UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html Završena Nedelja kulture – 14-20. maja “Muzeji za 10” http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2490/zavrsena-nedelja-kulture--14-20-maja-muzeji-za-10.html Juče je završena manifestacija Muzeji za 10. U proteklih nedelju dana u više od 80 muzeja i ustanova kulture širom Srbije obeležen je Međunarodni dan muzeja, 14. Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. ]]>  

Uz besplatan ulaz, publika je imala prilike da uživa u izložbama, predavanjima, promocijama, stručnim tumačenjima, projekcijama filmova, koncertima, radionicama za decu i u mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

Manifestacija je uključena u Nacionalnu agendu za Evropsku godinu kulturnog nasleđa kao inicijativa koja promoviše kulturno nasleđe Srbije.

 

 

U renoviranoj zgradi Muzeja Savremene umetnosti na Ušću posetioci su svakog dana od 17 časova, u okviru programa „Šetnja kroz sekvence“ razgovarali sa mladim istoričarima i teoretičarima umetnosti o pojavama, pravcima, pojedincima i delima umetnosti 20. i 21. veka.

Realizujući projekat Kabinet Jugoslavija Muzej Jugoslavije je u Muzeju primenjene umetnosti izložio srebrnu zdelu sa poklopcem, poklon Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Josipu Brozu Titu, iz 1971. godine.

U PTT muzeju, tokom evropske Noći muzeja, izložen je crni bakelitni telefon sa slikom bele Bele kuće na brojčaniku, koji je koristio američki predsednik Ričard Nikson specijalno izrađen za potrebe posete Jugoslaviji, septembra 1970. godine

Veliki broj posetilaca je u Etnografskom muzeju u Beogradu pored stalne postavke uživao u pratećem programu Muzičari za 10. Svake večeri od 14-18. maja u 19 časova priređivani su koncerti nagrađenih učenika beogradskih muzičkih škola.

U Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu prava  Noć u muzeju , najhrabriji mališani su imali priliku da provedu čitavu noć u Muzeju u vrećama za spavanje.

Uz stručno vođenje kroz izložbu Smrt Karađorđa Petrovića u Istorijskom muzeju Srbije je posetioci su imali prilike da prisustvuju dramskom prikazu vožda Karađorđa u izvođenju Lepomira Ivkovića glumca Narodnog pozorišta.

U okviru projekta Škola za publiku, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom Kreiramo pozorište.

Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzeja Vojvodine je u Evropskoj noći muzeja mogao probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem .

Po prvi put u manifestaciji, Luka Novi Sad je u starom skladištu, u rustik ambijentu priredila izložbu starih automobila, motocikala i radnih mašina. Publika je uživala u preko 50 eksponata i razgovarala sa stručnim ljudima iz Old tajmer klubova.

Evropska noć muzeja u Ćupriji, tradicionalno je protekla u znaku velikog interesovanja publike za sadržaje koji su pripremljeni. Posebno ineteresovanje je izazvalo pucanje iz trešnjevog topa i izložba Dizajn iz doba Juge.

Narodni muzej u Leskovcu je organizovao brojne edukativne radionice za najmlađe, a takođe priređen je koncert učenika Muzičke škole Stanislav Binički

Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Ruma, Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota, u prostoru Zavičajnog muzeja Jagodina privukla je veliko interesovanje. Viteška družina Crni medved, trojica vitezova u oklopima sa mačevima, bojnim sekirama i buzdovanima, demonstrirali su svoju ratničku veštinu.

Na platou ispred Narodnog muzeja u Kraljevu priređena je jedinstvena multimedijalna izložba na itvorenom #SAMOSLIKANJE – SELFI KROZ SRPSKU UMETNOST. Uz pomoć moderne tehnologija publici je data mogućnost da poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, njen značaj i valorizaciju.

U Narodnom muzeja u Kruševcu, pored stalne postavke, posetiocima je priređena postavka “Carski darovi” deo je fundusa Muzeja Jugoslavije, eksluzivan izbor darova koje je Tito dobijao prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz zemalja Evrope, Azije i Afrike. Takođe, pažnju je privukla izložba Duh malih stvari u Kući Simića u Kruševcu, gde su izložene lične stvari kneginje Jelisavete Karađorđević, kao i njena umetnička dela.

U dnu strane je Galerija sa fotografijama atmosfere na manifestaciji "Muzeji za 10".

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 21 May 2018 10:10:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2490/zavrsena-nedelja-kulture--14-20-maja-muzeji-za-10.html
Nagradni konkurs za novinare „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“ http://presscentar.uns.org.rs/info/2491/nagradni-konkurs-za-novinare-reforma-lokalne-administracije-u-sluzbi-ekonomskog-razvoja.html Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Pres centar Udruženja novinara Srbije, uz podršku Razvojne agencije Srbije (RAS), pozivaju novinare da se prijave na konkurs „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“. ]]>  

Konkurs traje od 21. maja do 20. juna 2018. godine. 

Potrebno je da novinari na konkurs prijave najmanje dva objavljena teksta  na portalu ili u štampanom izdanju, odnosno, najmanje dva priloga emitovana na televiziji ili radiju na temu „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“. 

Na konkurs mogu da se prijave novinari kojima je prilog objavljen u mediju koji je registrovan u Agenciji za privredne registre. Prilozi koji se šalju na konkurs moraju biti objavljeni u periodu od 21. maja do 20. juna ove godine.

Prijave je potrebno poslati do 20. juna na adresu pc@uns.org.rs.

Prva nagrada je 100 hiljada, druga 75 hiljada, a treća 50 hiljada dinara.

Tekst konkursa u celosti pročitajte u prilogu.

 

 

 

]]>
Mon, 21 May 2018 09:23:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2491/nagradni-konkurs-za-novinare-reforma-lokalne-administracije-u-sluzbi-ekonomskog-razvoja.html
Treći broj "Ljetopisa Banjana i Rudina" http://presscentar.uns.org.rs/info/2481/treci-broj-ljetopisa-banjana-i-rudina.html Udruženje Banjana i Rudinjana "Vladika Sava Kosanović" Vas poziva na promociju ]]>  

PONEDELJAK, 21. maj 2018. godine u 18 časova/ Sala Privredne komore Beograda, Kneza Miloša 12, 6. sprat

 

Promocija trećeg broja "Ljetopisa Banjana i Rudina"

 

Na promociji će govoriti:

- književnik Čedo Baćović

- prof. dr Časlav Koprivica

- profesor Veselin Matović

- urednik i književnik Milutin Mićović

 

Odlomke iz "Ljetopisa" će kazivati Savo Radović, dramski umetnik.

________________________________________________________________________________________________________

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

________________________________________________________________________________________________________

]]>
Mon, 21 May 2018 20:12:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2481/treci-broj-ljetopisa-banjana-i-rudina.html
Program manifestacije "Muzeji za 10" za nedelju, 20. maj http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2484/program-manifestacije-muzeji-za-10-za-nedelju-20-maj.html Program manifestacije "Muzeji za 10" za nedelju, 20. maj ]]>  

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE

20. maj u 19 časova - Duodrama "Brat i sestra" - U saradnji sa Kulturno – obrazovnim centrom "Radionica pod otvorenim nebom" biće održana duodrama "Brat i sestra" autorke Zlate Tipold. Ova jednočinka u trajanju od 30 minuta je posvećena Nadeždi Petrović, našoj poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Andreja Pipovića. Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 060/ 33 98 018

 

ZAVIČAJNI MUZEJ PARAĆIN

20. maj od 11 do 15 časova - Radionica za učenike "Istorijski razvoj pisma od najranije istorije do današnjih modernih fontova" - Kaligrafska radionica za učenike srednjih škola i starijih razreda osnovnih škola. Predavač Gordana Živanović, profesor Pisma i Kaligrafije.

 

CENTAR ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I INFORMISANJE „GRADAC“ RAŠKA

20. maj u 13 do 16 časova - Kaligrafska radionica - Kaligrafska radionica predstvlja kratak kurs umetnosti lepog pisanja. Voditelji radionice Tatjana Janković i Snežana Đurđević će polaznicima pokazati osnove kaligrafije, ali im i pružiti osećaj kako je nekada izgledalo pisati kroz upotrebu starog pisaćeg pribora i materijala za pisanje.

 

 

]]>
Sun, 20 May 2018 10:29:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2484/program-manifestacije-muzeji-za-10-za-nedelju-20-maj.html
Nacionalna muzejska manifestacija Muzeji za 10 http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2340/nacionalna-muzejska-manifestacija-muzeji-za-10.html Manifestacija Muzeji za 10 biće održana od 14. do 20. maja 2018. godine. Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava četvrtu godinu zaredom. ]]>  

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 14. Evropsku noć muzeja (19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja. Program manifestacije možete pogledati na Muzeji Srbije.

Medijski partner manifestacije je Udruženje novinara Srbije.

Ove godine manifestaciji se priključilo još više učesnika nego prethodih godina: 75 muzeja i srodnih institucija, u 44 grada/mesta. Broj učesnika je u konstantnom porastu, a manifestacija svake godine privuče oko 200.000 posetilaca. Besplatni programi obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih sedam dana.


Tema ovogodišnje manifestacije je "Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika". Hiperpovezanost je izraz osmišljen 2001. godine kako bi ilustrovao današnja mnogobrojna sredstava komunikacije, kao što su direktni kontakti, elektronska pošta, instant poruke, telefon ili internet. Ova globalna mreža povezanosti svakodnevno postaje složenija, raznovrsnija i integrisanija. U današnjem hiperpovezanom svetu, muzeji se pridružuju ovom trendu. To je razlog zašto je odabrana baš ova tema.

Nemoguće je shvatiti ulogu muzeja bez uzimanja u obzir svih veza koje oni ostvaruju. Oni su sastavni deo lokalnih zajednica, njihov kulturni pejzaž i njihovo prirodno okruženje. Zahvaljujući novoj tehnologiji, muzeji danas mogu dopreti mnogo dalje od svojih glavnih posetilaca i pronaći novu publiku približavajući svoje kolekcije na drugačiji način: digitalizacijom zbirki, dodavanjem multimedijalnih elemenata na izložbe ili još jednostavnije, haštaga koji dozvoljava posetiocima deljenje iskustava na društvenim mrežama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Sun, 20 May 2018 08:58:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2340/nacionalna-muzejska-manifestacija-muzeji-za-10.html
Selfi-autoportret XXI veka http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2480/selfi-autoportret-xxi-veka.html U Narodnom muzeju Pančevo Evropska noć muzeja biće posvećena fenomenu selfija. Posetioce pored toga očekuju radionica za ručno pravljenje papira, kao i rock svirka benda BD & HR ]]>   

Selfi se smatra potomkom autoportreta. Sebe su slikali čuveni umetnici poput Rembranta, Van Goga, Egona Šilea, Milene Pavlović Barili, Olje Ivanjicki, Stefana Teneckog. Prvi put je zabeležen fotoaparatom 1839, a 2013. godine našao je svoje mesto u Oksfordskom rečniku.

Kroz izložbu publika će se upoznati sa istorijatom selfija, razliku između autoportreta i selfija, njegovim vrstama i podvrstama, društvenoj, kulturološkoj i psihološkoj dimenziji, o delu populacije koja najviše pravi selfije , ali i u kojim zemljama i kojim situacijama su zakonom zabranjeni zbog opasnosti kojima se izlaže autor selfija, kao i o drugim zanimljivostima koje prate ovaj, poslednjih godina, opšte prihvaćen fenomen.

]]>
Sat, 19 May 2018 11:30:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2480/selfi-autoportret-xxi-veka.html
Vajarska radionica i takmičenje u topanju u Muzeju Terra http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2478/vajarska-radionica-i-takmicenje-u-topanju-u-muzeju-terra.html Vajarska radionica i takmičenje u topanju-pravljenju bombi od gline obeležiće Evropsku noć muzeja u Muzeju Terra u Kikindi ]]>  

19. maj u 18 časova - Mala vajarska radionica u Muzeju Tera - U holu Muzeja Tera biće organizovana vajarska radionica na kojoj će zainteresovani posetioci moću da saznaju osnove vajanja metodom utiskivanja/ulivanja u unapred pripremljeni gipsani kalup. Svaki predmet koji bude nastao tokom radionice, nakon sušenja i pečenja u Ateljeu Tera, biće poklonjeni učesnicima radionice.

19. maj u 21 čas - Takmičenje u topanju - Topanje je stara, tradicionalna banatska dečija igra koja se sastoji od pravljenja malih konkavnih formi od blata ili gline, koje se potom udubljenjem okrenutim na dole snažno bace na pod. Od siline udarca vazduh koji tom prilikom uđe u "top" raznese zadnju stranu uz snažan prasak. Takmičar čiji "top" najglasnije pukne je pobednik igre. Na platou ispred Muzeja Tera biće organizovano takmičenje u topanju. Žiri, sastavljen od iskusnih "topadžija", ocenjivaće svaki top, a na kraju igre pobednicima dodeliti diplome.

]]>
Sat, 19 May 2018 10:43:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2478/vajarska-radionica-i-takmicenje-u-topanju-u-muzeju-terra.html
Posetioci detektivi u zrenjaninskom muzeju http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2476/posetioci-detektivi-u-zrenjaninskom-muzeju.html Otvaranjem izložbe na kojoj će biti prikazan portet Mihajla Pupina koji je slikao Uroš Predić, nagradnom igom "Posetilac-detektiv", postavkom dozidnica “Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa" i još nizom događaja biće obeležena Evropska noć muzeja u Narodnom muzeju Zrenjanin ]]> EVROPSKA NOĆ MUZEJA

19. maj 2018. od 17 do 01h

POSTAVKE:

17-01h Salon - Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“

17-01h Mali salon - Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969

17-01h Kamerna postavka „Ugnezdi se“ - Drugi sprat muzeja

17- 01h Postavkа  dozidnica “Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa” - Drugi sprat muzeja, kod biblioteke

Na postavci će biti predstavljen jedan od neizostavnih tradicionalnih delova kuhinjskog tekstilnog pokućstva – dozidnica (kuvarica) iz zbirke Etnološkog odeljenja. Dozidnice predstavljaju pravougaono parče platna sa izvezenim idiličnim ornamentom iz svakodnevnog života čija je funkcija da ukrašava zid i čuva ga od prljanja. Pored tradicionalnih karakterističnih modela, na postavci će biti predstavljene dozidnice izrađene u 21. veku. Autor novih dozidnica je naša sugrađanka Pavka Martinović. Na njenim dozidnicama nalaze se poruke koje kritikuju trenutno stanje društva. Izrada novih dozidnica postao je njen lični protest i način na koji se zalaže za savremenu ženu i njena prava.

Autori postavke kustosi Etnološkog odeljenja.

22h – Prvi sprat - Stalna postavka - Svečano otkrivanje i predstavljanje Portreta Mihajla Pupina Uroša Predića

Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu  Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno jebio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakon završetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića.Od Evropske noći muzeja ovaj portret biće deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

RADIONICE:

17-22h Salon - Mozaičko veče „Igrice i slagalice“

Svi zainteresovani posetioci moći će  u muzejskoj igraonici  da slažu slagalice sa motivom slika iz fonda muzeja, igraju tradicionalne društvene igre, savijaju origami figure...

Autorka i voditeljka igraonice: Nevena Dujin Grković, kustos pedagog

18-20h Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu „Posetilac-detektiv

Učestvujte u rešavanju misterije i pomozite kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke. Svaki posetilac ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj treba da pronađe predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju. Svako ko želi da bude detektiv i želi da pokuša da pronađe „skrivene“ predmete, dobiće papir/prijavu na kojoj će upisati naziv skrivenog predmeta i sobu na stalnoj postavci u kojoj se predmet nalazi, kao i svoje podatke(ime i prezime i broj telefona). Popunjene papire posetioci će ostavljati u kutiju koja će se nalaziti na prvom spratu Muzeja. U 20 časova počinje izvlačenje dobitnika nagrada. Prvih troje izvučenih posetilaca-detektiva koji budu imali uredno popunjenu prijavu i tačne odgovore(naziv skrivenih predmeta i sobe u kojoj se nalaze) biće nagrađeni specijalnim poklonima koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

18-21h Atrijum - Radionica slikanja i vajanja

Deca će moći da slikaju akrilnim bojama ili da vajaju u glini predmete iz muzejske zbirke čije će fotografije biti izložene. Radionicu će realizovati konzervatori Narodnog muzeja Zrenjanin.

19-19:45h Atrijum - Nagradni kviz „Zagonetna ličnost“

Posetioci koji budu želeli da učestvuju u ovom kvizu imaće mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjima zaposlenih u muzeju, njihovim ulogom, radom i radnim zadacima. Ispred njih će se naći tri radnika muzeja koji će se predstaviti kao Osoba 1, Osoba 2, Osoba 3, ali tako da predstavljaju jedno isto zanimanje(kustos istoričar, arheolog, konzervator, restaurator...). Učesnici će svojim pitanjima, a na osnovu odgovora koje budu davale Osobe 1, 2, 3,   probati da otkriju koja je od njih zaista ličnost sa tim zanimanjem. Učesnici će nakon završene igre koja će trajati 15 minuta, dobiti papir u kojem će upisati svoje podatke(ime i prezime i broj telefona), kao i odgovor, a nakon prikupljanja papira svih učesnika u kvizu posle svake igre, na istom mestu, biće održano izvlačenje dobitnika specijalnih nagrada koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

KONCERTI:

17:30h Atrijum – Svečano otvaranje atrijuma Narodnog muzeja Zrenjanin nastupom hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina

20h Atrijum – Koncert učenika Muzičke škole “Josif Marinković” Zrenjanin

21h Atrijum - Koncert Mešovitog hora Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski” Zrenjanin (u organizaciji Horskog festivala ,,Slobodan Bursać”)

PROJEKCIJE:

23h Atrijum - Projekcija filma “Učiteljica Ajavaska” (u saradnji sa Etnografskim muzejom i Međunarodnim festivalom etnološkog filma)

Češka,  76 minuta, 2011;  reditelj, scenarista i kamerman: Vilijam Poltikovič;  montaža: Štjepan Nepraš;  producent:  Maitrea – Jaroslav Prušek

U prostranstvima Amazonije (Južna Amerika) uspeva biljka ajavaska, za koju se veruje da ima moć da leči, pročišćava i otvara vrata za više spiritualne dimenzije. Film govori o iskustvima lokalnih šamana, koji posredstvom njenog dejstva leče neizlečive bolesti i „putuju celim svetom“, ali i različitih stručnjaka, te običnih ljudi, i  njihovim doživljajima.

Organizator: Ksenija Mihić, kustos-etnolog

 

Učesnici u ovogodišnjoj Zrenjaninskoj noći muzeja su pored Narodnog muzeja Zrenjanin, i Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Istorijski arhiv Zrenjanin, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i Zrenjaninska biskupija. Takođe Noć muzeja će biti održana i u Lazarevu. Zrenjaninsku noć muzeja i ove godine je podržala je kompanija Gomex.

Celokupan program možete pročitati u okviru FB događaja: 

https://www.facebook.com/events/228787421076676/

ULAZ JE BESPLATAN. DOBRO DOŠLI!

]]>
Sat, 19 May 2018 10:32:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2476/posetioci-detektivi-u-zrenjaninskom-muzeju.html
Sa osobitim zadovoljstvom http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2475/sa-osobitim-zadovoljstvom.html U Muzeju Ponišavlja u Pirotu večeras u 20.30 sati biće otvorena izložba "Sa osobitim zadovoljstvom", na kojoj će biti prikazane razne forme korespondencije s kraja 19. i početka 20. veka ]]>  

Izložba je inspirisana knjigom pod naslovom  "Kako se pišu pisma (srpska korespondencija)" u izdanju Srpske izdavačke knjižare i štamparije Braće M. Popvića, izdate u Novom Sadu o Petrov-dnu 1897.

Na izložbi će biti prikazane razne forme korespondencije s kraja 19. i početka 20. veka: trgovačka pisma, lična dokumenta, vizit karte, isprave, kao i razna privatna pisma, poput dopisivanja i otpisivanja, ljubavnih pisama, čestitki i slično.

U postavci će biti zastupljeni podjednako predmeti muzejskih zbirki, kao i privatne kolekcije i lične arhive Piroćanaca, takođe i primerci iz Istorijskog arhiva u Pirotu.

Autor izložbe Tatijana Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja, a izložba se otvara u Galeriji Muzeja Ponišavlja.

]]>
Sat, 19 May 2018 10:21:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2475/sa-osobitim-zadovoljstvom.html
Program PTT muzeja za Evropsku noć muzeja (19. maj) http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2473/program-ptt-muzeja-za-evropsku-noc-muzeja-19-maj.html Program PTT muzeja za Evropsku noć muzeja (19. maj) ]]>

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 12 časova - Dečja radionica "Napiši i pošalji pismo voljenima"

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 16, 18, 20 i 22 časa - Stručno vođenje kroz stalnu postavku "Tačka spajanja"

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 24 časa - Prilikom trodnevne posete Jugoslaviji, septembra 1970. godine, američki predsednik Ričard Nikson koristio je crni bakelitni telefon sa slikom bele Bele kuće na brojčaniku, specijalno izrađen za potrebe ove posete.

Za vreme evropske Noći muzeja, 19. maja, u okviru izložbe „135 godina telefonije u Srbiji  – od induktorskog do mobilnog telefona“, ovaj eksponat eksluzivno će biti izložen u PTT muzeju. Posetite nas u periodu od 10 do 24 časa da biste videli aparat i čuli zanimljive detalje o načinu na koji su uspostavljene veze, eksterna komunikacija sa Belom kućom i interna komunikacija između članova delegacije, kao i zašto je rad poštanskih radnika, odnosno tehničara za veze, bio ključan za uspešno realizaciju prve posete jednog američkog predsednika našoj zemlji. 

]]>
Sat, 19 May 2018 15:55:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2473/program-ptt-muzeja-za-evropsku-noc-muzeja-19-maj.html
"Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" u Nišu http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2457/album-secanja-na-nase-pretke-iz-prvog-svetskog-rata-u-nisu.html Multimedijalna izložba fotografija „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ biće otvorena u subotu 19. maja u 17 sati u Domu vojske Srbije, u Nišu ]]>  

Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata, od kojeg je prošao ceo jedan vek. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici.

Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najstrašnijeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša otadžbina je dala ogromne žrtve za svoju slobodu. Posebne zasluge pripadaju takozvanom običnom, malom čoveku. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Ovom izložbom otkrivamo neke od tih priča sa ciljem da na dostojanstven način odamo počast svetlim primerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili.

Nakon četiri godine realizacije projekta „Album sećanja na naše pretke iz Velikog rata“  sada znamo njegov lik, njegovo ime i prezime i njegovu sudbinu u ovom ratu za civilizaciju iz ugla potomaka koji su poslali fotografije u čast svojih predaka–učesnika Velikog rata i učestvovali na projektu Album sećanja slavnim-precima.srb

U  programu Noći muzeja  učestvovaće i deo članova Ekspedicije „Albanska golgota 100 godina posle“, učenici Muzičke škole iz Niša kao i Hor OŠ „Učitelj Tasa“ i „Kole Rašić“ iz Niša.

Kroz  postavku u Noći muzeja provešće vas studenti Departmana za istoriju niškog Filozofskog fakulteta, a među njima biće i Đorđe Pavlović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša koji godinama sa maksimalnim brojem bodova osvaja prva mesta na državnim takmičenjima iz istorije.

Izložbu prati  multimedijalni prikaz „ Vaskrs junaka iz Velikog rata“ koji će posetiocima omogućiti interaktivnu komunikaciju sa postavkom

]]>
Sat, 19 May 2018 09:06:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2457/album-secanja-na-nase-pretke-iz-prvog-svetskog-rata-u-nisu.html
Program manifestacije "Muzeji za 10" za subotu, 19. maj http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2454/program-manifestacije-muzeji-za-10-za-subotu-19-maj.html Program za šesti dan manifestacije "Muzeji za 10" ]]> NARODNI MUZEJ U BEOGRADU – MUZEJ VUKA I DOSITEJA

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 17 časova - Stručno vođenje u Barutani "O rimskim kamenim spomenicima" - U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu biće organizovano vođenje kustosa Narodnog muzeja, Veselinke Ninković kroz postavku rimskih kamenih spomenika – lapidariijuma, skulptura i kamenih stela Narodnog muzeja.

Od 19. maja od 19 časova do 20. maja do 10 časova - Noć u muzeju - Radionica za decu od 7 do 10 godina. Nesvakidašnja mogućnost noćenja u Muzeju Vuka i Dositeja u vrećama za spavanje pružiće se samo najhrabrijima. Uz kreativno provedeno vreme sa kustosima upoznavaćemo muzej na poseban način, sklapajući i nova prijateljstva.

19. i 20. maj - Festival "Čitam Čitaš" - Cilj projekta "Čitam Čitaš"  je revitalizacija prostora od kulturnog značaja putem popularizacije knjige i čitanja. Ove godine gostuje u Muzeju Vuka i Dositeja koji predstavlja pozitivan primer bavljenja kulturnom baštinom. Osnovna aktivnost festivala je razmena polovnih, pročitanih knjiga, kao i održavanje tribina, radionica i drugih aktivnosti koje su povezane sa kulturnim nasleđem, čitanjem i edukacijom.

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 13 časova - Stručno vođenje kroz izložbu "Smrt Karađorđa Petrovića" i dramski prikaz vožda Karađorđa - Muzejski savetnik i koautor izložbe Nebojša Damnjanović će zainteresovane posetioce voditi kroz izložbu. Po završetku stručnog vođenja posetioci će biti u prilici da prisustvuju petnaestominutnom monologu vožda Karađorđa u izvođenju Lepomira Ivkovića glumca Narodnog pozorišta, a po tekstu Milana Đ. Milićevića i Milisava Milenkovića.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 19 časova - Koncert učenika MŠ "Dr Vojislav Vučković" - Povodom Evropske noći muzeja posetioci će moći da uživaju u muziciranju učenika MŠ „Dr Vojislav Vučković” dok razgledaju izložbu posvećenu Karađorđu Petroviću. Na programu su kompozicije Baha, Mocarta, Hajdna, Romberga i drugih.

MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) - Teatroteka - Maraton - Sterija na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Narodno pozorište u Beogradu ove i sledeće godine obeležava veliki jubilej – 150 godina od osnivanja, tj. od ulaska u zgradu u kojoj i danas živi i radi. Jovan Sterija Popović je jedan od inicijatora osnivanja našeg nacionalnog teatra (još 1841, kada je bio jedan od osnivača Teatra na Đumruku), a njegova dela su od prvih dana okosnica nacionalnog repertoara. Muzej pozorišne umetnosti Srbije ovaj jubilej, između ostalog, obeležava izložbom Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta koju će videti i posetioci u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, kao i vanrednim programom Teatroteke, svojevrsnim maratonom snimaka predstava po Sterijinim komadima, u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Program Teatroteke: u 10 časova - Kir Janja – reditelj Egon Savin (1992), u 12 časova Pokondirena tikva – reditelj Jagoš Marković (2007), u 14 časova Laža i paralaža – reditelj Jug Radivojević (2006), u 16 časova Rodoljupci – reditelj Andraš Urban (2015).

GALERIJA DOMA VOJSKE SRBIJE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 13 časova- Stručno vođenje kroz izložbu "Sećanje na jugoslovenske umetnike revolucije" iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije - Kroz stučno vođenje posetioci će imati priliku da saznaju nešto više o načinu formiranja umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, koja broji preko 1 500 dela najeminentnijih autora koji su radili na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Njihov značaj i uloga u formiranju likovne scene druge polovine 20. veka i učešće na manifestaciji "NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije" koja je održavana u periodu od 1961. do 1985. godine u galerije Doma JNA. Kroz izložbu vodi Jelena Knežević, viši kustos, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije.

MUZEJ VOJVODINE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Biciklirajte se! Pardon, draisinirajte se! - Pre 200 godina Karl von Drais je izumeo prvu "mašinu za hodanje" i tako postavio temelje mehanizovanog ličnog transporta. Mašina za hodanje nije imala pedale, a koristila se za brzi transport po ravnim putevima parkova  i vrtova. Vrlo brzo je ustupila mesto mašini koja je popularna i danas, a zove se bicikl. Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzej Vojvodine u Evropskoj noći muzeja može probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Koncert hora Bajićevi slavuji "Volite li pop muziku?" - Kako to dobro radi raspevani dečiji hor Muzičke škole Isidor Bajić - Bajićevi slavuji, dođite da se uverite u Evropskoj noći muzeja u prelepom ambijentu atrijuma Muzeja Vojvodine.

MUZEJ GRADA NOVOG SADA

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19.30 časova - Svečano otvaranje izložbe i modna revija "Maštovite ženske ruke u Karlovcima – danas i nekada" - Zavičajna zbirka Sremski Karlovci. Izložbu čine primeci ručnih radova koje si izradile učenice  u nekadašnjim Ženskim stručnim školama u Sremskim Karlovcima, kao i fotografije i dokumenta koja svedoče o ovim obrazovnim institucijama sa početka 20. veka. Na modnoj reviji, organizovanoj za ovu priliku, biće predstavljene rukotvorine  koje su osmislile i izradile današnje stanovnice grada. Autor izložbe i programa je  Divna Gačić.

GALERIJA MATICE SRPSKE

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 24 časa - Publika će tokom Evropske noći muzeja, kao i tokom čitave manifestacije, imati priliku da obiđe stalnu postavku Galerije uz pomoć aplikacije Doživi umetnost koja u sebi sadrži elemente proširene realnosti (AR). Kroz tri različite ture (Tura sa Savom Tekelijom, Doživi umetnost, Potraga za blagom) posetioci različitog uzrasta moćiće da dožive umetnost na drugačiji digitalan način.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17 do 19 časova - Radionica za decu Fotografski vremeplov - Mališani će u vrtu Galerije birati "istorijsku epohu" i reprodukciju umetničkog dela iz kolekcije Galerije, a potom će se, kao u studiju, fotografisati. Za uspomenu svako dete će dobiti svoju fotografiju sa umetničkim delom.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 17, 19 i 21 sat - Otvoreni atelje - Publika će zaviriti u konzervatorske ateljee Galerije Matice srpske i saznati na koji način konzervatori i restauratori "leče" slike.

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

19. maj od 16 do 22 sata - Maketarska radionica "100 godina od završetka Velikog rata" - Radionicu vode članovi Maketarskog Kluba Novi Sad sa gostima, članovima Beogradskog Maketarskok Kluba. Maketarski klub " Novi Sad" je osnovan 6. aprila 2011 godine. Maketarstvo kao grana primenjene umetnosti je nedovoljno razvijeno i zastupljeno na ovim prostorima te je tako rođena ideja članova i osnivača kluba da ovaj izuzetno edukativan i zanimljiv hobi približimo deci i odraslima. Sastavljamo makete brodova, aviona, tenkova, istoriske scene - diorame i sve to u minijaturi. Tokom trajanja radionice pokazaćemo vam kako sve to izgleda  kako se prave makete  i kako se farbaju. Kako od gomile plastike i drveta ili već kojeg materijala, nastaje, avion, brod, tenk, automobil, a sve to uz mirnu ruku i oštro oko. Farbanje četkicom i airbrush-vazdušnim pištoljem, specijalne boje i još puno toga.

MUZEJ SREMA U SREMSKOJ MITROVICI

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica "Rimske igre i igračke" - Radionica uključuje predavanje o rimskom načinu igranja i praktičnu demonstraciju kako su se Rimljani zabavljali igrama na tablama.  Posetioci će moći u toku Noći muzeja da se uključe u igranje igara tipičnih za rimsku populaciju, a biće predstavljeni i predmeti koji se definišu kao dečje igračke, poput minijaturnih keramičkih posuda. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Radionica "Sve što znamo o Avarima" - Postavljanje table sa podacima o Avarima u zadnjoj prostoriji stalne arheološke postavke. Tabla će pratiti hologram zlatnog pojasa koji se vezuje za Avare. Na njima će biti objašnjene istorijske činjenice ali i predstavljeni arheološki nalazi koji su na našem prostoru brojni. Muzej Srema - Trg Svetog Stefana 15

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas - Radionica za izradu rimskih frizura - Radionica za izradu rimskih ženskih frizura je atraktivan program na kojem se uz pomoć demonstratora – frizerki prikazuje način na koji su rimske žene pratile modu u pogledu frizura. Takođe se na popularan način publika uvodi u raspravu oko toga kako je to zaista bilo i kako je to izgledalo u Sirmijumu na osnovu spomenika i predstava građana ovog izuzetnog rimskog grada. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

NARODNI MUZEJ PANČEVO 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 10 do 01 čas - Budite u Muzeju – Fenomen selfija - Kroz izložbu publika će se upoznati sa istorijatom selfija, razlikom između autoportreta i selfija, njegovim vrstama i podvrstama, društvenoj, kulturološkoj i psihološkoj dimenziji, o delu populacije koja najviše pravi selfije , ali i u kojim zemljama i kojim situacijama su zakonom zabranjeni zbog opasnosti kojima se izlaže autor selfija, kao i o drugim zanimljivostima koje prate ovaj, poslednjih godina, opšte prihvaćen fenomen. Autorska izložba Narodnog muzeja Pančevo.

MUZEJ TERRA

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Mala vajarska radionica u Muzeju Tera - U holu Muzeja Tera biće organizovana vajarska radionica na kojoj će zainteresovani posetioci moću da saznaju osnove vajanja metodom utiskivanja/ulivanja u unapred pripremljeni gipsani kalup. Svaki predmet koji bude nastao tokom radionice, nakon sušenja i pečenja u Ateljeu Tera, biće poklonjeni učesnicima radionice.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 21 čas - Takmičenje u topanju - Topanje je stara, tradicionalna banatska dečija igra koja se sastoji od pravljenja malih konkavnih formi od blata ili gline, koje se potom udubljenjem okrenutim na dole snažno bace na pod. Od siline udarca vazduh koji tom prilikom uđe u "top" raznese zadnju stranu uz snažan prasak. Takmičar čiji "top" najglasnije pukne je pobednik igre. Na platou ispred Muzeja Tera biće organizovano takmičenje u topanju. Žiri, sastavljen od iskusnih "topadžija", ocenjivaće svaki top, a na kraju igre pobednicima dodeliti diplome.

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 20 časova - Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu "Posetilac-detektiv" - Učestvujte u rešavanju misterije i pomozite kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke. Svaki posetilac ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj treba da pronađe predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju. Svako ko želi da bude detektiv i želi da pokuša da pronađe „skrivene“ predmete, dobiće papir/prijavu na kojoj će upisati naziv skrivenog predmeta i sobu na stalnoj postavci u kojoj se predmet nalazi, kao i svoje podatke (ime i prezime i broj telefona). Popunjene papire posetioci će ostavljati u kutiju koja će se nalaziti na prvom spratu Muzeja. U 20 časova počinje izvlačenje dobitnika nagrada. Prvih troje izvučenih posetilaca - detektiva koji budu imali uredno popunjenu prijavu i tačne odgovore (naziv skrivenih predmeta i sobe u kojoj se nalaze) biće nagrađeni specijalnim poklonima koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 22 časa - Svečano otkrivanje i predstavljanje Portreta Mihajla Pupina Uroša Predića - Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu  Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno je bio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakonzavršetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića. Od Evropske noći muzeja ovaj portret biće deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

MUZEJ HOREUM MARGI-RAVNO ĆUPRIJA 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) - od 17 do 20 časova - Demonstracija iz pucanja replike Karađorđevog trešnjevog topa - Demonstracija pucanja iz replike Karađorđevog trešnjevog topa dešavaće se u ndvorištu muzeja i to na svakih sat vremena u periodu od 17-20 sati. Demonstraciju će vršiti obučeno lice u garderobi srpskog ustanika, uz priču o bitci na Ivankovcu i značajnoj pobedi srpske vojske.

ZAVIČAJNI MUZEJ JAGODINA 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa - Viteška družina Crni medved - Pored izložbenih postavki posetioci će moći da se upoznaju sa replikama srednjovekovnog naoružnja i tehnikama viteških  borbi, koje će pred njima demonstrirati članovi viteške družine Crni medved iz Jagodine.

NARODNI MUZEJ KRALJEVO

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa - Izložba "#Samoslikanje. Selfi kroz srpsku umetnost" - Na platou ispred muzejske zgrade (Trg Sv. Save) biće postavljena multimedijalna izložba čiji je autor istoričar umetnosti Julija Bašić, Art Distrikt - Požarevac. Uz pomoć današnjih tehnologija moguće je povratiti poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, u njen značaj i valorizaciju. Zato ovaj projekat podrazumeva jedinstvenu multimedijalnu izložbu na otvorenom. Na panoima će biti izložene reprodukcije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji. U pitanju su dela sledećih umetnika: Milena Pavlović Barilli, Stefan Tenecki, Stevan Aleksić, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Miloš Bajić, Živorad Nastasijević, Božidar Prodanović, Marij Pregelj, Mića Popović, Ivan Radović, Jelena Ćirković, Uroš Predić, Milić od Mačve, Kosta Josipović, Aleksandra Beba Božić, Daniel Glid, Živko Stojsavljević, Stevan Markuš, Olja Ivanjicki, Vlaho Bukovac i Jovan Bijelić. Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem sajta Art Distrikt. Još veći ugođaj pripremljen je za mlađe i one koji uživaju u novim tehnologijama. Na sajtu Art Distrikta, pripremljen je poseban odeljak "izložba" u kome se pored osnovnih podataka o slikama, autorima, može saznati iz kojih zbirki dela potiču i na koji način su u njih dospela, kao i stručni tekstovi autora izložbe i saradnika. U vremenu trajanja izložbe svi selfiji koji budu publikovani pod oficijalnim haštagom izložbe #samoslikanje ili budu aploudovani preko veb stranice Art Distrikta biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, te da svi zajedno kreiramo još jednu digitalnu izložbu. Kroz posebnu Platformu savremenih autoportreta – tvoj selfi svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe ili tokom posete bilo kojoj drugoj izložbi koja se u tom momentu organizuje.

ZAVIČAJNI MUZEJ – ZAMAK KULTURE U VRNJAČKOJ BANJI 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Pesničko veče "Pesnicima u čast" - Pesničko veče dramsko - recitatorske sekcije Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačka Banja. Sa puno zanosa pesničku reč kao i prošle godine, će publici predstaviti studenti ovog fakulteta. Kooordinator dramsko recitatorske sekcije je Andrijana Jeftić.

ZAVIČAJNI MUZEJ KNJAŽEVAC 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 20 do 24 časa - Promocija knjige "Odgovor nošen vetrom" - Izbor pedeset pesama Boba Dilana sa komentarima autora Ivana Potića uz pratnju knjaževačkih muzičara, dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac.

MUZEJ KRAJINE U NEGOTINU

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 20 do 22 časa - Radionica "Ćirilica u savremenom srpskom društvu" - Učenici Negotinske gimnazije, prezentovaće svoje fotografije javnih natpisa u Negotinu. Nakon prezentacije profesorka srpskog jezika i  književnosti Vesna Stanković, održaće interaktivno predavanje o nastanku ćiriličnog pisma. Cilj radionice je da pokaže koliko se ćirilaca koristi u savremenom srpskom društvu.

19. maj (14. Evropska noć muzeja)  od 20 do 22 časa - Radionica "Tradicionalna etno muzika" - U okviru radionice, koju vodi Danijela Stojkić Marković, profesorka muzičke kulture, učesnici će pevati tradicionalne srpske pesme. Radionica se završava nastupom etno-grupe "Marinika" i  vokalno-instrumentalnog sastava "Ajduci" iz Negotina.

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 19.30 časova - Umetničko arheološka radionica "Arheologija i umetnost" - Autori  arheolog Teodora Branković i istoričar umetnosti Marina Radosavljević. Likovna radionica namenjena je deci nižih razreda osnovnih škola.  Deca će u dodiru sa predmetima i fotografijama iz arheološke zbirke likovno oživeti svoje viđenje starina. Radionica ima za cilj da stvori komunikaciju između arheologije i savremene umetnosti kroz interaktivno upoznavanje sa arheološkim predmetima i njihovim umetničkim viđenjem na kreativan način. Dečiji radovi nastali ovom prilikom biće izloženi u prostoru Legata. Radionica se organizuje u Legatu Miodraga Markovića.

ZAVIČAJNI MUZEJ PETROVAC NA MLAVI 

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 20 - Radionica "Ukusi iz celog sveta" - Izviđači i planinke petrovačkog odreda, kuvaju autentičnu hranu iz evropskih zemalja. Radionica je otvorena za sve posetioce Evropske Noći muzeja. Paviljon "Stare osnovne škole", Odred izviđača "Mlava".

MUZEJ PONIŠAVLJA U PIROTU

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20.30 časova - Otvaranje izložbe "Sa osobitim zadovoljstvom" - Izložba je inspirisana knjigom pod naslovom  "Kako se pišu pisma (srpska korespondencija)" u izdanju Srpske izdavačke knjižare i štamparije Braće M. Popvića, izdate u Novom Sadu o Petrov-dnu 1897. Na izložbi će biti prikazane razne forme korespondencije s kraja 19. i početka 20. veka: trgovačka pisma, lična dokumenta, vizit karte, isprave, kao i razna privatna pisma, poput dopisivanja i otpisivanja, ljubavnih pisama, čestitki i slično. U postavci će biti zastupljeni podjednako predmeti muzejskih zbirki, kao i privatne kolekcije i lične arhive Piroćanaca, takođe i primerci iz Istorijskog arhiva u Pirotu. Autor izložbe Tatijana Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja, a izložba se otvara u Galeriji Muzeja Ponišavlja.

NARODNI MUZEJ LESKOVAC

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 18 časova - Dečija predstava "Ljubav u Leskovac" - Ljubav je početak svega. Početak koji dolazi iznenada, bez najave i planiranja. A cilj svake ljubavi je njeno ispunjenje. Ali, put do ostvarenja ljubavi zahteva „ozbiljnu“ strategiju i doktrinu. Udvaranje je oduvek bilo izazov i prava umetnost. Kao i vremena menja se i način udvaranja. Leskovac je kroz vekove iz jedne turske kasabe izrastao u grad sa 60.000 stanovnika. Kako se on menjao, menjali su se i običaji, a sa njima i ljudi. Leskovac polako izrasta u jedan zanatlijski grad sa mnoštvo trgovina, zanatlijskih radnji, sa vrevom mladih momaka i devojaka. Predstava će biti izvedena na leskovačkom dijalektu i izvodiće je učenici srednjoškolskog uzrasta. Scenario za predstavu uradio je Miroslav Karanfilović, profesor istorije, a izvodi se u Gradskoj kući.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 19 časova - Edukativna radionica za decu "Moja knjiga-muzejska priča" - Radionica za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Zdravo! Ja živim ovde, u praistorijskoj kolibi. Izgleda da je ponestalo boje za mene. Pomozi  mi i oboji me. Tako počinje naše druženje sa likovima iz knjižice. Zajedno ćemo lepiti sličice, bojiti, učiti, crtati, povezivati brojeve, tražiti put kroz lavirinte. Naučićemo čime su se hranili i čime su se bavili ljudi u praistoriji, kakav nakit su nosile rimljanke, kako su izgledali mozaici na Caričinom gradu, kako su živeli ljudi u Srednjem veku i još mnogo toga.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) u 20 časova - Edukativna radionica za decu "Kad porastem biću kustos " -  Radionica za decu uzrasta od 10 do 14 godina. U prvom delu radionice deca će dobiti tekst o nekom predmetu koji je izložen u postavci i biće upoznati sa poslovima koje kustos obavlja u muzeju. U praktičnom delu radionice, u toku obilaska postavke, ulogu kustosa  preuzimaće deca. Na ovaj način se izbegava pasivno slušanje izlaganja kustosa i daje prilika učenicima da aktivno učestvuju u obilasku postavke. To je ujedno i povratna informacija o meri usvojenog znanja učenika tokom prvog radioničarskog dela.

]]>
Sat, 19 May 2018 09:02:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2454/program-manifestacije-muzeji-za-10-za-subotu-19-maj.html
Poziv Ambasade Pakistana u Beogradu i Društva Srpsko-Pakistanskog prijateljstva (DSPP) na konferenciju povodom organizovanja bokserskih mečeva http://presscentar.uns.org.rs/info/2451/poziv-ambasade-pakistana-u-beogradu-i-drustva-srpsko-pakistanskog-prijateljstva-dspp-na-konferenciju-povodom-organizovanja-bokserskih-meceva.html Ambasada Pakistana u Beogradu i Društvo Srpsko-Pakistanskog prijateljstva (DSPP) Vas poziva na konferenciju za novinare i ceremoniju potpisivanja ugovora o organizovanju bokserskih mečeva između pakistanskih i srpskih boksera u Pakistanu, Srbiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. ]]>  

Ovaj događaj će biti deo planiranih događaja povodom proslave 70. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Pakistana i Srbije, prvi put uspostavljenih 18. maja 1948. godine.

Datum:       Petak, 18.05.2018.

Vreme:       11:30 časova

Mesto:        Ambasada Pakistana, Beograd (adresa: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 62, Beograd, 11040)

RSVP: Tel: 011/2661-676, Mobilni: 062/1940-637, mejl: parepbelgrade@gmail.com 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 18 May 2018 17:38:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2451/poziv-ambasade-pakistana-u-beogradu-i-drustva-srpsko-pakistanskog-prijateljstva-dspp-na-konferenciju-povodom-organizovanja-bokserskih-meceva.html
Partizan otvara vrata svog muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2470/partizan-otvara-vrata-svog-muzeja.html Fudbalski klub Partizan saopštio je da će posetioci besplatno moći da posete klupski muzej do 20. maja. ]]>  
Manifestacija "Muzeji za 10", koja je pokrenuta od strane nacionalnih muzeja sa idejom da se kroz zajednički rad ukaže na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji, pridružili su se i crno-beli.
Fudbalski klub Partizan saopštio je da će posetioci besplatno moći da posete klupski muzej do 20. maja.
Svi zainteresovani posetioci moći će da posete muzej na stadion Partizana, do nedelje, od 11 do 19 časova.
]]>
Fri, 18 May 2018 15:51:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2470/partizan-otvara-vrata-svog-muzeja.html
„Muzeji za 10“ u Nacionalnoj agendi za Evropsku godinu kulturnog nasleđa http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2468/muzeji-za-10-u-nacionalnoj-agendi-za-evropsku-godinu-kulturnog-nasledja.html Odlukom Evropske unije 2018. godina je proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa sa sloganom "Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću". ]]>  

 

Manifestacija "Muzeji za 10" je uključena u Nacionalnu agendu za Evropsku godinu kulturnog nasleđa kao inicijativa koja promoviše kulturno nasleđe Srbije, a programi će imati haštag #EuropeForCulture.

Evropska godina kulturnog nasleđa pokreće niz inicijativa i aktivnosti koji imaju za cilj približavanje kulturnog nasleđa građanima, podiže svest o značaju kulturnog nasleđa za društvo, podstiče razmenu i unapređenje znanja o bogatoj evropskoj baštini i jača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom kulturnom prostoru.

]]>
Fri, 18 May 2018 14:22:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2468/muzeji-za-10-u-nacionalnoj-agendi-za-evropsku-godinu-kulturnog-nasledja.html
"Biti izbeglica - evropski narativ" http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2465/biti-izbeglica---evropski-narativ.html U Muzeju grada Beča otvorena je izložba "Biti izbeglica - evropski narativ" autorskog tima Muzeja Vojvodine, Akademije nauka Republike Austrije, Muzeja savremene istorije Slovenije iz Ljubljane, Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja iz Rijeke, Muzeja istočne Bosne iz Tuzle i Muzeja Grada Beča. ]]>  

Otvaranju izložbe i panel diskusiji prisustvovali su koautorka izložbe i viši kustos Odeljenja savremene istorije, Kristina Meneši i direktor Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan.

Izložba se realizuje sredstvima iz programa EU Evropa za gradjane i biće otvorena do 13. januara 2019. godine.

Na otvaranju je govorio dr Matti Bunzl, direktor Muzeja Beča, a na podijum diskusiji kojom je izlozba otvorena govorili su mr Gerhard Milchram i Adel-Naim Reyhani. Moderator je bila Sibylle Hamann.

Izložba je nastala u okviru istoimenog projekta i putem odabranih predmeta prikazauje pojedine izbegličke priče, odnosno izbegličke talase vezane za Vojvodinu u XX veku.

]]>
Fri, 18 May 2018 13:56:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2465/biti-izbeglica---evropski-narativ.html
„Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ u Ljubljani http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2463/nematerijalno-kulturno-nasledje-srbije-u-ljubljani.html U Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani otvorena je izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, na kojoj su predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisani u Nacionalni registar i Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. ]]>  

Izložbu, koja je deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, otvorile su generalna direktorka direktorata za kulturno naseleđe Ministarstva kulture Slovenije i Nj.e. Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Republici Sloveniji.

Na izložbi autora Danijele Filipović, kustosa Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, prikazana su tradicionalna znanja i veštine, običajne prakse i verovanja ukorenjena u prošlosti, koje su zajednice u Srbiji, kao deo živog nasleđa i obeležje identiteta, sačuvale do današnjih dana.

Predstavljeni su i segmenti nasleđa iz Srbije koji su upisom na Uneskovu Reprezentativu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva postigli međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost – porodična slava i tradicionalna naroda igra kolo.

U Nacionalni registar, koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, do sada je upisano 37 elemenata koji pokazuju bogatstvo i raznolikost kulturnog nasleđa prisutnog na teritoriji Srbije, podsećajući istovremeno da različite zajednice, živeći na istom kulturnom području dele i razmenjuju tradicionalne forme ponašanja i čuvaju ih za generacije koje dolaze.

Izložba, koje je deo saradnje Etnografkog muzeja u Beogradu i Slovenskog etnografskog muzeja, posetioci Slovenskog etnografskog muzeja će moći da vide do 4. juna 2018. godine.

]]>
Fri, 18 May 2018 13:51:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2463/nematerijalno-kulturno-nasledje-srbije-u-ljubljani.html
Prag i srpski slikari u Narodnom muzeju Zaječar http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2461/prag-i-srpski-slikari-u-narodnom-muzeju-zajecar.html Na Međunarodni dan muzeja, u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar, u petak, 18. maja u 19 sati, biće svečano otvorena izložba PRAG I SRPSKI SLIKARI i predstavljena istoimena monografija autora Nenada Ognjenovića. ]]>  

 

Na izložbi publika će moći da vidi 26 dela 18 autora (Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Ivana Radovića, Mihaila Milovanovića, Svetislava Vukovića, Stevana Čalića, Lukijana Bibića, Jovanke Strajnić, Milenka Đurića, Dušana Adamovića, Todora Švrakića, Borislava Bogdanovića, Pera Popovića, Branka Jevtića, Ljubiše Valića, Branka Radulovića, Aleksandra Šace Lazarevića i Milana Arsića Daskala) koji su se krajem 19. i početkom 20. veka školovali na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu.

Postavku čine dela iz zbirki Narodonog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Nardonog muzeja u Smederevskoj Palanci, Narodnog muzeja Zaječar, kao i iz privatnih kolekcija.

]]>
Fri, 18 May 2018 10:12:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2461/prag-i-srpski-slikari-u-narodnom-muzeju-zajecar.html
"Ko je Malvina Hofman" u Gradskom muzeju Sombor http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2460/ko-je-malvina-hofman-u-gradskom-muzeju-sombor.html U Gradskom muzeju Sombor u petak 18. maja u 18 sati biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu „Ko je Malvina Hofman?”, posvećenu jednoj od najpoznatijih američkih vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji. ]]> Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vido ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je Malvinu Hofman za čuveni plakat „Serbia needs your help”. Isti motiv koristila je za razglednice koja su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci kao i za skulpturu Sv. Franje, koja se danas nalazi ispred bolnice Mejo u Ročesteru.

Na izložbi su prvi put javno prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu. U virtuelnoj realnosti predstavljena je skulptura Sv. Franje i na temelju nje urađena bista uz pomoć 3D štampača.

Autor izložbe je Vladimira Čeha, publicista i osnivač Instituta za istoriju oglašavanja u Beogradu. 

Izložba je do sada bila postavljena u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a biće prikazana u drugim gradovima u Srbiji. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasada SAD u Beogradu. Posetioci mogu pogledati ovu veoma zanimljivu izložbu do 23. maja.

]]>
Fri, 18 May 2018 09:41:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2460/ko-je-malvina-hofman-u-gradskom-muzeju-sombor.html
Program manifestacije "Muzeji za 10" za petak, 18. maj http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2453/program-manifestacije-muzeji-za-10-za-petak-18-maj.html Program za peti dan manifestacije "Muzeji za 10" ]]>  

ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Koncert gudačkog kvarteta "Dolce" - Povodom Međunarodnog dana muzeja biće održan koncert gudačkog kvarteta "Dolce". Na koncertu će članovi kvarteta pojedinačno izvoditi solo kompozicije za violinu, violu i violončelo, a na programu su kompozicije Miletića, Baha i Hindemita.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

18. maj u 18 časova - Predavanje o novomedijskoj umetnosti - Jedan od autora i kustosa izložbe, ali i umetnik koji sa svojim radom učestvuje u izložbi "NACRT", Dejan Grba, održaće predavanje o umetnosti novih medija. Dejan Grba je novomedijski umetnik, predavač i autor. Osnivač je i rukovodilac odseka za Nove medije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem predaje Transmedijska istraživanja. Predavanje se realizuje u Salonu Muzeja Savremene umetnosti.

MUZEJ GRADA BEOGRADA 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) - Projekcija 25 odabranih animiranih filmova studenata Animacije - 25 odabranih animiranih filmova i minijatura studenata Animacije, velike raznovrsnosti tema, tehnika, likovnih stilova i pristupa, predstavljaju sve periode u razvitku Studija za animaciju FPU, od prvih pokušaja i eksperimenata rađenih na predmetu Ilustracija, do zrelih autorskih poduhvata i uspeha na međunarodnim festivalima. Od 20 nagrađenih filmova iz ovog izbora, čak četiri su osvojila Gran-pri na prestižnim festivalima.

MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 13 i 15 časova - Radionica za odrasle "Pozorišna maska" - Kroz istoriju pozorišta, značaj i uloga maske su se menjali, ali ona i danas ima svoje mesto na sceni. I ne samo maska koja se postiže šminkom, već i ona koja se pravi od najraznovrsnijih materijala i koju scenski umetnici nose tokom cele predstave ili neke scene, ili je menjaju „a vista”. Majstor za izradu ovakvih maski, svakako jedan od najboljih kod nas je Radica Komazec, modistkinja u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja će nešto od svog umeća podeliti sa zainteresovanima u dva zakazana termina. Radionica je namenjena odraslima (studentima i starijima).

SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 11 do 12.30 časova - Čitaonica u muzeju - Literarno-likovna radionica Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke u Novom Sadu, ogranak "Danilo Kiš", koordinator: Sonja Milošević. Slušajući priče kustosa o pejzažima na delima iz kolekcije Pavla Beljanskog deca će uz pomoć bibliotekarki Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke moći da "izmaštaju" idealan skriveni vrt.

MUZEJ SREMA U SREMSKOJ MITROVICI

18. maj u 18 časova - Predavanje mladih arheologa - Predavanje na temu "Kako su živeli rimski vojnici".  Predavanje drže dva dvanaestogodišnja dečaka iz Sremske Mitrovice koji će na svoj način predstaviti ono što znaju o rimskoj vojsci. Program se odvija u Lapidarijumu Muzeja Srema.

GRADSKI MUZEJ SOMBOR

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova - Autorsko vođenje kroz izložbu "Ko je Malvina Hofman?" - Izložba je posvećena Malvini Hofman,  najpoznatijom američkoj vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji. Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vidu ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je gospođu Hofman za čuveni plakat "Serbia needs your Help". Isti motiv je koristila za reazglednice koje su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci za skulpturu Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Majo u Ročesteru. Na izložbi će biti prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu.

NARODNI MUZEJ ČAČAK 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) od 9 do 15 časova - Stručno vođenje "Spomenik kulture Rimske terme" -  Rimske terme u centru Čačka otkrivene su prilikom  rekonstrukcije gradskog centra i iskopavanja temelja za novu stambenu zgradu. Zaštitna arheološka iskopavanja izvedena su 1970. godine, a konzervaciji obavljena 1971. i 1972. godine. Na osnovu rezultata istraživanja zaključeno je da su terme sagrađene krajem III i početkom IV veka i bile u funkciji do kraja IV veka.

ZAVIČAJNI MUZEJ JAGODINA 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova - Grafička radionica "Matrica - otisak" - Demonstratori i realizatori: slobodni umetnik Vladimir Kepić i Sonja Perić, kustos. Upoznavanje sa grafičkom tehnikom linoreza – demonstracija izrade grafičke ploče, rezanje linoleuma i umnožavanje crteža pomoću matrice i grafičke prese. Učesnici radionice će moći da izrade svoju originalnu matricu, da naprave njen otisak ili otiske drugih, spremnih grafika, koje su nastale inspirisane muzejskim predmetima i da iz muzeja ponesu malo umetničko delo kao uspomenu.

NARODNI MUZEJ ZAJEČAR 

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Izložba slika "Prag i srpski slikari" - Izložba autora Nenada Ognjenovića prikazuje dela srpskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka, a na čije je umetničko formiranje uticalo školovanje ili usavršavanje na Likovnoj akademiji u Pragu. Izložba se organizuje u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar.

MUZEJ U SMEDEREVU

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 19 časova - Koncert posvećen stradanju i vaskrsu Srbije u Velikom ratu - Hor duhovne muzike "Iskon" iz Kovina. Dirigent: Nenad Petković . Teskt pripremio i govori: Nikola Ljuboja. Gosti: Vuk Radojković (recitator), Neda Nikolić (instrumentali) i Olja Ljuboja (gluma). Na programu se nalaze pesme koje su naši vojnici pevali u toku Prvog svetskog rata. Naša želja je da kroz pesme i svedočenja iz tog vremena prikažemo stradanje, karakter srpskog vojnika, snagu i vitalnost našeg naroda da u teškim vremenima opstane - jednostavno, da ne zaboravimo te hrabreljude. Takođe, ovim programom smo želeli da narodne pesme koje su se pevale, odenuvši ih u horsko ruho, prikažemo na drugačiji način i sačuvamo od zaborava.

MUZEJ RUDARSTVA I METALURGIJE “BOR“

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 10 časova - Dečiji likovni atelje - Učesnici ateljea su učenici osnovnih škola iz Borske opštine od petog do osmog razreda koji uz pomoć različitih likovnih tehnika stvaraju redove na zadatu temu Vidim i čujem svemir. Ovaj dečiji atelje uključuje edukativni i demonstrativni deo radionice ''Vizuelno i radio – posmatranje nebeskih pojava''. Radovi nastali u okviru ateljea biće izloženi na manjoj izložbi.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) dnevno posmatranje - Vizuelno i radio-posmatranje nebeskih pojava - Prvenstveni ciljevi su posmatranje Sunčeve i meteorske aktivnosti. Putem interneta prikazaće se trenutno stanje na Suncu. Radionica obuhvata edukativni i demonstrativni deo. Saradnici radionice biće članovi Astronomskog društva Bor i Mladi istraživači, a učesnici učenici osnovnih i srednjih škola i svi zainteresovani građani.

NARODNI MUZEJ LESKOVAC

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 12 časova - Edukativna radionica za decu "Igre naših baka i dedova" - Radionica za decu uzrasta od 6 do 10 godina. Naučićemo da u doba naših dedova i baka nije bilo igračaka i društvenih igara kao danas. Saznaćemo kako su se nakad igrali naše bake i deke. Pričaćemo o starim, zaboravljennim igrama. Kada su bili mali oni su nosili narodne nošnje. Pomagali su roditeljima u polju. Igračke nisu imali pa su ih sami pravili npr.loptu od stare garederobe, sviralu od drveta. Dosta vremena su provodili van kuće igrajući žmurke i razne igre sa loptom. Na radionici ćemo crtati stare dečije igre, igraćemo se loptim krpenjačom i orasima. Igraćemo i igre Krokodilčić i Care, pacare koliko je sati?

]]>
Fri, 18 May 2018 08:53:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2453/program-manifestacije-muzeji-za-10-za-petak-18-maj.html