcenjivan u domaćoj nauci o umetnosti. Autor izložbe i prateće publikacije te laureat Nagrade Spomen-zbirke, Stefan Žarić, vodiće publiku kroz četiri izložbene celine, od kojih svaka predstavlja po jednu grupu modnih ilustracija, tačnije po jedan grad u kom je umetnica stvarala svoje modno nasleđe – Beograd, Minhen, Pariz, Njujork. Ovakvim konceptom ukazuje se na važnost domaće umetnice za svetsku istoriju umetnosti i mode, a kroz inovativan pristup – istoriju, teoriju i muzeologiju mode – tumače se manje poznati fenomeni nacionalne kulturne baštine.

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs