Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Šesta Manifestacija "Muzeji za 10" od 9. do 15. novembra 2020. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

05. 11. 2020.

Šesta Manifestacija "Muzeji za 10" od 9. do 15. novembra 2020. godine

Manifestacija "Muzeji za 10" predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću do sada na teritoriji Srbije i jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija. Ovogodišnji Muzeji za 10 biće održani šesti put.

Manifestacija je osmišljena sa idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, a u cilju efikasnije rada i veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom, što ujedno rezultira intenzivnijom interakcijom sa publikom i većom posetom. Istovremeno, bogati i raznovrsni programi obogađuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja u gradovima širom Srbije, muzeji i srodne institucije kulture na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci će moći da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.


****

Već tradicionalno, Manifestacija je trebalo da se održi tokom maja meseca, ali je zdravstvena situacija u svetu i potpuno zatvaranje muzeja uticalo da se ovaj događaj odloži. Iako su uvedene epidemiološke mere ograničavale mogućnosti muzeja da dopru do svoje publike u punoj meri, muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi.

Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da se opuste i uklone stres. Istovremeno, nastavljane su pripreme za održavanje Manifestacije "Muzeji za 10" u novom terminu,  od 9 do 15. novembra 2020. godine uz pridržavanje svih procedura propisanih od Vlade Republike Srbije, a koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Kako bi još aktivnije uključili publiku pokrenuli smo Nagradni konkurs: "Predstavi svoj muzej", kojim ćemo publiku pozvati da u formi kratke video forme predstavi svoj omiljeni muzej. Klipove ćemo predstaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije i nagraditi. (Više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs )

Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je: MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAZNOLIKOST I INKLUZIJA

Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja - potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Vreme trajanja Manifestacije: 9 – 15. novembar 2020.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. novembra.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Osobe za kontakt:

Slavko Spasić 063 215 455

Biljana Đorđević 060 807 5001

Koordinacioni tim

Muzeji za 10

www.muzejisrbije.rs

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs