UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html Besplatna anonimna telefonska podrška osobama zavisnim od droga i ljudima u oporavku u doba pandemije korona virusa (COVID-19) http://presscentar.uns.org.rs/info/3549/besplatna-anonimna-telefonska-podrska-osobama-zavisnim-od-droga-i-ljudima-u-oporavku-u-doba-pandemije-korona-virusa-covid-19.html Pored besplatnog i anonimnog savetovališta i telefonske linije 0800 104 100 od 8-16 sati radnim danima, savetnicima se može pristupiti i putem online individualnih sastanaka i grupa podrške. ]]>  

Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i SZO (Svetska zdravstvena organizacija) trenutno preporučuje na globalnom nivou.

Besplatna anonimna telefonska linija namenjena je za pomoć svima onima koji imaju ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugroženi i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije.

Osnovni cilj Udruženja Izlazak je da doprinese ne samo poboljšanju uslova života i zdravlja osoba i porodica kojima je zavisnost narušila živote, već i da utiče na smanjenje posledica koje trenutna izolacija usled pandemije korona virusa može imati na oporavak od zavisnosti.

Udruženje Izlazak postoji od 2008. godine a implementira regionalni projekat pod nazivom „Biram Oporavak“, u partnerstvu sa Svetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD). Projekat se realizuje sa ciljem da se unaprede servisi za osobe u problemu zavisnosti, te je uspostavljeno besplatno i anonimno savetovalište i telefonska linija 0800 104 100 kako bi se pomoglo što većem broju porodica i pojedinaca pogođenih ovim problemom.

Više informacija o povezanosti zavisnosti, oporavka i korona virusa mozete dobiti i na www.biramoporavak.com

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

]]>
Mon, 30 Mar 2020 16:03:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3549/besplatna-anonimna-telefonska-podrska-osobama-zavisnim-od-droga-i-ljudima-u-oporavku-u-doba-pandemije-korona-virusa-covid-19.html
Matić: Srpski filantropski forum apelovao na humanost, najpotrebniji respiratori http://presscentar.uns.org.rs/info/3546/matic-srpski-filantropski-forum-apelovao-na-humanost-najpotrebniji-respiratori.html BEOGRAD, 18. marta 2020. (Beta) - Srpski filantropski forum zaključio je danas, nakon razmatranja spiska prioriteta, da su trenutno najpotrebnije donacija u medicinskoj opremi, kao i podrška lekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju u zdravstvenim ustanovama, izjavio je izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. ]]>
"Kada je reč o opremi, svakako su u vrhu respiratori, zaštitne hiruške maske, testovi za dijagnostiku Covid-19, bezkontaktni toplomeri, kaljače, maske sa filterom ffp2 i ffp3, zaštitni viziri-naočare, creva i filteri za respiratore, jednokratni kombinezoni, monitori za respiratore, dezinfekciona sredstva…", rekao je Matić agenciji Beta.


(Foto: Press centar UNS)


On je zbog toga apelovao na sve kompanije i pojedince da pokažu humanost.

"Svakako ko raspolaže ovim proizvodima može ih i donirati ili ponuditi i za proizvodnu cenu. Naravno, učiniti ih dostupnim, a novac će se prikupiti onda kada se zna da se mogu nabaviti ti proizvodi", kazao je on.

Matić je rekao da Srpski filantropski forum i Fond B92 posreduju izmedju donatora i institucija, nastojeći da reše i probleme sa deficitarnim proizvodima.

"Srpski filantropski forum, kao i Koalicija za dobročinstvo, u proteklih desetak dana animiraju svoje članstvo u akcijama pomoći zajednici. Nemamo evidenciju o iznosima donacija, generalno. Verujem da ih je bilo… I da će se o tome informisati javnost, ili od donatora ili od onih koji su primili donacije", rekao je Matić.

On je naveo i da je trenutno teško proceniti da li se broj pojedinaca i kompanija koje doniraju povećao.

Prema njegovim rečima, specifičnost ove situacije je u tome što postepeno, sporo, postajemo svesni veličine i problema i potreba, tako da se sporije prepoznaje prostor za akcije solidarnosti.

"Siguran sam da će se dobročiniteljska aktivnost povećavati sa pravim informacijama o potrebama. Sada imamo iskustva i iz okruženja šta može da nam se desi i da projektujemo i buduće potrebe", naveo je on.

Matić je kazao da već ima primera dobročinstva koje je potrebno pomenuti, kako bi se na donaciju podstakli i drugi.

"Jedna medjunarodna kompanija je odmah ponudila da prikupi sredstva za kupovinu respiratora, pa sada na svaki način pokušavamo da ga obezbedimo na tržištu", rekao je on izrazio nadu da će ranije partnerstvo sa jednim nemačkim proizvodjačem u nabavci inkubatora i druge opreme za porodilišta, u okviru akcije "Bitka za bebe" Fonda b92, pomoći u narudžbinama i bržoj isporuci neophodne opreme.

Dodao je da će se tražiti i drugu prozvodjači koji mogu hitno da reaguju, iz Kine ili drugih zemalja ako bude donatora.

"Mekdonalds je ponudio 100 obroka dnevno za lekare i medicinsko osoblje i od sutra će biti isporučivani po potrebi nekoj od klinika u Kliničkom centru Srbije. MK Grupa je brzo reagovala na potrebe Instituta Torlak sa donacijom od šest miliona dinara i sa spremnošću da sa svojim proizvodnim programom pomogne tamo gde treba”", kazao je matić.

Prema njegovim rečima, Telekom je stavio na raspolaganje svoje prodavce od vrata do vrata kao volontere za podršku gde je potrebno pomoći starijim sugradjanima ili realizacije drugih potreba.

Jedna kompanija je, kako je dodao, ponudila sredstva za higijenu i oni će takodje biti preusmereni ka zdravstvenim ustanovama, a ponudjene su i usluge aplikacije koju već koristi više od 100.000 učenika od petog do osmog razreda kao platforma za učenje na daljinu uz upotrebu samo mobilnog.

"Poseban problem su maske i druga oprema prvenstveno za zdravstvene radnike. Jedna od kompanija je ponudila milion dinara za nabavku prioritetnih stvari i pronašli smo kompaniju koja može da napravi 20.000 maski za zdravstvene radnike u narednih pet dana i krenuli smo u tu narudžbinu po proizvodnoj ceni", precizirao je Matić.

U ovom trenutku, naglasio je, čitava Koalicija za dobročinstvo (Fondacija Ane i Vlade Divca, Trag fondacija, SMART kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, PKS, Katalist fondacija) #"u potpunosti je posvećena ovim izazovima".

"Gradjanske inicijative su počele koordinaciju i sinergiju aktivnosti civilnog društva u okviru odgovora na krizu, dok naš Fond B92 uveliko komunicira sa kompanijama koje su spremne da pomognu na različite načine”, rekao je on.

Matić je naveo i da Hemofarm fondacija realizuje dnevno informisanje javnosti putem drustvenih mreža o koronavirusu, zaštitnim merama na poslu, kod kuće, javnom prostoru, objavljuju se blogovi stručnjaka psihologa i psihoterapeuta o psihosocijalnoj pomoći,  a u pripremi je i online tribina uz učešće renomiranih psihologa na temu "Kako sačuvati mentalno zdravlje u vreme koronavirusa?".

Dok Koalicija za dobročinstvo ima set inicijativa koje će se realizovati uskoro, od društveno  korisnih poruka lidera dobročinstva do konkretnih akcija.

"Mislim da je od izuzetnog značaja da se paralelno sa adaptacijom kompanija i pojedinaca na postojeću situaciju, da se ponude resursi pojedinaca, nevladinog sektora, kompanija kojima ćemo ojačati zdravstveni sistem da se izbori sa izazovima, ali i da se reaguje na sve druge potrebe gradjana", naglasio je Matić i naveo da je Srpski filantropski forum na raspolaganju da pomognemo oko prioriteta i realizacije.

Ukazao je i da resursi nisu samo novac za društvenu odgovornost kompanija već i sve veštine zaposlenih koje se mogu iskoristiti, a to je i individualni angažman van korporativnog.

"U jednoj kompaniji se veoma brzo prikupilo 20.000 evra individualnih donacija zaposlenih za najvažnije potrebe", rekao je Matić.

On smatra da je najvažnije da se kooridinirano radi, da sve što se daje "bude i potrebno i pravilno rasporedjeno".

"Mislim da je važna lična i solidarnost sa našim starijim sugradjanima. Ključna reč treba da bude: briga. Mora da nas se tiče. Ne samo o našoj porodici, sada su svi naša porodica i mora da nas je briga. I za starije sugradjane i za osobe sa invaliditetom i za sve druge koji trpe. Ljubaznost  i predusretljivost moraju svakome od nas biti prvi kontakt", istakao je Matić.

On je kazao i da je kroz Savet za filantropiju, pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije, predložio formiranje kompenzacionog fonda za donacije, "svesni činjenice da nije moguće menjati zakon o PDV-u, kako bi se donacije oslobodine ovog nameta".

"Predložili smo iskustvo iz Irske i Danske sa kompenzacionim fondom koji se formira pri planiranju budžeta kako bi se izvršio povraćaj PDV-a kada se utvrdi da realizovan humanitarni i društveno odgovorno projekat", kazao je on.

Matić je rekao da se možda u ovom trenutku ne može doneti formalna odluka o osnivanju fonda, ali je ubedjen da donatorska zajednica zaslužuje da se obnaroduje da će to biti realizovano kada bude moguće.

"Ne zbog toga što bi to mogao da bude uslov donatorskog angažmana, već kao deo ohrabrenja da se još više donira. Propuštena je prilika da se to uradi prilikom katastrofalnih poplava kada su donatori morali da plaćaju i PDV na obnovu škola ili izgradnju kuća za postradale i za donacije hrane i sredstava za dezinfekciju", podsetio je on.

Naveo je da se ne sme dozvoliti luksuz da se sada propusti prilika da se eliminiše situacije "da postoji neki gorak utisak posle dobročiniteljskog gesta".

"Da se razumemo ponovo, svi koji doniraju ne rade to zbog toga što neće morati da plate PDV, ali je nepravedno da se on plaća na donirana dobra, kada  se daje nenadokandiv doprinos zajednici, državi...", rekao je direktor Srpskog filantropskog foruma.

Matić smatra da se stvarnost u kojoj živimo trajno menja, zbog čega se trenutno i dešavaju različite reakcije na sve dogadjaje u vezi sa epidemijom i vanrednim stanjem.

"Prva reakcija je dominantno sebična. Verujem da će se empatija pojaviti u izraženijem obliku kada se prihvate nove činjenice i kada se svako od nas suoči sa njima. Jasno  je da postoji  velika opasnost od virusa i da možemo  da utičemo prvenstveno čuvajući sebe od drugih, pa čuvajući druge od sebe, ali uz to gradeći kulturu pomaganja. Kako ćemo preživeti ako nećemo pomagati?", zapitao se Matić.

On smatra da se "mora napustiti kulturu moći da ja imam stotine maski, a drugi nemaju ni jednu, da imam toalet papira za deset godina, a drugi imaju onoliko koliko im trenutno treba ili nemaju uopšte".

"Poenta je u detaljima. Drugačiji svet u koji ulazimo zahteva od nas da shvatimo da pomažući drugima, pomažemo sebi i da je to novi ključ za preživljavanje čovečanstva. Mislim da je prioritet da zarazimo društvo virusom empatije, da udjemo u cipele drugog i učinimo sve da delimo, pomažemo, nudimo se, od telefonskog poziva, virtuelnog druženja do konkretnog rešavanja naizgled malih problema koji su možda nekome životno pitanje do učestvovanja na nivou kvarta, opštine, grada, države, sveta", kazao je on.

Kako je istakao, potrebno je učinite da drugima bude bolje nego vama i da ne treba da bude granice u solidarnosti.

"Humanost radi humanosti, zbog toga što to treba, a ne zbog pokazivanja moći. Jako je važno da svi počnemo da živimo solidarnost i empatiju, da u tome budemo  stalno aktivni a ne samo kada nas pogodi pošast", naglasio je Matić.

Naglasio je i da ne veruje da ograničavanje informacija može biti pozitivno.

"Slobodno profesionalno novinarstvo je lekovito u ovakvim situacijama. Siguran sam da kolege iz UNS, NUNS, AOM, ANEM, Asocijacije medija, Lokal presa… žele da daju doprinos na način koji je suština profesije. Verujem da se može doprineti zajedničkim radom na demistifokovanju svih lažnih vesti koje su vezane za novu situaciju", kazao je on.

Istakao je značaj ujedinjenja oko osnovnih postulata novinarastva, kodeksa i sa inicijativom za ujedinjeno delovanje protiv laži, spinovanja i širenja panike.

"Taj virus stalno preti i moramo se protiv njega stalno boriti ujedinjeni", zaključio je Matić.

Autor: Beta

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 19 Mar 2020 08:07:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3546/matic-srpski-filantropski-forum-apelovao-na-humanost-najpotrebniji-respiratori.html
„Pesmom za Mihaila“ - humanitarni koncert 22. marta http://presscentar.uns.org.rs/info/3544/pesmom-za-mihaila---humanitarni-koncert-22-marta.html U nedelju, 22. marta u 18 časova u Ustanovi voždovački centar „Šumice“ biće održan humanitarni koncert „Pesmom za Mihaila“: Dođite da zajedno pomognemo Mihailu da ponovo čuje. ]]>  

Tom prilikom, posetioci će moći da čuju numere poznatih pevača i muzičkih bendova među kojima su: Peđolino, Đorđe David, Srećko Krečar, Goran (OK Bend), Kosmajac, Andrijana Radonjić, Danijel Pavlović, Ivan Gavrilović, kao i muzičke grupe: Trik FX, Diverso, Čame bend&Srna.

Cena karte za decu je 500, dok je za odrasle 700 dinara.

Prodaja i preuzimanje karata biće 20. i 21. marta u holu SC Šumice od 11 do 16 časova.

Rezervacija karata na broj telefona: 062/ 1033-676.

 

 

Mihaila sa sedam meseci odvode kod lekara zbog uvećanog stomačića sa leve strane, kada je ultrazvukom konstatovan masivni tumor levog bubrega. Sledi niz hemioterapija kako bi se tumor smanjio, a zatim i operacija kojom je odstranjen levi bubreg.

Mali Mihailo je junački podneo bolne hemioterapije i dobio bitku sa malignitetom bubrega. Lečenje je završeno i on redovno ide na kontrole na svaka tri meseca.

Međutim, usled iscrpnog lečenja, detaljnim ispitivanjima je utvrđeno da je Mihailu potpuno oštećen sluh. Sada mu je neophodno ugrađivanje Kohlearni implanta. Na žalost, RFZO pokriva samo jedan implant, dok drugi premašuje porodična primanja. Takođe, novčana sredstva su mu potrebna i za operaciju, dodatne analize i kontrole, rehabilitacije, tretmane...


 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 13 Mar 2020 15:54:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3544/pesmom-za-mihaila---humanitarni-koncert-22-marta.html
Otvaranje izložbe "MAKRAME – tehnike umetničkog vezivanja čvorova" http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/3533/otvaranje-izlozbe-makrame--tehnike-umetnickog-vezivanja-cvorova.html Izložba autora Vladimira Radulovića, biće otvorena u utorak, 10. marta u 12 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) i trajaće do 15. marta. ]]>  

Izložba, u čijem je sklopu i kreativna radionica, ima za cilj da svim posetoicima i polaznicima prikaže tehniku umetničkog vezivanja čvorova - MAKRAMEA.

Makrame koji osim kreativnosti poseduje i izuzetan stepen meditativnosti, pa je samim tim prihvatljiv za sve uzraste. Kuroizitet ove izložbe je njena raznovrsnost radova,  kako bi posetiocima što obuhvatnije prikazala svu raznovrsnost izražavanja ovom tehnikom.

Na izložbi su predstavljeni radovi od mikro-makramea, upotrebnog i makramea za decu do zidnih dekoracija odnosno tapiserija.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 9 Mar 2020 09:22:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/3533/otvaranje-izlozbe-makrame--tehnike-umetnickog-vezivanja-cvorova.html
Pomozimo Mihailu (6) da ponovo čuje http://presscentar.uns.org.rs/info/3524/pomozimo-mihailu-6-da-ponovo-cuje.html Za lečenje šestogodišnjeg Mihaila potreban je novac koji daleko premašuje porodična primanja. Pomozimo porodici da zajedno sa humanitarnom fondacijom „Budi human - Aleksandar Šapić“ prikupi neophodan novac. ]]>  

 

Svi koji žele i mogu da pomognu, a žive u Srbiji, treba da ukucaju 395 u SMS poruku i pošalju na broj 3030 i na dole navedene račune.

Mihaila sa sedam meseci odvode kod lekara zbog uvećanog stomačića sa leve strane, kada je ultrazvukom konstatovan masivni tumor levog bubrega. Sledi niz hemioterapija kako bi se tumor smanjio, a zatim i operacija kojom je odstranjen levi bubreg.

Mali Mihailo je junački podneo bolne hemioterapije i dobio bitku sa malignitetom bubrega. Lečenje je završeno i on redovno ide na kontrole na svaka tri meseca.

Međutim, usled iscrpnog lečenja, detaljnim ispitivanjima je utvrđeno da je Mihailu potpuno oštećen sluh. Sada mu je neophodno ugrađivanje Kohlearni implanta. Na žalost, RFZO pokriva samo jedan implant, dok drugi premašuje porodična primanja. Takođe, novčana sredstva su mu potrebna i za operaciju, dodatne analize i kontrole, rehabilitacije, tretmane...

Zajedno do Mihailovog ozdravljenja! Budimo humani!

Pomozimo Mihailu!


Slanjem SMS poruke:  Upišimo 395 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:  Upišimo human395 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun:  160-486125-96

Uplatom na devizni račun:  00-540-0002343.7
IBAN: RS35160005400002343714
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 4 Mar 2020 13:55:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3524/pomozimo-mihailu-6-da-ponovo-cuje.html
1425 učenika se prijavilo za dopunsku nastavu srpskog jezika http://presscentar.uns.org.rs/info/3517/1425-ucenika-se-prijavilo-za-dopunsku-nastavu-srpskog-jezika.html Savez Srba Slovenije ističe da su neizmerno srećni i ponosni – na sve roditelje, prijavljene učenike, društva članove njihovog saveza, kao i društva koja to nisu, njihove koordinatore i sve ljude, koji su nesebično pomogli da akcija prikupljanja prijava za dopunsku nastavu srpskog jezika uspe. ]]>
Ovaj izvanredan uspeh ostvaren je u sledećim gradovima i mestima Slovenije:

1. Ljubljana – 408 prijavljenih učenika

2. Maribor – 204

3. Kopar (Ilirska Bistrica, Izola, Ankaran) – 149

4. Kranj – 103

5. Postojna (Vrhnika, Log, Borovnica, Rakek) – 101

6. Nova Gorica (Ajdovščina 5, Dornberk 6, Rence 7,Šempeter pri Gorici 12, Tolmin 8) – 96

7. Novo mesto (Črnomelj 13, Kočevje 9, Trebnje 10) – 80

8. Kamnik (Domžale 5) – 55

9. Koroška – 39

10. Celje – 36

11. Trbovlje (Zagorje ob Savi 1, Dol pri Hrastniku 2) – 30

12. Velenje (Sostanj) – 29

13. Murska Sobota – 21

14. Litija – 18

15. Ivančna Gorica – 17

16. Medvode (Škofja Loka 6) – 17

17. Jesenice (Lesce, Radovljica) – 11

18. Brežice – 5

19. Grosuplje – 3

20. Krško – 3

 

Izvor: https://sss-zss.si/

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 2 Mar 2020 11:40:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3517/1425-ucenika-se-prijavilo-za-dopunsku-nastavu-srpskog-jezika.html
Otvaranje izložbe radova Dragana Radovanovića u Muzeju Vojvodine http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/3518/otvaranje-izlozbe-radova-dragana-radovanovica-u-muzeju-vojvodine.html U utorak, 3. marta u 19 časova u Muzeju Vojvodine biće otvorena izložba radova Dragana Radovanovića (1949-2018), poznatog i priznatog novosadskog vajara i dizajnera. ]]>
Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Suzana Milovanović, muzejska savetnica i Olivera Radovanović, a izložbu će otvoriti Ivan Karlavaris, dizajner fotografije.

 

U umetničkom delu programa nastupiće Tamara Adamov Petijević i deo hora Sveti Stefan Dečanski.

Na izložbi će biti prikazano stvaralaštvo Dragana Radovanovića u rasponu od gotovo pedeset godina rada. Posetioci će moći da vide skulpture, crteži, slike, nakit, kao i rezultate dugogodišnje saradnje sa Muzejom Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Za sve dodatne informacije obratite se Odeljenju za odnose s javnošću i pedagoški rad Muzej:

Mejl: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs ili Oliveri Radovanović, organizatorki izložbe, na broj telefona 063 476 920.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 2 Mar 2020 11:51:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/3518/otvaranje-izlozbe-radova-dragana-radovanovica-u-muzeju-vojvodine.html
Zahvalnica UNS-u Spomen-zbirke Pavla Beljanskog http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/3513/zahvalnica-uns-u-spomen-zbirke-pavla-beljanskog.html Spomen-zbirka Pavla Beljanskog uručila je juče zahvalnice saradnicima koji su podržali realizaciju programa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 2019. godini, među kojima je i Udruženje novinara Srbije (UNS). ]]>

Милана Квас и Љиљана Ремецки (фото:  Гордана Јовић Атлагић) 
Milana Kvas i Ljiljana Remecki (foto: Gordana Jović Atlagić)
Zahvalnice je uručila upravnica mr Milana Kvas.

U ime UNS-a zahvalnicu je primila Ljiljana Remecki, stručna saradnica UNS-ovog ogranka u Vojvodini Društva novinara Vojvodine.

Pres centar UNS-a u prošloj godini medijski je podržao aktivnosti Spomen-zbirke objavljujući najave i izveštaje sa događaja Spomen-zbirke.
]]>
Fri, 28 Feb 2020 16:23:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/3513/zahvalnica-uns-u-spomen-zbirke-pavla-beljanskog.html
Susret Vang Jia i Ivice Dačića u Pekingu http://presscentar.uns.org.rs/info/3510/susret-vang-jia-i-ivice-dacica-u-pekingu.html Državni savetnik Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji sastao se srpskim šefom diplomatije i vicepremijerom Ivicom Dačićem u Pekingu. ]]>

(Foto: http://serbian.crionline.cn/mobile/20200226/39a335e7-9702-2b7f-bc99-4ebec2a7f48f.html)

 

Vang je rekao da se svet suočava sa velikim promenama bez presedana, a da su kinesko-srpski odnosi doživeli novi početak. Dve strane treba da imaju međusobno poverenje i da se podržavaju, i neprekidno produbljuju saradnju i unapređuju bilateralne odnose, dodao je Vang.

Kina i Srbija su “dobra braća” sa zajedničkim interesima i mogu zajedno da prevaziđu teškoće, dodao je šef kineske diplomatije.

Prema njegovim rečima, međusobno političko poverenje je na visokom nivou i dragoceno je u bilateralnim odnosima, koje treba pažljivo čuvati.

Bez obzira na to kako se menja svetska situacija, rekao je Vang, dve strane će se razumeti oko ključnih interesa i dalje međusobno podržavati u očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Kineski šef diplomatije je naveo da su Kina i Srbija dobri partneri u zajedničkoj izgradnji Inicijative „Pojas i put“. Srbija je jedna od prvih zemalja koja je potpisala vladini memorandum o izgradnji „Pojasa i puta“, kao i plan saradnje sa Kinom. Spremni smo da produbljujemo svestranu saradnju sa Srbijom i da političko poverenje pretočimo u jaku snagu za izgradnju „Pojasa i puta“, tako da koristi imaju narodi dveju zemalja, istako je on.

Broj i veličina projekata u kojima Kina i Srbija sarađuju su među najvećima kada je reč o zemljama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Projekat železnice Mađarske, Kine i Srbije ima veliki značaj za unapređivanje komunikacije između Kine i Evrope, rekao je Vang i dodao da su Kina i Srbija dobri prijatelji u izgradnji zajedničke prosperitetne budućnosti čovečanstva.

Moramo da insistiramo na multilateralizmu i očuvamo međunarodni mehanizam sa UN na čelu, i da očuvamo međunarodni poredak na osnovu Međunarodnog prava, istakao je Vang.

Srpski ministar je rekao da narod u Srbiji ceni kineski narod kao svoju braću.

Dačić je rekao da novi koronavirus nije uticao na saradnju između Srbije i Kine i svi projekti se dobro sprovode.

Srbija otvoreno i odlučno podržava politiku “jedne Kine”, naročito kada je reč o pitanjima Tajvana, Sinđijanga i Hongkonga, kao i drugim pitanjima od ključnih interesa, zaključio je srpski ministar.

 

Autor: http://serbian.crionline.cn/mobile/20200226/39a335e7-9702-2b7f-bc99-4ebec2a7f48f.html

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 26 Feb 2020 14:06:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3510/susret-vang-jia-i-ivice-dacica-u-pekingu.html
Vang Ji: Poseta Dačića Kini dokaz neuništivog čeličnog prijateljstva http://presscentar.uns.org.rs/info/3507/vang-ji-poseta-dacica-kini-dokaz-neunistivog-celicnog-prijateljstva.html U specifičnom trenutku kada se kineski narod svom snagom bori protiv epidemije, poseta srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića pokazuje prijateljske odnose srpskog naroda prema kineskom narodu, rekao je državni savetnik Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji, ocenjujući da je to dokaz neuništivog „čeličnog prijateljstva“ Kine i Srbije i dobre tradicije međusobne podrške u najtežim trenucima, što Kina veoma ceni i kineski narod će to zauvek pamtiti. ]]>

(Foto: http://serbian.cri.cn/mobile/20200226/8a8c57c2-da4d-8704-828f-2f6da88a7b95.html)

 

Vang je na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka u Pekingu rekao da je Dačić prvi šef diplomatije, i zvaničnik druge države, koji boravi u poseti Kini otakako je izbila epidemija novog konoravirusa.

Vang je naveo da je tokom sastanka Dačića upoznao sa napretkom Kine u organizaciji prevencije i kontrole širenja epidemije i na planu ekonomskog i društvenog napretka. „Uvereni smo, sposobni i sigurni da ćemo brzo pobediti epidemiju i ostvariti ovogodišnje ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja“, podvukao je Vang.

On je rekao da je epidemija zajednički izazov čovečanstva i na nju treba međunarodna zajednica da reaguje “sa rukom u ruci”. Borba protiv epidemije nema granice, narodi širom sveta moraju da se bore rame uz rame, dodao je on.

Šef kineske diplomatije je istakao da je pod čvrstim vođstvom predsednika Si Đinpinga, Kina na prvom frontu bojišta bez topovskog dima, i da odlučno snosi obavezu očuvanja zdravlja kineskog i drugih naroda, čvrsto braneći odbrambenu liniju u sprečavanju širenja epidemije, čime je izborila vreme i prostor za ceo svet da reaguje na epidemiju i dala doprinos i žrtve za globalno javno zdravlje.

Državni savetnik Kine je naglasio da se Kina nalazi u ključnoj fazi prevencije i kontrole epidemije, kada ona preti i drugim zemljama. „Kina se neće povući i neće isključivo brinuti sama o sebi. Nastavićemo istovremeno sa radom na sprečavanju širenja epidemije, proširićemo međunarodnu i regionalnu saradnju, i blagovremeno ćemo deliti sa drugim zemljama i Svetskom zdravstvenom organizacijom informacije i iskustva, koordinisaćemo političke mere i resurse, kako bismo zajednički prebrodili poteškoće“, rekao je Vang.

 

Dačić: Srbija i Kina se zajedno bore u teškim trenucima

 

Srpski ministar Dačić je rekao na konferenciji za novinare u Pekingu da srpski narod još pamti da su sa njim rame uz rame stajali kineski prijatelji za vreme NATO bombardovanja.

“Kineski narod se tada nije plašio hegemonističkih bombi, i srpski narod se sada ne plaši novog tipa virusa. Saosećamo se sa bratskom Kinom i zajednički se borimo u teškim trenucima”, kazao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da je kineski narod na prvom frontu borbe protiv epidemije dao doprinos i žrtve kako bi se obezbedilo zdravlje i bezbednost naroda širom sveta, što zaslužuje poštovanje čovečanstva.

„Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus je visoko ocenio mere i pozitivne efekte kineske borbe protiv epidemije. Srbija kritikuje pojedine zemlje koje su politizovale incident i prenaglašeno reagovale na epidemiju. Srbija veruje da će Kina, pod čvrstim rukovodstvom Komunističke partije Kine, kineske vlade i zahvaljujući jednodušnim naporima kineskog naroda, što pre pobediti epidemiju novog konoravirusa“, rekao je Dačić.

 

Autor: http://serbian.cri.cn/mobile/20200226/8a8c57c2-da4d-8704-828f-2f6da88a7b95.html

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 26 Feb 2020 14:02:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3507/vang-ji-poseta-dacica-kini-dokaz-neunistivog-celicnog-prijateljstva.html
Poziv: Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici http://presscentar.uns.org.rs/info/3501/poziv-obelezavanje-medjunarodnog-dana-maternjeg-jezika-u-kovacici.html Opština Kovačica, dvadestu godinu zaredom, obeležiće Međunarodni dan maternjeg jezika, u petak 21. februara sa početko u 10 časova. ]]>  

 

Opština Kovačica vas poziva

na

Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici

 

Opština Kovačica, dvadestu godinu zaredom, obeležiće Međunarodni dan maternjeg jezika, u petak 21. februara sa početkom u 10 sati, uz bogat kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati brojna kulturno umetnička društva i glumci, među kojima su: Ivan Bekjarev, Ljiljana Blagojević, Lidija Vukićević i Svetislav Bule Goncić. Više informacija o važnosti ovog dana za Kovačicu, kao jednu multikulturalnu i multietničku sredinu, ali i ovogodišnjem programu jubilarne, možete videti u pozivnici koju možete preuzeti ovde: 

 

 

Početak manifestacije:

21. februar 2020. godine


- 10.00 – 12.00 – Poslovno Rekreativni centar „Relaks“, Vinogradska 2, Kovačica


Pozdrav organizatora manifestacije:

• Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica,

• Pavel Babka, osnivač manifestacije obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u
Kovačici od 2001. godine,

• Dragana Milošević, Pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje

• Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

 

Prisutnima će se obratiti i:

• Predstavnici Ambasade Republike Slovačke

• Predstavnici Ambasade Republike Rumunije

• Predstavnici Ambasade Republike Mađarske

• Libuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

• Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

• Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

• Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

 

- 12.30 – 14.45 – Dan maternjeg jezika – Kovačica u slici i reči – Svečana najava izložbe slika
„Karavan naive“

 

- 12.00 - 12.30 - Kulturno umetnički program na platou Galerije naivne umetnosti


• Kulturno – umetničko društvo „Sveti Sava“ – pesme iz Banata

• Hor Doma kulture 3. oktobar – numera na slovačkom

• Alfeldi Abel – dečak koji svira tradicionalni mađarski instrument citru

• Ansambl Doma kulture Doina – pesme na rumunskom- 13:00-13:30 - Galerija Babka Kovačica, Masarikova 65

Izložba: „20 godina (21.02.2001. - 21.02.2020.) obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika pod
pokroviteljstvom Uneska u Kovačici”.

 

- 13:35- 14:05 - Galerija naivne umetnosti Kovačica


Izložba rodonačelnika i savremenih članova Galerije naivne umetnosti


 - 14:10- 14:50 - Galerija naivne umetnosti Kovačica, Maršala Tita 70


Predavanje na temu autorskih prava

Nataša Hasura, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije


- 15:00 - Svečani ručak u Poslovno-rekreativnom centru Relaks u Kovačica

Adresa: Vinogradska 2, Kovačica

Napomena: ovim se zvaničan deo obeležavanja centralne manifestacije završava.

 

 ]]>
Wed, 19 Feb 2020 14:44:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3501/poziv-obelezavanje-medjunarodnog-dana-maternjeg-jezika-u-kovacici.html
Dve decenije Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici http://presscentar.uns.org.rs/info/3497/dve-decenije-medjunarodnog-dana-maternjeg-jezika-u-kovacici-.html Kovačica, 18.2.2020 - "Opština Kovačica, dvadestu godinu zaredom, obeležiće Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara, uz bogat kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati brojni istaknuti umetnici i glumci, kao što su Ivan Bekjarev, Ljiljana Blagojević, Lidija Vukićević i Svetislav Bule Goncić, dok će na centralnoj manifestaciji obeležavanja biti prisutne brojne visoke zvanice, među kojima će biti i Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje" – izjavio je Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica, na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, koja je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici. ]]>  

"Ponosni smo na naše umetničko stvaralaštvo koje je poznato svuda u svetu, ali i na nastojanja države Srbije da u saradnji sa Slovačkom predloži da se na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva uvrsti naivna umetnost Slovaka iz Kovačice, ali i na činjenicu da pune dve decenije opština Kovačica, kao jedna multietnička i multikulturalna sredina, uspešno radi na očuvanja svih maternjih jezika na njenoj teritoriji, ali i na promociji višejezičnosti i kulturne različitosti" – rekao je Garašević.

Direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolaj Barca skrenula je pažnju na izložbu "Karavan naive" koja će biti otvorena od 24. februara do 1. marta u Kovačici, a potom će gostovati u Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Banjaluci.

Glumica Ljiljana Blagojević izrazila je ogromno zadovoljstvo i čast što je deo tako duge tradicije koja slavi maternji jezik. Duhovnu vertikalu jednog naroda čini jezik i bez njega ne postojimo. Te različitosti koje opština Kovačica neguje govori o njihovoj visokoj svesti i to mesto jeste malo, ali je i veliko zbog svoje kulture – dodala je Blagojević.

Ivan Bekjarev ukazao je poštovanje i divljenje na trajanju i opstanku i pozvao sva mesta da se ugledaju na Kovačicu i njen trud i borbu za kulturu.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

 

 

]]>
Wed, 19 Feb 2020 09:35:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3497/dve-decenije-medjunarodnog-dana-maternjeg-jezika-u-kovacici-.html
Slovenački se uči po celom svetu: Slovenački jezik najviše se uči u Srbiji http://presscentar.uns.org.rs/info/3481/slovenacki-se-uci-po-celom-svetu-slovenacki-jezik-najvise-se-uci-u-srbiji.html Slovenački internet časopis ”Delo” objavio je 6. februara 2020. godine najnoviju statistiku o učenju slovenačkog jezika u 25 država u svetu, na 61 univerzitetu na svim kontinentima, osim u Australiji. ]]>  

Slovenački internet časopis ”Delo” objavio je 6. februara 2020. godine najnoviju statistiku o učenju slovenačkog jezika u 25 država u svetu, na 61 univerzitetu na svim kontinentima, osim u Australiji: https://www.delo.si/novice/svet/slovenscine-se-ucijo-po-vsem-svetu-276227.html

Slovenačko ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport odvaja godišnja sredstva za finansiranje 36 učitelja koji u 90 gradova Evrope podučavaju slovenački jezik.

Približno 600 hiljada Slovenaca ili njihovih potomaka živi van granica Slovenije. Od toga, 2000 ih uči svoj maternji jezik, a samo u Srbiji, slovenački uči jedna četvrtina, tj. 500 učenika – dece i odraslih.

Novinarska ekipa iz Slovenije obišla je jednu osnovnu školu u Pančevu gde se časovi slovenačkog jezika realizuju besplatno, jednom nedeljno za decu i jednom za odrasle. Od ove godine se slovenački jezik uči i u dve osnovne škole u Novom Sadu kao izborni predmet, što u celosti finansira Republika Srbija po svom zakonu o manjinama. Prema rečima prof. dr Maje Đukanović sa Lektorata za slovenački jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, slovenački u velikom broju uče i Srbi, posebno zbog obožavanja i poštovanja Slovenije.

Slovenci imaju u Srbiji – kao i preostale 33 nacionalne zajednice – status manjine.

Kada uporedimo sa situacijom Srba u Sloveniji, u kojoj je poznato da Srbi nemaju status nacionalne manjine, srpski jezik će tek od sledeće školske godine, tj. od septembra 2020. godine biti uveden u osnovne škole kao dopunski predmet. Akcija za prikupljanje prijava dece, koja je pokrenuta novembra 2019. godine, urodiće plodom, budući da je za nepuna dva meseca prijavljeno 1200 učenika u mnogim osnovnim školama u Sloveniji.

Prijava dece za dopunsku nastavu srspkog jezika u slovenačkim osnovnim školama traje do 1. marta. Sve informacije dostupne su na portalu – pogledajte ovde: https://sss-zss.si/2020/02/05/produzava-se-rok-za-prijave-na-dopunsku-nastavu-srpskog-jezika-do-1-marta-2020/

 

Izvor: Delo, https://sss-zss.si


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 10 Feb 2020 16:21:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3481/slovenacki-se-uci-po-celom-svetu-slovenacki-jezik-najvise-se-uci-u-srbiji.html
Džim Rodžers: Firme se neće seliti iz Kine zbog koronavirusa (VIDEO) http://presscentar.uns.org.rs/info/3475/dzim-rodzers-firme-se-nece-seliti-iz-kine-zbog-koronavirusa-video.html Međunarodni investitor Džim Rodžers govorio je za kinesku globalnu TV mrežu na eneglskom CGTN i ocenio je da preduzeća neće biti preseljena iz Kine zbog epidemije koronavirusa. ]]>  

“Prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama je od gripa umrlo 80.000 ljudi. Da li to znači da će kompanije napustiti Sjedinjene Američke Države?”, upitao je Rodžers u emisiji “Dijalog” na CGTN-u.

Video možete pogledati na: https://www.facebook.com/PressCentarUNS/videos/183903719534351/?t=0

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 5 Feb 2020 12:20:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3475/dzim-rodzers-firme-se-nece-seliti-iz-kine-zbog-koronavirusa-video.html
Poziv UNS-a i NUNS-a medijima da objave animaciju Postupanje u vanrednim situacijama prema osobama sa invaliditetom http://presscentar.uns.org.rs/info/3472/poziv-uns-a-i-nuns-a-medijima-da-objave-animaciju-postupanje-u-vanrednim-situacijama-prema-osobama-sa-invaliditetom.html Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozivaju koleginice i kolege da ukoliko su u prilici u svom mediju, onlajn izdanju svog medija i na profilima medija na društvenim mrežama objave animaciju Postupanje u vanrednim situacijama prema osobama sa invaliditetom koju je izradila Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije. ]]>

Poštovane koleginice i kolege,

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozivaju vas da ukoliko ste u prilici u svom mediju, onlajn izdanju vašeg medija i na profilima medija na društvenim mrežama objavite animaciju Postupanje u vanrednim situacijama prema osobama sa invaliditetom koju je izradila Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije.

Link ka animaciji koja se nalazi na jutjub kanalu NOOIS-a je https://www.youtube.com/watch?v=pOJ7cIqLbgI&t=8sTakođe, u nastavku su i drugi medijski sadržaji koji predstavljaju javno dobro, besplatni su za preuzimanje i prikazivanje:

Pesma: "Mi možemo sve"  https://www.youtube.com/watch?v=8EnJMHmMH5w

 


Zapošljavanje Milice Knežević https://www.youtube.com/watch?v=miVagzcik_s&list=PLLN3BHAJjyds2MfF7cbYRohSqqPLHg6gH

 

 
Hvala vam na iskazanoj solidarnosti i podršci osobama sa invaliditetom.

 

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije

]]>
Wed, 29 Jan 2020 12:29:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3472/poziv-uns-a-i-nuns-a-medijima-da-objave-animaciju-postupanje-u-vanrednim-situacijama-prema-osobama-sa-invaliditetom.html
Novogodišnja poruka predsednika Kine Si Đinpinga http://presscentar.uns.org.rs/info/3462/novogodisnja-poruka-predsednika-kine-si-djinpinga.html Uoči nove 2020. godine, predsednik Kine Si Đinping je posredstvom Kineske medijske grupe i interneta uputio novogodišnju poruku. ]]>  

 

Drage kolege, prijatelji, dame i gospodo:

Približava nam se nova 2020. godina, ovom prilikom šaljem vam najlepšu novogodišnju čestitku iz glavnog grada Kine, Pekinga.

U 2019. godini, velikim naporima i praktičnim akcijama smo ostvarili plodonosne rezultate. Kineska ekonomija se visokokvalitetno i stabilno razvija, očekujemo da će se bruto domaći proizvod Kine približiti sto biliona juana. Postgnut je važan napredak u borbi protiv siromaštva i zagađenja vode i vazduha, ubrzan je proces koordinisanog razvoja Pekinga, Tijenđina i Hebeija, razvoja ekonomskog pojasa reke Jangce, izgradnje oblasti Velikog zaliva Guangdunga, Hongkonga i Makaoa i integrisanog razvoja delte reke Jangce.

U toku godine koja odlazi, oko 340 okruga i više od 10 miliona ljudi širom zemlje je spaseno od siromaštva. Lunarna sonda Čange 4, prvi put u ljudskoj istoriji, sletela je na tamnu stranu Meseca, veliki nosač-raketa „Dugi marš 5“ uspešno je lansiran, istraživački brod „Snežni zmaj“ uspešno je obavio prvu svoju misiju na Antarktiku, nastupila je ključna faza formiranja mreže navigacionog satelitskog sistema Beidou, ubrzan je proces komercijalne upotrebe 5G mreže, otvoren je Dasing, novi međunarodni aerodrom u kineskoj prestonici...

Svi navedeni uspesi rezultati su velikog truda Kineza, ali i ovaploćenje kineskog šarma i moći u novoj eri. Tokom 2019. godine, Kina je ostvarila veliki pomak u reformama u raznim oblastima, pre svega u partijskoj i državnoj institucionalnoj i administrativnoj oblasti, ali i u odbrambenoj i vojnoj sferi. Ono što je na mene ostavilo najdublji utisak je proslava 70. godišnjice osnivanja NR Kine.

Zemlja je odenuta u crveno praznično ruho, a jubilej domovine su slavili svi Kinezi nasmejanih lica. Ponosni smo na brilijantne uspehe koje je Kina ostvarila u proteklih sedam decenija, istovremeno smo dirnuti i velikim patriotizmom koji su svi Kinezi iskazali.

Tokom 2019. godine obišao sam mnoga mesta. Svedočio sam o redovnom napretku izgradnje nove oblasti Sjungan, prosperitetnom razvoju luke Tijenđin, vitalnom razvoju nove gradske administrativne zone Pekinga, velelepnom pejzažu u stepama Unutrašnje Mongolije, novom sjaju starog trgovinskog koridora u zapadnom delu Žute reke, kao i imućnom životu stanovništva na dve obale reke Huangpu... Bez obzira na svakodnevne obaveze, uvek težim da izdvojim vremena za posete građanima. Uvek ću dobro pamtiti ono što su mi rekli.

Primio sami i pisma od pripadnika narodnosti Dulung iz područja Gungšan u južnoj provinciji Junan, poljoprivrednika iz sela Sijadang u istočnoj provinciji Fuđijen, boraca iz “junačke grupe Vang Đije”, postdiplomaca iz „Odeljenja prvaka“ sa Pekinškog univerziteta sporta, kao i od učenika i penzionera-volontera iz Makaoa.

U povratnim pismima sam dao visoku potvrdu njihovim rezultatima, ali i poželeo im da postignu još više uspeha. Tokom 2019. godine širom zemlje mnogi heroji su nas dirnuli svojim podvizima: Pamtićemo preminulu Huang Vensju, koja je ceo život posvetila borbi protiv siromaštva, pamtićemo žrtve 31 vojnika, nastradalih u borbi protiv požara u području Muli u Sičuanu. Pamtićemo Du Fuguoa, koji je svojim telom spasao saborce od eksplozije mine, pamtićemo i kineske odbojkašice, koje su nizom od 11 pobeda osvojile Svetsko prvenstvo. Kina je i 2019. godine nastavila da raširenim rukama grli svet.

Bili smo domaćini Drugog foruma o međunarodnoj saradnji na “Pojasu i putu”, Međunarodnog sajma hortikulture u Pekingu, Konferencije za dijalog azijskih civilizacija i Drugog međunarodnog sajma uvoza u Šangaju. Kroz ove velike događaje smo celom svetu pokazali kako je Kina civilizovana, otvorena i inkluzivna zemlja. Tokom ovih događaja imao sam sastanke sa šefovima država i vlada mnogih zemalja i sa njima sam razmenio stavove Kine, produbio prijateljstvo i učvrstio međusobni konsenzus.

Do kraja 2019. godine, broj zemalja koje imaju diplomatske odnose sa Kinom dostigao je 180, zahvaljujući tome što je još nekoliko zemalja uspostavilo diplomatske veze sa Kinom. Prema predviđenom planu, Kina bi trebalo da u 2020. godini ispuni cilj svestrane izgradnje umereno prosperitetnog društva i da odnese konačnu pobedu u borbi protiv siromaštva.

Mi ćemo uprkos svim teškoćama, udružujući napore svih stanovnika, odneti odlučujuću pobedu u borbi protiv siromaštva, i u predviđenom roku ostvariti oslobađanje svih stanovnika od siromaštva. Pre desetak dana, prisustvovao sam proslavi 20. godišnjice povratka Makaoa matici Kini.

Oduševljen sam prosperitetom i stabilnošću Makaoa. Uspeh koji je Makao ostvario u potpunosti pokazuje da je smernica „jedna zemlja, dva sistema“ izvodljiva, ostvariva i prihvatljiva za sunarodnike u Makaou.

Poslednjih nekoliko meseci, situacija u Hongkongu zabrinula je sve Kineze. Bez harmoničnog i stabilnog okruženja ne postoji ni dom za srećan rad i život. Iskreno se nadam da će se Hongkong dobro razvijati i da će sunarodnici u Hongkongu dobro živeti. Prosperitet i stabilnost Hongkonga su zajedničke želje svih sunarodnika iz Hongkonga, ali i očekivanja svih stanovnika Kine. Kineski narod se ne plaši ni teškoća ni prepreka.

Kina će nepokolebljivo ići putem mirnog razvoja, dosledno čuvati mir u svetu i unapreditie zajednički razvoj. Želimo da sa narodima širom sveta ulažemo zajedničke napore u izgradnju “Pojasa i puta”, u stvaranje zajednice kolektivne budućnosti čovečanstva i ostvarenje lepše budućnosti čovečanstva.

U ovom trenutku, mnogi ljudi neumorno rade, čuvajući mir naše zemlje i planete, želim da im se obratim: Hvala vam na vašim naporima. Da pošteno iskoristimo svaki minut i svaku sekundu i da uzaludno ne trošimo vreme u dolazećoj 2020. godini.

Želim vam svima srećnu Novu godinu.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 31 Dec 2019 14:21:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3462/novogodisnja-poruka-predsednika-kine-si-djinpinga.html
Deveta medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu: Očuvanje identiteta saradnjom i umražavanjem medija http://presscentar.uns.org.rs/info/3457/deveta-medijska-konferencija-dijaspore-i-srba-u-regionu-ocuvanje-identiteta-saradnjom-i-umrazavanjem-medija.html Saradnja, umrežavanje, borba za očuvanje identiteta, jezika i ćirilice najvažnije su poruke Devete medijske konferencije dijaspore i Srba u regionu koja je okupila se veliki broj novinara i urednika srpskih medija u inostranstvu, kao i predstavnika udruženja Srba koji žive van Srbije. ]]>  

Cilj ove, devete konferencije, bilo je jačanje veza medijskih javnih servisa matice i medija dijaspore, pa su programe „za inostranstvo“ predstavili RTS, RTV i RTRS, a o uslovima u kojima rade i problemima govorili su urednici i novinari medija iz regiona i dijaspore.

Otvarajaući konferenciju, Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova, istako je da kontunuitet održavanju ovih medijskih konferencija svedoči da informisanje dijaspore i Srba u regionu predstavlja vitalan deo saradnje matične države i dijaspore. 

„Naša je ne samo ustavna, nego i moralna obaveza i svakodnevni zadatak da unapređujemo odnos matice sa našim sunarodnicima u inostranstvu. Informisanje jeste dvosmeran proces. Jedan smer je na relaciji matica rasejanje i bitno je ukazatui da se protok u ovom smeru ne završava među našima u inostranstvu. Posredsvtom naše dijaspore glas Srbije jasno odjekuje i u stranoj javnosti. To se pokazalo jako važnim naročito kada se radilo o temama za zaštitu nacionalnih interesa. Drugi smer posebno je važan za nas koji u matičnoj državi pratimo položaj Srba u dijaspori i regionu i svojom radom nastojimo da unapredimo i jačamo veze između nas“, rekao je Ivica Dačić.

On je dodao da Vlada Srbije finansijski, ali i na druge načine radi na očuvanju kulturnog i jezičkog indentiteta Srba u rasejanju. Kao neke od mehanizama spomenuo je sufinansiranje kulturnih delatnosti i medija Srba u dijaspri i regonu, pomoć pravoslavnoj crkvi, mrežu škola za učenje srpskog jezika i pisma. Poslednjih godina se dosta radi i na programu saradnje naučnika iz Srbije i dijaspore, kao i podsticanje ideje povratka visokoobrazovanih ljudi u Srbiju.

Sledeće godine se navršava decenija kako Udruženje novinara Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva inostranih poslova organizuje ove konferencije. Tokom godina ne samo da su se novinari i urednici prilikom boravka u Beogradu upoznavali i ostvarivali različite vidove saradnje, nego su ove konferencije iznedrile i neke projekte, na koje je podsetio Nino Brajović, genralni sekretar UNS-a. Među njima je škola veb novinarstva, se predavanjima na daljinu, u kojoj su se obučavali novinari srpskih redakcija iz inostranstva, kao i studijski borvak novinara iz regiona u beogradskim redakcijama. On je istakao i da nova medijska strategija koje treba da bude usvojena, prepoznaje interes medija regiona i dijaspore, kao i potrebu da njihov rad bude predstavljen u medijima u Srbiji. U tom kontekstu najavio je još jedan projekat-portal na kome bi bile sve informacije ne samo o ovim konferencijama, već bi se na njemu predstvio rad medija iz regiona i dijaspore.

Uloga medija je, između ostalog povezivanje ljudi, pa tako i Srba matice i dijspore. Neke od emisija RTS-a i RTV-a, kao što su „Večeras zajedno“, „Srbija na vezi“ i „Naši u svetu“ su već antologijske. Međutim, javni servisi promenom koncepcije pokušavaju da dopru i do tzv. „druge generacije“, rođenih van Srbije, koji su podložniji asimilaciji. Javna snimanja emisija i organizovanje kulturnih događaja takođe su pokušaj da se dopre do naših ljudi van zamlje. Istaknuta je i velika uloga crkve u očuvanju identiteta Srba van zemlje, kao i doprinos dijaspore u humanitarnim akcijama.

Sa druge strane, jedan od najvećih problema medjija koji rade van Srbije je finansiranje, pogotovu u zemljama gde Srbi nisu prepoznati kao nacinalna manjina ili autohtona zajednica. Tu teško ili nikako ne uspevaju da dobiju novac za svoje projekte od država u kojima žive i rade, pa se oslanjaju samo na novac iz Srbije. Finansijski problemi uzrokuju i nedovoljan broj novinara u redakcijama koje izveštavaju na srpskom jeziku. Takođe, u zemljama regiona ima dosta problema sa uvođenjem srpskog jezika u škole, kao i broja dece obuhvaćene učenjem jezika. Zbog toga je zatražena aktivnija ulogu Srbije u rešavanju tog problema. U nekim zemljama na zapadu, gde postoji velika dijaspora iz zemalja bivše Jugoslavije, srpski jezi se ne prepoznaje kao poseban, već je zajedno  „bosansko-hrvatsko-srpski“. Zbog toga je i teže doći do finansijske podrške projektima na srpskom jeziku.  

Nema preciznih podataka koliko Srba živi van zemlje. Na ovoj konferenciji pominjana je nezvanična cifra od pet milona, od čega su oko milion mladi. Samo aktivnijom ulogom države Srbije, ali i saradnjom medija i udruženja  dijaspore i regiona sa maticom i nove generacije iseljenim moći će da sa prepoznaju kao Srbi. Ove konferencije doprinele su da se novinari iz Srbije i oni koji rade van matice upoznaju i započnu saradnju i razmenu informacija. I da se margine koje postoje između dijaspore, naročito primenom novih tehnologija, polako brišu.

]]>
Mon, 30 Dec 2019 16:20:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3457/deveta-medijska-konferencija-dijaspore-i-srba-u-regionu-ocuvanje-identiteta-saradnjom-i-umrazavanjem-medija.html
“Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“ http://presscentar.uns.org.rs/info/3433/osnazivanje-romske-populacije-u-pogledu-mogucnosti-zaposljavanja.html Okrugli sto u okviru EU projekta pod nazivom “Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“ biće održan u ponedeljak, 23. decembra 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u Eureka centru u Dubrovačkoj ulici br 6, Beograd. ]]>
Opština Stari grad, u partnerstvu sa ADRA Srbija, sprovodi projekat „Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“. Projekat se sprovodi u okviru Programa IPA 2016 "EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština(SKGO).   
               
Cilj projekta je da poboljša socijalne i ekonomske uslove romske populacije na teritoriji Opštine Stari grad putem preduzimanja afirmativnih mera za zapošljavanje. Projekat treba da doprinese smanjenju siromaštva Roma kroz ekonomsko osnaživanje, stručnu obuku i povećanje poslovne pismenosti. Aktivnosti se zasnivaju na obrazovnom i ekonomskom osnaživanju koje pruža konkretne i relativno brze mogućnosti ostvarivanja prihoda.

Korisnici projekta su mladi Romi od 16 do 40 godina. U toku projekta koji traje do septembra 2020, biće odabrano 20 korisnika za proces stručnog osposobljavanja u licenciranoj obrazovnoj instituciji. Njih 10 bi trebalo da stažira,bude na praksi u odabranim firmama i preduzećima. Cilj je da se njih 10 zaposli nakon završetka projekta.

Oni koji nemaju završenu osnovnu školu trebalo bi, uporedo sa stručnom obukom, da po ubrzanom procesu završavaju i osnovnu školu.

Opština Stari grad organizovaće u svojim prostorijama uz korišćenje svoje tehničke opreme, pripremne radionice za profesionalno obrazovanje. Projekat uključuje mentorsku podršku, kao i materijalnu pomoć u vidu higijenskih proizvoda, odeće,i drugih vitalnih artikala, u zavisnosti od potreba.

 

 

Opština Stari grad u partnerstvu sa ADRA Srbija sporovodi projekat „Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“. Projekat se sprovodi u okviru Programa IPA 2016 "EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština(SKGO).

 Cilj projekta je poboljšanje socijalne i ekonomske pozicije romske populacije na teritoriji Opštine Stari grad putem preduzimanja afirmativnih mera zapošljavanja. Projektnim planom, predviđeno je da dvadeset predstavnika romske populacije, starosne dobi od 16 do 40 godina, sa teritorije Opštine Stari grad, tokom 2019. i 2020. godine, završe obuke poslovne komunikacije, poznavanja rada na računaru i strukovnu obuku. Polaznici koji nemaju osnovno školsko obrazovanje dobiće priliku da  nastave školovanje i dobiju diplomu osnovne škole.
Kako bi se povećala zaposlenost romske populacije, na teritoriji Opštine Stari grad, za deset, najboljih, polaznika organizovana je plaćena radna praksa, kod poslodavca, koja bi trebalo da rezultira formalnim zapošljenjem.

 Više o projektu možete saznati nahttp://www.starigrad.org.rs/projekat-osnazivanje-romske-populacije-u-pogledu-mogucnosti-zaposljavanja/

 Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport.

EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 20 Dec 2019 13:41:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3433/osnazivanje-romske-populacije-u-pogledu-mogucnosti-zaposljavanja.html
Saopštenje TO "Zlatibor": Najava zimske turističke sezone na Zlatiboru http://presscentar.uns.org.rs/info/3417/saopstenje-to-zlatibor-najava-zimske-turisticke-sezone-na-zlatiboru.html "Turistička privreda Zlatibora spremna je za zimsku sezonu. Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, po dugogodišnjoj tradiciji, s posebnom pažnjom pripremaju obeležavanje novogodišnjih praznika na Zlatiboru". ]]>

Saopštenje:

 

"Turistička privreda Zlatibora spremna je za zimsku sezonu. Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, po dugogodišnjoj tradiciji, s posebnom pažnjom pripremaju obeležavanje novogodišnjih praznika na Zlatiboru.

Zlatiborski doček Nove godine uz atraktivne zabavno-muzičke sadržaje s poznatim izvođačima na Kraljevom trgu uvek okuplja hiljade posetilaca. Tako je za doček 2020. godine već ustanovljen raznovrstan muzički program, u vidu četiri novogodišnja koncerta na pozornici Kraljevog trga, sa repertoarom za sve ukuse.

Tu četvorodnevnu seriju vrhunskih koncerata na otvorenom započeće Dejan Petrović sa svojim Big bendom 29. decembra uveče. Naredne večeri (30.12.) uslediće nastup popularne Maje Berović. A na prelasku iz stare i ulasku u Novu godinu na Kraljevom trgu svoj koncert održaće Miroslav Ilić, legenda naše narodne muzike.

Tradicionalno će u noći dočeka tačno u ponoć biti priređen vatromet uz svirku trubača, kuvano vino i rakiju, tako da je dobar provod zagarantovan, dok će reprizu dočeka i dobar provod u  prvoj večeri Nove 2020. godine na Kraljevom trgu obeležiti nastup poznatog rock-sastava Van Gogh.

Pored dočeka na otvorenom većina ugostiteljskih objekata priprema novogodišnje proslave i pakete za sve ljubitelje zlatne planine. U prilogu su cenovnici.

Skijalište Tornik, ove godine proširuje svoje kapacitete, tako da će otvoriti još jednu skijašku stazu. U pitanju je plava staza, ukupne dužine 2 kilometra, što znači da će ukupna dužina skijaških staza u ovom centru biti 9 km.

Pored ski centra Tornik, za ljubitelje snega biće dostupno i skijalište Obudoevica u samom centru planine.

Jubilarni 20. Sajam suvomesnatih proizvoda “Pršutijada 2020” biće održan od 14. do 16. februara 2020. godine u porti crkve Sv.proroka Ilije u Mačkatu".

 

 

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 13 Dec 2019 12:23:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3417/saopstenje-to-zlatibor-najava-zimske-turisticke-sezone-na-zlatiboru.html
Svečana Akademija dodele priznanja najuspešnijim osnovnim i srednjim školama gradskih opština grada Beograda http://presscentar.uns.org.rs/info/3403/svecana-akademija-dodele-priznanja-najuspesnijim-osnovnim-i-srednjim-skolama-gradskih-opstina-grada-beograda.html Beogradska asocijacija za školski sport organizuje svečanu Akademiju dodele priznanja najuspešnijim osnovnim i srednjim školama gradskih opština grada Beograda, koje su učestvovale u Sistemu školskih sportskih takmičenja Grada Beograda u protekoloj školskoj 2018-2019. godini, u petak 6. decembra 2019. godine sa početkom u 11:00 časova, u svečanoj sali Starog dvora, ul. Dragoslava Jovanovića br.2, Skupštine grada Beograda. ]]>  

Tim povodom, biće promovisani i nagrađeni ostvareni najbolji rezultati prve tri  škole u kategoriji osnovnih i srednjih škola u školskom sportu. Očekuje se prisustvo oko 100 učesnika.

Prilikom izbora najuspešnih škola, vrednovani su rezultati učešća i postignutih plasmana učenika i učenica svih osnovnih i srednjih škola Grada Beograda kroz sistem bodovanja koji je utvrđen propozicijama školskih sportskih takmičenja Grada Beograda za školsku 2018/2019. godinu.

Učenici su se takmičili kroz 12 sportskih grana. Na prvenstvima Grada Beograda na gradskom nivou, učestvovalo je 529 ekipa,  odigrano je više od 400 utakmica u kolektivnim sportovima sa više od 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola koje su učestvovali na takmičenjima.

U okviru programa dodele priznanja biće prikazan i promotivni film o aktivnostima u okviru školskog sporta grada Beograda, a nakon dodele priznanja će za goste biti upriličen prigodan koktel.

Beogradska asocijacija za školski sport poziva sve da prisustvuje, izveste javnost i time pomognu u afirmaciji školskog sporta.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 3 Dec 2019 15:28:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/3403/svecana-akademija-dodele-priznanja-najuspesnijim-osnovnim-i-srednjim-skolama-gradskih-opstina-grada-beograda.html