UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html Ne dozvoliti da se zatvori jedini Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju http://presscentar.uns.org.rs/info/2279/ne-dozvoliti-da-se-zatvori-jedini-dnevni-boravak-za-decu-i-mlade-sa-problemima-u-ponasanju.html Saopštenje Međunarodne mreže pomoći IAN ]]>  

            "Beograd, 15.03.2018. – Deca i mladi sa problemima u ponašanju i mladi u sukobu sa zakonom trebalo bi da su jedna od prioritetnih grupa korisnika socijalne zaštite jer njihova pravilna resocijalizacija i reintegracija utiče na širu društvenu zajednicu, ali i napredak društva uopšte. Zato ne smemo dozvoliti da jedini dnevni boravak za ovu decu bude zatvoren krajem aprila i pozivamo donosioce odluka da podrže kontinuitet ove važne socijalne usluge. Ovo je glavna poruka sa konferencije za novinare udruženja IAN, koje od 2012. godine intenzivno i veoma uspešno radi s decom i mladima sa problemima u ponašanju, kao i sa njihovim porodicama .

 

(foto: D.Dobrila)

 

            Koordinatorka dnevnog boravka Ljljana Marković istakla je da je preko 90 odsto dece i mladih koji su učestvovali u programima IAN Telecentra uspešno podržano u promeni ponašanja i uključeno u društvo. „Više od četiri petine naših korisnika kod nas dođe po uputu Suda i Centra za socijalni rad i zato smatramo da ovakva usluga ne sme da zavisi od dobre volje bilo kojih donatora, već da Beograd zaslužuje da je ima kao deo sistema socijalne zaštite”, naglasila je Ljiljana Marković.

            Na konferenciji je navedeno i da je 2014. godine boravak ispunio standarde koje propisuje država i postao socijalna usluga licencirana od strane Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja (IAN je prva organizacija civilnog društva u Srbiji koja je dobila ovu licencu). Ipak, ovaj dnevni boravak do sada nije postao deo sistema socijalne zaštite i biće ugašen krajem aprila ukoliko do tada ne bude nađeno rešenje.

Majka maloletne Svetlane ispričala je da je njena ćerka, koja je bila odličan đak i uspešan sportista, počela da beži iz škole, napušta sport i zloupotrebljava drogu. Uz podršku IAN-a, posle dve godine intenzivnog tretmana one je prestala da se drogira, vratila se u školu i sada planira svoju budućnost. „Moja ćerka je samo jedna od nekoliko stotina dece čiji su životni putevi sada zasigurno drugačiji nego što bi bili da nije bilo IAN-a i zato apelujem da se omogući nastavak rada ovog dnevnog boravka“, rekla je ova majka.

            Rezultati međunarodnog istraživanja, koje je sprovedeno i u Beogradu i Novom Sadu, pokazali su da svaki peti učenik uzrasta 12-19 godina nosi neko oružje (palicu, nož, lanac, pištolj). Takođe, 21% njih je učestvovalo u grupnim tučama koje su rezultirale nanošenjem lakih ili težih telesnih povreda, svaki šesti je izjavio da je izvršio običnu krađu, blizu jedne četvrtine je konzumiralo drogu.

            Ako želimo zdravije, srećnije i podsticajnije društvo, stav prema preventivnim programima kao i svim uspešnim modelima tretmana za decu i mlade sa problemima u ponašanju u zajednici mora biti drugačiji. Ukoliko se na vreme uoči problem ili potencijalni rizik i dete se uključi u program koji će delovati korektivno, ali i podržavajuće, deca se uspešno vraćaju na pravi put, a društvo dobija zrele mlade ljude koji slede sistem pozitivnih vrednosti.

Zbog toga apelujemo, pre svega na Grad Beograd, da podrži kontinuitet rada Dnevnog boravka i time pruži šansu deci i mladima koji se nalaze u teškim životnim situacijama da naprave pozitivnu  promenu u svom ponašanju, a time i šansu ovom gradu da bude bolji, sigurniji, srećniji, poručeno je na konferenciji za novinare IAN-a."

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Thu, 15 Mar 2018 14:02:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2279/ne-dozvoliti-da-se-zatvori-jedini-dnevni-boravak-za-decu-i-mlade-sa-problemima-u-ponasanju.html
Promocija publikacije "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora" http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2273/promocija-publikacije-bifon-servis-sevr-porcelan-iz-belog-dvora.html Muzej primenjene umetnosti Vas poziva na promociju publikacije Biljane Crvenković pod nazivom "Bifon servis: Sevr porcelan iz Belog dvora" u sredu, 14. marta 2018. godine u 18 časova u Galeriji "Ikiostri" Muzeja primenjene umetnosti. ]]>  

Reč je o remek-delu primenjene umetnosti – španskom poklon servisu grofa od Artoa (comte d'Artois) iz 1782. godine, poznatom i kao Bifon servis (Buffon service), koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru (Manufacture royale de porcelaine de Sèvres).

Servis po svojim karakteristikama predstavlja prvorazredni primer francuske majstorske i umetničke virtuoznosti XVIII veka i raritet evropske primenjene umetnosti. Za umetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine i od tada pa do danas, ovaj jedinstveni porcelanski servis čini izložbeni segment protokolarnog prostora Belog dvora.

 

Nastao je kao prvi u seriji od petnaest servisa od porcelana proizvedenih u Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru, a koji su bili ilustrovani motivima ptica iz Prve ornitološke enciklopedije Histoire naturelle des oiseaux (1771–1786) najznačajnijeg francuskog prirodnjaka toga doba Žorž-Luja Leklera, grofa od Bifona (Comte de Buffon, 1707-1788).  

Ova publikacija, značajna je u istoriografskom, muzeološkom i kulturološkom smislu,  jer se jedno dragoceno i retko dostupno kulturno dobro prvi put i u punom sjaju, predstavlja javnosti.

Katalog je reprezentativnog formata i dizajna (grafički dizajn Dušan Tkačenko), na 185 strana dokumentovano je slikom i opisano u kataloškim jedinicama svih 140 delova servisa. Štampan je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

U uvodnom tekstu izložena je geneza i tipologija nastanka servisa od porcelana kao vrste predmeta primenjene umetnosti, karakteristične za doba prosvetiteljstva. Upravo Bifon servis amblematski nosi sve te tipične karakteristike visoko izraženih kulturno-umetničkih vrednosti i prepoznaje se danas kao univerzalno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Ne samo zbog skupocenog materijala, izražene virtuoznosti izrade i očaravajućeg izgleda, već i zbog toga što odslikava složene procese i okolnosti vremena u kome je nastao kao i okolnosti dugog istorijsko-umetničkog perioda svog trajanja.

Prilikom rada na pripremi kataloga svi pojedinačni delovi servisa namenski su fotografisani (fotograf Veselin Milunović) i muzeološki obrađeni tako da je istovremeno stvorena i neohodna baza za proces digitalizacije ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Katalog Bifon Servis: Sevr porcelan iz Belog dvora, autorke Biljane Crvenković, izdao je Muzej primenjene umetnosti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz kolegijalnu saradnju Fonda Kraljevski dvor.

 

VREME I MESTO:

 Sreda, 14.  mart 2018. godine u 18 časova,

Galerija "Ikiostri" MPU

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Tue, 13 Mar 2018 09:43:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2273/promocija-publikacije-bifon-servis-sevr-porcelan-iz-belog-dvora.html
Koncert Jojo Mayera i NERVE-a 25. aprila u Domu Omladine Beograda http://presscentar.uns.org.rs/info/2257/koncert-jojo-mayera-i-nerve-a-25-aprila-u-domu-omladine-beograda.html Svetski poznat bubnjar Jojo Mayera sa svojim bendom NERVE nastupiće 25. aprila u Domu omladine Beograda, u okviru promocije Terminal Music & Arts Festivala 2018 koji će biti održan 29. i 30. juna u Somboru. ]]>  

 

Publika u Beogradu imaće priliku da prisustvuje koncertu ovog fenomelnog umetnika, koji se smatra jednim od najinovativnijih i najznačajnijih bubnjara današnjice, i njegovog benda NERVE. Kako organizatori navode, koncerti ovog benda iz Njujorka se mogu opisati samo kao jedinstveno hipnotišuće i vanvremensko muzičko iskustvo.

Karte za koncert Jojo Mayera i benda Nerve se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Gigstix-a i Eventim-a.

Početak koncerta je zakazan za 21 sat, u Sali Amerikana Doma Omladine Beograda.

Više informacija možete naći na FB stranici Terminal Music & Arts Festivala i www.terminalfest.org

"Čovek nije mašina i nije stvoren da svira kao mašina. Ali mi imamo nešto sto nas može učiniti boljima od mašina i ja postajem sve zainteresivaniji za kreativnu razliku između 1 i 0 binarnog sistema.  To je ono što želim da istražim. To je magija. Nije opipljivo, ali je ljudi osete." - Jojo Mayer -

 

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


 

]]>
Mon, 5 Mar 2018 09:10:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2257/koncert-jojo-mayera-i-nerve-a-25-aprila-u-domu-omladine-beograda.html
Poziv na skup podrške usvajanju zakona o osnivanju nezavisnog Narodnog tela za kontrolu rada tužilaca i sudija http://presscentar.uns.org.rs/info/2246/poziv-na-skup-podrske-usvajanju-zakona-o-osnivanju-nezavisnog-narodnog-tela-za-kontrolu-rada-tuzilaca-i-sudija.html Udruženje građana Istina - Tamarini Zakoni organizuje skup podrške usvajanju zakona o osnivanju nezavisnog Narodnog tela za kontrolu rada tužilaca i sudija koji će biti održan u četvrtak, 1. marta u 11 sati, u Sali Kluba narodnih poslanika (Tolstojeva 2, Beograd). ]]>  

Zahtevi Udruženja građanja Istina - Tamarini Zakoni:

- Tužiocima i sudijama ukinuti imunitet – uvesti im licencu ( kao što i druge profesije imaju) ne mešajući se u njihovu samostalnost i nezavisnost, a sve u cilju garantovane primene Zakona, Ustava, Kodeksa i date Zakletve.

- Obavezno ukinuti “slobodno sudijsko uverenje” (nigde u svetu ne postoji) kako bi se izbegla mogućnost „organizovanog kriminala“ zloupotreba i zaobilaženja primene Zakona, Ustava, Kodeksa i date Zakletve.

- Formirati Narodno nezavisno telo za kontrolu rada tužilaca i sudija

- Obezbediti našoj deci i budućim generacijama civilizovano društvo i povratak moralnih vrednosti.

„Istina Tamarini Zakoni“
 

Na skup su pozvani predstavnici sindikata, Unije poslodavaca, sveštenstvo, porodice, predstavnici medija, stranih ambasada i svih vladajućih i opozicionih političkih stranaka.

Iz Udruženja građana Istina - Tamarini Zakoni navode da su oni za sada je jedini predstavnik naroda - građana na okruglim stolovima Ministarstva pravde za imenu Ustava u pogledu pravosuđa.

 

Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je prijaviti se na:

Kontakt:

Udruženje građanja Istina - Tamarini Zakoni

mob. + 381 66 8811195

tamarinzakon@gmail.com

 

VREME I MESTO:

Četvrtak, 1. mart u 11 sati,

Sala Kluba narodnih poslanika (Tolstojeva 2, Beograd)

 

 

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Tue, 27 Feb 2018 09:30:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2246/poziv-na-skup-podrske-usvajanju-zakona-o-osnivanju-nezavisnog-narodnog-tela-za-kontrolu-rada-tuzilaca-i-sudija.html
Alarmantni rezultati istraživanja po školama u pet multietničkih opština - visoka interetnička distanca među decom školskog uzrasta i polovina učenika sklona nasilju http://presscentar.uns.org.rs/info/2242/alarmantni-rezultati-istrazivanja-po-skolama-u-pet-multietnickih-opstina---visoka-interetnicka-distanca-medju-decom-skolskog-uzrasta-i-polovina-ucenika-sklona-nasilju.html Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo je istraživanje na temu „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“, u pet multietničkih opština. Obuhvaćena je populacija osnovnih i srednjih škola u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu. Ispitano je ukupno 900 učenika. ]]>  

Saopštenje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost

Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo je istraživanje na temu „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“. Istraživanje je sprovedeno u pet multietničkih opština. Obuhvaćena je populacija osnovnih i srednjih škola u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu. Ispitano je ukupno 900 učenika.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ovo istraživanje.

Pojedini rezultati ovog istraživanja su alarmantni: pre svega podatak da je interetnička distanca 20 godina nakon raspada Jugoslavije i dalje velika. Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a takođe je prisutna i distanca albanske dece prema svim ostalim nacionalnostima. Đaci su odgovarali u većini slučajeva da ne žele da se druže sa Romima i Albancima niti da ostvaruju bliže emotivne veze sa njima.

Ovo ukazuje na duboke podele koje postoje u školskom periodu, što je nedopustivo, ako mislimo da gradimo složno i demokratsko društvo u budućnosti.

Drugi deo istraživanja se odnosio na nasilje u školama, ekstremizam i terorizam. Nama kao organizaciji koja se bavi bezbednošću bilo je važno da utvrdimo kako se mladi odnose prema nasilnom ponašanju, oružju i da li znaju šta je terorizam.

 Istraživanje je pokazalo da je čak 51% đaka bilo nasilno, da li na verbalni, fizički ili neki drugi način, ali svakako ovaj podatak zabrinjava, jer se radi o vise od polovine đaka. Takođe njih 7% je izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12% da želi da ga nabavi. Imamo već 17% ispitanika koji su udarili nekog i 5% koji bi bili nasilni prema nastavnicima, a 14% je ponekad izloženo uznemiravanju od drugih mladih u školi ili u slobodno vreme.

Dok je svega 35% izjavilo da ima poverenja u policiju i čak 13% je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama. Takođe zabrinjavajući je podatak da je 17% učenika izjavilo da mrzi pripadnike gej populacije. Značajan je i podatak da je 100% ispitanika izjavilo da ima pristup internetu i da koriste društvene mreže.

Ovo je samo deo istraživanja koje smo Vam predstavili, celokupni rezultati će se uskoro naći na sajtu ICOB-a. Ovo smo izdvojili kao rezultate koji upozoravaju i resorna ministarstva i roditelje i ovim putem izražavamo iskrenu zavrinutost po pitanju dobijenih rezultata,

Nadamo se da će stanje u školama biti propraćeno i da će ovo istraživanje poslužiti kao osnov za dalje delovanje i preko potrebne preventivne aktivnosti.

Link sa konferencije za novinare povodom ovog istraživanja: https://www.youtube.com/watch?v=TS_TPJ_vsqM

ISTRAŽIVAČKI CENTAR ZA ODBRANU I BEZBEDNOST

 

 

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Wed, 21 Feb 2018 11:26:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2242/alarmantni-rezultati-istrazivanja-po-skolama-u-pet-multietnickih-opstina---visoka-interetnicka-distanca-medju-decom-skolskog-uzrasta-i-polovina-ucenika-sklona-nasilju.html
Kako GDPR čuva sajber ličnost – na DIDS 2018 http://presscentar.uns.org.rs/info/2237/kako-gdpr-cuva-sajber-licnost--na-dids-2018.html Devetu godišnju konferenciju o Internetu u Srbiji – DIDS 2018, organizuje Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), 6. i 7. marta, u Hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu, pod sloganom „Čuvari internet identiteta“. ]]>  

Prvi blok DIDS-a tradicionalno se bavi najaktuelnijom internet temom, a to je ove godine Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti, poznata kao GDPR. Glavna valuta digitalnog doba nije ni dolar ni bitkoin, već – privatni podaci. Skupljaju ih svi naši pametni uređaji, senzori oko nas, i tuđi računari koje zovemo „oblak“. Sakupljaju ih i servisi koje koristimo, i institucije sa kojima komuniciramo. Obrađuju se, ukrštaju i pakuju. Potom se dele, kradu ili cure, ili se prodaju. Koriste ih pojedinci, kriminalci, kompanije, institucije, bezbednosne službe. Naši privatni životi nepovratno postaju javni, i monetizovani.

Evropska unija donela je regulatorni odgovor u vidu GDPR-a, koji stupa na snagu krajem maja i detaljno uređuje rad sa podacima o ličnosti građana EU i nameće ova pravila globalno, svima koji na bilo koji način žele da rade sa njima.

GDPR, ali pre svega realnost naših ubrzano digitalizovanih života, otvara nam pregršt važnih pitanja:

Ima li razlike između privatnosti i zaštite podataka o ličnosti? Može li se privatnost ostvariti i ako se prikupljaju privatni podaci? I šta su to uopšte privatni podaci? Kako ih definiše GDPR, i kakve propise donosi? Kako GDPR štiti prava pojedinaca? Kako će uticati na tržišta van EU? Kako institucije i kompanije u Srbiji treba da isprate GDPR? Koja je uloga Poverenika? Postoje li “nus efekti” implementacije GDPR-a po ekonomiju i inovacije? Kako GDPR utiče na domenski prostor? I šta nam budućnost donosi?

 

Na ove teme tokom panel diskusije „Sajber ličnost“ razgovaraćemo sa gostima:

- Tomas Rikert (Thomas Rickert), predsedavajući Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije „eco“, advokat iz Nemačke, koji će održati i uvodno predavanje

- dr Kormak Kalanan (Cormac Callanan), direktor „Aconite Internet Solutions“ iz Irske

- Nevena Ružić, pomoćnik generalnog sekretara pri Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Moderator panela biće Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije u Diplo fondaciji.

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Svi zainteresovani mogu da se registruju preko ovog sajta, na adresama dids.rs i дидс.срб

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Tue, 20 Feb 2018 12:23:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2237/kako-gdpr-cuva-sajber-licnost--na-dids-2018.html
Počeo upis u 41. generaciju Novinarske škole http://presscentar.uns.org.rs/info/2203/poceo-upis-u-41-generaciju-novinarske-skole.html Novinarska škola Udruženja novinara Srbije upisuje 41. generaciju polaznika. Predavanja počinju u martu, održavaju se subotom i nedeljom, ukupno tri meseca, a nakon toga sledi stručna praksa u nekom od medija po izboru polaznika. ]]>  

Volite da pišete, istražujete i izveštavate? Mislite da biste se dobro snalazili pred TV kamerom ili radijskim mikrofonom? Steknite znanja i veštine novinarstva kod nas.

Novinarska škola Udruženja novinara Srbije upisuje 41. generaciju polaznika, a predavanja počinju u martu.

Naš kurs obuhvata sve moderne oblasti novinarstva, a predavači su cenjeni i iskusni profesionalci, urednici i novinari.

Od novinara se danas očekuje da bude multimedijalan, a naš kurs vas priprema za taj svet. Učimo vas pisanju vesti, izveštaja, reportaža, pravljenju medijskih fotografija, snimanju radio i TV priloga, intervjuisanju i javnom nastupu, pripremanju sadržaja za veb.

Pored ovih, danas osnovnih novinarskih formi, budući novinari moraju se pridržavati novinarske etike, prepoznavati spin i PR vesti i tako čuvati sopstveni integritet, što je takođe deo predavanja.

Istraživačko novinarstvo je oblast koja je danas posebno popularna, kod nas možete naučiti kako se dolazi do podataka neophodnih za priču i njihovoj proveri.

Predavanja se održavaju subotom i nedeljom, ukupno tri meseca, a nakon toga sledi stručna praksa u trajanju do četiri nedelje u nekom od medija po izboru polaznika.

Ukoliko niste iz Beograda školu možete pohađati i na daljinu, sva predavanja i vežbe su prilagođeni za online praćenje.

Školarina iznosi 43.000 dinara za polaznike koji školu pohađaju u učionici ili promotivno 39.000 dinara za polaznike koji  školu pohađaju na daljinu.

Sav nastavni materijal obezbeđuje Škola.

Prijavu za pohađanje Novinarske škole UNS-a u 41. generaciji možete poslati na novinar@uns.rs.


 

]]>
Mon, 19 Feb 2018 11:06:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2203/poceo-upis-u-41-generaciju-novinarske-skole.html
Privrednici u Srbiji optimističniji ove godine http://presscentar.uns.org.rs/info/2213/privrednici-u-srbiji-optimisticniji-ove-godine.html Percepcija 2018. godine kao dobre godine za razvoj malih i srednjih preduzeća ]]>  

Martin Knapp, Igor Anić, Željko Rakić, Radojka Nikolić i Zoran Stanojević 


Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK sprovela među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji, pokazuju da indeks poslovnog optimizma za 2018. godinu iznosi 54,4 odsto što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja od ove godine.


Ovo istraživanje pokazuje i da je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom porastao u odnosu na prošlu godinu, sa 63,2 na 66,2 odsto.

Prema podacima ProOptimist Indeksa, 43 odsto privrednika očekuje veći profit u 2018. godini, dok među preduzetnicima ovo uverenje deli svaki treći, a nešto više od polovine (56%) preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi tokom ove godine biti veći nego u prethodnoj.

- Ovo je istraživanje koje bi trebalo da bude smernica za državni, finansijski sektor i privredu,   zapravo za sve one koji su povezani sa poslovanjem MSPP sektora, jer na precizan način govori o raspoloženju domaćih privrednika, njihovim očekivanjima i problemima. Mi u ProCredit banci, dugoročno i intenzivno podržavamo razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, i trudimo se da značajno doprinesemo rastu domaćeg investicionog i poslovnog optimizma - rekao je  Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Po njegovim rečima, podrška razvoju MSPP sektora  veoma je važna jer ovaj sektor zapošljava najviše ljudi, ali i najznačajnije doprinosi rastu domaćeg BDP.

- ProCredit banka nastavlja da unapređuje usluge za klijente u oblasti male i srednje privrede, uvodeći pogodnosti i inovacije koje prate trendove modernog bankarstva, jer je nesumnjivo da u MSPP sektoru postoji razvojni potencijal, naročito izvozni, što svima u Srbiji može omogućiti bolje uslove života – istakao je Anić.

Kada je reč o otvaranju novih radnih mesta i povećanju zarada u sektoru MSPP, prema istraživanju,  čak 87 odsto privrednika ne planira povećanje broja zaposlenih i njihovih zarada u 2018. godini, dok 29 odsto privrednika koji sarađuju s Nemačkom to planira.

Među ključnim problemima sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju su i dalje slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i slaba prodaja. Kod preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom se kao veliki problemi navode i porezi i državna regulativa.  

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već šestu godinu za redom, a sve sa ciljem da javnost upozna sa očekivanjima privrednika u sektoru MSPP za narednu godinu, u pogledu poslovnih izazova i mogućnosti. Istraživanjem koje je sprovedeno krajem 2017. godine obuhvaćeno je 360 preduzetnika i donosioca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega su 180 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

O ProCredit banci

ProCredit banka je jedina banka u Srbiji sa 100% nemačkim kapitalom. Banka je dosad u Srbiji odobrila i isplatila kredite u ukupnoj vrednosti od preko 5 milijardi evra, od čega više od 88 odsto čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Depozitna baza Banke premašuje iznos od 375 miliona evra, dok ukupan broj klijenata iznosi više od 75.000. Istovremeno sa podrškom razvoju privrede, Banka poseban značaj u svom poslovanju pridaje odgovornom bankarstvu, promociji energetski efikasnih investicija i razvoju kulture štednje među svojim klijentima.

ProCredit banka je deo ProCredit grupe finansijskih institucija koje danas posluju u velikom broju zemalja širom sveta. Akcionar ProCredit banke u Srbiji je ProCredit Holding sa sedištem u Frankfurtu.


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Thu, 25 Jan 2018 13:56:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2213/privrednici-u-srbiji-optimisticniji-ove-godine.html
Ćirbasters 3.0: kad je tehnologija srela ćirilicu http://presscentar.uns.org.rs/info/2200/cirbasters-30-kad-je-tehnologija-srela-cirilicu-.html Šesta godišnjica ćiriličkog .СРБ domena biće obeležena skupom „Ćirbasters 3.0“ u utorak 23. januara u 17.30 u ICT hubu (Kralja Milana 10) ]]>  

Šesta godišnjica ćiriličkog .СРБ domena biće obeležena skupom „Ćirbasters 3.0“, koji organizuje Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), a na temu svima dostupnih rešenja za jednostavnu primenu ćirilice na Internetu. Datum skupa nije uobičajenog 27. januara, već 23. januara, od 17.30 do 20.00, a mesto održavanja panel diskusije je ICT hub, Kralja Milana 10 (ulaz iz Devojačkog parka), u Beogradu.

Moderator skupa biće Uroš Bogdanović, multimedijalni stvaralac, a učesnici su Olivera Stojadinović, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Nenad Pantelić, SEO stručnjak, Sibin Grašić, veb developer, Vladimir Marić, direktor preduzeća „Mrežni Sistemi“ i Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a.

Ovog puta „Ćirbasters“ ne razbija mitove i ne suzbija izgovore za nekorišćenje ćirilice na Internetu, već daje praktična rešenja za multilingvalne fontove i tipografske probleme sa srpskim kurzivom, razjašnjava Guglov pogled na dupli sadržaj sajtova i primenu atributa „hreflang“, govori o automatskom preslovljavanju iz ćirilice u latinicu u WordPress-u i Drupal-u, a biće dat i kratak pregled ćiriličkih standarda kroz istoriju.

Kako je „Ćirbasters“ izgledao u prethodna dva izdanja, saznajte na:


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


 

]]>
Tue, 23 Jan 2018 13:39:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2200/cirbasters-30-kad-je-tehnologija-srela-cirilicu-.html
Četiri arheološke priče http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2217/cetiri-arheoloske-price.html Svedočanstvo o 20 vekova života naroda na istom prostoru ]]>  

Stanko Trifunović

Čurug, varošica u blizini Zrenjanina i Novog Sada, nedaleko od obala Tise i Dunava je mesto najvećih arheoloških istraživanja u poslednji 50 godina u Vojvodini. Od 1997. godine Muzej Vojvodine vodi arheloška istraživanja kroz koja je prošlo oko 200 studenata i saradnika, uglavnom iz Srbije, ali i iz inostranstva. Do sada su rađena istraživanja na oko dva hektara, a pretpostavlja se da se lokalitet prostire na oko stotinak hektara. Istraženo je više od 1000 objekata - kuća, trapova, radionica, grobova, a specifičnost ovog nalazišta je slojevitost - pronađeni su ostaci od bronzanog doba, preko mlađeg gvozdenog (najveće naselje), više naselja rimske epohe, ranog i poznog srednjeg veka, pa sve do XVII veka i kraja turske vladavine. Dunav i Tisa su kroz istoriju bili granice raznih država, često mesto ratova, a predmeti pronađeni na ovom lokalitetu predstavljaju potvrdu nekih pisanih istorijskih izvora, kao što su zapisi Amijana Marcelina i retora Priska. Rezultati istraživanja biće prikazani na izložbi „Čurug na udaru imperija- 20 godina arheološke ekspedicije“ koju će otvoriti Aleksej Furasjev iz Državnog muzeja Ermitaž 30. januara u Muzeju Vojvodine.  Akcenat će biti na četiri ključne istorijske priče koje su mogle da budu sagledane na ovom lokalitetu, a od juna će ova izložba gostovati u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Od početka, rukovodilac istraživanja bio je Stanko Trifunović, arheolog i viši kustos muzejski savetnik Muzeja Vojvodine, koji priča o onome što je pronađeno, informacijama do kojih se došlo, kao i izazovima tokom 20 godina istraživanja.

Panonski ustanak i poreklo imena Panonija

Prva priča govori o vremu prelaska stare u novu eru i Panonskom(Ilirskom) ustanku i ratu koji je rimska država vodila protiv Ilira. Mi i danas baštinimo ime Panonija od Panonaca, naroda koji je živeo na ovim prostorima i koji su učestvovali u podizanju ustanka. Posle ugušenja ustanka definitivno nastaje rimska provincija Panonija. Naselje koje se nalazilo na teritoriji današnjeg Čuruga nije ušlo u sastav rimske države i o tome su pronađena arheološka svedočanstva. Međutim, kada govorimo o romanizaciji obično mislimo na puteve, akvadukte, ali rimska država je zbog osvajanja teritorija bila vrlo surova, pogotovo ako bi neko podigao ustanak protiv Rima, kao u ovom slučaju.  Ostavši van rimskih granica, broj stanovnika naselja na ovom lokalitetu se drastično povećao zbog izbeglica koje su bežale od rimske osvete. To naselje je trajalo nekoliko decenija dok se nisu naselili Sarmati, narod iranskog porekla.  O Panonskom ustanku će biti priče na izložbi, postoji nekoliko stotina stambenih, ekonomskih objekata, radioničkih centara za prizvodnju keramike, livenje metala vezanih za to vreme.

Limiganti - možda prvi Sloveni

Krajem III i u IV veku ova teritorija se masovno naseljava. Tu su i dalje Sarmati, ali se naseljavaju i zemjloradnici i stočari. Na istoj teritoriji žive dva naroda, nomadske i zemljoradničke privrede među kojima se uspostavlja robovlasnički odnos. O tome je pisao Amijan Marcelin, rimski oficir i savremenik tih zbivanja. On piše za te varvare (kako su ih Rimljani nazivali) da su jedni slobodni Sarmati, a drugi Sarmati robovi, odnosno Limiganti, narod sa granice. Opisuje i da su se Limiganti pobunili protiv svojih gospodara. Pošto su Sarmati bili na neki način u savezničkom odnosu sa Rimom, rimska vojska je popalila naselja Limiganata. Kaznenu rimsku ekspediciju možemo da pratimo na više lokaliteta, a ovde u Čurugu imamo tragove paljenja naselja. Značajno je što imamo ostatke utvrđenja koje su sagradili Limiganti u pokušaju odbrane. Krajem IV veka  dolaze Huni, a Limiganti su po svoj prilici ušli u savez sa njima. Postoje istorijski izvori iz V veka kada jedno rimsko poslanstvo kreće iz Carigrada na pregovore sa Atilom i prolaze preko ovih prostora. Njihovo putovanje opisuje retor Prisk koji beleži da ih ovde sačekuje brojno stanovništvo, ali ne navodi kako se narod zove. Piše da ne govore ni hunski, ni gotski jezik, ne znaju ni latinski ni grčki. Lingvisti naslućuju da bi to mogli biti Sloveni, što bi ih dovelo u vezu sa Limigantima. Arheolozi mogu da kažu da materijalna kultura Limiganata odgovara kulturi ranosrednjovekovnih Slovena. Dalje treba vršiti lingvistička i antropološka istraživanja.

Dolazak Mađara, odlazak Turaka

Važan period za prostor Vojvodine je vreme naseljavanja Mađara. Na lokalitetu imamo slovensko naselje iz IX veka sa uobičajenim slovenskim kućama, poluzemunicama. Stanovnici naselja su u prvoj polovini X veka podigli utvrđenje na ovom lokalitetu za odbranu od Mađara, jedno od retkih čiji su ostaci sačuvani. Utvrđenje je stradalo, kao i naselje, a ova teritorija je polovinom X veka ušla u sastav mađarske države i naselje je opet zamrlo. Obnovljeno je krajem XI veka, i na lokalitetu imamo naselje koje traje do XIII veka, a strada ponovo dolaskom Mongola. Treća epoha prikazujemo odnos Slovena i Mađara, pravljenje utvrđenja i materijalnu kulturu tog vremna.

Četvrta epoha je kraj turske vladavine. Na ovom prostoru 1699. godine se dešava austrijsko - turski rat koji traje do 1718. godine, kada je zavladala Austrija. Stanovništvo je srpsko, a što je arheološki važno i još uvek živi u zemunicama. To su velike kuće, oko stotinak kvadrata, sa dve ili tri prostorije, ukopane metar i po u zemlju, sa krovom od trske. Takva gradnja ima svoje praktične razloge, ovde su stalni vetrovi. Svi ukopi su bili obrađeni, obloženi daskama, kožom, kuće su imale peći za grejanje.

Rad bez finansijskih sredstava, pod kašikom bagera

Na početku je izgledalo kao posao od nekoliko nedelja - proširen je ciglarski iskop, nađeni su neki predmeti. Ispostavilo se da ciglana ima nameru da proširi iskop, mi smo videli da je loklitet bogat i iz godine u godinu se ulazilo u posao. Radili smo volonterski, škola nam je dala objekat za smeštaj, a Dom za duševno obolela lica i tadašnji direktor Zdenko Drempetić je hranio arheološku ekipu prvih 10 godina. Veliki izazov je bio što su nam nekada ciglarska mašina i bager radili na dva metra od iskopa. Izvukli smo izuzetno važne podatke za istoriju regona, a cela arheologija je mogla biti samlevena u ciglu. Na žalost, jedan deo je zauvek uništen radom ciglane. Drugi problem je što ciglana već neko vreme radi smanjenim kapacitetom i pitanje je kada će prestati sa radom. Svedok sam da napuštene ciglarske jame postaju deponije. Izazov je taj da li ćemo od te rupe napaviti deponiju ili arheološki park i na taj način rešiti i ekološki problem. Mesto je na pola sata od autoputa, iskop je 200 metara od asfalta, pored je ugostiteljski objekat koji ima i smeštajne kapacitete. U blizini je jezero, malo dalje manastir Arača, u neposrednom okruženju je dvorac Dunđerski. Na izložbi će biti prikazan i idejni projekat muzeja na otvorenom. Pravljenje muzeja na otvorenom ili arheološkog parka na ovakvom punktu bi bila odlična investicija. Možda će to da razume država, možda neki privatnik.

Slađana Dimitrijević

Kako kršiti zakon, a ne trpeti sankcije

U slučaju arheološkog nalazišta Čurug, do otkrića se došlo proširenjem iskopa ciglane u ovom mestu. Po Zakonu o kulturnim dobrima, privredni subjekt je dužan da finansira zaštitu nalazišta, što ciglana nikada nije uradila. Po rečima Ivane Pašić iz Pokrajnskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zavod je donosio rešenja o zabrani proširenja iskopa na prostor arheološkog nalazišta, ali one nisu poštovane. Na pitanje da li je podneta tužba protiv vlasnika ciglane, odgovara negativno, objašnjavajući da su kazne male, pa se privrednim subjektima više isplati da plate kaznu nego da finansiraju zaštitu nalazišta. Trenutno su u Pokrajnskom zavodu zaposlena dva arheologa koja su zadužena za sva arheološka nalazišta na teritoriji Južne Bačke i dela Srema.

Ciglana po Zakonu o rudarstvu i geološkim sirovinama mora da ima i dozvolu za eksploataciju mineralnih sirovina, a po prestanku rada dužna je da uradi rekultivaciju zemljišta. Posle brojnih poziva i poslatih mejlova od Dragana Budošana, pomoćnika pokrajnskog sekretara za mineralne sirovine dobili smo informaciju da ciglana u Čurugu nema dozvolu za eksploataciju mineralnih sirovima, a da obavezu rekultivacije imaju samo privredni subjekti koji imaju odobrenje za eksploataciju. Na pitanje da li su inspektori izlazili na teren i šta su utvrdili odgovara da je pokrajinski rudarski inspektor doneo „Rešenje broj 143-310-379/2017-03“ u septembru 2017. godine kojim je zabranio dalju eksploataciju mineralnih sirovima. Stanko Trifunović se godinama obraćao Pokrajnskom sekretarijatu za mineralne sirovine, ali reakcija nije bilo.


Tekst je nastao u okviru projekta "S muzejima kroz izložbe – Upoznavanje muzejskog nasleđa Srbije". Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


]]>
Sat, 20 Jan 2018 15:46:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2217/cetiri-arheoloske-price.html
Osmansko, a naše http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2192/osmansko-a-nase.html Kako su slavili Novu godinu, kako su živeli stanovnici država nastalih na prostoru Osmanskog carstva početkom prošlog veka, na međunarodnoj izložbi "Gradovi u pokretu" ]]>  

DETALJI SA IZLOŽBE: Muškarac i žena sa sela prolaze pored kafane Mala Slavija (Aca Simić i Raka Ruben)

U Ataturkovoj Turskoj Nova godina je bila značajan praznik, a imućnije porodice proslavljale su je na balovima. Istim povodom u Beogradu slavilo se uveliko pre dočeka. U tadašnjoj Kneževini Srbiji, a potom i u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, novogodišnji praznici su započinjali katoličkim, potom je sledio pravoslavni Božić, a završavali su se proslavom Nove godine po Julijanskom kalendaru. U Sarajevu, Nova godina tada nije bila značajan praznik, Bajram je imao primat.

Kako se slavilo, ali i kako se živelo u ovim krajevima posle raspada Osmanskog carstva, može se videti na putujućoj izložbi "Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe" u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. Na oko 200 fotografija beogradskih glasila "Politika" i "Vreme", i istanbulskih "Džumhurijet" i "Akšam", ispričana je priča o svakodnevnom životu u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, i o rađanju novih nacionalnih država na ruševinama Osmanskog carstva. Izložba istražuje kako su obnavljani centralni delovi gradova koji postaju pozornica za političke programe novih vladara, kako je stvaran moderan građanin uz pomoć masovnih sportskih manifestacija, prikazuje nove trendove u odevanju i ponašanju, a takođe i svakodnevicu koja se u čaršiji odvijala kao da nikakvih promena nije bilo.

Izložba je rezultat međunarodne saradnje u okviru naučno-istraživačkog projekta "Vizuelni pristup istraživanju svakodnevnice u turskim i jugoslovenskim gradovima 1920-ih i 1930-ih" Univerziteta u Bazelu. Premijerno je prikazana u Bazelu. Cilj izložbe je da zapadnoj Evropi prenese jugoslovenska i turska istorijska iskustva osporavajući rasprostranjene predrasude prema velikim imigrantskim grupama u tim zemljama. U regionu izložba teži da doprinese međusobnom razumevanju i da pozove na javnu raspravu o osmanskom nasleđu. U projektu su učestvovali Muzej Jugoslavije i Mehmed Akšamija, profesor fotografije Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Autorka izložbe je dr Nataša Mišković, profesorka na bliskoistočnim studijama Univerziteta u Bazelu.

Izložba je koncipirana kao svojevrsna zagonetka: izložene su samo fotografije, bez potpisa, što posetioca podstiče na istraživanje i odgonetanje u kom gradu je snimljena koja fotografija. Odgonetka je u katalogu, a po rečima autorke izložbe, na taj način je naglašena teza da svi ovi gradovi imaju mnogo više zajedničkog nego što danas pretpostavljamo:

"Želela sam da sprečim ljude da gledaju samo slike iz svog grada, već da ih sve posmatraju ravnopravno. Oduzela sam tekst, što nije istorijski način razmišljanja, kako bih podstakla posetioce da se upuste u ispitivanje postosmanskog urbanog pejzaža, da probaju da pogode koji je grad. Na početku ovog projekta bilo je komentara – zašto nas poredite sa Turskom, nećemo da imamo veze sa tim, mi smo okrenuti ka Evropi", kaže Nataša Mišković, inače rođena u Švajcarskoj, dodajući da se sa ovakvim stereotipima sretala i prilikom ranijih poseta Srbiji. "To što je prljavo na ulici, to je zato što su ovde bili Turci. Ti Turci su sa jedne strane bili privlačni, a sa druge nešto negativno i strano. Želela sam da se bavim ovim prostorima, a najviše me je zanimao svakodnevni život ljudi, to je danas na zapadu mejnstrim u istorijskoj nauci. Već sam se bavila Beogradom u 19. veku i istraživala sam ko je tu živeo, kako je grad izgledao pre nego što je postao glavni, koristila sam lična dokumenta, prepiske, dnevnike, sudske spise... Ciljano sam tražila priče koje govore o nekim događajima kroz teme koje su me zanimale – odnos muškaraca i žena, odlazak muslimanskog stanovništva i dolazak hrišćana u grad, koji su bili konflikti, kakav je bio odnos elite i siromašnih... A onda me je zainteresovalo šta se dešavalo sa drugim delovima i drugim gradovima Osmanskog carstva i tako je nastala ova izložba", dodaje autorka izložbe.

Svaka fotografija je jedna priča. Mnoge su i danas aktuelne. Izdvajamo fotografiju pijace koja je na prostoru današnjeg Studentskog trga postojala do dvadesetih godina. Na njoj je pas koji lovi pacove. Nataša Mišković objašnjava da je fotografija bila deo propagande. "Ukidamo staru pijacu zato što je nehigijenska, vidite koliko ima pacova. Sada pravimo Zeleni venac, modernu, čistu, higijensku pijacu, pod sanitarnom kontrolom."

Osim što su se izgrađivali, Sarajevo, Beograd, Istanbul i Ankara su se i zabavljali. Njihovi stanovnici su, na primer, voleli putujuće cirkuse, popularni su i izbori za najlepšu devojku, objavljuju se i fotografije slobodnije obučenih dama, ponekad samo u donjem vešu, ali bitno je da su to strankinje, nikako "naše". Slobodno vreme se provodi na konjskim trkama, fudbalskim utakmicama. Bogatiji piju pivo, a siromašni rakiju. Dobrostojeće dame na pijacama su moderno obučene, a prodavačice, seljanke – tradicionalno. Prisutan je kult sporta, sletovi u čast vladara. Na fotografijama se vide i posledice Velike krize, narodne kuhinje, deca čistači cipela, Albanci kaldrmaši koji svuda po bivšem Osmanskom carstvu grade kaldrmisane puteve. Štampa je izveštavala i o posmrtnom sprovodu Kemala Ataturka, kao i o dočeku tela kralja Aleksandra...

Nataša Mišković ističe da rađanje nacionalnih država na etničkim principima, zajedničkom jeziku i veri ostavlja i posledice. "U Turskoj dolazi do etničkog čišćenja stanovništva, a sve što nije tursko se zabranjuje. Bilo je i pobuna i sukoba u Maloj Aziji, čije se posledice osećaju i danas. Migracije su takođe posledica etničkog čišćenja, naročito posle povlačenja Turaka iz Beograda, kada sultan nije dopustio da njegovi podanici budu pod srpskom vladom, pa ih je povukao. Na fotografijama su vidljivi i pokušaji u svakodnevici da se izgradi država – kako kontrolisati ljude modernim sredstvima, popisom stanovništva, zabranom pića, pušenja, bacanja smeća, te neke sitne promene ali povezane sa pokušajima da se napravi red i kontrola nad ljudima. Promene u školstvu i organizovanje velikih sportskih manifestacija u čast države bili su, takođe, vidovi izgradnje nove države i potreba vladara da se potre ono što je bilo pre. Kult vođe, nekog ko rešava probleme, i dalje je aktuelan i to na celom postosmanskom području", kaže Nataša Mišković.

Iako je i na izložbi vidljivo koliko su ova četiri grada bila slična na početku 20. veka, osmansko nasleđe je imalo negativan kontekst, po rečima autorke izložbe – zbog već pomenutog nastanka nacionalnih država i hladnog rata. "Dugo smo razmišljali šta da predstavimo kao simbol nacionalnog preporoda. Svaki grad ima spomenik vladara na konju. U Beogradu, na Trgu Republike, postavljen je prvi spomenik jednog čoveka u javnom prostoru. Naime, u Osmanskom carstvu zbog religioznih razloga nije se smelo oblikovati ljudsko biće u javnom prostoru. Oni koji su bili bogati, koji su putovali, imali su i slike i fotografije, ali su one ostajale u njihovim kućama. Obrenovići su imali svoje spomenike na Topčideru, ali samo unutar bašte. Prvi spomenici u Istanbulu su posvećeni Ataturku, a čuveni i prvi u javnom prostoru je na trgu Taksim. Čuven je i Ataturkov spomenik na konju u Ankari, ispred Etnografskog muzeja. Zato smo odlučili da simbol ove izložbe, kao simbol nacionalnog preporoda, bude vladar na konju."

U Bazelu, gde je izazvala veliko interesovanje, izložba je dovela u pitanje neke od pretpostavki zapadnog sveta o ovim prostorima. Fotografija koja je izazvala najviše pažnje je ona na kojoj su dve devojke, jedna sa zarom a druga bez njega, moderno obučena. "Posetioci izložbe nisu mogli da shvate kako njih dve mogu da budu zajedno. Postoje žene koje su pokrivene i koje su moderno odevene, ali da one mogu da budu prijateljice, to nije poznato", dodaje Nataša Mišković. U Beogradu će izložba ostati do 28. januara, a potom putuje u Sarajevo, Istanbul...

Slađana Dimitrijević


Tekst je nastao u okviru projekta "S muzejima kroz izložbe – Upoznavanje muzejskog nasleđa Srbije". Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


]]>
Fri, 12 Jan 2018 10:04:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2192/osmansko-a-nase.html
Predavanja u januaru online škole roditeljstva Bebinar http://presscentar.uns.org.rs/info/2194/predavanja-u-januaru-online-skole-roditeljstva-bebinar.html Više od 1.000 turdnica i roditelja prijavilo se za praćenje pilot projekta prve online škole roditeljstva Bebinar, koja zvanično počinje sa radom 15. januara. ]]>  

Nosilac ovog projekta, udruženje građana "Porodica i ja", je sredinom decembra otvorilo prijave za sve buduće roditelje, koji žele da prate predavanja stručnjaka iz svih oblasti vezanih za roditeljstvo. Predavanja će se emitovati u formi vebinara, a po navodima iz udruženja, broj prijava ih je pozitivno iznenadio:

- Kada smo najavili početak prve online škole roditeljstva u Srbiji i regionu - Bebinar.rs i pozvali zainteresovane da se prijave, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo, prema sadašnjem broju prijavljenih, odmah na početku biti najveća škola roditeljstva u Srbiji. U četvrtak, 11. januara, broj prijavljenih je premašio sva očekivanja - evidentirano je više od 1.000 trudnica i budućih roditelja, koji će pratiti pilot emitovanja u januarskoj grupi online škole roditeljstva. Sa jedne strane nas raduje činjenica da smo dobro procenili potrebe, a sa druge nas obavezuje da ispunimo očekivanja - saopštio je Dejan Pataki, iz Bebinar tima.

Osnivači Bebinara navode da su im prijave stigle ne samo iz Srbije, već i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, što pokazuje da roditeljstvo ne poznaje granice.

Prvi ciklus Bebinara u januaru je fokusiran na teme koje se odnose na pripremu, sam čin porođaja i prve dane sa bebom. Već u sledećem ciklusu u februaru, teme će biti proširene na one koje su u vezi sa roditeljstvom i negom bebe. Ekipa koja realizuje Bebinar najavljuje da će u narednim mesecima roditelji sami birati predavanja, koja ih zanimaju. Tvrde i da je ono što će ostati nepromenjeno - kriterijum za odabir predavača. Samo profesionalci, sagovornici od struke, iskustva i integriteta će biti predavači Bebinara.

- S obzirom na veliko interesovanje, Bebinar tim se odlučio da će svako, ko se prijavio ili će se prijaviti na Bebinar, moći da pristupa svim sadržajima tokom cele godine. Predavanja će biti potpuno besplatna. Suštinski, srećni smo što će žene iz svih krajeva Srbije i regiona imati priliku da iz topline svog doma čuju jako važne teme i najbolje moguće predavače, kako bi zaista trudnoću proveli bezbrižno - zaključuju iz Bebinar tima.

Raspored predavanja za januar:

Ponedeljak 15. januar

Trudnoća od A do Š - prof dr Slađana Plešinac (oko 30 minuta)

Kako da prepoznam porođaj - vms Slađana Crvenkov (oko 28 minuta)

Četvrtak 18.januar

Psihofizička priprema za porođaj - vms - babica Dušica Dišić Kovačević (oko 30 minuta)

Porođaj bez stresa - prim dr Ivan Bojović (oko 28 minuta)

Ponedeljak 22. januar

Početak dojenja - vms - babica Dušica Dišić Kovačević (oko 30 minuta)

Prvi dani sa Bebom kod kuće - vms Slađana Crvenkov (oko 26 minuta)

Četvrtak 25. januar

Psihomotorni razvoj deteta od rođenja do šest meseci - vms, fizioterapeut Snežana Milanović

Psihomotorni razvoj deteta u prvih 6 meseci - vms, fizioterapeut Snežana Milanović

Ponedeljak 29. januar

Intervju – POZNATA MAMA


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Fri, 12 Jan 2018 13:33:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2194/predavanja-u-januaru-online-skole-roditeljstva-bebinar.html
Svečano otvaranje izložbe „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju"” http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2189/svecano-otvaranje-izlozbe-djordje-stanojevic--covek-koji-je-osvetlio-srbiju.html U petak, 12. januara 2018. u Istorijskom muzeju Srbije ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano će otvoriti izložbu „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju”. ]]>

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti i dr Dušica Bojić direktorka Istorijskog muzeja Srbije i Štefica Radmanović autorka izložbe.

Izložbu realizuje Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije.

Izložba „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju” je savremeni multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem sto šezdesete godišnjice od rođenja slavnog naučnika.

Premijernim prikazivanjem najvećeg dela zaostavštine poznatog fizičara, astronoma i rektora Univerziteta u Beogradu koja se nalazi u Istorijskom muzeju Srbije želimo da podsetimo javnost na život i brojne zasluge čoveka koji je svoj život i rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist i na dobrobit srpskog naroda.

Đorđe Stanojević je pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – „Ciganče sa violinom”.

Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je 1893. dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu. Tako je postao jedna od prvih prestonica koje su imale električne tramvaje i osvetljenje. Takođe je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas.

Postavka obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: lične predmete Đorđa Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.

Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića, publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Nikolom Teslom, kao i da se upozna sa prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame.

Posebnu atraktivnost i doživljaj postavke daju specijalno kreirane projekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka.

Izložbu su svojim materijalima pomogle mnogobrojne institucije: Muzej Nikole Tesle, Narodna biblioteka Srbije, Istorijski arhiv u Negotinu, Muzej grada Beograda i drugi.

Izložba je otvorena do kraja septembra 2018, a tokom njenog trajanja biće organizovan kviz, koji će pobednicima doneti nagradu u vidu ličnog fotografskog portreta urađenog na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa.

Stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce svake srede od 17 časova. Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

U svrhu promocije izložbe je urađena i televizijska reklama koju možete preuzeti na:

https://www.sendspace.com/file/q9yptp


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Fri, 12 Jan 2018 14:22:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2189/svecano-otvaranje-izlozbe-djordje-stanojevic--covek-koji-je-osvetlio-srbiju.html
Priča o dvoje umetnika: "Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942) http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2190/prica-o-dvoje-umetnika-ljubica-cuca-sokic-1914-2009-i-bogdan-suput-1914-1942.html Od 11. januara u 13 sati, izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942), Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se predstavlja u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika, izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine. ]]> Autor izložbe je Marta Đarmati, a izložba će biti otvorena do kraja januara u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. 

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji XX veka. Njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične pogibije u Novosadskoj raciji 1942. godine. U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić, dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. Poštujući tu želju Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Postavka obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele. Izložba je premijerno prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića, Kulturnog centra u Inđiji.


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


 

]]>
Thu, 11 Jan 2018 14:34:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2190/prica-o-dvoje-umetnika-ljubica-cuca-sokic-1914-2009-i-bogdan-suput-1914-1942.html
Udruženje Đakovčana povodom najavljenog protesta zbog dolaska u rodni grad http://presscentar.uns.org.rs/info/2184/udruzenje-djakovcana-povodom-najavljenog-protesta-zbog-dolaska-u-rodni-grad.html Tužni smo i sa nevericom gledamo kako je nekome dozvoljeno da stvori klimu linča, histerije, laži, uoči našeg dolaska na Badnje jutro, sa Badnjakom u naš manastir u naš grad za naš pravoslavni praznik mira i rođenja Hristovog. N. N. lica su pokrenula hajku, histeriju, laži i ugrožavanja slobode. ]]>

Ruše nam manastire, crkve, kuće, groblja. Vređaju nas, ponižavaju pri svakom odlasku u grad u kome smo vekovima živeli, stvarali, gradili, da bi na kraju bili proterani 1999. godine. Verovali smo da će progon jednom prestati. U rasejanju, obespravljeni, potišteni, živimo sa nadom u povratak, nas 12.5000 Srba iz Đakovice i 300.000 Srba sa prostora Kosmeta.


U samoj Evropi, jednom narodu, srpskom, na prostoru Kosmeta su oduzeta sva ljudska i verska prava na kojima se zasniva i funkcioniše demokratska Evropa i Sjedinjene američke države. 


Da li vide ovu nepravdu i poniženje? Neko želi da gradi budućnost, bude srećan na nesreći srpskog naroda. Tužna, žalosna i besperspektivna je ta budućnost. Kratka je sreća u nesreći drugoga. Ovoga puta nas Srba sa prostora Đakovice i Kosmeta.


Tužni smo i sa nevericom gledamo kako je nekome dozvoljeno da stvori klimu linča, histerije, laži, uoči našeg dolaska na Badnje jutro, sa Badnjakom u naš manastir u naš grad za naš pravoslavni praznik mira i rođenja Hristovog. N. N. lica su pokrenula hajku, histeriju, laži i ugrožavanja slobode.


Da bi izbegli neprijatnu situaciju za veliku praznik, praznik mira, odustajemo od tradicionalnog dolaska na Badnji dan. Nismo uplašeni. Nastavljamo borbu za povraćaj dostojanstva, ljudskih i verskih prava. Ali, N. N. lica tužićemo sudu.


Ujedno, spremi smo da se odazovemo svakom sudu za odbranu ličnosti, ponosa i vere. Tražimo pod hitno prijem kod međunarodnih institucija u Prištni, takođe tražimo i kod privremenih institucija.


U ime 86.000 pristalica šaljemo vernicima pozdrav Mir Božiji, Histos se rodi! Uskoro u Đakovici i na Kosmetu!6.01.2018.

Ovim putem zakazujemo sastanak u Press centru u Beogradu, u četvrtak u 12 časova sa dodatnim informacijama i video zapisima.    

Udruženje Đakovčana  “Uspenje presvete bogorodice“      


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Sat, 6 Jan 2018 09:37:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2184/udruzenje-djakovcana-povodom-najavljenog-protesta-zbog-dolaska-u-rodni-grad.html
Podela paketića udruženja "Feniks" http://presscentar.uns.org.rs/info/2177/podela-paketica-udruzenja-feniks-.html Udruženje osoba sa invaliditetom "Feniks" za svoje članove organizuje podelu paketića i svečani program u nedelju 31. decembra od 14 do 17 sati u Svečanoj sali opštine Rakovica (Miška Kranjca 12) ]]>


 

]]>
Sun, 31 Dec 2017 10:00:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2177/podela-paketica-udruzenja-feniks-.html
U prvom planu – muzeji http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2180/u-prvom-planu--muzeji.html Najopštiji zaključak i utisak o manifestaciji "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" onih koji je organizuju i realizuju je – dobro je što postoji, bez obzira na to što ponekad ne privuče onoliko publike koliko se očekuje ]]>  

Pokrenuta pre tri godine, manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" najveća je muzejska manifestacija u zemlji. Održava se deset dana u maju, s namerom da besplatnim programima od deset ujutro do deset uveče privuče publiku. Ove godine, učestvovalo je 90 ustanova.

Osnivači ove manifestacije su osam velikih nacionalnih muzeja: Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački i Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije. Nagradu "Muzej za 10", koja se dodeljuje za angažovanje tokom manifestacije, ove godine dobili su: Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Gradski muzej Sombor, Zavičajni muzej Jagodina, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi, Muzej Vojvodine, Muzej Jugoslavije, Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" iz Šida, Muzej Ponišavlja iz Pirota, Narodni muzej Leskovac i Narodni muzej Šabac. Nagradu "Mihailo Valtrović" za životno delo dobio je istoričar i muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo Dragan Drašković, a dr Simona Čupić iz Galerije Matice srpske dobitnca je nagrade Nacionalnog komiteta IKOM-a za publikaciju. Muzeju primenjene umetnosti i Narodnom muzeju iz Beograda uručene su nagrade "Institucija godine" Nacionalnog komiteta IKOM-a za izuzetne rezultate u oblasti međunarodne kulturne saradnje.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Srbije sprovodi istraživanje o "Muzejima Srbije deset dana od 10 do 10" od prve godine manifestacije. Najnoviji rezultati istraživanja, čiji su autori Biljana Jokić i Slobodan Mrđa, pokazuju da je manifestacija postala prepoznatljiva u javnosti, ali i da oko dve trećine mladih ne posećuje ni muzeje, ni bioskope ni pozorišta.

Ove godine, istraživanje je rađeno na uzorku od 2400 posetilaca starijih od 14 godina, na 46 muzejskih lokacija u 24 grada. Najčešća publika (77 odsto) je lokalno stanovništvo. Skoro svaki drugi posetilac ima između 25 i 45 godina, visoko je obrazovan, zaposlen. Stariji i mlađi su malobrojni: 12 odsto, odnosno studenti 15 odsto i srednjoškolci oko 8 odsto. Mali je procenat i posetilaca sa decom. Uzorkom nisu obuhvaćene organizovane školske posete, tako da podatak ne govori o generalnom prisustvu dece, ali pokazuje da ovo nije manifestacija porodičnog karaktera. Iz perspektive razvoja publike, pa i muzejske, bitno je da se kulturne potrebe razvijaju u detinjstvu i to ne samo uključivanjem škola nego da se istakne uloga porodice – preporuka je ovog istraživanja.

Kao i po rezultatima istraživanja prethodne dve godine, većina posetilaca ove manifestacije je zainteresovana za muzejske sadržaje, pa ipak, nemaju naviku pa posećuju muzeje u Srbiji – nakon ove manifestacije oko 40 odsto njih ne odlazi u muzeje iako su zainteresovani za muzejske sadržaje i iako ih posećuju u inostranstvu. Značajna promena u odnosu na prošlogodišnje rezultate je povećan procenat onih koji su za manifestaciju saznali prethodne godine – više od 50 odsto 2017. u poređenju sa 33 odsto 2016. godine, pa se može očekivati da će se ovaj procenat uvećavati i narednih godina.

Podaci koji zabrinjavaju tiču se mladih: svega devet odsto maturanata poseti neki kulturni događaj iako isti procenat njih posetu kulturnim sadržajima svrstava među tri omiljene aktivnosti. Programe ustanova kulture uopšte ne posećuje više od trećine srednjoškolaca (30 odsto ne posećuje bioskope, oko 40 odsto ne posećuje pozorišta i muzeje). U svetlu ovakvih rezultata, interesovanje za muzejske festivale ima poseban značaj – kao resurs za razvoj publike i kao značajan doprinos razvoju kulturne participacije uopšte. Takođe, za dalje popularizovanje manifestacije i muzeja generalno, preporučljiva je ne samo intenzivnija saradnja u okviru muzejske zajednice, nego i aktivnije uključivanje organa uprave, medija, sponzora i donatora.


OSTVARENJA I PLANOVI

Šta su u datim (ne)okolnostima muzeji Srbije postigli 2017. godine, šta su planirali, kako žive, da li su i koliko njihovi programi uspešni, da li imaju podršku društva – neka su od pitanja o kojima smo razgovarali sa predstavnicima muzeja Srbije. Evo njihovih odgovora.

 

Istorijski muzej Srbije (Dušica Bojić, direktor)

Nedelja muzeja održana je prvi put još u bivšoj Jugoslaviji, 18. maja 1954. godine, za Svetski dan muzeja. O tome je građanstvo obaveštavano bacanjem letaka iz aviona. Održavana je redovno, a onda se osamdesetih ugasila. Potom smo 2010. godine, kolega Mladen Kumović iz Muzeja Vojvodine i ja kao predsednik skupštine Muzejskog društva Srbije, obnovili Nedelju muzeja. Nažalost, Ministarstvo kulture tada nije prepoznalo tu našu ideju i manifestacija se ugasila.

Pre tri godine osam direktora velikih nacionalnih kuća koje su pod patronatom Ministarstva kulture su se dogovorili da obnove Nedelju muzeja u Srbiji. Došli smo na ideju da bi to moglo da bude deset dana od 10 do 10 otvorenih vrata muzeja. Da je naša ideja dobra, dokaz je što nam se svake godine priključuje sve više ustanova kulture. Prošle godine je prikazano 140 izložbi. Pokazalo se da velikim muzejima nije teško da realizuju ovu manifestaciju, ali da muzejima u unutrašnjosti, koji odlično rade iako imaju dva-tri zaposlena, nije lako. Zato smatramo da nagrade treba da idu prvenstveno njima. Ti muzeji zavise od lokalnih samouprava, a zna se koliko tu ima sredstava za kulturu. Često se dogodi da nemaju čak ni mobilijar za prikazivanje izložbe, a nikada ne posustanu i daju više od onoga što mogu.

 

Galerija Matice srpske (Jelena Ognjanović, edukator)

Galerija Matice srpske jedan je od najstarijih i najbogatijih nacionalnih umetničkih muzeja u regionu i istovremeno savremeni evropski muzej, koji ove godine obeležava 170 godina postojanja. Ove godine, nakon samo šest meseci rekonstrukcije, Galerija je svečano otvorena 1. juna svetlosnom umetničkom projekcijom na fasadi zgrade i otvaranjem tri izložbe. Pokrenut je program Doživi umetnost – 170 godina, 170 dana, 170 priča u kome su kustosi svakog dana predstavljali kolekciju. Jesenja izložbena sezona započeta je izložbama Peđa Đaković – 30 godina stvaralaštva i Dimitrije Avramović. Umetnik evropskih okvira i srpskog konteksta, a potom proslavom u Tekelijanumu u Budimpešti, mestu gde je začeta ideja o osnivanju Muzeuma Matice srpske. Održan je tradicionalni Dan Galerije i otvorena izložba Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu, rezultat petogodišnjeg rada na restauraciji i konzervaciji ikona iz porušene Srpske crkve u Budimu. Nova stalna postavka srpske umetnosti XX veka Modernizmi XX veka: kontinuiteti i sučeljavanja predstavlja dela najznačajnijih umetnika moderne umetnosti iz kolekcije Galerije. Kompanija "Tarkett" d.o.o. učinila je istorijski dar donacijom 83 umetnička dela – značajnim radovima srpske umetnosti XX veka i ikonama srpskih, ruskih i bokokotorskih ikonopisaca.

U 2018. godini prvi put će javnosti biti prikazana Zbirka primenjene umetnosti. Kako je 2018. godina proglašena godinom evropskog nasleđa, planirana je izložba Evropsko nasleđe u kolekcijama Galerije Matice srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

 

Centar za kulturu Gradac

Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje "Gradac", Raška (Milojko Milićević, urednik kulturnog programa)

Raška postaje prepoznatljiva kada Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje "Gradac" počinje sistematski da se bavi različitim oblicima kulturnog delovanja. Ustanovljene su mnogobrojne manifestacije, a u galeriji se godišnje organizuje petnaestak izložbi. Pre dve godine otvorena je memorijalna postavka "Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915". Povlačeći se pred austrougarskim i nemačkim trupama u kući uglednog i imućnog Raščanina Ljubomira Kursulića odsela je vlada, vrhovna komanda i princ Aleksandar Karađorđević. Postavka sadrži fotografije, autentično naoružanje, rekonstrukciju enterijera, uniformi, zastava i lenti, ali i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje je upravo u Kući Kursulića, nakon što mu se od 1903. godine gubi trag, predato na čuvanje državnoj blagajni.

Tokom ove godine gostovali su Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, PTT muzej, Muzej "Ras" Novi Pazar, Narodni muzej Kraljevo, Galerija "Rima"iz Kragujevca i Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini – Zvečan. Izuzetno uspelim smatra se interaktivni program "Raščanski spomenar": prelistavanje starih fotografija i evociranje uspomena imalo je za cilj da se Raščani podstaknu na prikupljanje starih fotografija kako bi se trajno sačuvalo sve što je vezano za prošlost i sadašnjost Raške.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš (Milica Todorović, kustos)

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je u manifestaciji "Muzeji Srbije" učestvovala u Galeriji "Srbija" i u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.

Godinu je obeležilo iseljenje iz našeg najvećeg i najreprezentativnijeg izložbenog prostora Galerije Srbija, koja je po Zakonu o restituciji vraćena prvobitnim vlasnicima. Nastavili smo da radimo u Oficirskom domu koji je prošle godine adaptiran, ali da bi bio pravi galerijski prostor, zahteva dodatna ulaganja. Neke od zapaženijih samostalnih izložbi bile su izložbe Danijele Fulgosi, Siniše Žikića, Nikole Džafa, Đorđa Aralice, Mile Gvardiol, Đorđa Odanovića, Mehmeda Slezovića, kao i niških umetnika Vasilija Perevalova i Aleksandra Devića. Realizovana je i izložba Milana Konjovića u saradnji sa istoimenom galerijom iz Sombora. Priređene su i dve značajne kolektivne izložbe "Savremeno slikarstvo Bugarske" i "Stvarati zajedno – videti sebe u delu drugog /kanadski i naši umetnici profesori Univerziteta umetnosti/".

Za 2018. godinu GSLU Niš planira 30 izložbi. Pored tradicionalnih godišnjih izložbi biće i inostranih – Savremena bugarska grafika, Savremena umetnost Crne Gore, Desetoro meksičkih umetnika, Dela stranih umetnika u zbirci Trijenala grafike u Beogradu. GSLU Niš planira da u saradnji sa galerijom Viskonti iz Ljubljane realizuje izložbu grafika Pabla Pikasa.

 

Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" Šid (Ljubinka Pantić, direktor)

Početkom godine zgrada Muzeja je rekonstruisana, a nakon toga Muzej je učestovao u Muzičko-edukativnom festivalu EUFONIJA, Šidskom kulturnom letu, održavani su koncerti, a u dvorištu muzeja priređivane su pesničke večeri. Stalna postavka je nekoliko puta menjana zbog velikog fonda slika, a malog izložbenog prostora. Trinaest naših slika trenutno je u Parizu na izložbi "Turbulencije na Balkanu". Za kraj godine pripremamo izložbu dela Ilije Bašičevića koja su slikana na staklu i koja do sada nisu bila izlagana. Manifestacija "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10" doprinela je boljoj vidljivosti muzeja na kulturnoj mapi Srbije i većoj zainteresovanosti i kulturne i šire javnosti za naš rad. Drago nam je što je struka prepoznala da programi realizovani u okviru manifestacije zavređuju priznanje.

Muzej naivne umetnosti Ilijanum, Šid

 

Zavičajni muzej Jagodina (Branislav Cvetković, viši kustos)

Ove godine ugostili smo izložbu Etnografskog muzeja iz Beograda "Život naroda i pretrajavanje hramova: fotografska svedočanstva Etnografskog muzeja", a naše izložbe su gostovale u Ćupriji, Vrnjačkoj Banji i Paraćinu.

Za nastupajuću godinu postoje ambiciozni planovi od kojih treba izdvojiti pripremu projekta za temeljnu obnovu nove stalne postavke i muzejske zgrade koja je sama spomenik kulture (prvobitno građena za Sokolski dom 1935) i nastavak arheoloških istraživanja višeslojnog lokaliteta Gradina iznad sela Vojska.

 

Narodni muzej Leskovac (Suzana Ranđelović, kustos)

Veliku pažnju izazvala je izložba "Tajne arheoloških depoa" na kojoj su posetioci prvi put mogli da vide artefakte iz naših depoa i sefova. Iduće godine, povodom sedamdesetogodišnjice, Narodni muzej priprema monografiju o svom razvoju i rezultatima. U planu je rekonstrukcija zgrade Muzeja, digitalizacija i novi vidovi prezentacije muzejske zbirke. Nastaviće se sa aktivnostima za uključivanje lokaliteta Caričin grad u Uneskovu listu svetske baštine, koji se od 2010. nalazi na preliminarnoj listi ove organizacije. A za "Muzeje Srbije" već pripremamo izložbu "Ratni put Moravske divizije", izradu 3D mapinga zgrade muzeja, radionice za decu i koncerte.

 

Narodni muzej Leskovac

Muzej primenjene umetnosti, Beograd (mr Milica Cukić, muzejska savetnica)

Muzej je 2017. godine uspešno realizovao tradicionalne manifestacije: 39. Salon arhitekture i 52. Dečji oktobarski salon, kao i tri Salona savremene primenjene umetnosti. U okviru ovogodišnje manifestacije, MPU je prikazao dve izložbe plakata: "Srbija, rat i plakat – tri plakata, tri autora, tri priče o Srbiji" i "Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU" povodom poklona koji je Muzej primio iz SAD, 25 plakata proslavljenog američkog dizajnera Miltona Glejzera. Sve radove potpisao je autor, a u Srbiju ih je doneo Glejzerov prijatelj Mirko Ilić, takođe poznati svetski dizajner.

Strateška orijentacija u narednom periodu je definisanje nove stalne postavke MPU, kao i izgradnja zgrade ili proširenje i adaptacija postojeće. Na taj način MPU bi se pozicionirao kao savremena, moderno organizovana regionalna muzejska institucija za sve koji se bave i kreiraju savremenu primenjenu umetnost, arhitekturu i dizajn.

 

Muzej savremene umetnosti, Beograd (mr Nataša Lazić, PR)

Ova godina je bila u znaku priprema i otvaranja renovirane zgrade Muzeja izložbom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti". Planirano je da besplatni program otvaranja traje sedam dana neprekidno, a zbog velikog interesovanja je produžen. Za prvih deset dana izložbu je obišlo 51.555 posetilaca.

Ponovnim otvaranjem zgrade i vraćanjem ovog zdanja i zbirki publici, Muzej je dobio izložbeni prostor i infrastrukturu koji prema svim standardima mogu da zadovolje organizaciju velikih muzejskih izložbi. U planu su organizovanje retrospektivnih, tematskih, problemskih i međunarodnih izložbi. Raduje nas spremnost drugih institucija iz Srbije, regiona i Evrope da sarađuju sa nama, a takve saradnje su sada moguće zahvaljujući uslovima koje renovirana zgrada nudi.

 

Muzej Jugoslavije, Beograd (Ana Radić, PR)

Muzej Jugoslavije jedini je muzej u regionu koji baštini nasleđe nekadašnje države i najposećeniji je muzej u Srbiji – godišnje ga obiđe više od 120.000 posetilaca. Strani turisti čine 70 odsto ukupne posete. Česti gosti su mu i naučnici i istraživači iz zemlje i sveta, kao i visoke državne delegacije koje su u zvaničnim posetama Srbiji, i ambasadori i drugi članovi diplomatskog kora sa svojim gostima. Trenutno najveću pažnju publike privlači rad na stalnoj postavci koja predstavlja otvoren eksperimentalni proces i realizuje se od proleća 2016. godine do kraja naredne godine. Ovako osmišljen proces, u koji kroz različite akcije uključujemo publiku, iznedriće kvalitetna nestereotipna promišljanja novije prošlosti.

 

Gradski muzej Sombor (Nevena Živadinović Kusonić, koordinator za međumuzejsku i međunarodnu saradnju)

Program "Muzej u mom domu", pokrenut prošle godine, postao je tradicionalan. Podstiče Somborce da budu kustosi, da u muzej donesu lične predmete, te da na taj način budu čuvari sećanja svog grada. Cilj programa je usko povezivanje građana sa našom institucijom. Gradskom muzeju Sombor porodica Todorov poklonila je deo bogate porodične tradicije svojih predaka, porodice Vuić (oko 400 predmeta koji obuhvataju istoriju, istoriju umetnosti i etnologiju). Tim povodom priređena je izložba "Legat porodice Vuić" na kojoj su izloženi svi predmeti koje je porodica Todorov zaveštala Gradskom muzeju Sombor.

 

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi (Milica Ilić, kustos, istoričar umetnosti)

Manifestacija poznata među Petrovčanima kao "Dani muzeja" pomogla je Zavičajnom muzeju da pokaže model saradnje sa zajednicom u promovisanju kulturnog nasleđa. Rezultati su bili veliki broj posetilaca, naročito školskog i predškolskog uzrasta. Autorske izložbe, u kojima su učestvovali i sugrađani, predstavile su lokalnu istoriju i baštinu. Akcenat je i na arheološkim istraživanjima važnog lokaliteta iz doba neolita – Belovode (lokalitet vinčanske kulture). Upravo zahvaljujući istraživanju tog lokaliteta pokrenuta je inicijativa za osnivanje muzeja. Od tada (1998/99) svake godine se sprovode arheološka istraživanja na ovom lokalitetu. Zanimljivo je što na teritoriji Petrovca na Mlavi žive i pripadnici vlaške nacionalne manjine, te je njihova tradicija i viševekovna interakcija sa srpskim stanovništvom stvorila autentično nasleđe karakteristično za ovaj kraj.

Muzej planira u narednoj godini tradicionalnu manifestaciju "Strip 9. trip" u spomen na Božidara Božu Veselinovića, strip crtača i ilustratora "Politikinog zabavnika", čiji legat muzej baštini, gostovanje Zavičajnog muzeja iz Jagodine, izložbu o Sportskim društvima, o rokenrolu u Petrovcu na Mlavi, likovnu koloniju Petrovac na Mlavi 2018, gostovanje Prirodnjačkog muzeja, izložbu povodom 110 godina Pozorišta "Bata Bulić" u Petrovcu, izložbu o Petrovačkim kafanama između dva rata.

 

Narodni muzej Toplice, Prokuplje (Darko Žarić, direktor i viši kustos istoričar)

U okviru obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka otvorena je nova stalna postavka "Toplički ustanak 1917. godine", a stara se nalazi u bivšem hotelu "Evropa" u Kuršumliji gde je planirano odeljenje Muzeja. Izložba "Stradanje Srba u Topličkom ustanku" je prikazana u Prokuplju, Beogradu, Novom Sadu, Zaječaru, Vranju i Nišu. Na Međunarodnom naučnom skupu "Toplički ustanak 1917. – 100 godina posle" učestvovao je 41 istoričara iz Srbije, Bugarske, Rusije, Republike Srpske, engleski profesori sa univerziteta u UAE i Republici Irskoj i srpski profesori koji rade u Hong Kongu i Vijetnamu.

Tokom manifestacije "Muzeji Srbije" beležimo povećanje broja posetilaca. U programu učestvuju sve kulturne ustanove u opštini, razna udruženja i osnovne i srednje škole. Programe Muzeja Toplice prošle godine posetilo je 22.392 posetioca, što je prvi put nakon 1998. da je broj posetilaca veći od 20.000.

 

 

 

Gradski muzej Vrbas

Gradski muzej Vrbas (Vesna Grgurović, direktor)

Pored glavne teme manifestacije, imali smo i lokalnu temu, obeležavanje pola veka rokenrola "Za koji život treba da se rodim". Izložba je podstakla veliki broj sadašnjih i bivših Vrbašana da se uključe jer su oni glavni akteri priče. Izložba se najpre može okarakterisati kao emotivna bomba za sve one koji su od šezdesetih do početka devedesetih predstavljali rok scenu u Vrbasu. A bilo ih je.

Filmska traka koja se razvlači preko zidova izložbenog prostora, s razvojem priče kroz tekst i fotografiju začinjene po kojom pločom, gramofonom, plakatom ili gitarom, od prvog zvuka rokenrola na ovim prostorima do najmlađih, sadašnjih ljubitelja i prezentera ovog fenomena, pokazala se kao odlično rešenje dizajnera. Posetioci su mogli da pogledaju i odslušaju šestočasovni snimak antiratnog koncerta "Industrijska liga" koji je održan 1991. na gradskom trgu u Vrbasu – svojevrstan oblik otpora ratnom ludilu, mobilizaciji i mržnji zabeležen na VHS traci. Antiratni koncert predstavlja ne samo važan dokument za istoriju rokenrola već i za istorijski trenutak jednog naroda, a posebno omladine Vrbasa. O koncertu je izveštavao i YUTEL.

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" u Vrbasu je očigledno zaživela, a više od devet hiljada posetilaca, za malu sredinu kao što je Vrbas, dokaz je ove tvrdnje. Paralelno sa nastankom manifestacije i sa uključivanjem u nju, Gradski muzej pratila je i priča o prerastanju muzejske zbirke u muzej, kao i formiranje stalne postavke. Male istorije koje su ispričane u stalnoj postavci uticale su da stanovnici Vrbasa spoznaju lično učešće u istoriji, da su oni sami glavni junaci priče o gradu u kom žive, i motivisale ih da sarađuju sa muzejskim radnicima donoseći predmete i informacije bitne za sklapanje istorijskog mozaika Vrbasa. Možemo slobodno reći: inspirativna energija koju je donela manifestacija poklopila se sa fazom razvoja muzejske zbirke i donela osveženje u vidu novih ideja, mogućnosti, sadržaja i saradnji.

 

Prirodnjački muzej, Beograd (Aleksandra Savić, viši kustos)

Ove godine postavili smo tri tematske izložbe: "Rogovi – borbeno znamenje sisara", "Kafa – uzbudljiva priča o dobrom ukusu" i "Meteoriti – glasnici Svemira", koje je videlo oko 17.500 posetilaca. Šest naših izložbi gostovalo je na devet različitih lokacija.

U 2018. godini muzej planira dve velike tematske izložbe: "Oprez-otrovno", na kojoj će biti predstavljene otrovne vrste biljaka, gljiva i životinja, delovanje otrova i protivotrova, kao i vrste koje mogu da neutrališu toksine, dok će izložba "Mika Alas" predstaviti zbirke Mike Alasa iz perioda kada je radio na prinavljanju i formiranju ihtiološke zbirke Muzeja sa tadašnjim direktorom i jednim od osnivača Muzeja, Petrom Pavlovićem.

Tokom godine Muzej poseti više od 32000 posetilaca, a naše brojne izložbe u muzejima širom Srbije obiđe oko 100 000 posetilaca. Danas, 122 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej još uvek u privremenom smeštaju, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

Muzej Ponišavlja Pirot (Nenad Jovanović, kustos)

Ove godine veliku pažnju izazvala je gostujuća izložba "Afrički murali" Muzeja afričke umetnosti iz Beograda. Organizovana je i modna revija inspirisana narodnim stvaralaštvom ovog kraja, sa akcentom na savremenoj primeni šara sa pirotskih ćilima. Muzej Ponišavlja je izdavač nekoliko publikacija, kao što su I nekad i sad – priče o predmetima i Od konaka do muzeja. Objavljeno je i prošireno izdanje jedne od najprodavanijih knjiga vezanih za Pirot i njegovu istoriju – Pirot kroz vekove.

 

Narodni muzej Toplice, Prokuplje

Narodni muzej Šabac (Tatjana Marković, muzejski savetnik)

Značaj "Muzeja Srbije" za naš muzej ogleda se u nešto povećanoj poseti publike, verujemo zbog besplatnog ulaza i neuobičajenog radnog vremena. Ipak, i dalje je više hiljada posetilaca tokom jedne "Noći muzeja" pokazatelj da je šabačka publika zainteresovana za muzej najviše tokom te noći kada je u gradu velika ponuda različitih kulturnih programa u trajanju od nekoliko časova.

Krajem 2017. godine otvorena je rekonstruisana zgrada sinagoge šabačkih Jevreja. Tokom sledeće godine planirana je prva stalna postavka u ovom prostoru, koja će biti posvećena značaju i stradanju jevrejske zajednice u prošlosti grada. Iz izlagačke delatnosti izdvajano likovne izložbe slikara Dragana Bartule i Dragiše Marinkovića, arheološku izložbu Rimski kultovi, kao i 62. Oktobarski salon, a godišnjicu završetka Velikog rata obeležićemo koautorskom izložbom Srbija u Velikom ratu.

 

Muzej Vojvodine (Slađana Velendečić, kustos, pedagog)

Centralna izložba u okviru proslave 170 godina postojanja muzeja bila je u duhu jubileja "Blago iz košnice – Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017)". Prvi put su izloženi predmeti koji su prvi počeli da popunjavaju fondove budućeg, drugog po starosti i veličini, muzeja u Srbiji. Ugostili smo veliki broj izložbi od koji se posebno izdvaja "Dodir stakla – izložba savremenog nordijskog dizajna". Gostovao je i Zavičajni muzej Ruma sa izložbom "Kupinik prestonica poslednjih srpskih despota". Veliki broj izložbi gostovao je u drugim muzejima u našoj zemlji i inostranstvu. Veliki broj naših muzealija upotpunilo je velike međunarodne izložbe.

Brend Muzeja Vojvodine već godinama predstavljaju edukativni programi koji se osmišljavaju za različite kategorije posetilaca. Među tradicionalnim programima posebno mesto zauzima "Maškarada" koja je na radost naših sugrađana bila organizovana na novosadskim ulicama. Godinu završavamo organizacijom okruglog stola "Saradnja Muzeja i obrazovnih institucija" pod pokroviteljstvom Muzejskog društva Srbije, a u želji da skrenemo pažnju na značaj intenziviranja saradnje između obrazovanja i kulture i potrebu da ova međuresorna saradnja nađe svoje mesto u strategijama razvoja naše zemlje.

Za početak 2018. godine planiramo otvaranje velike izložbe "Čurug – 20 godina arheoloških istraživanja".

 

Muzej Kraljevo (Nadica Lišanin, viši kustos – istoričar umetnosti)

Kustosi zaposleni u našoj ustanovi svake godine sa posebnom pažnjom pristupaju osmišljavanju programa, kako bi se ostvario osnovni cilj manifestacije, da se kroz interaktivne programe, promoviše i populariše kulturno nasleđe. Budući da je zabavno-edukativnog karaktera, ova manifestacija nesumnjivo spada u najposećenije muzejske programe našeg muzeja i sinonim je za pozitivne emocije i nezaboravne trenutke koje mnogi Kraljevčani pamte cele godine. Iskustvo koje smo stekli svedoči da postoji razlika između manifestacija, jer je Noć muzeja jednodnevna akcija koja može da ima elemente senzacionalizma, dok desetodnevna manifestacija kvantitetom realizovanog programa gubi na svojoj atraktivnosti. Koncept koji podrazumeva da u 10 dana bude skoncentrisan uobičajeni mesečni program nije se odrazio na povećanje publike. Posetioci su dolazili isključivo na zakazane programe, ali van njih gotovo da ih nije bilo, naročito posle 20 sati. Broj posetilaca, kada se održava Noć muzeja, za 2,5 puta veći je od ukupnog broja tokom "Muzeja Srbije". Pa ipak, ova manifestacija je vredna pažnje, posebno na opštem nivou u Srbiji, jer fokusira pažnju javnosti na muzej kao instituciju.

Na kraju treba reći da je za samo tri godine održavanja, manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" postala poznata u javnosti. Svake godine učestvuje sve više institucija, programi su bogatiji, a kao rezultat, povećava se i broj posetilaca. Očekuje se da će se taj trend nastaviti, a tema za sledeću godinu biće određena posle preporuke Međunarodnog saveta muzeja.

Pripremili: S. Dimitrijević, J. Pešić i V.M.


Tekst je nastao u okviru projekta Udruženja novinara Srbije "S muzejima kroz izložbe – Upoznavanje muzejskog nasleđa Srbije". Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


 

]]>
Fri, 29 Dec 2017 10:13:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2180/u-prvom-planu--muzeji.html
Istraživanje Komšijskih novosti: Učenici zadovoljni obrazovanjem na jezicima nacionalnih manjina http://presscentar.uns.org.rs/info/2181/istrazivanje-komsijskih-novosti-ucenici-zadovoljni-obrazovanjem-na-jezicima-nacionalnih-manjina.html Od 388 učenika koji se obrazuju na nekom od jezika nacionalnih manjina u Srbiji (rumunski, albanski, slovački, mađarski, hrvatski, bugarski, i rusinski) 300, odnosno 77% učenika je zadovoljno, 21% učenika delimično zadovoljno, a oko 2% nije zadovoljno obrazovanjem na jezicima manjina, pokazalo je istraživanje Komšijskih novosti. ]]>

Više od trećine učenika, roditelja i nastavnika kao glavne prednosti obrazovanja na jezicima manjina vide lakše zapošljavanje zbog poznavanja više jezika i više mogućnosti za dalje školovanje, dok isto toliko učenika i roditelja, kao i polovina nastavnika smatra da najveći problem u obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina predstavljaju udžbenici neodgovarajućeg kvaliteta ili neprevedeni udžbenici.

Sajt Komšijske novosti (www.komsijskenovosti.rs) u okviru projekta „Kako ocenjujem svoju školu – nastavnici i đaci govore o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina“, istraživao je u školama u kojima se izvodi nastava na jezicima nacionalnih manjina ili se izučava predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, šta učenici, nastavnici i roditelji misle o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina.

U septembru, oktobru i novembru ove godine, učenici, roditelji i nastavnici pet osnovnih i šest srednjih škola, u kojima se odvija nastava na jezicima nacionalnih manjina, odgovarali su na upitnike Komšijskih novosti. Ukupno je anketirano 1078 osoba, od čega je 562 učenika.

Istraživanje je pokazalo i da više od trećine roditelja smatra da je jedna od važnih prednosti obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina upoznavanje običaja, kulture i vrednosti i održavanje veza sa svojim sunarodnicima.

Razumevanje različitih kultura i ljudi kao prednost vidi oko polovina ispitanih nastavnika. Nastavnici kao prednost još izdvajaju i lakši život i rad u drugoj zemlji.

Osim udžbenika neodgovarajućeg kvaliteta ili neprevedenih udžbenika, nastavnici (više od 30%) su kao problem izdvojili i ograničen broj škola na kojima se nastava izvodi na nekom od jezika manjina, nedovoljan broj nastavnika koji mogu da predaju na jezicima manjina.

Oko 30% ispitanih učenika pripadnika nacionalnih manjina sluša nastavu na srpskom jeziku. Od onih učenika koji će, kako su naveli, nastaviti školovanje, 79% planira da ga nastavi na srpskom jeziku.

Nastavu na jezicima nacionalnih manjina sluša 70% anketiranih učenika. Od učenika koji nastavljaju dalje školovanje, skoro 80% je reklo da će i ubuduće pohađati nastavu na jezicima manjina.

Polovina ispitanih učenika zainteresovana je da uči jezik neke druge manjine. Od 262, odnosno 46,6% učenika, koji su odgovarali na pitanje da li bi dali preporuku drugim učenicima da uče jezik neke manjine, to bi uradilo 75% učenika.

Oko 70%  roditelja preporučilo bi prijateljima da decu obrazuju na jeziku manjina, kao i 83% nastavnika.

Stavovi učenika, roditelja i nastavnika o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina u velikoj meri se poklapaju. Sve tri grupe ispitanika smatraju da obrazovanje na jezicima manjina pruža značajne prednosti, pa bi na osnovu tih prednosti i preporučili drugim učenicima da uče jezik neke nacionalne manjine.

Po njihovom mišljenju, da bi kvalitet obrazovanja (kojim je skoro 80% učenika zadovoljno, a 20% delimično) bio još bolji potrebno je da se obezbede odgovarajući udžbenici, posebno u srednjoškolskom obrazovanju.

Cilj istraživanja Komšijskih novosti bio je da se utvrdi postoje li problemi u izvođenju nastave i kako ih rešiti, da li je po njihovom mišljenju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina odgovarajuće, kao i koje prednosti ovakvo obrazovanje pruža.

Rezultate istraživanja pogledajte na sajtu Komšijskih novosti.


Podršku za realizaciju ovog projekta dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


]]>
Fri, 29 Dec 2017 13:16:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2181/istrazivanje-komsijskih-novosti-ucenici-zadovoljni-obrazovanjem-na-jezicima-nacionalnih-manjina.html
Kao kod Šeherezade http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2164/kao-kod-seherezade.html U Kikindi, u rekonstruisanoj i adaptiranoj vojnoj zgradi Manježa, upravo je otvoren Muzej Terra u čijem fundusu je više od hiljadu skulptura od terakote, više od 300 umetnika iz celog sveta ]]>  

Muzej Terra

Ratnici od terakote nađeni u grobnici kineskog cara Đin Ši Huanga prva su asocijacija kada se uđe u petog decembra otvoreni Muzej Terra u Kikindi. Brojne velike skulpture od terakote na jednom mestu, kao u ovom, možda jedinstvenom muzeju, teško da mogu imati drugo poređenje. Istina, srpski muzej, površine nešto veće od 2000 kvadratnih metara, dosta je manji od kineskog, izloženo je i manje skulptura, ali njegova posebnost je što su autori vajari iz celog sveta. U proteklih 36 godina, koliko postoji Internacionalni simpozijum skulptura od terakote „Terra-Kikinda", nastalo je preko 1000 skulptura od 300 autora iz celog sveta, među kojima su Paola Gasparoto iz Italije, Jasuo Kuvahara iz Japana, Timoti Foks iz SAD, Pancijano Flores Kabezas iz Perua, Chung Bo Von iz Južne Koreje, Silvija Rodriges iz Argentine, Frederik Buše iz Škotske, Ignac Kinest iz Austrije, Meric Hizal iz Turske, Urlike Kesel iz Nemačke, Rosica Trandafilova iz Bugarske, Florans Tors iz Francuske, kao i Vladimir Komad, Mrđan Bajić, Olga Jevrić, Nandor Glid, Borislav Šuput iz Srbije i mnogi drugi. Radovi svih učesnika ovog Simpozijuma bili su osnova i povod osnivanju Muzeja Terra u Kikindi.

Do ideje za osnivanje simpozijuma došlo se slučajno, priča Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra, u okviru koga se nalaze atelje, galerija, a sada i muzej. "Na trećoj godini Akademije primenjenih umetnosti napravio sam nekoliko skulptura od terakote i ispekao ih u tada čuvenoj fabrici ‘Toza Marković’. Nastalo je opšte oduševljenje njihovom veličinom. U to vreme su skoro svi vajari imali neke ruske, male peći za keramiku, pa su skulpture bile veličine 10 centimetara. Ja bih više voleo da su se čudili kvalitetu nego veličini, ali, ističem, veličina je bila bitna. I tu mi je kliknulo. Odrastao sam u Kikindi, gde je glina bila dnevna pojava, ali ono čime si okružen, to ni ne vidiš. Prvi simpozijum je bio 1982. godine sa jasnom svešću da se događa nešto jedinstveno. Učesnici su bili već etablirani umetnici, profesori fakulteta. Tokom prvih 10 godina imali smo vajare iz svih zemalja koje su relevantne po svetsku skulpturu. I uvek je isto potvrđivano: Simpozijum Terra je apsolutno jedinstvena svetska pojava, Kikinda i atelje Terra su jedini punkt na planeti gde se u jednom dugačkom vremenskom periodu u kontinuitetu okupljaju umetnici iz sveta i naše zemlje i na kome nastaju skulpture od pečene zemlje velikog formata. Naglašavam – velikog formata, jer simpozijumi keramike nisu retkost."

U početku je bilo teško, niko od autora nije imao iskustva u pravljenju velikih skulptura od gline. Dešavalo se i da se sruše, pucaju pri pečenju, ali s vremenom je savladana i tehnologija. Možda je krucijalnu ulogu za Simpozijum imala fabrika "Toza Marković", koja je ustupila kompletan prostor napuštene crepane, a sve skulpture su pečene u njihovim aktivnim pogonima. Prostor je adaptiran i pretvoren u atelje, u kome umetnici imaju odlične uslove za rad. Instalirano je podno grejanje, gasne grejalice, dve dizalice, kao i peć za skulpture visine do 2,5 metara. Svake godine, tokom jula, prosečno šest umetnika radi u ovom ateljeu, a zauzvrat ostavljaju po jednu skulpturu velikog formata i dve manje, galerijske. Tokom godina Simpozijum Terra je postao poznat i van granica naše zemlje, pa neki umetnici čekaju godinama da dođu.

I dok se simpozijum razvijao, javio se problem gde pokazati poklonjene radove. U centru Kikinde postoji galerija Terra, ali je dovoljna tek da se izlože skulpture nastale tokom jednog simpozijuma.

"Imali smo jedinstven simpozijum, jedinstvenu zbirku, ali je tretman te zbirke bio ispod svakog nivoa. Jave mi da dolazi autobus sa posetiocima da vide skulpture, a ja više ljut nego radostan. Jer moraš da objašnjavaš da mi nismo nesvesni vrednosti zbirke Terra, nego su okolnosti takve da nikako da dođemo do prostora. Velika stvar je bila kada su ljudi koji vode opštinu odlučili da kupe kasarnu. Otprilike sedam, osam godina sam uporno ponavljao opštinskim vlastima, a one su se smenjivale, da kupe kasarnu. Da bi u manježu otvorili muzej, a zgradu komande pretvorili u akademiju umetnosti. Nije ni njima bilo lako da se odluče, nije mali novac bio u pitanju", kaže Slobodan Kojić. Tako je drugi po veličini manjež u Austro-Ugarskoj, malo manji od bečkog, sagrađen da vojnici vežbaju jahanje, adaptiran je i pretvoren u muzej. U njemu je izložen deo skulptura, a na proleće, kada bude uređen park oko muzeja, moći će da se izlože i druge.

 

IZ NOVOG MUZEJA: Sa izložbe, skulptura Biljane Popović;...

Pored svake skulpture u Muzeju Terra kraj koje zastanemo, Slobodan Kojić ispriča neku zanimljivu priču, o autoru ili o delu. "Ne biste verovali da skulptura ove žene blaženog izraza lica predstavlja majku vajarke iz Japana Hiroko Kono. Ona je u trenutku nervnog rastrojstva zapalila kućnu biblioteku u kojoj su se nalazile neke od starih i retkih knjiga, koje su predstavljale nacionalno blago Japana. To je bio veliki skandal. Najčešći motiv skulptura Hiroko Kono su njena majka i police sa knjigama. Ovde je i skulptura Indijca Balbira Kata Singa, profesora fakulteta koji je odmore provodio sam u divljini, bez kontakta sa bilo kim. Sa jednog od odmora se nije vratio. Dugo su ga tražili, ali čak ni telo nisu pronašli. Pretpostavlja se da su ga rastrgli tigrovi. A ovu skulpturu neveste napravila je Biljana Popović, koja se ubrzo posle simpozijuma udala i dobila dete. I tako, kao kod Šeherezade, 1001 skulptura..."

...Atelje Terra

U Centru za likovnu i primenjenu umetnost Terra, ambicije se ne završavaju na muzeju. Pre mesec dana dobijena je akreditacija i u saradnji sa Novosadskom umetničkom akademijom biće organizovane specijalističke studije vajarstva. U planu je i uređenje zgrade u blizini muzeja za prodajnu galeriju i dokumentacioni centar. Već sada raspolažu impresivnim brojem kataloga i monografija umetnika koji su boravili na simpozijumu, tako da planiraju ozbiljan dokumentacioni centar o skulptorskoj umetnosti. Takođe, nameravaju da organizuju kurseve vajanja u glini za sve koji su zainteresovani, kao i da ponude atelje umetnicima koji žele da realizuju svoje skulpture. Na taj način bi ceo projekat išao ka samoodrživosti, a ne kako kažu "da stalno kukamo, udelite, udelite".

...Slobodan Kojić, direktor Centra

Slobodan Kojić navodi da postoji mišljenje, istina samo među pojedincima, da nije vreme za muzej. "U siromaštvu u kome živimo, mi smo mnogima i nehotična smetnja. Možeš misliti, samo nam je falio Muzej Terra, a ni cipele nemamo – kažu. Nije to teško razumeti, ali to samo kazuje da ne treba odustati od muzeja, pozorišta i sličnih stvari. Kazuje do kakvog jadnog stanja smo dovedeni kada se život čoveka sveo na održanje elementarne egzistencije. Naravno, kome u takvoj situaciji treba pozorište, kome treba skulptura, slika, koncert klasične muzike. Ne krivim nikog ko misli da je Muzej Terra luksuz, ali ogorčen sam na čitave garniture vlasti koje su se smenjivale i koje su nas dovele dovde. I ne mislim da je narod tu nevin, da se razumemo."

Slađana Dimitrijević

Kikinđani dva puta platili kasarnu

"Za vreme austrougarske vladavine zakon je bio da su gradovi koji nisu imali kasarnu morali da je izgrade ili da izdržavaju vojsku. Kikinđani su odlučili da im je isplativije da izgrade kasarnu, i za to su se zadužili kod jedne belgijske banke. Mnogo godina kasnije, Kikinđani opet otplaćuju kasarnu, jer je iz gradskog budžete otkupljena od Vojske. To su apsurdne situacije koje donosi istorija", kaže Slobodan Kojić.


Tekst je nastao u okviru projekta "S muzejima kroz izložbe – Upoznavanje muzejskog nasleđa Srbije". Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


]]>
Thu, 28 Dec 2017 11:19:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2164/kao-kod-seherezade.html
Konkurs - Besplatna onlajn podrška za dva sajta iz dijaspore i regiona http://presscentar.uns.org.rs/info/2171/konkurs---besplatna-onlajn-podrska-za-dva-sajta-iz-dijaspore-i-regiona.html Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva udruženja, organizacije, medije i pojedince koji informišu srpsku zajednicu u dijaspori i regionu da se prijave na konkurs za besplatnu onlajn podršku za unapređenje sajtova. ]]>

Na konkurs se mogu prijaviti udruženja/organizacije i mediji sa sedištem u zemljama dijaspore i regiona, kao i naši građani koji žive u dijaspori.

UNS ne pruža tehničku podršku za izradu sajtova. Ukoliko kandidati žele da pokrenu nove sajtove neophodno je da pošalju prezentaciju ili koncept novog sajta kojem će UNS moći da pruži podršku tek nakon njegovog objavljivanja na vebu.

Uz prijavu je potrebno poslati i obrazloženje o značaju sajta za zajednicu koju informiše, kao i razloge zbog kojih je podrška potrebna.

Odabranim kandidatima pomoći ćemo savetima kako da biraju teme i povećaju čitanost i   kako da iskoriste društvene mreže za promovisanje sajta.

Prijave na konkurs i obrazloženje poslati na adresu unsinfo1@uns.org.rs do 15. januara 2018. godine.

Podrška za unapređenje sajtova najvaljena je na Osmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu u oktobru 2017. godine i realizuje se u uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Urpave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.


]]>
Wed, 27 Dec 2017 15:25:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2171/konkurs---besplatna-onlajn-podrska-za-dva-sajta-iz-dijaspore-i-regiona.html