Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Manifestacija „Muzeji za 10“ po šesti put besplatno otvorila vrata kulturnih institucija širom Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

10. 11. 2020.

Manifestacija „Muzeji za 10“ po šesti put besplatno otvorila vrata kulturnih institucija širom Srbije

Manifestacija „Muzeji za 10“ otvorena je juče i do 15. novembra, u više od 40 gradova Srbije, skoro 80 ustanova kulture biće organizovane raznovrsne izložbe, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova i druge aktivnosti. Ulaz je besplatan.



Pored mogućnosti da poseti svoje omiljene muzeje, publika će moći preko sajta Manifestacije da pogleda sve digitalne sadržaje koje pružaju ustanove kulture Srbije.  Istovremeno, u cilju aktivnijeg uključenja publike pokrenut je Nagradni konkurs: „Predstavi svoj muzej”, kojim je publika pozvana da u formi kratkog video sadržaja predstavi svoj omiljeni muzej.

Fokus ovogodišnje Manifestacije je da muzeji svojim aktivnostima pomognu ljudima da se opuste i uklone stres i time učine značajan doprinos poboljšanju mentalnog zdravlja nacije. Manifestacija će biti održana uz pridržavanje svih procedura propisanih od Vlade Republike Srbije, a koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je: MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAZNOLIKOST I INKLUZIJA
Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja - potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. novembra. Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet ICOM Srbija

IZ PROGRAMA

Muzej Jugoslavije:

„Znakovni muzej" - vođena tura gluvog vodiča Mihaila Gordića. Muzej Jugoslavije u Beogradu već tri godine uspešno realizuje program u kome pripadnici zajednice gluvih vode kroz stalnu postavku Muzeja na srpskom i internacionalnom znakovnom jeziku.

Istorijski muzej Srbije:

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski”, pruža posetiocima mogućnost da vide brojne dragocenosti koje svedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila:

Gradski muzej Sombor: Manifestacija „Dani egipatske umetnosti u Somboru" i izložba „Šapat doline Nila”, na kojoj su izložena 22 predmeta iz staroegipatske zbirke somborskog muzeja.

Zavičajni muzej „Paraćin“: Radionica: "Mali arheolozi" gde će se deca na kreativan i zanimljiv način upoznati sa zanimanjem arheologa i paleontologa.

Narodni muzej Užice: Izložba „Nakit kroz vreme – neprolazna lepota i majstorstvo“ predstavljanje dela bogatog muzejskog fonda iz arheološke i etnografske zbirke

Narodni muzej Leskovac: radionice „Dodirni prošlost“,„Slagalica“, „Bako, deko vodim vas u muzej“

Muzej u Prijepolju: tokom manifestacije publika će moći da vidi najvredniji trofej u inače trofejnoj galeriji posvećenoj Divcu - "Košarkaški oskar" koji je naš proslavljeni košarkaš dobio prilikom prošlogodišnjeg ulaska u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu i koji je pre dvadesetak dana lično ustoličio u stalnu postavku  Muzeja u Prijepolju.

Više o programima i nagradnom konkursu na www.muzejisrbije.rs

Osobe za kontakt:
Slavko Spasić  063 215 455
Biljana Đorđević 060 807 5001
Koordinacioni tim
Muzeji za 10
www.muzejisrbije.rs

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs