Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Najava programa u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog za petak, 17. maj i subotu, 18. maj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 05. 2019.

Najava programa u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog za petak, 17. maj i subotu, 18. maj

PETAK, 17. maj - Dečja radionica i trening za zaposlene/// SUBOTA, 18. maj - MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 15. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

 

Dečja radionica i trening za zaposlene
........................
Petak, 17. maj
.........................
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

- 10 časova: Čitaonica u muzeju: čarobni svet ilustracije


Saradnici: Katarina Novaković, Dečje odeljenje gradske biblioteke u Novom Sadu i PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad, vrtić „Plavi zec“, Dragana Bošković, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Zaintrigirni saznanjem da se čuvena slikarka Ljubica Cuca Sokić bavila i ilustrovanjem knjiga za decu, pričaćemo o jednoj od mnogobrojnih tema koje spajaju književnost i likovnu umetnost – ilustraciji. Oživećemo nama omiljene priče  i knjige sopstvenim ilustracijama.


- 14 časova: Trening jednakosti za zaposlene u kulturi

 
Saradnja: Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik, Mirko Knežević


Trening zaposlenih po pitanju invalidnosti igra važnu ulogu u razvitku jednakih pristupa osoba sa invaliditetom i od izuzetnog je značaja za pozitivne promene unutar muzejskih institucija. Predavanje će održati Mirko Knežević, saradnik Društva tumača i prevodilaca za znakovni jezik. Trening ima za cilj da pomogne zaposlenima da sa više samopouzdanja pristupe osobama sa invaliditetom, primenjujući korisne savete o tome kako koristiti pravila ponašanja prihvaćena od strane osoba sa invaliditetom dok komuniciramo i kako osobe sa invaliditetom doživljavaju organizaciju unutar muzeja i usluge koje bi trebalo i moraju da dobiju.


Ulaz na sve programe je slobodan.

 

....................................................................................................

 

MUZEJI ZA 10 U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELjANSKOG

       
- Subota, 18. maj: MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 15. EVROPSKA NOĆ MUZEJA
Radno vreme: 10–24 časa

 

 

*17 časova:
Dela iz/van muzeja, kreativna radionica sa umetnicom Aleksandrom Rešnjak Pešić i đacima Škole „Bogdan Šuput“: kreativnoj radionici na Trgu galerija sa nekadašnjom učenicom Škole za dizajn „Bogdan Šuput“, danas afirmisanom umetnicom, uključiće se i sadašnji polaznici škole. Na parkingu ispred muzeja naslikaće svoje radove po uzoru na odabrana umetnička dela iz izložbene postavke.


*18–24 časa:
Otvoreni atelje, postavka i radionica – Akademija klasičnog slikarstva i Učiteljski fakultet, Univerzitet EDUCONS
Nadrealni prostori, imersivna virtuelna realnost (VR) – autor rada Dejan Lang Fakultet za digitalnu produkciju, Univerzitet EDUCONS

*19 časova: Dela za muzej: Umetnička škola – u svetu ateljea, dečja radionica
Inspirisana pričom o dvoje čuvenih umetnika Ljubice Sokić i Bodana Šuputa, deca će crtati u okruženju izložbe njihovih radova stvarajući nova dela – za muzej. 

*20 časova: Lutkarske predstave i pozorište senki
Studenti Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad i ove godine u okviru ispitnih priprema imaju zadatak da pred publikom izvedu nekoliko bajkovitih lutkarskih predstava, ali i pozorište senki.

*18–24 časa: Noć knjiga i suvenira

-    Nedelja, 19. maj: *12–18 časova – Stalna postavka i aktuelna izložba

 

 

O MANIFESTACIJI:


U okviru najveće nacionalne muzejske manifestacije Muzeji za 10, od 13. do 19. maja 2019. godine pod sloganom Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije prikazuje se bogat program, uz besplatan ulaz za posetioce muzeja u Srbiji i Novom Sadu. Ovom manifestacijom obeležava se više muzejskih događaja i bitnih datuma od međunarodnog značaja. Tokom sedam dana, biće obuhvaćeni Međunarodni dan muzeja i 15. Evropska noć muzeja (18. maj), kao i Nedelja muzeja. Tim povodom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je zahvaljujući različitim sadržajima i brojnim saradnicima pored stalne postavke i njenog taktilnog segmenta Dodirni i oseti, posetiocima omogućila upoznavanje sa aktuelnom izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput.
U sklopu izložbe biće dostupna i postavka radova učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada.
 
    * Od 13. do 19. maja ulaz u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće besplatan.

    * Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće postavljena prilazna rampa.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs