UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html Dan posvećen Francuskoj u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2615/dan-posvecen-francuskoj-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog.html U četvrtak 19. jula u 19.30 u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu Jasmina Jakšić Subić održaće predavanje "Porodica Beljanski i umetnici iz kolekcije u Prvom svetskom ratu" (prevod je obezbeđen). ]]>
 
Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje o učešću prve generacije naših modernista i porodice Beljanski u Velikom ratu, sa simultanim prevodom na francuski jezik. Kroz tumačenje postavke autorka će ukazati na dela Petra Dobrovića, Stojana Arlice i Marka Čelebonovića nastala na Azurnoj obali u periodu od 1927. do 1935. godine.

O IZLOŽBI

Autor: Jasmina Jakšić Subić
Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izbor od trideset i jednog dela trinaest autora iz kolekcije prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

21 sat – Program u okviru LETA NA TRGU GALERIJA 2018, zajednički vrt SZPB i GMS

Filmsko veče Kamij Klodel (Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu)

U znaku izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog predstavljamo Francusku igranim filmom iz 1987. godine, o čuvenoj umetnici Kamij Klodel. Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje s njim, on je prima za svoju učenicu. Kamij se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju uspavanu maštu. Režiju potpisuje Bruno Nuiten, a u glavnim ulogama su Izabela Ađani i Žerar Depardje.

O MANIFESTACIJI

Od 2012. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koju su Novosađani prepoznali kao pravo „kulturno osveženje" tokom letnjih meseci. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa ispunjenog projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te manifestacija prerasta u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

* Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad) šalje razglednice, a na svojim društvenim mrežama postavlja fotografije s Mediterana označene sa #szpbmediteran. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru svojevrsne „izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 12:43:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2615/dan-posvecen-francuskoj-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog.html
"Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije" u Etnografskom muzeju http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2613/nematerijalno-kulturno-nasledje-srbije-u-etnografskom-muzeju.html Izložba na kojoj će biti predstavljeni elementi upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, biće otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu u utorak, 17. jula u 19 sati ]]>

Na izložbi će kroz fotografije, video materijale i muzejske predmete biti predstavljeno 37 elemenata upisanih u Nacionalni  registar, kao i nematerijalno kulturno nasleđe Srbije upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva -  porodična slava (upisanu 2014. godine kao prvi element iz Republike Srbije) i kolo, tradicionalnu narodnu igru, upisanu u decembru 2017. godine.   

Izložbu će otvoriti dr Danijel Sinani, redovni profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, autora Danijele Filipović, biće otvorena do kraja avgusta 2018. godine.


]]>
Tue, 17 Jul 2018 11:21:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2613/nematerijalno-kulturno-nasledje-srbije-u-etnografskom-muzeju.html
LETO sa zbirkom Savremene galerije Zrenjanin http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2597/leto-sa-zbirkom-savremene-galerije-zrenjanin.html U ponedeljak 16. jula u 20 sati u Savremenoj galeriji Zrenjanin (Trg slobode 7) biće otvorena izložba dela iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka ]]>  
Na izložbi će biti prikazana 34 rada iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, od 22 autora, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka (M.Konjović, I.Radović, I.Tabaković, N.Graovac, V.Pomorišac...)

Većina ovih dela nastala je u Umetničkoj koloniji Ečka crpeći inspiraciju u letnjim vojvođanskim pejzažima, naročito 1962. godine kada je zvanična tema rada u koloniji bila leto.

Ovaj deo kolekcije dopunjen je radovima sa temom morskih pejzaža autora sa prostora bivše Jugoslavije a koji su u zbirku Savremene galerije došli kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine, neposredno nakon čuvenog Titovog govora na VII kogresu Jugoslovenske omladine kada je osudio apstraktnu umetnost.

Izložba razmatra moguće političke uticaje na rad kolonije i pruža priliku da se delimično sagleda razvoj i formiranje kolekcije kroz rad Umetničke kolonije Ečka, a sam naziv ima dvojako značenje tako što opisuje na prvom mestu temu postavke, a zatim i poziva publiku da tokom letnjih meseci, jula i avgusta, kada će izložba biti postavljena, provedu izvesno vreme uz dela iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin, u višedecenijskom iščekivanju prostora za stalnu postavku umetničkog muzeja Savremene galerije Zrenjanin.

Autor izložbe: Slavica Popov, viši kustos

Realizaciju izložbe su omogućili: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin

Kontakt: slavicappv@gmail.com


 

 

]]>
Mon, 16 Jul 2018 10:15:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2597/leto-sa-zbirkom-savremene-galerije-zrenjanin.html
Od materije do ličnosti http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2600/od-materije-do-licnosti.html Izložba portreta na plišu slikarke Bojane Trivić i kostimi Ine Plamenac Radulović ]]>  

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) u petak 13. jula u 19 sati biće otvorena izložba "Od materije do ličnosti".

Na izložbi će premijerno biti prikazani portreti na plišu slikarke Bojane Trivić i kostimi Ine Plamenac Radulović.

Koncept zajedničkog predstavljanja i izlaganja slika i kostima, prirodan je zbog  međusobne povezanosti ova dva likovna izraza u istoriji umetnosti. Međuzavisnost i uzajamna inspiracija slikara i kreatora podstaknute su  istim korenom estetske ideje  i njenom materijalizacijom. Zajednička materijalna osnova slika i kostima su plemeniti tekstilni materijali, svila i pliš, koji su od svog nastanka uvek bili deo okruženja u kojem se umetnost prikazivala. Svila i kadifa, simboli luksuza davnih vremena, oživeli su danas u novom obliku, kao plišani portreti inspirisani  davnim svetlosnim zapisima, koji su dobili skladno ruho svilenih umetničkih kostima.

Devetnaesti vek je bio doba ustanovljavanja ličnosti, kao sociološke i ekonomske figure. Psihologija je postala predmet interesovanja i proučavanja, kao i osvešćivanje čovekove veze sa sistemom prirode.
Tragom svoje inspiracije devetnaestim vekom, kao periodom burnih istorijskih događaja, autorke su sledile intimnu nit promena u svesti i duhu čoveka, koje je taj vek doneo. Naziv izložbe je podstaknut traganjem za krajnjim uzrocima tih promena i njihovim uticajem na dalji tok umetničke i filozofske misli. Njihovo istraživanje dramatičnih  prevrednovanja dotadašnjih  estetskih, etičkih i poetičkih diskursa u književnosti, likovnim umetnostima i filozofiji tog doba, inspirisalo je ove zabeleške u plišu i svili, kao trag prošlog u sadašnjosti.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 11:18:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2600/od-materije-do-licnosti.html
Javno predavanje Nilsa Van Tomea: Institucija u pokretu http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2571/javno-predavanje-nilsa-van-tomea-institucija-u-pokretu-.html U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranjemože/treba da bude? u Muzeju savremene umetnosti u sredu 27. juna u 18 sati biće održano prvo predavanje u seriji javnih predavanja o savremenim kustoskim praksama. Prezentacija Nilsa Van Tomea, direktora De Apela (De Appel) u Amsterdamu, poslužiće kao predgovor programu kustoske radionice ]]>  


Direktor De Apela u Amsterdamu institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994.godine) govoriće o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst. 
 
Iznova razvijajući prezentaciju Institucije u pokretu,direktor De Apela Nils Van Tome smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije. U susret programu Šta kustosiranje može/treba da bude?, Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine.
 
Ovom prilikom Nils Van Tome odgovara na pitanje – Šta kustosiranje može/treba da bude?
 
„U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja.No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…“
 
Nils Van Tome je direktor De Apela u Amsterdamu. Kao kustos, predavač i kritičar, on operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti. Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademieder Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), and P! (Njujork). Bio je kustos Bucharest Biennale 7: What are we building down there?, 2016.godine. Urednik je Art Papers magazina. Njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani su u Artin America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M itd. Među knjige koje je objavio spadaju Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice:Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017).
Sa teoretičarkom filma Sonjom Simonji ima dvoje male dece, Jensa i Niko.


 
Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala je Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. Predavanje Nilsa Van Tomea omogućili su Muzej savremene umetnosti i Ambasada Kraljevine Holandije, uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela.
 
Partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter.
 
Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EUInfo Centar; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Zepter Hotel.
 
Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3. Vizuelni identitet: Saša Tkačenko
 

]]>
Wed, 27 Jun 2018 14:44:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2571/javno-predavanje-nilsa-van-tomea-institucija-u-pokretu-.html
Saopštenje Međunarodne mreže pomoći IAN povodom Međunarodnog dana podrške za žrtve torture http://presscentar.uns.org.rs/info/2576/saopstenje-medjunarodne-mreze-pomoci-ian-povodom-medjunarodnog-dana-podrske-za-zrtve-torture.html Pre 70 godina, Generalna skupština UN usvojila je Univerzalnu Deklaraciju o ljudskim pravima, prvi međunarodni tekst koji zabranjuje torturu u apsolutnom smislu. Njegovi principi ostaju relevantni i danas: tortura je zločin koji se ni pod kojim okolnostima ne može tolerisati ili opravdati. Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, svi UN mehanizmi i regionalni mehanizmi jednoglasno podsećaju na izuzetan napredak u cilju iskorenjivanja torture tokom poslednjih 70 godina, ali i podsećaju da tortura nije sinonim za prošlost. ]]>  

 

Ekmel Čizmeđiolu,  program menadžer  za civilno društvo i ljudska prava, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Milan Marković, šef tima za ljudska prava, Kancelarija stalne koordinatorke UN u Srbiji,  Millena Vasić, pravnica YUCOM-a i Bojana Trivunčić, psihološkinja i projektna menadžerka IAN-a

(Fotografije možete preuzeti na http://presscentar.uns.org.rs/foto/988/obelezavanje-26-juna---medjunarodnog-dana-podrske-za-zrtve-torture.html, a video snimak na  https://www.youtube.com/watch?v=Pl6BNFYkcJA)

 

Međunarodna mreža pomoći IAN iz Beograda (www.ian.org.rs) povodom obeležavanja 26. juna, Međunarodnog dana podrške za žrtve torture organizovala je konferenciju za medije u okviru projekta Borba protiv torture i nekažnjivosti (Fight against Torture and Impunity) koji finansijski podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i UN Dobrovoljni fond za žrtve torture. Projekat zajednički realizuju IAN i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

Projekat doprinosi važnom aspektu demokratske konsolidacije srpskog društva u cilju iskorenjivanja torture koja predstavlja jedno od najtežih kršenja osnovnih ljudskih prava. Ovaj cilj se može postići samo koordinisanom akcijom svih relevantnih aktera i donosilaca odluka, donošenjem relevantnih zakonskih prilagođavanja u srpskom zakonu (revizija definicije torture i adekvatnih kazni za počinioce), kao i potpuna primena prava na rehabilitaciju i nadoknadu za žrtve. Projekat direktno podržava sprovođenje napora UN-a i Saveta Evrope za borbu protiv torture, s obzirom na to da je cilj da sprovede preporuke Komiteta UN protiv torture date u "Zaključnim zapažanjima o drugom periodičnom izveštaju Republike Srbije".

 Na konferenciji su govorili:

  • G-din Ekmel Čizmeđiolu - Program menadžer  za civilno društvo i ljudska prava, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
  • G-din Milan Marković, Šef tima za ljudska prava, Kancelarija stalne koordinatorke UN u Srbiji
  • G-đa Bojana Trivunčić, psihološkinja i projektna menadžerka IANa 
  • G-đa Millena Vasić, pravnica YUCOMa

Gospodin Čizmeđiolu je naglasio veliko zalaganje Evropske unije na prevenciji, osuđivanju i iskorenjivanju svih oblika torture i drugih oblika nehumanog ili degradirajućeg postupanja. Iako je ovakvo postupanje zabranjeno kako nacionalnim zakonima, tako i različitim međunarodnim dokumentima Evropska unija vidi da je još dosta toga potrebno uraditi kako bi ljudi bili u potpunosti zaštićeni od straha od torture i kako bi se ovakvo postupanje iskorenilo. Jedan od glavnih elemenata politike Evropske unije je podržavanje demokratskih principa i zalaganje za potpuno poštovanje i zaštitu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Evropska komisija prati i podržava države na njihovom putu pridruživanja Evropskoj uniji. Primećeno je da je Srbija u poslednje vreme postigla napredak u ovoj oblasti. Godišnji izveštaj Evropske komisije za 2018. godinu za Srbiju govori o tome da postoji izvestan napredak, ali takođe da postoji prostor za dalje napredovanje u ovoj oblasti. Čizmeđiolu se osvrnuo na izveštaj Saveta Evrope sačinjen na osnovu prošlogodišnje posete Srbiji koji ukazuje na zabrinjavajuću situaciju, pre svega o velikom broju slučajeva neadekvatnog postupanja I torture nad pritvorenim i zatvorenim osobama. Evropska unija podržava različite projekte za borbu protiv torture širom sveta putem Evropskog instrumenta za demokratiju I ljudska prava, a kroz aktivnosti civilnog društva.

Milan Marković iz Kancelarije stalne koordinatorke UN u Srbiji istakao je dva razloga zašto je važan današnji dan. Kao prvo zbog toga što je potrebno kontinuirano podsećanje na apsolutnu zabranu torture, a kao drugo zbog toga što ovaj dan u prvi plan stavlja pojedinca/pojedinku koji su doživeli torturu ili nehumani tretman. Marković je podsetio da se tortura ne dešava samo u zatvorima, već i u drugim kontekstima, kao što su psihijatrijske ili socijalne ustanove, kao i na to da se tortura I danas dešava u svim, pa i najrazvijenijim društvima. Na apsolutnu zabranu torture nas kontinuirano podsećaju mehanizmi UN za ljudska prava I preporuke koje dolaze od ovih mehanizama. U novembru 2017. Srbiju je posetio Specijalni izvestilac Ujedinjenih Nacija za torturu koji je u svojim preliminarnim zapažanjima izneo postojanje odstupanja od standarda koji su iskazani u UN dokumentima i uputio set preporuka. Praćenje sprovođenja preporuka dobijenih od mehanizama UN je glavni zadatak Platforme organizacija civilnog društva koju UN podržava i smatra izuzetno važnom. Jedna radna grupa u okviru Platforme baviće se upravo temom torture.

Bojana Trivunčić iz IAN-a istakla je važnost rehabilitacije za žrtve torture, koja je kao pravo ovim osobama zagarantovana međunarodnim dokumentima koja je naša država potpisala. IAN od 2000. godine kroz rad Centra za rehabilitaciju žrtava torture pruža sveobuhvatnu podršku za žrtve koja obuhvata medicinsku pomoć i lekove, psihološku I psihijatrijsku podršku, kao I pravnu pomoć. Klijenti IAN-a su žrtve ratne torture iz ratova na prostorima  bivše Jugoslavije, prisilno mobilisane izbeglice, osobe smeštene u ustanovama zatvorenog tipa – psihijatrijskim bolnicama i socijalnim institucijama, ali i osobe koje su u povećanom riziku od torture – Romi, osobe koje žiove sa HIV-om, LGBTI populacija itd. Od 2015. godine veliki broj klijenata IAN-a čine izbelice, migranti i tražioci azila koji su u tranzitu ili su privremeno smešteni u Srbiji. Trivunčić je ukazala na brojne posledice koje iskustvo torture ostavlja na preživele, koje mogu uticati kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje žrtve.

Milena Vasić iz YUCOM-a ukazala je da se ova organizacija već 20 godina bavi temom torture kroz pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama, saradnju sa Nacionalnim mehanizmom za prevenciju torture, kao i kroz učešće u savetu za praćenje preporuka međunarodnih mehanizama i periodično izveštavanje. Ova vrsta aktivnosti omogućava YUCOM-u uvid u sistemske nedostatke koji se iz godine u godinu ponavljaju. Jedan od primera je taj da se tortura najčešće zataškava na taj način da Iice koje je žrtva torture završi sa osudom za napad na službeno lice. Vasić se osvrnula na izveštaj Saveta Evrope koji je po njenim rečima poražavajući i ukazuje na to da Srbija mora da prihvati činjenicu da se radi o sistemskoj torturi, a ne o izolovanim slučajevima torture. Vasić naglašava da Srbija još uvek nema zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koja je teško dostupna licima lišenim slobode.


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 26 Jun 2018 15:13:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2576/saopstenje-medjunarodne-mreze-pomoci-ian-povodom-medjunarodnog-dana-podrske-za-zrtve-torture.html
Jul u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2568/jul-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog-.html Programi tokom jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu ]]>  

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2018.

U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELjANSKOG                                       

............................................
2 – 6. jul 2018, 11–13 sati
............................................

I ove sezone Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto, koje se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad realizuje tokom letnjeg raspusta 2018. godine. Za nedelju raspusta od 2. do 6. jula, Spomen-zbirka je pripremila kreativne radionice, namenjene grupama do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Program tematski obuhvata aktuelnu izložbu Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, uz obilazak stalne muzejske postavke.

 

Radionice u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

Ponedeljak, 2. jul: Kako prikazati prirodu – nekad i sad

Utorak, 3. jul: Naselje na umetničkim delima

Sreda, 4. jul: Svaki dan je inspiracija

Četvrtak, 5. jul: Slika živog sveta

Petak, 6. jul: Muzika kao inspiracija 


Program izložbe MEDITERAN U DELIMA IZ KOLEKCIJE PAVLA BELjANSKOG

Četvrtak, 19. jul 2018.

15 č – Dečja radionica u saradnji s Francuskim institutom u Srbiji, ogranak u Novom Sadu

19 č –  Porodica Beljanski i umetnici iz kolekcije u Prvom svetskom ratu, predavanje sa sinhronim prevodom na francuski. 

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje o učešću prve generacije naših modernista i porodice Beljanski u Velikom ratu, sa sinhronim prevodom na francuski jezik.
 

Subota, 21. jul, 13–14.30 časova: Naše more, Radionica za bake, deke i decu

Kroz razmenu uspomena na more, a inspirisani aktuelnom izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, bake i deke će putem priča i fotografija, uz kreativnu radionicu unucima dočarati svoja iskustva i doživljaje s morskih obala. Tema u kojoj mnogi imaju zajednička iskustva, i najstariji i najmlađi sugrađani, osnova je za kvalitetno provedeno vreme u muzeju tokom letnjih meseci.


O IZLOŽBI

Autor: Jasmina Jakšić Subić

Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima,  institucijama i ambasadama.

*Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad), putem mejla (kontakt@pavle-beljanski.museum) ili muzejske FB stranice (#szpbmediteran, #spomenzbirka, #spomenzbirkapavlabeljanskog, #mediteran), pošalju razglednice i fotografije s različitih obala Mediterana. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru tzv „izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.
 

Program LETO NA TRGU GALERIJA 2018. tokom jula

14. jun–30. avgust 2018.

Četvrtkom u 21 sat

5. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS

Predavanje: Poslastičarnica – Slatko-gorki ukus cveća

MsrTamara Ognjević, Artis CENTER

Saznaćemo najdelikatniji recept iz Artisovog projekta Poslastičarnica – povest o simbolizmu cveća u umetnosti i njegovoj jestivoj, magičnoj dimenziji.


12. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS: Putopisna priča, Kulturna baština Andaluzije, Zoran Vapa i dr Dubravka Đukanović

Putopisna priča o bogatom kulturnom nasleđu Granade, Alhambre, Kordobe i Malage.

19. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS: Filmsko veče, Kamij Klodel, Francuski institut u Srbiji, ogranak u Novom Sadu

U znaku izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog predstavljamo Francusku igranim filmom o čuvenoj umetnici Kamij Klodel.

26. jul / Zajednički vrt SZPB i GMS: Predavanje Jedan Mediteranski đir, Olivera Skoko

Inspirisani Mediteranom predstavljamo Crnu Goru i Hrvatsku pričom Olivere Skoko o gradovima na istočnoj obali Jadrana u kojima je autorka smestila radnju i likove svojih knjiga.

O MANIFESTACIJI

Od 2012. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koju su Novosađani prepoznali kao pravo „kulturno osveženje" tokom letnjih meseci. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa ispunjenog projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te manifestacija prerasta u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta leta publiku očekuje zanimljiv program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

]]>
Mon, 25 Jun 2018 14:28:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2568/jul-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog-.html
„Upoznajte Pakistan“ na Trgu Republike http://presscentar.uns.org.rs/info/2572/upoznajte-pakistan-na-trgu-republike.html U ponedeljak, 25. juna u 18 sati na Trgu Republike u Beogradu biće otvorena izložba „Emerging Pakistan”, kao i “Mango Show” ]]>  

Ambasada Pakistana uz podršku Društva srpsko-pakistanskog prijateljstva organizuje izložbu proizvoda na Trgu republike u 18 časova. Na promociji će se predstaviti nekoliko renomiranih kompanija, a u okviru prigodnog muzičko-scenskog programa biće održan i Mango šou uz degustaciju njihovog tradicionalnog proizvoda – mangoa.

Izložba se održava u okviru zvaničnog programa obeležavanja 70-godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Pakistana, a može se pogledati svakog radnog dana od 14 do 21 čas na Trgu republike.

]]>
Mon, 25 Jun 2018 16:10:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2572/upoznajte-pakistan-na-trgu-republike.html
Predavanje "Putovanja Pavla Beljanskog" - program izlozbe o Mediteranu http://presscentar.uns.org.rs/info/2555/predavanje-putovanja-pavla-beljanskog---program-izlozbe-o-mediteranu.html Tematsko predavanje: "Putovanja Pavla Beljanskog" - Četvrtak, 21. jun 2018, 20 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ]]>  

U kontekstu aktuelne izložbe "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog", Spomen-zbirka obeležavanje godišnjice rođenja kolekcionara,  posvećuje njegovim putovanjima.

U svim mediteranskim zemljama, koje su bile inspiracija stvaraocima iz njegove kolekcije, boravio je i sam Beljanski. Iz Grčke, sa Krfa, gde je kao i mnogi sunarodnici našao utočište od strahota Prvog svetskog rata, uputio se na dalje školovanje u Francusku, koja će trajno obeležiti i njegov kolekcionarski ukus.

Sa putovanja po Italiji i odmora u Herceg Novom i Dubrovniku svedoče fotografije i poslate razglednice koje se čuvaju u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke. Zanimljivo putovanje po Bliskom Istoku i Egiptu započeo je u Aleksandriji, upoznajući afričku obalu Mediterana.

Zbog opravdane sprečenosti Jasmine Jakšić Subić, auorke izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog da održi najavljeno predavanje "Putovanja Pavla Beljanskog", u četvrtak, 21. juna u 20 sati, uz priču kustosa Julijane Stojsavljević na najavljenu temu, biće priređena projekcija dokumentarnog filma Nađeni gral: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

 

O IZLOŽBI:

Izložbom "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog" otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire.

Izborom od trideset i jednog dela iz kolekcije Pavla Beljanskog dočaravaju se uticaji mediteranskog podneblja, koje je imalo jednu od ključnih uloga u razvoju kolorizma u nacionalnoj istoriji umetnosti. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana.

Postavku predmeta iz Dokumentarnog fonda muzeja, od 2. avgusta smeniće izložba radova studenata slikarstva Akademije umetnosti u Novom Sadu inspirisanih Mediteranom. Kao poslednja u nizu, krajem avgusta, biće prikazana „izložba publike“ s razglednicama, fotografijama i uspomenama poslatim Spomen-zbirci sa različitih obala Mediterana tokom leta 2018.Izložba koja traje do 2. septembra, biće realizovana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima,  institucijama i ambasadama.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Mon, 18 Jun 2018 14:02:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2555/predavanje-putovanja-pavla-beljanskog---program-izlozbe-o-mediteranu.html
Saopštenje VK Partizan povodom alarmantne situacije u VK Partizan i bazenu SRC Banjica http://presscentar.uns.org.rs/info/2539/saopstenje-vk-partizan-povodom-alarmantne-situacije-u-vk-partizan-i-bazenu-src-banjica.html “VK Partizan je juče u popodnevnim časovima, telefonskim putem od strane predsednika VSS, gospodina Viktora Jelenića obavešten da će se u narednim danima na bazenu Banjica, šest sati dnevno pripremati naša ženska seniorska vaterpolo selekcija." ]]>  

"VK Partizan je kao i do sada sa zadovoljstvom prihvatio da se obezbede termini za našu selekciju, iako je to iziskivalo pomeranje turnira za 2005. godište prvenstva Srbije kao i treninge svih selekcija VK Partizan koje se spremaju za nacionalna prvenstva.

Na upit od strane predsednika VK Partizan Aleksandra Šoštara zašto nam to nije ranije javljeno, predsednik VSS Viktor Jelenić je odgovorio da je „javnost već obaveštena“ na pres konferenciji koju je on održao sa predsednikom opštine Voždovac, da je sve dogovoreno i da je njegova dobra volja što nam je uopšte rekao. Zatim je isključio telefon!?

Smatramo da nam je dužnost da obavestimo javnost, da je ovakvo ponašanje Predsednika saveza nedopustivo. Umesto da štiti svoj najtrofejniji klub koji vodi legalnu borbu pred sudom sa opštinom Voždovac, koja se predstavlja kao titular upravljanja SC Banjica,  predsednik  Jelenić ne krijući mržnju prema VK Partizan, sa kojom je cela vaterpolo javnost upoznata, otvoreno staje na stranu protiv VK Partizan i na najprizemniji klubaški način se meša u poslove jednog kluba i bez dogovora nameće volju jedne strane u sporu.

Nije nam jasan ovakav nastup predsednika Jelenića, jer na Banjici su se decenijama spremale sve naše selekcije tako da bi i sada vrata našim devojkama bila otvorena. Zašto je predsednik Jelenić rešio da se meša u sudski spor i direktno učestvuje u procesu obmanjivanja javnosti kada je u pitanju titular upravljanja nad SC Banjica? Zar mu kao bivšem vaterpolisti nije cilj napredak i ozdravljenje sporta u celini? Pa koliko mu je samo puta taj isti Partizan dao igrače da se takmiči? Da li je podneo ostavku na funkciju predsednika BVK Crvena zvezda  kako nalaže zakon o sportu? Gde se i opštini Voždovac i predsedniku Jeleniću žuri pa ne mogu da sačekaju ishod sudskog spora, u pravnoj državi gde se moraju poštovati institucije suda i sam sudski proces. Zašto se boje sudske odluke? Ko ih pritiska? Da li su u pitanju lični intersi i žeđ za vlašću ili stranački aktivizam? Ovo drugo ne verujemo, jer verujemo da je i novom gradonačelniku, i predsednici Vlade i predsedniku Srbije cilj da se ovaj spor reši na sudu a ne silom na ulici, da se ne ubija sportsko blago Srbije. Zato apelujemo na sve gore navedene činioce vlasti i na građane da se ne dozvoli da se sistematski uguši i na ovako bestidan način uništi jedan veliki klub! Vaterpolo je sport kome treba bazen, a Banjica je već 44 godine dom olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona!

I za kraj, gospodine Jeleniću, Vi od danas za VK Partizan niste naš predsednik, jer da jeste ne bi ste radili na uništavanju VK Partizana, čime se i javno hvalite.

Zato jer ste doneli odluke da se iz sponzorstva saveza može finansirati samo jedan klub, Vaš klub! Zato jer nema trenera VK Partizan u mladjim selekcijama. Zato jer nema predstavnika VK Partizana u stručnom savetu. Zato jer nema predstavnika Partizana u Upravnom odboru! Gospodine Jeleniću tek Vam je počeo mandat i nemojte misliti da će Vam u tako organizovanom savezu medalje donositi igrači Partizana, kluba koji toliko prezirete!”

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 12 Jun 2018 12:21:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2539/saopstenje-vk-partizan-povodom-alarmantne-situacije-u-vk-partizan-i-bazenu-src-banjica.html
Manifestacija Leto na Trgu galerija 2018 http://presscentar.uns.org.rs/info/2533/manifestacija-leto-na-trgu-galerija-2018.html Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Vas poziva na konferenciju za novinare ]]>

Konferencija za novinare, povodom otvaranja manifestacije Leto na Trgu galerija 2018, biće održana u utorak, 12. juna u 11 časova, u parku na Trgu galerija, ispred ulaza u Galeriju Matice srpske.

O svečanom otvaranju i programu manifestacije, koji će biti realizovan od 14. juna do 30. avgusta, kao i izložbi Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, govoriće:

- Mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

- Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i koordinator programa Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

  

Za sve informacije možete se obratiti:

- Julijani Stojsavljević (+ 38121528185, kontakt@pavle-beljanski.museum)

- Loliti Pejović (+381214899000, info@galerijamaticesrpske.rs)

- Ani Rakić (+38121520223, info@rmamuzic.rs)

 

VREME:

UTORAK, 12. jun 2018. godine 

11 časova

 

MESTO:

Parku na Trgu galerija, ispred ulaza u Galeriju Matice srpske,

Novi Sad

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 12 Jun 2018 10:17:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2533/manifestacija-leto-na-trgu-galerija-2018.html
Gradska opština Stari grad: Projekat NewGenerationSkills - „Nosioci promena: socijalne inovacije i socijalno preduzetništvo" http://presscentar.uns.org.rs/info/2532/gradska-opstina-stari-grad-projekat-newgenerationskills---nosioci-promena-socijalne-inovacije-i-socijalno-preduzetnistvo.html BEOGRAD, SRBIJA – Gradska opština Stari grad, u saradnji sa Lokalnom samoupravom i opštinom Ujbuda 11. okruga Budimpešte (Mađarska), u okviru regionalnog projekta NewGenerationSkills, organizuje, od 13. do 14. juna 2018. godine - sastanak projektnih partnera iz 7 država, internacionalni omladinski kamp za mlade iz ovih zemalja i završnu konferenciju, u beogradskom hotelu Konstantin Veliki, Ulica 27. marta broj 12. ]]>  

Partnerski sastanak će biti organizovan sa ciljem sumiranja ostvarenih rezultata i planiranja projektnih aktivnosti NewGenerationSkills-a do kraja juna 2019. godine.

Internacionalni omladinski edukativni kamp ‚‚Mesto novih ideja: Iskoristi svoje veštine da započneš posao'' okuplja mlade iz Slovenije, Rumunije, Mađarske, Austrije i Srbije u cilju motivisanja za bavljenje socijalnim preduzetništvom i socijalnim inovacijama.

 

 

Tokom trajanja kampa mladi će imati priliku da se upoznaju i povežu, da saznaju kako da menjaju lokalnu zajednicu, pretvore inovativne ideje u posao po svojoj meri, a pritom i da pozitivno utiču na okruženje i ljude u njemu.

Međunarodni omladinski kamp je prva u nizu aktivnosti edukativnog programa inovativnog i socijalnog preduzetništva koji se realizuje od septembra 2018. do juna 2019. godine, u okviru "inovacionih laboratorija", u svih 7 zemalja partnera na projektu. Inovacione laboratorije predstavljaju mesto za podršku mladima u razvoju poslovnih preduzetničkih ideja.

U okviru dvodnevnog programa, u četvrtak, 14. juna, od 15 časova, planirana je i završna konferencija pod nazivom: ‚‚Nosioci promena: socijalne inovacije i socijalno preduzetništvo".

Na konferenciji će se govoriti o značaju socijalnog preduzetništva i pozitivnim uticajima aktivnosti i rezultata ovog projekta na omladinu Dunavskog regiona, kroz panel diskusiju predstavnika svih zemalja i gostiju iz Privredne komore Srbije.

Projekat NewGenerationSkills se finansira kroz Intereg Dunavski transnacionalni program i realizuje se u sedam država Dunavskog regiona: Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Češkoj Republici, Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji.

Projekat se fokusira na razvoj povoljnog institucionalnog okruženja i efikasnije upotrebe potencijala mladih radi dostizanja razvojnih ciljeva i izazova u gradovima koji učestvuju u realizaciji projekta, a naročito onih izazova koji se odnose na potrebe društva i lokalnih zajednica.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 11 Jun 2018 08:53:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2532/gradska-opstina-stari-grad-projekat-newgenerationskills---nosioci-promena-socijalne-inovacije-i-socijalno-preduzetnistvo.html
Dva i po dečaka, priče sa patakbloga – roditeljstvo iz ugla jednog tate http://presscentar.uns.org.rs/info/2528/dva-i-po-decaka-price-sa-patakbloga--roditeljstvo-iz-ugla-jednog-tate.html U petak 8. juna u 18 sati u pabu “Lazino Tele” (Laze Telečkog 16, Novi Sad) biće održana promocija knjige "Dva i po dečaka, priče sa patakbloga–roditeljstvo iz ugla jednog tate", autora Dejana Patakija ]]>  

O knjizi će govoriti Dejan Pataki, autor, Andrea Mezei Rokvić, diplomirani psiholog, Temenos centar i Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra Dom zdravlja Novi Sad, a moderatorka će biti Ilijana Berber – novinarka RTV Vojvodina.

Knjiga je izbor tekstova sa ličnog bloga (www.patakblog.com) u kom se opisuju roditeljske avanture i izazovi u odrastanju dva sina: Luke i Viktora, iz perspektive jednog tate. Tekstovi su iskreni, pisani tako da se svaki roditelj može prepoznati u opisanim situacijama. Knjiga nije uputstvo, više podrška za momente borbe protiv grčeva, rast zubića, prvih dana u vrtiću…

Uvod je napisao Marko Dražić iz redakcije NJUZ.net, dok su reči podrške potpisale Slađana Crvenkov - patronažna sestra, Danka Todorović - školica za trudnice “Mamin san” i Maja Tadić Simonović ex urednica portala “Bebac”.

Deo novca od prodaje knjige će biti namenjen kupovini stvari za odeljenje hematologije i onkologije u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, zbog toga što tamo dane i noći provode superheroji i njihovi roditelji.”

Cena knjige na promociji će biti 300 dinara. Knjiga se može poručiti sa sajta: patakblog.com po ceni od 360 dinara

 

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 8 Jun 2018 12:44:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2528/dva-i-po-decaka-price-sa-patakbloga--roditeljstvo-iz-ugla-jednog-tate.html
Izložba učenika škole "Tehnoart" u Manakovoj kući http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2521/izlozba-ucenika-skole-tehnoart-u-manakovoj-kuci.html U Manakovoj kući od 5. do 15. juna biće predstavljena izložba radova učenika i maturanata škole za mašinstvo i umetničke zanate “Tehnoart Beograd”. ]]>

Publika će moći da vidi radove učenika različitih smerova: juvelir umetničkog predmeta, stilski krojač, konzervator i restaurator kulturnog dobra. Biće izloženi i kaligrafsko-slikarski radovi kao i ovogodišnji maturski radovi.  

Tokom trajanja izložbe biće održane radionice kaligrafije, zlatoveza i izrade nakita. 

Izložba je nastala kroz saradnju sa profesorkama Tehnoart škole,  Despinom Crnčević i Ljiljanom Lazović.

]]>
Fri, 1 Jun 2018 15:30:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2521/izlozba-ucenika-skole-tehnoart-u-manakovoj-kuci.html
Izložba starih majstora holandsko-flamanskog slikarstva u muzeju Grada Novog Sada http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2518/izlozba-starih-majstora-holandsko-flamanskog-slikarstva-u-muzeju-grada-novog-sada.html Povodom obeležavanja pola veka postojanja Zbirke strane umetnosti, Muzej grada Novog Sada pripremio je izložbu „Majstori Severa“ autora Ljiljane Lazić, istoričarke umetnosti – muzejske savetnice. Na postavci će publici biti predstavljeno 30 likovnih dela holandsko-flamanske škole, nastala u periodu od 15. do 20. veka. ]]>

Posetioci će imati priliku da vide slike nekih od najznačajnijih majstora severnjačkog baroka, među kojima se ističu Piter Klas, Frans Franken Mlađi, Piter Mulijer, Justus Sustermans, Nikolas Molenar, Jan van Hujsum i drugi autori. Izabrana dela pripadaju legatu dr Branka Ilića, nekadašnjeg novosadskog lekara, gradonačelnika i kolekcionara koji je svoju celokupnu umetničku kolekciju 1966. godine poklonio Gradu Novom Sadu i AP Vojvodini. Prema njegovoj želji, 7. juna 1968. godine za javnost je otvorena Zbirka strane umetnosti, kao depandans Muzeja grada Novog Sada. Od tada, ova važna institucija kulture predstavlja jedan od najznačajnijih fondova strane likovne i primenjene umetnosti na području Srbije. 

Izložba „Majstori Severa“ biće otvorena 7. juna, u 19 časova, u prostoru Zbirke strane umetnosti (Dunavska 29), a publika će imati priliku da je poseti do 10. septembra 2018. godine.  

]]>
Fri, 1 Jun 2018 08:55:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2518/izlozba-starih-majstora-holandsko-flamanskog-slikarstva-u-muzeju-grada-novog-sada.html
Saopštenje za medije: "Ne odlaži, uoči rano!" http://presscentar.uns.org.rs/info/2517/saopstenje-za-medije-ne-odlazi-uoci-rano.html Povodom početka kampanje “Ne odlaži, uoči rano!”, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS), Udruženje reumatologa Srbije (UReS) i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFSR) organizovali su danas konferenciju za medije u Press centru Udruženja novinara Srbije. ]]>  

Kampanja “Ne odlaži, uoči rano!”, deo je globalne EULAR-ove (Evropska liga za borbu protiv reumatizma) kampanje “Don’t Delay, Connect Today!”.

Ona je ujedinila pacijente, reumatologe i medicinske sestre i na evropskom i na nacionalnom nivou  u jednom cilju da se podigne svest o važnosti ranog postavljanja diagnoze i brzog započinjanja savremenog lečenja HZA, kako bi se smanjilo čekanje na postavljanje dijagnoze i kako bi se izbegle posledice koje ove bolesti imaju na život obolelih osoba (deformiteti zglobova, invalidnost).

Veoma je važan individualni pristup,  omogućiti  pacijentu lečenje koje je najbolje za njega. Kod reumatskih i mišićno-koštanih bolesti često se kasno postavi dijagnoza ili se ne postavi uopšte. 

Istraživanja su pokazala da ako se počne sa lečenjem u roku od 12 nedelja od pojave prvih simptoma minimizira se oštećenje zglobova i povećava šansa da se bolest zaustavi (uđe u remisiju).

U Evropskoj uniji million ljudi više bi bilo zaposleno svakog dana, da im je na vreme postavljena dijagnoza. Koliko je takvih osoba u Srbiji? ...

Upravo zbog ovoga, veoma je važno organizovati edukaciju timova primarne zdravstvene zaštite (PZZ)- lekara opšte medicine, sestara i farmaceuta - da bi se smanjilo vreme čekanja na postavljanje dijagnoze HZA. 

 “Neprepoznat i neadekvatno lečen reumatoidni artritis (RA) najkasnije za dve godine dovodi do oštećenja zglobova sa posledičnim razvojem invaliditeta. Ovaj proces praćen je veoma specifičnim i nepodnošljivim bolom. Rana dijagnoza RA značajna je za dalji tok te hronične, autoimmune, sistemske bolesti sa nepredvidivim tokom. Kako bismo ukazali na to da vreme do postavljanja dijagnoze mora da bude kraće i pomogli lekarima PZZ da u tome uspeju pokrenuli smo projekat “Ne odlaži,  uoči rano” – napominje prim. dr  Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a.

“Ne odlaži, uoči rano” kampanja podrazumeva da u narednih devet meseci “edukativni karavan” obiđe sve okruge Srbije i da timovima PZZ pruži osnovnu edukaciju o tome kako prepoznati prve simptome HZA. Četvoročlani tim: reumatolog, lekar opšte medicine, edukovani pacijent i medicinska sestra će održati predavanja i radionice za lekare i sestre PZZ i farmaceute širom Srbije.

 “Početak lečenja kod zapaljenskih reumatskih bolesti u roku od 12 nedelja, može sprečiti oštećenje i sačuvati funkciju zglobova i organa. Ako je prisutan otok u tri ili više zglobova, ako su zahvaćeni upalom korenovi prstiju na šakam i stopalima, ako osoba oseća bol  pri umerenom rukovanju i ako su bolovi najizraženiji ujutro, a ukočenost traje duže od pola sata, treba posumnajti na reumatoidni artritis.

Reumatoidni artritis je autoimuna, hronična bolest (doživotna), koja najviše ugrožava zglobove šaka i stopala i dovodi do nepopravljivih oštećenja. Zglobovi su stalno upaljeni, otečeni su i bole, najčešće u toku mirovanja i noću. Reumatoidni artritis je sistemska bolest, što znači da pored zglobova može da zahvati i druge organe kao što su bubrezi, srce ili pluća, a kod dece čak i oči, što može dovesti do slepila.

Ako je pak, prisutan bol u krstima nakon dužeg mirovanja, a popušta pri kretanju, i/ili je prisutan bol u peti ili je prisutan otok bar jednog zgloba kod osobe koja boluje od psorijaze, treba posumnjati na artritis iz grupe spondiloartropatija (Behtereva bolest tj. ankilozirajući spondilitis i psorijazni arthritis)”, ističe prof. dr Nemanja Damjanov, predsednik Republičke stručne komisije za reumatologiju pri Ministarstvu zdravlja i direktor Instituta za reumatologiju Beograd.

 “Hronični zapaljenski artritisi su bolesti nepredvidivog toka i ako se na vreme ne otkriju i ne leči brzo, dovode do invalidnosti, a direktno smanjuju očekivano trajanje života (do 20%). Šanse da se razbolite, ako postoji nasledni faktor, se povećavaju pušenjem, preteranom gojaznošću, sedećim načinom života i ako se bavite poslovima koji više opterećuju zglobove.

Simptomi reumatskih i mišićno-koštanih bolesti su različiti: zapaljenje u obliku otoka zglobova, ukočenost, crvenilo i toplota u zglobovima, konstantni bol u mišićima i zglobovima, osetljivost na bol, ekstreman zamor, nedostatak energije, slabost, osećaj malaksalosti, smanjena pokretljivost i fleksibilnost, deformitet zglobova, simptomi koji pogađaju unutrašnje organe, ali i nevidljivi simptomi kao što su depresija, anksioznost. Nada za obolele osobe postoji ako se rano postavi dijagnoza i što pre počne sa odgovarajućim lečenjem”, napominje prof. Damjanov.

Skorašnja ispitivanja, koja je sproveo ORS,  su utvrdila da 17% pacijenata sa reumatoidnim artritisom pati od depresije, a gotovo polovina (48%) prijavljuje značajne simptome depresije koji utiču i na pacijenta i na njegovu okolinu. Dokazano je da pacijenti koji su bolje edukovani imaju više poverenja u svog lekara, a zbog ovog dobrog odnosa sa lekarom više se pridržavaju terapije i lečenja, baš kako je lakar rekao.

“Najvažnije je da obolela osoba sluša savete lekara i zdravstvenog profesionalca kako bi terapija bila uspešna. Samo timskim radom lekara, sestre i pacijenata zdravstveni sistem može da ima maksimalan učinak, lek može da ima potpun efekat, a pacijent bolji kvalitet života” – rekla je Vanja Jovanović, glavna sestra ambulantno-polikliničkog dela u Institutu za reumatologiju Beograd. 

“Još pre šest godina udruženja reumatologa, pacijenata i zdravstvenih profesionalaca su intezivirala saradnju kroz organizovanje zajedničkih kongresa UReS/ORS, na kojima učestvuju i sestre.

Tada smo se ujedinili oko stava da je zdravstvenom sistemu u Srbiji potreban pacijent-partner tj. pacijent koji će imati dovoljno znanja da zajednički sa svojim doktorom donese odluku o svom lečenju. Uprava ORS-a je ovo shvatila i polaže mnogo pažnje na edukaciju svojih članova i građana. Ali nije dovljno da samo povećavamo znanje pacijenata, već svih učesnika u lečenju. Zato je i pokrenut projekat “Ne odlaži, uoči rano!”. No, za ovaj projekat, ali i druge naše aktivnosti potrebna je snažnija podrška i državnih institucija Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.” – dodala je dr Lapčević.

“ČLan sam ORS-a već pet godina i stekla sam ogromno iskustvo koje stalno prenosim ljudima sa ovim problemom. Moja misija je pomoć obolelima i edukacija ostalih obolelih osoba. Najvažnije je raditi na prevenciji i na što ranijem počinjanju lečenja.” poručila je Nadica Zdravković, član ORS-a, koja je jedanaest godina čekala na postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa.

Kampanja “Don’t Delay, Connect Today!” se sprovodi trenutno u više od 10 zemalja Evrope i velika nam je čast što je i Srbija na toj mapi. Da bi ova kampanja bila uspešna potrebna nam je podrška medija, koja bi doprinela da se pomogne budućim obolelim osobama da ostanu radno sposobni i zadrže kvalitet života kakav su imali pre otkrivanja bolesti.

 

Video snimak konferencije: http://presscentar.uns.org.rs/video/2516/video-snimak-konferencije-za-medije-ne-odlazi-uoci-rano---rano-postavljanje-dijagnoze-hronicnih-zapaljenskih-artritisa.html

 

Fotografije sa konferencije: http://presscentar.uns.org.rs/foto/967/ne-odlazi-uoci-rano---rano-postavljanje-dijagnoze-hronicnih-zapaljenskih-artritisa.html

]]>
Thu, 31 May 2018 16:02:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2517/saopstenje-za-medije-ne-odlazi-uoci-rano.html
Završni koncert polaznika Kreativnih muzičkih radionica „Družiciranje“ http://presscentar.uns.org.rs/info/2515/zavrsni-koncert-polaznika-kreativnih-muzickih-radionica-druziciranje.html Četvrtak, 31. maj u 18 sati, atrijum Muzeja Vojvodine (Dunavska 35), Novi Sad ]]>  

Polaznici Kreativnih muzičkih radionica "Družiciranje", mali izvođači uzrasta od tri i po do sedam godina, koje su za koncert pripremile Ana Kovačić i Marija Đokić, predstaviće se novosadskoj publici, u prelepom ambijentu atrijuma Muzeja Vojvodine (Dunavska 35).

Ulaz na koncert je slobodan, a program je prigodan za publiku svih uzrasta.

 

VREME:

ČETVRTAK, 31. maj 2018. godine

18 časova

 

MESTO:

Atrijum Muzeja Vojvodine (Dunavska 35),

Novi Sad

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 31 May 2018 14:03:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2515/zavrsni-koncert-polaznika-kreativnih-muzickih-radionica-druziciranje.html
Koncert gudačkog kvarteta "Epoque" u UK "Parobrod" http://presscentar.uns.org.rs/info/2507/koncert-gudackog-kvarteta-epoque-u-uk-parobrod.html Čuveni češki gudački kvartet "Epoque" održaće koncert u UK "Parobrod" u subotu, 2. juna 2018, u 20h, u organizaciji Ambasade Češke Republike, UK "Parobrod", ArtLinka i Srpske asocijacije festivala - SEFA. Ulaz na koncert je slobodan. ]]>

 

Kvartet Epoque, (Republika Češka)

Praški gudački kvartet Epoque osnovan je početkom 1999 godine. Četvorica odličnih solista i kamernih muzičara sa značajnim iskustvom na sceni, doneli su ne samo svoje muzičke stavove, saradnju i jedinstvo sopstvenih umetničkih priroda, već i vanredan interes za muzičke žanrove, koji ne pripadaju samo klasičnoj muzici već i džezu, roku i fanku. Iako kompozicije iz klasičnog gudačkog repertoara ostaju deo njihovih programa, veoma istančan pristup nekonvencionalnim aranžmanima donosi im nove mogućnosti u korišćenju gudačkih instrumenata i u isto vreme, omogućava im da prošire repertoar koji je jedinstven na češkoj i međunarodnoj sceni.

Članovi kvarteta su laureati nekoliko internacionalnih takmičenja (dva puta prvo mesto na takmičenju "Liezen" u Austriji, prvo mesto na internacionalnom takmičenju "L. V Beethoven" za gudačke kvartet, nagrada "Jeunesse Musicale"), a ansambl je učestvovao i na drugim takmičenjima poput „Paolo Borciani“. Ansambl je nastupao u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Izraelu, Japanu, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.

Kvartet redovno nastupa i u ciklusima Simfonijskog orkestra Češkog radija, nastupa na koncertima i festivalima kamerne muzike: Schleswig-Holstein Musikfestival, Concentus Moraviae, Muzički Festival Český Krumlov, Ciklus kamerne muzike Štutgarske filharmonije, Metamorphoses (Švajcarska), Festival "Ludwig van Beethoven", Moravský podzim (Moravska jesen), ArtLink festival mladih talenata (Srbija) i drugi.

U džez muzici Kvartet je sarađivao sa umetnicima kao što su Mraz, Benny Beailey, Yoshiko Kishino, Trio Robert Balzar.

Kvartet čine:

David Pokorný (1985) – violina

Vladimír Klánský (1977) – violina

Vladimír Kroupa (1973) – viola

Vít Petrášek (1978) – violončelo

 

 

VREME:

SUBOTA, 2. jun 2018. godine

20 časova

 

MESTO:

UK "Parobrod", Kapetan Mišina 6a,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 28 May 2018 12:23:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2507/koncert-gudackog-kvarteta-epoque-u-uk-parobrod.html
"Nemačka pomogla migrante u Srbiji sa više od 3 miliona eura" http://presscentar.uns.org.rs/info/2499/nemacka-pomogla-migrante-u-srbiji-sa-vise-od-3-miliona-eura.html Beograd, 23. maj – Organizacije Arbeiter –Samariter–Bund (ASB) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), predstavile su na panel diskusiji u Press centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu, rezultate završenih projekata finansiranih od strane Vlade SR Nemačke (GFM) i ASB Bavarija kojima je pružena pomoć migrantima koji su prošli kroz Srbiju, Grčku i BJR Makedoniju. ]]>  

Panel pod nazivom „Pomoć Nemačke migrantima u Srbiji“ je pored predstavljenih rezultata imao za cilj i  otvaranje pitanja daljih planova sa migrantskom krizom. U diskusiji su pored organizatora prisustvovali i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ambasade Nemačke, UNHCR-a, Delegacije Evropske Unije, Ministarstva zdravlja, rukovodioci zdravstvenih ustanova i Svetske Zdravstvene Organizacije.

-         “Kada se kriza desi, vrlo je bitno imati gotove ideje i gotove planove. Ono što mi moramo da razgovaramo jeste da li mi imamo gotove ideje i gotove planove i kakvu vrstu promene je ova kriza izazvala”, istakao je Gordan Velev, direktor ASB organizacije u Srbiji i zahvalio se nemačkim institucijama i organizacijama na finansijskoj pomoći koju su pružili Srbiji tokom trogodišnje borbe sa migrantskom krizom.

Ukupna vrednost pomoći koju je Vlada SR Nemačke uputila migrantima preko ove dve organizacije tokom tri godine implementacije (septembar 2015 – jun 2018) je oko 3 miliona evra. Zahvaljujući ovim sredstvima, pomognuto je više desetina hiljada izbeglica/migranata koje su prošle kroz Srbiju

-         “Mi smo svesni da je Srbija najpogođnija zemlja na balkanskoj migrantskoj ruti. Iako je danas broj ljudi koji ulaze u Srbiju znatno opao, povećava se broj onih koji u njoj ostaju duži period i stoga su nam potrebna strukturalna rešenja”, navela je Ketrin Ciganovski, predstavnica Ambasade Nemačke u Srbiji i podvukla da će Nemačka da nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji.

Od početka priliva migranata u Srbiju 2015. godine do danas Vlada Nemačke je, u saradnji sa humanitarnom organizacijom ASB, izgradila dva objekta za smeštaj migranata u Subotici i Dimitrovgradu sa smeštajnim kapacitetom od 500 kreveta a i obezbeđeno je i 150.000 kuvanih obroka, 105.000 obroka suve hrane, 10.000 paketa hrane za bebe, lekova i medicinskih sredstava.

Predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Ivan Gerginov je izrazio zahvalnost Vladi i Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke pružene godinama unazad:

-         “Mi smo sa kolegama u regionu u stalnom kontaktu u zbrinjavanju izbeglih, integracije povratnika i traziocima azila. Bili smo u Bosni, znamo da ruta skrece kako skrece, ali mi smo kao neko ko se time bavi, dobronamerni da svojim iskustvom i svojim znanjima pomognemo svima koji imaju potrebu za tom pomoći”.

On dodaje da se budžet za Komeserijat planira na godisnjem nivou ali napominje da nije moguće da se predvidi priliv migranata i da je važno da tada budu slobodni kapaciteti i saradnja sa nevladinim sektorom.

Šef UNHCRa u Srbiji Hans Šoder rekao je da i pored uspešnog prevazilaženja migrantske krize mora biti nastavljena medjunarodna saradnja.

-         “Nemačka je postala jedan od najvećih biletaralnih pružaoca globalne podrške uz čiju pomoć je UHCR uspeo da podrži srpsku Vladu u hitnim odgovorima na krizu. Nemamo indikacije da ćemo imati još jedan pokret migracija kao što je bilo 2015. ali naravno nastavićemo da radimo zajedno sa Vladom Srbije i našim partnerima”, naveo je Šoder.

Tokom relaizacije projekata aktivnostima je bilo pokriveno 30 lokacija u Srbiji, Grčkoj i Makedoniji,  izgrađeni su i opremljeni objekti za smeštaj migranata, donirana transportna vozila i nameštaj, poboljšani sanitarni uslovi u centrima za prijem migranata, obezbeđena hrana, odeća kao i medicinska pomoć.

Izvrsni direktor IDC organizacije Miodrag Nedeljković istakao je koliko je bila značajna uloga nemačkih donatora u medicinski segment tokom migrantske krize i dodao važnost volonterske podrške od početka migrantskog talasa

Projekat „Podrška migrantima/izbeglicama u vidu medicinske pomoći, hrane i higijene tokom produženog boravka u Republici Srbiji” sprovodi nemačka nevladina organizacija Arbeiter–Samariter– Bund (ASB) sa svojim partnerima IDC iz Srbije, Preda Plus iz FYROM i ARSIS iz Grčke, a finansiran je sredstvima Nemačke Vlade (GFM). Projekat “Naša ambulanta za zajednicu” implementira nevladina organizacija  Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC).

Implementacija aktivnosti se odvijala kroz blisku saradnju ASB-a i IDC-a sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ambasadom Savezne Republike Nemačke u RS, UNHCR-om, Delegacijom Evropske Unije u RS, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, lokalnim samoupravama kao i sa ostalim međunarodnim i domaćim akterima koji pružaju pomoć migrantima.

 

(Saopštenje Organizacije Arbeiter –Samariter–Bund (ASB) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC)

 

I DEO snimka panel diskusije:http://presscentar.uns.org.rs/video/2494/i-deo-video-snimak-panel-diskusije-organizacije-asb-i-inicijative-za-razvoj-i-saradnju-idc-na-temu-podrska-nemacke-izbeglicamamigrantima-u-srbiji-.html

 

 II DEO snimka panel diskusije: http://presscentar.uns.org.rs/video/2493/ii-deo-video-snimak-panel-diskusije-organizacije-asb-i-inicijative-za-razvoj-i-saradnju-idc-na-temu-podrska-nemacke-izbeglicamamigrantima-u-srbiji-.html

Fotografije: http://presscentar.uns.org.rs/foto/964/podrska-nemacke-izbeglicamamigrantima-u-srbiji.html

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.]]>
Thu, 24 May 2018 19:24:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2499/nemacka-pomogla-migrante-u-srbiji-sa-vise-od-3-miliona-eura.html
Završena Nedelja kulture – 14-20. maja “Muzeji za 10” http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2490/zavrsena-nedelja-kulture--14-20-maja-muzeji-za-10.html Juče je završena manifestacija Muzeji za 10. U proteklih nedelju dana u više od 80 muzeja i ustanova kulture širom Srbije obeležen je Međunarodni dan muzeja, 14. Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. ]]>  

Uz besplatan ulaz, publika je imala prilike da uživa u izložbama, predavanjima, promocijama, stručnim tumačenjima, projekcijama filmova, koncertima, radionicama za decu i u mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

Manifestacija je uključena u Nacionalnu agendu za Evropsku godinu kulturnog nasleđa kao inicijativa koja promoviše kulturno nasleđe Srbije.

 

 

U renoviranoj zgradi Muzeja Savremene umetnosti na Ušću posetioci su svakog dana od 17 časova, u okviru programa „Šetnja kroz sekvence“ razgovarali sa mladim istoričarima i teoretičarima umetnosti o pojavama, pravcima, pojedincima i delima umetnosti 20. i 21. veka.

Realizujući projekat Kabinet Jugoslavija Muzej Jugoslavije je u Muzeju primenjene umetnosti izložio srebrnu zdelu sa poklopcem, poklon Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Josipu Brozu Titu, iz 1971. godine.

U PTT muzeju, tokom evropske Noći muzeja, izložen je crni bakelitni telefon sa slikom bele Bele kuće na brojčaniku, koji je koristio američki predsednik Ričard Nikson specijalno izrađen za potrebe posete Jugoslaviji, septembra 1970. godine

Veliki broj posetilaca je u Etnografskom muzeju u Beogradu pored stalne postavke uživao u pratećem programu Muzičari za 10. Svake večeri od 14-18. maja u 19 časova priređivani su koncerti nagrađenih učenika beogradskih muzičkih škola.

U Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu prava  Noć u muzeju , najhrabriji mališani su imali priliku da provedu čitavu noć u Muzeju u vrećama za spavanje.

Uz stručno vođenje kroz izložbu Smrt Karađorđa Petrovića u Istorijskom muzeju Srbije je posetioci su imali prilike da prisustvuju dramskom prikazu vožda Karađorđa u izvođenju Lepomira Ivkovića glumca Narodnog pozorišta.

U okviru projekta Škola za publiku, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom Kreiramo pozorište.

Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzeja Vojvodine je u Evropskoj noći muzeja mogao probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem .

Po prvi put u manifestaciji, Luka Novi Sad je u starom skladištu, u rustik ambijentu priredila izložbu starih automobila, motocikala i radnih mašina. Publika je uživala u preko 50 eksponata i razgovarala sa stručnim ljudima iz Old tajmer klubova.

Evropska noć muzeja u Ćupriji, tradicionalno je protekla u znaku velikog interesovanja publike za sadržaje koji su pripremljeni. Posebno ineteresovanje je izazvalo pucanje iz trešnjevog topa i izložba Dizajn iz doba Juge.

Narodni muzej u Leskovcu je organizovao brojne edukativne radionice za najmlađe, a takođe priređen je koncert učenika Muzičke škole Stanislav Binički

Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Ruma, Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota, u prostoru Zavičajnog muzeja Jagodina privukla je veliko interesovanje. Viteška družina Crni medved, trojica vitezova u oklopima sa mačevima, bojnim sekirama i buzdovanima, demonstrirali su svoju ratničku veštinu.

Na platou ispred Narodnog muzeja u Kraljevu priređena je jedinstvena multimedijalna izložba na itvorenom #SAMOSLIKANJE – SELFI KROZ SRPSKU UMETNOST. Uz pomoć moderne tehnologija publici je data mogućnost da poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, njen značaj i valorizaciju.

U Narodnom muzeja u Kruševcu, pored stalne postavke, posetiocima je priređena postavka “Carski darovi” deo je fundusa Muzeja Jugoslavije, eksluzivan izbor darova koje je Tito dobijao prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz zemalja Evrope, Azije i Afrike. Takođe, pažnju je privukla izložba Duh malih stvari u Kući Simića u Kruševcu, gde su izložene lične stvari kneginje Jelisavete Karađorđević, kao i njena umetnička dela.

U dnu strane je Galerija sa fotografijama atmosfere na manifestaciji "Muzeji za 10".

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 21 May 2018 10:10:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2490/zavrsena-nedelja-kulture--14-20-maja-muzeji-za-10.html