Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

08. 02. 2019. Petak, 8. februara u 13 časova, Manakova kuća, Gavrila Proncipa 5, Beograd

"Pola veka u Manakovoj kući"

Izložba pod nazivom "Pola veka u Manakovoj kući", biće otvorena u petak, 8. februara u 13 časova. (Manakova kuća, Gavrila Proncipa 5, Beograd).

 

Etnografski muzej u Beogradu ovom izložbom obeležava pedesetogodišnjicu svog rada, u ovom biseru starobalkanske arhitekture. 

"Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića", koja se nalazi u Manakovoj kući, bila je osnovni razlog da se ovaj objekat i Crnilovićeva zbirka povere na čuvanje Etnografskom muzeju Beogradu i njegovim kustosima etnolozima.

Izložba će biti otvorena na dan rođenja Hristifora Crnilovića (Vlasotince, 1886-1963), slikara, profesora slikanja, etnografa amatera i kolekcionara narodnih rukotvorina i znanja. Crnilović je svoju zbirku poklonio gradu Beogradu sa željom da bude stalno prikazana pod nazivom "Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića".

Grad je ovu zbirku, koju pored narodnih nošnji centralnog Balkana čine i  biblioteka, arhivska građa, negativi i fotografije, kao i
Manakovu kuću u koju je zbirka smeštena, poverio na upravljanje i čuvanje Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prva stalna izložba "Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja *XIX" i u prvim decenijama XX veka",  koja je svečano je otvorena 17. novembra 1968. godine i dalje se čuva u Manakovoj kući u svom punom obimu i očuvanosti.

Od vremena kad se Etnografski muzej u nju uselio, Manakova kuća postala je svojevrsni kulturni centar u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuje mnoštvo izložbi, raznovrsnih  događaja (promocije, predavanja) i zanatskih i kreativnih radionica.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs