Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Novi život Legata dr Aleksandra Kostića u Grockoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

26. 11. 2020.

Novi život Legata dr Aleksandra Kostića u Grockoj

Godinama je izgledalo da će i legat profesora dr Aleksandra Kostića biti samo stranica u nizu zaboravljenih, napuštenih i propalih legata. Međutim, trudom Centra za kulturu Grocka i kustoskinje Zorice Antić Legat dr Aleksandra Kostića i „Rančićeva kuća“ beleže rekordne posete. Publika ponovo dolazi i upoznaje se sa imenom i delom značajnog naučnika i iskrenog rodoljuba, kao i sa velikom arheološkom zbirkom koja svedoči o prvim civilizacijama na našem podneblju.

 

Legat dr Aleksandra Kostića u Grockoj, foto: Miomir Magdevski, CC BY-SA 4.0

 

Sakupljajući artefakte iz daleke prošlosti na koje je nailazio, dr Aleksandar Kostić je 1978. godine došao na ideju osnivanja legata. Svoju dragocenu i veliku zbirku poklonio je Opštini Grocka, da bude izložena u Rančićevoj kući. Tako je i otvorena pod imenom „Zavičajni muzej Grocke“. Tokom godina posle raspada Jugoslavije, ekonomske krize i ratova, Rančićeva kuća doživela je sudbinu mnogih neodržavanih i zaboravljenih kulturnih celina, te je i zatvorena. Sin dr Aleksandra Kostića, Vojislav Voki Kostić, razočaran stanjem u Grockoj i uplašen mogućnošću da legat potpuno propadne u memljivim podrumima, povukao je „Dubočajsku zbirku“ koja je narednih dvadeset godina ostala sklonjena od očiju javnosti.

 

Dr Aleksandar Kostić, foto: Arhiva Centra za kulturu Grocka

Poslednjih nekoliko godina, Centar za kulturu Grocka (Rančićeva kuća) zasijao je novim sjajem i okupio ljude koji gaje iskrenu želju da od Grocke naprave ne samo prirodni, već i kulturni biser nadomak Beograda. Obnovljena je „Gročanska čaršija“. U okviru ove jedinstvene ambijentalne celine i prostora biblioteke „Ilija Garašanin“, pronađeno je mesto za čak dva legata – Ilije Garašanina, čijom zaslugom je sredinom 19. veka osnovana prva javna biblioteka u Grockoj i dr Aleksandra Kostića.

Legat dr Aleksandra Kostića u Grockoj, foto Centar za kulturu Grocka

Zbirka dr Kostića obuhvata paleontološke nalaze iz perioda neolitske starčevačke kulture pa do novog veka. U vitrinama današnjeg legata izloženi su okamenjeni puževi, lišće, glave bivola, zubi i kosti mamuta, ali i artefakti poput kamenog oruđa, koplja, narukvica, rimskih fibula, posuda iz različitih perioda, pa i novca iz vremena turske i austrougarske vladavine. Ima tu i ostataka rimskih ratnika, jer je Dubočaj bio značajna kota na putu Singidunum – Viminacijum. Profesor dr Aleksandar Kostić iscrtao je grafički prikaz „Evolucija živih bića i razvoj civilizacije“ kako bi likovno predstavio ali i naučno povezao geološke periode i materijal koji je pronađen u iskopavanjima. Vojislav Voki Kostić, gastronom, kompozitor i pisac, sin Smilje i Aleksandra Kostića dopunio je očevu zbirku rukopisima, bibliotekom i ličnim predmetima svog oca, među kojima se nalazi i škrinja koja je „putovala“ preko Albanije i u kojoj je slavni lekar preneo svoj „Medicinski rečnik“.

Prof. dr Aleksandar Kostić bio je neobična ličnost velikog dijapazona interesovanja. Kao fotograf amater od 1911. godine, bio je pionir medicinske fotografije kod nas i osnivač fotografske laboratorije pri Histološkom institutu. Salon Muzeja savremene umetnosti je 1978. godine organizovao izložbu fotografija dr Aleksandra Kostića. Dr Kostić prvi je snimao i naučne, medicinske filmove kod nas, pre igranih, a njegov Medicinski rečnik, koji je pisao prelazeći Albaniju tokom Prvog svetskog rata,  i danas je u širokoj upotrebi. Njegovo ime nosi ulica u Beogradu (iza Palate pravde).

Prvi letnjikovac u Grockoj - Bela vila, izgrađena 1931. godine bila je mesto gde se okupljala srpska elita, ali i utočište supružnika Kostić, nosilaca Legije časti (pored Pjera i Marije Kiri, dr Aleksandar i dr Smilja Kostić, pedijatar, bili su jedini bračni par nosilaca ovog ordena). Humanisti i lekari, dr Smilja i dr Aleksandar proveli su zajedno skoro 70 godina, živeći skladno i u ljubavi, prkoseći svim teškoćama koje im je život priredio – od gubitka sina Ivana Vanje tokom Drugog svetskog rata, do udaljavanja sa fakulteta i nepravde koja im je tako naneta. Ordeni Legije časti bračnog para Kostić nestali su tokom jedne pljačke „bele vile“, a sećanje na njih čuvali su sin Vojislav Voki i njegova supruga Vera Nikolajević, balerina, novinarka i koreograf, kao i brojni stanovnici Grocke koji su u redovima čekali da doktorka Smilja, poznata kao izuzetan dijagnostičar i pedijatar, besplatno pregleda i leči njihovu decu.

Kada se u Velikom ratu dr Aleksandar Kostić obreo u Boleču kao sanitetski lekar, upoznao je okolinu i u nekom trenutku ugledao i krajolik koji je posle rata odabrao kao mesto gde će podići prelepu „belu vilu“ koja i danas gordo stoji na lokaciji Dubočaj. Želeo je da iznenadi svoju Smilju, ljubav i suprugu sa kojom je drugovao od malih nogu, i da joj tajno sazida kuću. Kada je završio, poveo je Smilju na krstarenje Dunavom, a kada su sa reke ugledali lepoticu na brdu i Smilja upitala čija li je to kuća, doktor Aca joj je odgovorio „Tvoja, Smiljo“. Tokom gradnje ove bele lepotice, naišao je na arheološke ostatke, među kojima su bile i dve rimske grobnice. Radoznali duh dr Kostića nije na tome stao, te se narednih skoro pola veka amaterski bavio arheologijom, dok su on i Smilja skladno i srećno živeli u Grockoj.

 

Dr Aleksandar i Dr Smilja Kostić, foto: Arhiva Centra za kulturu Grocka

Voki i Vera Kostić su od gročanske vile napravili mali raj i okupljalište umetnika, gde se živelo u skladu sa prirodom, pripremali raznovrsni specijaliteti i stvarala umetnička dela. Vera Kostić je kuću ostavila Ljiljani Mihajlović koja je o njoj i Vokiju brinula dve decenije. Kada je obnovljen Legat Aleksandra Kostića, Ljiljana Mihajlović je deo zaostavštine porodice Kostić ustupila legatu, te se među eksponatima danas mogu videti i dve pisaće mašine doktora Kostića, grančica smilja koji je Aleksandar ubrao na Kajmakčalanu za svoju Smilju, njegov pribor za pisanje, fotografije, slike, njegova bista i drugi predmeti.

Naučnik, koji je studije medicine završio u Francuskoj, koji je pisao udžbenike i iznedrio generacije novih lekara, a pored Medicinskog, jedan od osnivača i Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta, dva puta je izbacivan sa fakulteta, jednom 1941. godine kada se usprotivio okupatorskim vlastima i odbio saradnju sa njima, a drugi put 1952. godine kada se zamerio aktuelnoj komunističkoj vlasti.

 

 

Artefakti iz Legata dr Aleksandra Kostića, foto foto Miomir Magdevski, CC BY-SA 4.0

Angažovanjem kustosa iz Centra za kulturu Grocka, ovaj legat preko noći je postao jedno novo mesto okupljanja posetilaca, a tokom meseci ograničenog kretanja i smanjenih mogućnosti putovanja, zbog pandemije izazvane koronavirusom, mnogi su odlučili da upoznaju Grocku i njene lepote. Ovog leta 2020. godine, Legat dr Aleksandra Kostića i „Rančićeva kuća“ u Grockoj beleže rekordne posete.

Ime ovog jedinstvenog čoveka otrgnuto je od zaborava, a legat u Grockoj postao je nova tačka na kulturnoj mapi Srbije.

 

Tekst se može preuzeti uz navođenje autora i izvora: Suzana Spasić/Press centar UNS


 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs