UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html "Prevencija kao prioritet u ranom otkrivanju raka dojke" http://presscentar.uns.org.rs/info/2993/prevencija-kao-prioritet-u-ranom-otkrivanju-raka-dojke.html 20.03.2019, Beograd - Srpski forum protiv raka dojke - Evropa Dona Srbija organizovao je danas tribinu pod nazivom ”Prevencija kao prioritet” u Press centru UNS-a, sa ciljem da se javnost i novinari upoznaju sa značajem prevencije kroz redovne, periodične i organizovane preglede i ulogom dijagnostike u ranom otkrivanju raka dojke. ]]> Saopštenje za medije:

20.03.2019, Beograd - Srpski forum protiv raka dojke - Evropa Dona Srbija organizovao je danas tribinu pod nazivom ”Prevencija kao prioritet” u Press centru UNS-a, sa ciljem da se javnost i novinari upoznaju sa značajem prevencije kroz redovne, periodične i organizovane preglede i ulogom dijagnostike u ranom otkrivanju raka dojke.

Dr Stanislava Otašević, predsednica Evropa dona Srbija, pozdravila je prisutne uz naznaku da je „Rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji“.

„Stope obolevanja od raka dojke u Srbiji blizu su prosečnim evropskim stopama, ali je stopa umiranja od raka dojke vrlo visoka, druga u Evropi, odmah posle Severne Makedonije. Osnovni razlog ovakve situacije je da se rak dojke i dalje otkriva u odmakloj fazi. U većini razvijenih zemalja, stope smrtnosti su značajno smanjene zahvaljujući  ranom otkrivanju i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja“ istakla je dr Otašević.

„Nažalost, rak dojke je za sada nemoguće prevenirati, za razliku od raka grlića materice. Jedino je moguće ranom dijagnostikom sprečiti razvoj bolesti i fatalan ishod", zaključila je dr Otašević.

Dosadašnje statistike kažu da rak dojke otkriven u fazi kada je veličine do jedan centimetar  je praktično izlečiv, odnosno desetogodišnje preživljavanje je 95%“, rekla je prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović i istakla da je „Zlatni standard“ dijagnostike oboljenja dojke mamografija, pregled koji jedini može da vidi prapočetak karcinoma.

Ova vrsta pregleda se obavlja rutinski prvi put sa 40 godina života i predstavlja ličnu kartu tkiva dojke, a filmove je neophodno pažljivo čuvati zbog budućeg poređenja. Sam pregled zahteva manju kompresiju, pa ga je preporučljivo raditi u prvoj polovini ciklusa. Zračenje o kome se mnogo priča je minimalno, ekvivalentno jednom prekookeanskom letu avionom. Naravno, uvek je neophodno proveriti kod kog lekara se ide i na kakvom aparatu radi. Prof.dr Stojanović dodaje da je „Ultrazvučna dijagnostika veoma zastupljena danas jer je neinvazivna i bezbolna, ali ima svoje limite jer je subjektivna  metoda, zavisi od znanja i iskustva lekara koji obavlja pregled“.

Prevencija malignih bolesti je od velikog javnozdravstvenog značaja i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Prevencija faktora rizika je ključni metod za suzbijanje malignih bolesti, a skrining mamofrafija žena ciljne populacije je zlatni standard za rano otkrivanje ili postavljanje dijagnoze raka dojke.

U Srbiji, prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, od raka dojke godišnje oboli oko 4000 žena i premine oko 1600 žena. Ovaj podatak jasno ukazuje na neophodnost sprovođenja preventivnih mera, a naročito potrebu za programom ranog otkrivanja raka, što je prepoznato od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije uvođenjem organizovanog skrininga raka dojke.

Skrining test u programu organizovanog skrininga raka dojke je mamografija, koju treba uraditi jednom u dve godine; ciljna populacija su žene uzrasta 50-69 godina.

U toku je četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke” rekla je docent dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i naglasila da je “osnovni cilj programa rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena. Od početka organizovanog skrininga raka dojke do kraja 2018. godine, prema podacima Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” otkriveno je oko 850 karcinoma dojke”.

Dr Dragana Jovićević, epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, je rekla da „Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS),  najznačajniji motiv žena za odlazak na preventivni pregled dojki je preporuka lekara, na prvom mestu ginekologa.  Više od polovine žena navodi da su o raku dojke razgovarale sa svojim lekarom, iako taj razgovor nije uvek bio motiv za odlazak na pregled. Ispitanice navode i da na preglede idu zato što vode računa o svom zdravlju.

Pre desetak godina,  glavni motiv žena za odlazak na pregled bila je preporuka prijateljice ili poruka iz medija; u međuvremenu, zahvaljujući aktivnosti sprovedenih u sklopu Nacionalnog programa skrininga raka dojke, uloga zdravstvenih radnika se značajno povećala.

„Kao razloge zbog kojih ne odlaze redovno na preglede, žene navode da nisu imale problema od strane dojki kao i da u porodici nije bilo raka dojke, što ukazuje na nedovoljnu informisanost žena o skriningu raka dojke – preventivne preglede treba da rade sve žene određenih godina starosti, bez obzira na to što nemaju tegobe i nemaju srodnike obolele od raka", istakla je dr Jovićević.

Nedovoljna informisanost postoji i po pitanju prepoznavanja simptoma raka dojke, značaja genetskih faktora i značaja mamografije. Uputila je preporuku da je potrebno podstaći i unaprediti uključivanje lekara u savetovanje pacijentkinja o skriningu. Ovo se odnosi prvenstveno na dodatno uključivanje lekara opšte prakse, uz kampanje i značajnu podršku medija.

 

Video snimak sa tribine možete pogledati OVDE

Fotografije možete preuzeti OVDE

 

 

Evropa Dona Srbija je osnovana decembra 2016. godine. Ciljevi osnivanja organizacije su da se poboljša edukacija žena o zdravlju dojki, značaju ranog otkrivanja i sprečavanja pojave raka dojke, zalaganju za poboljšanje kvaliteta lečenja i rehabilitacije obolelih kao i zagovaranje jednakih prava i mogućnosti lečenja za sve obolele u institucijama države i zdravstvenom sistemu.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 20 Mar 2019 11:52:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2993/prevencija-kao-prioritet-u-ranom-otkrivanju-raka-dojke.html
Izjava Davida ben Avrahama i tekst objavljen u ''The Times of Israel'': Belgrade: A small Jewish Community under fire '' http://presscentar.uns.org.rs/info/2976/izjava-davida-ben-avrahama-i-tekst-objavljen-u-the-times-of-israel-belgrade-a-small-jewish-community-under-fire-.html ''Kao član Jevrejske opštine Beograd i kao osoba koja se bavi slobodnim i nezavisnim novinarstvom, odlučio sam da napišem ovaj članak i to iz različitih razloga". ]]> Saopštenje za medije: izjava Davida ben Avrahama i tekst: ''The Times of Israel'': Belgrade: A small Jewish Community under fire ''

 

''Kao član Jevrejske opštine Beograd i kao osoba koja se bavi slobodnim i nezavisnim novinarstvom, odlučio sam da napišem ovaj članak i to iz različitih razloga.

Prvi razlog je to što je situacija, bez obzira na medijsku pokrivenost, ipak ostala nejasna mnogima. Drugo, nažalost, ova interesna grupa koja je kidnapovala našu zajednicu, očigledno je jako povezana i ima neku vrstu negativne političke moći koju je iskoristila da širi mnoge laži i da pogrešno predstavlja situaciju.

Nažalost, mnogi medji su njima dali platformu gde su mogli širiti te njihove laži. Takođe, situacija, iako ozbiljna i kritična, nije imala veliku medijsku pokrivenost van Srbije. Zbog navedenih razloga sam odlučio da detaljno pišem o situaciji, prenesem onakvu kakva jeste i da se obratim publici van Srbije. 

Članak koji je napisan imao je odličnu reakciju, veliki broj čitanja, došlo je do mnogih bitnih međunarodnih organizacija i stranaka, i zbog toga smo odlučili da umesto klasičnog izveštaja, medijima dostavimo ovaj članak na srpskom.''  

 

 

Fotografije sa konferencije za novinare možete preuzeti OVDE

 

Video snimak sa konferencije možete preuzeti OVDE

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Wed, 13 Mar 2019 15:45:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2976/izjava-davida-ben-avrahama-i-tekst-objavljen-u-the-times-of-israel-belgrade-a-small-jewish-community-under-fire-.html
Osmog marta besplatan ulaz za dame u Muzej grada Novog Sada http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2949/osmog-marta-besplatan-ulaz-za-dame-u-muzej-grada-novog-sada.html Poklon damama od Muzeja grada Novog Sada ]]>  

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Muzej grada Novog Sada poziva sve dame u posetu nekom od svojih muzejskih objekata:- Petrovaradinska tvrđava

- Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29

- Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima

- Spomen zbirka "Jovan Jovanović Zmaj"

 

Muzej grada Novog Sada je muzej kompleksnog tipa posvećen prikupljanju, zaštiti, prezentaciji i interpretaciji višeslojne i multinacionalne kulturne baštine sa prostora Novog Sada i područja koja mu gravitiraju.

Poštujući principe moderne muzeološke prakse i prateći savremene naučne tedencije stručnjaci Muzeja grada Novog Sada stvaraju uslove sigurne zaštite kulturnih artefakata, čijim prezentovanjem, kao svojevrsnog medija, omogućavaju objektivnu interpretaciju činjenica.

U skladu sa svojom društvenom odgovornošću Muzej grada Novog Sada svoje programe osmišljava i realizuje sa težnjom da najširoj javnosti omogući da sagleda segmente kulturnog i istorijskog nasleđa i o tome stvori individualna znanja.

Sledeći ovakav pristup, Muzej grada Novog Sada postaje mesto susreta različitih ideja, mesto interkulturalnog dijaloga i najrazličitijih doživljaja kulture.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 6 Mar 2019 09:24:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2949/osmog-marta-besplatan-ulaz-za-dame-u-muzej-grada-novog-sada.html
"Nedelje mađarske kulture u Srbiji": Izložba "Kolevka i sklonište" Mađarskog prirodnjačkog muzeja i turneja Srpskog pozorišta iz Mađarske http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2944/nedelje-madjarske-kulture-u-srbiji-izlozba-kolevka-i-skloniste-madjarskog-prirodnjackog-muzeja-i-turneja-srpskog-pozorista-iz-madjarske.html - Putujuća izložba Mađarskog prirodnjačkog muzeja "Kolevka i sklonište" biće otvorena u okviru manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji" u ponedeljak, 25. februara 2019. godine u 19 časova, u Kolegium Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd), u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Mađarske i Ambasade Mađarske. Ulaz slobodan. . ........................................................................................................................................................... - U sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji", Srpsko pozorište iz Mađarske izvešće predstavu "Avala express" (u režiji Petra Miloševića), u nedelju, 3. marta 2019. godine, u 20.30 časova, na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu. Ulaznice su u prodaji na Blagajni Narodnog pozorišta. ]]>  

Izložbe "Kolevka i sklonište" Mađarskog prirodnjačkog muzeja

 

Izložba će biti otvorena za posetioce do 13. marta, svakim danom od 10 do 19 časova. Ulaz slobodan.

 


O izložbi:

Kolevka i sklonište – istraživanje živog sveta Zapadnog Balkana sa aspekta mađarskih istraživača

Bogatstvo i raznovrsnost živog sveta na Balkanu je od svetske važnosti. Njegovo područje je jedno od 35 istaknutih regija živog sveta naše planete, takozvane „vruće tačke biodiverziteta“. Tu je u odnosu na celu površinu planete na relativno malom prostoru broj vrsta posebno velik.

Očuvanje ovih područja je od neizmernog značaja ca aspekta raznovrsnosti, kao i sa aspekta ljudskog života. Ova raznovrsnost ne znači samo mnoštvo zanimljivih živih bića, nego i osnovnu raznovrsnost flore i faune čije upoznavanje i istraživanje zahteva međunarodnu saradnju stručnjaka.

Balkan je i sam po sebi interesantna i atraktivna teritorija za istraživanja, ali se ne može razumeti ni nastanak flore i faune Mađarske bez upoznavanja živog sveta Balkana. Tako je istraživanje živog sveta Balkana već vekovima jedno od značajnih područja rada mađarskih prirodnjaka.

Od devedestih godina XX veka nova generacija istraživača je zahvaljujući novim mogućnostima i modernim metodama donela kvalitetnu promenu u saradnji biologa Mađarske i biologa balkanskih zemalja. Stručnjaci Mađarskog prirodnjačkog muzeja su u toku tri decenije učestvovali u skoro 300 ekspedicija na Balkanu. Od posebnog je značaja što su ove ekspedicije zajednički radile sa lokalnim stručnjacima.

Danas je raznolikost zemaljskog života ugrožena zbog najrazličitijih uticaja kao što su zagađenje životnog prostora, uništavanje šuma i pašnjaka, na čijem mestu se stvaraju pustinje, erozija tla, zagađenost voda, invanzivne vrste ili epidemije.

Prema istraživačima godišnje je više stotina, a po nekima čak i više desetina hiljada onih vrsta koje definitivno izumiru. Od masovnog talasa izumiranja na kraju srednjeg veka geološke istorije - koji je između ostalog značio i kraj dinosaurusa - na Zemlji nije bilo tako velikog gubitka vrsta.
Očuvanje raznolikosti bitno je i za ljudski život, zato je raznovrsnost živog sveta Balkana je istaknuti zadatak, a njegovo očuvanje je u interesu svih nas.

 

- - - -

 

Turneja Srpskog pozorišta iz Mađarske od 3. do 7. marta 2019.


U sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji", Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju, sa muzičkom predstavom "Avala express", u režiji Petra Miloševića.

U nedelju, 3. marta 2019. godine, u 20.30 časova, predstava će biti izvedena na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, ulaznice su u prodaji na Blagajni Narodnog pozorišta.

Nakon Beograda slede izvođenja u Lazarevcu, Kraljevu, Nišu, a turneja se završava 7.3.2019, u Kragujevcu, u Knjaževsko-srpskom teatru. Avala express - elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje.

Ljubavna priča jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala express. Predstavu čine pesme - prepevi Tamaša Čeha i Geze Beremenjija, poznatih mađarskih umetnika, izvođača, kompozitora i glumca, sklopljene u ljubavnu priču. Učestvuju: Milan Rus, Gabor Lenđel, Tibor Ember, Mirko Milošević i Branimir Đorđev.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 21 Feb 2019 16:12:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2944/nedelje-madjarske-kulture-u-srbiji-izlozba-kolevka-i-skloniste-madjarskog-prirodnjackog-muzeja-i-turneja-srpskog-pozorista-iz-madjarske.html
Otvaranje izložbe "Plan, a u planu grad" http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2935/otvaranje-izlozbe-plan-a-u-planu-grad.html Muzej grada Novog Sada organizuje izložbu "PLAN, A U PLANU GRAD", autorke dr Agneš Ozer, muzejskog savetnika, o razvoju Novog Sada, o tome kako grad izgleda na planovima i starim kartama, graditeljskim i arhitektonskim nacrtima pojedinih zgrada i znamenitih građevina. Svečano otvaranje biće održano u četvrtak, 14. februara u 12 časova, u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, u Dunavskoj 29. ]]>

 

 

Naselje se sastoji od zgrada, koje su razvrstane po ulicama koje se ulivaju u trgove, a sve to, kao jedno umetničko delo, odražavaju grad i pričaju njegovu istoriju od Petrovaradinskog šanca i Racenštata, Švapskog i Hrvatskog sela do Novog Sada u 21. veku.

  

Pored autora karata i planova, nacrta i arhitektonskih i graditeljskih, pojedinačnih zgrada, njihovih autora, Josifa Sautera, Leopolda Bercelera, Stevana Slavnića i njihovih novovremenskih naslednika, poznatih i manje poznatih arhitekata i graditelja, Žerža Molnara, Lipota Baumhorna, u inostranstvu školovanog Žorža Tabakovića i Dragana Ivkovića, iz druge polovine 20. veka, jedinstvena su svedočanstva o građanima, gradu, njegovom nastanku i razvoju do današnjih dana, kao svojevrsno ogledalo u kojem se vidi istorija.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 12 Feb 2019 13:22:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2935/otvaranje-izlozbe-plan-a-u-planu-grad.html
Na predstavljanju Povelje EFJ-a o medijima: Ove smernice treba hitno primeniti http://presscentar.uns.org.rs/info/2937/na-predstavljanju-povelje-efj-a-o-medijima-ove-smernice-treba-hitno-primeniti.html U Beogradu je danas predstavljena Povelja Evropske federacije novinara (EFJ) o radnim uslovima za medijske radnike. Povelju je već potpisalo 14 novinarskih organizacija, članica EFJ-a, vodećih novinarskih sindikata iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske. Ova neobavezujuća Povelja od 10 tačaka ima za cilj da se omoguće bolji uslovi za rad medijskih radnika. ]]>
 

 

Mehmet Koksal, projektni menadžer EFJ-a je ukazao na najčešće probleme medija u ovom delu Evrope. On je istakao da u mnogim zemljama novinari ne smeju da se udružuju kako bi se borili za svoja prava.

„Rade na osnovu ortačkog ugovora, nisu prijavljeni i ne mogu da zaštite svoja prava pred sudom. Diskriminisani su na radnom mestu, a zbog aktivnosti u sindikatima bivaju premešteni na druga radna mesta ili otpušteni. Novinari bi trebalo da imaju pravo na odmor, a posle radnog vremena niko ih ne može kazniti ako nisu reagovali na određeni zahtev poslodavca“, rekao je Koksal.

On je naveo da „svi novinari i fotografi koji izveštavaju iz ratnih područja moraju da dobiju adekvatnu obuku“.

O problemima novinarske profesije govorio je i Rajner Rajšard, predsednik ekspertske grupe Larek za radno zakonodovstvo, koja je u prethodne dve godine radila na ovoj Povelji.

On je istakao da lažne vesti narušavaju poverenje javnosti u novinare.

Rajšard je rekao da „neke vlade zatvaraju novinare, ne dozvoljavaju im pristup informacijama ili raspiruju mržnju protiv njih“.

„Ova Povelja predstavlja smernice, koje već postoje u vašem nacionalnom zakonodavstvu i zalažemo se da se hitno primene. Novinarstvo nije profesija koja služi da podrži interesne grupe u širenju lažnih informacija. Novinarstvo je javno dobro i instument kojim se postižu različiti međunarodni standardi i razvijaju naše demokratije. Mi verujemo u ove principe, u vrednosti Evropske unije, gde je Srbiji mesto, ukoliko ispuni ove uslove“, rekao je Rajšard i dodao da će Povelja biti predata Evropskoj komisiji i Savetu Evrope sa nadom da će biti korišćena za procenu medijskih sloboda u zemljama kandidatima za pridruživanje EU.

Tamara Čausidis, predsednica Sindikata novinara Makedonije istakla je da u ovoj zemlji je honorarno zapošljavanje, koje gotovo da nije prepoznato u njihovom Zakonu o radu. Po njenim rečima, u takvoj situaciji, novinari uglavnom rade kako im manadžment ili urednik nalaže. Ona je istakla da bez slobodnih i kritičkih medija nijedna zemlja ne može da stane na demokratske noge. 

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara podsetila je da Zakon o javnom informisanju donet 2014. godine nije dao očekivane rezultate, a oko 1.300  novinara je ostalo bez posla tokom privatizacije. Brojni mediji su ugašeni, a drugi, po njenim rečima, „kroz projektno sufinansiranje su kupljeni našim parama, a u njima uglavnom ugašeni sindikati“. Ona se založila da ova Povelja postane obavezujući dokument, deo granskog kolektivnog ugovora, koji postoji u zemljama Zapadne Evrope.  

Komentarišući Čabarkapino izlaganje, Mehmet Koksal je rekao da Evropska unija nije želela da se na ovaj način sprovede privatizacija srpskih medija.

„Jedan od najvećih nedostataka je nemogućnost pristupa vlasničkim strukturama medija. Proces privatizacije je otvorio prostor da vlasnici medija postanu ljudi na vlasti. Umesto slobodnih medija i medijskog pluralizma, imamo centralizovanu medijsku situaciju, a svi mediji izveštavaju isto. Rešenje treba da potekne od srpskog naroda, to ne treba da nametne EU ili bilo ko drugi. Ne možemo da kažemo šta treba da uradite, ali određeni principi ili pravila treba da se primenjuju“, rekao je Mehmet Koksal, dodajući da nova Medijska strategija treba da zaživi, a ne da ostane mrtvo slovo na papiru.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 16:51:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2937/na-predstavljanju-povelje-efj-a-o-medijima-ove-smernice-treba-hitno-primeniti.html
Dani kineskog filma u Etnografskom muzeju http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2929/dani-kineskog-filma-u-etnografskom-muzeju.html U organizaciji Instituta Konfučije biće održani Dani kineskog filma od 11. do 13. februara 2019. godine u Etnografskom muzeju (Bioskopska sala, Uzun Mirkova 2, Beograd). Ulaz slobodan. ]]>  

 

 

11. februara 2019. godine u 18 časova

Zapisi o pljačkašima grobova

titl: srpski


Vu Sje je nakon studija arhitekture postao fasciniran starom arhitekturom i antikvitetima. Ljubav ka arheologiji preneo mu je čovek koji ga je odgajio, njegov stric. Jednog dana, Sje saznaje da je njegov stric nestao. Pronalazi stari dnevnik koji je prepun tajni i misterija i odlučuje da pronađe svog strica po svaku cenu. Ubrzo shvata da nije jedini koji ga traži.Rešavajući ovaj slučaj, Vu biva i zarobljen, te neko vreme provodi i u zarobljeništvu...

 

 

12. februara 2019. godine u 18 časova

Potera za čudovištem


titl: srpski


„Potera za čudovištem“ je avanturistički film iz 2015. godine. Radnja filma smeštena je u doba drevne Kine, u svet u kome ljudi žive sa čudovištima. Nihovim svetom vlada harmonija, međutim nakon konflitka između ljudi i čudovišta, dolazi do rata.

Glavni akter ove priče je malo čudovište Vuba, dete kraljice čudovišta i čoveka, ujedno i meta mnogih zlikovaca. Zahvaljujući ljudima koji ga štite uspeva da izbegne nevolje...

 13. februar 2019. godine u 18 časova

Dvanaest građana


titl: srpski


Film „Dvanaest građana“ (2015), snimljen po uzoru na hit iz 1957. godine „Dvanaestorica gnevnih“. Dvanaest građana imaju zadatak da se pretvaraju da su članovi porote u zamišljenom slučaju koji su osmislili studenti Pravnog fakulteta. ,,Porota” treba da odluči o sudbini mladića optuženog za ubistvo svog oca. Njihovo preispitivanje svih činjenica i dokaza polako dovodi do sukoba među članovima ,,porote”…

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 11 Feb 2019 09:26:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2929/dani-kineskog-filma-u-etnografskom-muzeju.html
Danas je godišnjica smrti Slađane Kobas - 13. banjalučke bebe http://presscentar.uns.org.rs/info/2931/danas-je-godisnjica-smrti-sladjane-kobas---13-banjalucke-bebe.html Na današnji dan, pre 13 godina, preminula je u 14. godini Slađana Kobas, beba kojoj je bila neophodna terapija kiseonikom, a kog nije bilo u banjalučkoj bolnici zbog blokade hrvatskih i muslimanskih snaga i sankcija međunarodne zajednice. ]]>  

 

(foto: https://sr.wikipedia.org/)Zbog nedostatka kiseonika u maju i junu 1992. godine u banjalučkom porodilištu preminulo je 12 novorođenčadi, dok je Slađana Kobas, jedina preživela, izgubila vid, sluh, a posle nekoliko godina obolela je od raka.

Preminula je 9. februara 2006. godine posle dugo borbe i lečenja.

Povodom godišnjice smrti Slađane Kobas, osnivač humanitarne organizacije Spasimo srpsku decu Miloš Šupica, pozvao je sve koji žele da se priključe pokretanju Deklaracije da se Slađana Kobas – Trinaesta banjalučka zvezdica, proglasi heroinom stradanja i patnje srpske dece.

Šupica je pozvao da danas u svojim domovima ili u hramovima ljudi u Srbiji i Srbi u inostranstvu upale sveću za Slađanu Kobas i stradalu srpsku decu.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Sat, 9 Feb 2019 15:18:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2931/danas-je-godisnjica-smrti-sladjane-kobas---13-banjalucke-bebe.html
"Pola veka u Manakovoj kući" http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2924/pola-veka-u-manakovoj-kuci.html Izložba pod nazivom "Pola veka u Manakovoj kući", biće otvorena u petak, 8. februara u 13 časova. (Manakova kuća, Gavrila Proncipa 5, Beograd). ]]>  

Etnografski muzej u Beogradu ovom izložbom obeležava pedesetogodišnjicu svog rada, u ovom biseru starobalkanske arhitekture. 

"Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića", koja se nalazi u Manakovoj kući, bila je osnovni razlog da se ovaj objekat i Crnilovićeva zbirka povere na čuvanje Etnografskom muzeju Beogradu i njegovim kustosima etnolozima.

Izložba će biti otvorena na dan rođenja Hristifora Crnilovića (Vlasotince, 1886-1963), slikara, profesora slikanja, etnografa amatera i kolekcionara narodnih rukotvorina i znanja. Crnilović je svoju zbirku poklonio gradu Beogradu sa željom da bude stalno prikazana pod nazivom "Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića".

Grad je ovu zbirku, koju pored narodnih nošnji centralnog Balkana čine i  biblioteka, arhivska građa, negativi i fotografije, kao i
Manakovu kuću u koju je zbirka smeštena, poverio na upravljanje i čuvanje Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prva stalna izložba "Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja *XIX" i u prvim decenijama XX veka",  koja je svečano je otvorena 17. novembra 1968. godine i dalje se čuva u Manakovoj kući u svom punom obimu i očuvanosti.

Od vremena kad se Etnografski muzej u nju uselio, Manakova kuća postala je svojevrsni kulturni centar u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuje mnoštvo izložbi, raznovrsnih  događaja (promocije, predavanja) i zanatskih i kreativnih radionica.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 8 Feb 2019 08:57:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2924/pola-veka-u-manakovoj-kuci.html
Američki kongresmen Ted Poe primio nagradu od Američko-srpske asocijacije: Dugogodišnji prijatelj i snažan zagovornik Srbije http://presscentar.uns.org.rs/info/2927/americki-kongresmen-ted-poe-primio-nagradu-od-americko-srpske-asocijacije-dugogodisnji-prijatelj-i-snazan-zagovornik-srbije-.html Američki kongresmen Ted Poe iz Teksasa dobio je prestižnu nagradu Američko-srpske asocijacije (ASA), jedne od najuticajnijih organizacija koja zastupa američke Srbe i njihove interese, za istaknuto liderstvo, usluge i doprinose u Kongresu u ime Srbije i njenih građana. ]]>  

“Kongresmen Ted Poe bio je dugogodišnji i odani prijatelj Srbije, njenog naroda i američkih Srba tokom svog boravka u američkom Kongresu. Štaviše, on je bio snažan zagovornik i čvrst saveznik koji je neumorno radio na promociji i jačanju dugogodišnjeg američko-srpskog prijateljstva i odnosa. Sada, kada se povlači iz Kongresa SAD, želeli smo da mu se zahvalimo na izuzetnom rukovodstvu, službi i doprinosu tokom godina, a posebno na njegovoj ulozi predsedavajućeg srpskim kokusom", rekao je Milorad Ravasi, osnivač i predsednik Američko-srpske asocijacije u Čikagu, Ilinois.


 


Ravasi je istakao da je ova posebna nagrada za liderstvo i usluge prva takve vrste koju je Američko-srpska asocijacija dodelila članu Kongresa.

Poe, republikanac, predstavljao je drugi distrikt države Teksas u američkom kongresu od 2005. do 2019. godine. U novembru 2017. objavio je da će se povući iz Kongresa na kraju svog mandata 2018. godine. Od 2012. do 2018. godine Poe je predsedavao srpskim kokusom u Kongresu SAD. On je, takođe, bio i predsednik Pododbora za terorizam, neproliferaciju i trgovinu u Odboru za spoljne poslove, kao i član Pododbora za kriminal, terorizam i bezbednost u Odboru za pravosuđe u Kongresu SAD-a. Pomogao je u formulisanju američke politike u borbi protiv terorizma i transnacionalnog kriminala širom sveta, uključujući i Balkan.

 

Dr Olga Ravasi uručila je nagradu Kongresmenu Poe-u u ime Američko-srpske asocijacije, u okviru boravka u Vašingtonu. Dr Ravasi sa svojim timom imala je niz sastanaka sa najvišim američkim zvaničnicima kako bi razgovarali o projektu Crime Stoppers Global Solutions i planiranoj Balkanskoj inicijativi, koja se fokusira na borbu protiv transnacionalnog kriminala u Srbiji i na Balkanu.


 

Odlazeći zakonodavac iz Teksasa izrazio je zahvalnost za čast koja mu je ukazana. On je podsetio na svoje rukovodstvo u srpskom kokusu i izrazio svoju duboku sklonost i naklonost prema Srbiji i srpskom narodu.

 


 


„Pošto se gospodin Poe penzioniše, Srbija i srpski narod gube jakog i predanog lidera i zastupnika u Kongresu SAD-a. Svi koji su poznavali i radili sa gospodinom Poe-om imaju duboko poštovanje i ljubav prema njemu. Sa zahvalnošću ćemo se sećati svega što je učinio za Srbiju i njene građane tokom godina“, rekao je predsednik ASA.

“Uvek će postojati posebno mesto za gospodina Poa u srcima srpskog naroda. Želimo mu svu sreću, zdravlje i uspeh u sledećim koracima na svom životnom putu”, zaključio je on.

                                                                       ###

Američko Srpsko Asocijacija je jedna od najuticajnija organizacija koja zastupa američke Srbe i njihove interese. Posetite www.asausa.us za više informacija.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 7 Feb 2019 09:11:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2927/americki-kongresmen-ted-poe-primio-nagradu-od-americko-srpske-asocijacije-dugogodisnji-prijatelj-i-snazan-zagovornik-srbije-.html
"Tradicionalno grnčarstvo kao inspiracija" http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2897/tradicionalno-grncarstvo-kao-inspiracija.html Predavanje posvećeno keramici kao fenomenu, prvenstveno tradicionalnim grnčarskim tehnikama koje su se u Srbiji zadržale do danas i predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe koje treba očuvati i preneti na mlađe generacije, biće održano u petak 25. januara 2019. u 18 sati u Manakovoj kući (Gavrila Principa br. 5), u Beogradu. ]]>  


 

Poseban akcenat biće stavljen na značaj tradicionalnih tehnika za savremeno stvaralaštvo u oblasti keramike. Predavanje će održati dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

"Tradicionalno grnčarstvo kao inspiracija" je deo pratećeg programa izložbe "Umetnost i tradicija keramike" koju će posetioci moći do kraja januara  da vide u Manakovoj kući.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Fri, 25 Jan 2019 11:23:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2897/tradicionalno-grncarstvo-kao-inspiracija.html
Poziv na konferenciju za novinare povodom najave projekata Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 2019. godini i uručenja zahvalnica saradnicima http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2896/poziv-na-konferenciju-za-novinare-povodom-najave-projekata-spomen-zbirke-pavla-beljanskog-u-2019-godini-i-urucenja-zahvalnica-saradnicima.html Konferencija za novinare povodom najavljivanja planova Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 2019. godini biće održana u petak, 25. januara u 12 sati (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad). ]]>

Tom prilikom, o predstojećim projektima govoriće:

- mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

- Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić, koordinatorke muzejskih programaNakon konferencije biće održano uručenje zahvalnica saradnicima koji su podržali realizaciju programa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 2018. godini.Za sve informacije možete se obratiti Julijani Stojsavljević (+ 38121528185, kontakt@pavle-beljanski.museum)

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 25 Jan 2019 10:31:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2896/poziv-na-konferenciju-za-novinare-povodom-najave-projekata-spomen-zbirke-pavla-beljanskog-u-2019-godini-i-urucenja-zahvalnica-saradnicima.html
Nova besplatna android aplikacija „Beba“ http://presscentar.uns.org.rs/info/2894/nova-besplatna-android-aplikacija-beba.html Udruženje „Harmonia“ pokrenulo je besplatnu aplikaciju koja sadrži savete i preporuke o dojenju, adaptiranim formulama i nemlečnoj ishrani, razvoju i nezi bebe u prvoj godini života, kao i nezi i zdravlju mame tokom prve godine nakon porođaja, što će značajno olakšati prvu godinu roditeljstva. ]]>  

U radu android aplikacije "Beba" učestvuju ugledni stručnjaci različitih specijalnosti (http://trudnocaizdravlje.rs/strucni-tim/), a može se preuzeti na Gp Store u https://play.google.com/store/apps/details?id=beba.trudnocaizdravlje.rs ili na portalu www.trudnocaizdravlje.rs . U pretraživaču se pronalazi preko reči „Beba-trudnoca i zdravlje“.

Udruženje „Harmonia“ zahvaljuje Ewopharmi, Reviti i Nutriciji, koji su podržali realizaciju ovog projekta i koji su svojim promotivnim ali i edukativnim člancima, doprineli kvalitetu i raznovrsnosti sadržaja aplikacije Beba. Zahvalni su i ekipi programera firme Hera Consalting na ukazanoj podršci.

 

Udruženje HARMONIA  je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano od grupe stručnjaka: lekara različitih specijalnosti, psihologa, menadžera, akademskih umetnika i stručnjaka iz drugih oblasti.

Cilj Udruženja je unapređenje zdravlja stanovništva, afirmacija pravilne ishrane, fizičke aktivnosti, principa konvencionalne i tradicionalne medicine, kulture i umetnosti, sprovođenja metoda bolje inkluzije u društvo i bolje socijalizacije, afirmacija interaktivne art psihoterapije i drugih metoda iz psihologije u cilju poboljšanja mentalnog i zdravstvenog stanja stanivništva, koji doprinose boljem kvalitetu života.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Tue, 22 Jan 2019 15:17:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2894/nova-besplatna-android-aplikacija-beba.html
Svečano otvaranje izložbe „I ovo je Srbija“ u Muzeju u Smederevu http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2891/svecano-otvaranje-izlozbe-i-ovo-je-srbija-u-muzeju-u-smederevu.html Izložba jedinstvenih fotografija opustelih sela Srbije autora Zorana Cvetkovića biće otvorena u ponedeljak, 21. januara 2019. godine u 17 časova (Muzej u Smederevu) i trajaće do 4. februara. Ulaz je slobodan. ]]>

„Problemima srpskog sela već šest godina bavi se Akademijski odbor za selo SANU, organizujući naučno-stručne skupove i okrugle stolove, razmatrajući najveće probleme i dajući predloge i rešenja.

Zahvaljujući ljubavi prema selima i lepotama seoskih sredina, a i sa namerom da sačuva uspomene na napuštene kuće i imanja, mr Zoran Cvetković, krećući se po vrletima Srbije, svojim foto-aparatom snimio je više od 15.000 fotografija, posvećenih propadanju naših sela.

Zajednički smo odabrali iz ove prebogate kolekcije određen broj fotografija i pripremili izložbu pod nazivom I ovo je Srbija“.

 

Akademik Dragan Škorić

Želja nam je da upoznamo širu javnost o propadanju seljana, sela, materijalnih dobara i naše prelepe Srbije. Zbog toga ova izložba nastavlja da putuje po Srbiji. Naredna stanica je Smederevo, tačnije smederevski Muzej.

 

 

Reč autora

„Na putovanja po srpskim selima pošao sam 2011. godine, bez koncizno napisane misije i vizije, koje su postale obavezni delovi svih mogućih projekata i koje, najčešće, ničemu ne služe, niti bilo šta značajno govore. Međutim, imao sam motiv. S vremena na vreme čitao sam delove putopisa Evlije Čelebije (1611–1682) i Feliksa Kanica (1829–1904). Pročitao sam biografije Jovana Cvijića (1865–1927) i Josifa Pančića (1814–1888).

Bio sam u prilici da listam arhivska dokumenta o Simi Trojanoviću (1862–1935) i njegovim putovanjima po Srbiji, u vreme dok je prikupljao prve muzejske predmete za današnji Etnografski muzej u Beogradu. To je bilo sasvim dovoljno da poželim da i sâm posetim delove Srbije, u kojima nikada nisam bio.

Plan je jednostavan: Posetiću sva naseljena mesta u Srbiji. Po zvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 4.700 naseljenih mesta, pa je plan, sasvim sigurno, neostvariv. Svestan te činjenice, cilj mi je da prvo posetim sela i naselja udaljena od glavnih puteva, u kojima, najčešće, živi mali broj pretežno starijih stanovnika. Za proteklih pet-šest godina posetio sam oko 350 naselja, snimio sam više od 15.000 fotografija i zabeležio priče o selu i ljudima, koje sam u njima sreo.

Pojedine priče imale su početak, a do kraja i raspleta dolazio sam kasnije: istog dana, ili par godina kasnije. U avgustu 2011, putujući makadamskim putevima od Prače prema Bilu (opština Dimitrovgrad), zastali smo na Borovskom polju. Snimio sam nekoliko fotografija. Nisu bile posebno privlačne, niti sam prepoznao njihov značaj: polje sa suvom travom, a u daljini nekoliko napuštenih obora i štala. Malo kasnije, u mahali Borovski Anovi, u svojoj kući na samoj granici sa Bugarskom, ugostio nas je Nikola Dimitrov, član nekadašnje seoske bande (orkestra). Uz posluženje, priča o Borovskom polju stigla je do kraja, a snimljene fotografije dobile su na značaju. Pedesete godine prošlog veka bile su pravo vreme (situacija nakon Rezolucije Informbiroa), a Borovsko polje pravo mesto (blizina bugarske granice) za održavanje političkih mitinga.

Mitinzima je prisustvovalo i po 1.500 stanovnika okolnih sela. Dešavalo se, međutim, da na miting dođu i pomenute seoske bande. Zasviraju, okupljeni narod se već na prve zvuke bubnja uhvati u nekoliko kôla, pa se miting završi bez poslednjih govora. Ovih dana Borovsko polje i okolna sela su napuštena. Putem pored granice, od Slivnice prema Dimitrovgradu nema vozila. Nekadašnje karaule su prazne, a objekti su zarasli u korov i šiblje.

Nakon izvesnog vremena, kada sam posetio dovoljno veliki broj srpskih sela, shvatio sam da se pojedinačne priče prepliću, nadovezuju i postaju jedna. Zatim, više njih združi se u omnibus priču o Srbiji. Deo putopisnih reportaža objavio sam na internet portalu www.srbijaplus.net. Ovom prilikom predstavio sam, uz kratke legende, mali deo originalnih fotografija, koje sam snimio na dosadašnjim putovanjima. Cilj mi je da približim udaljena, manje poznata i zaboravljena sela u Srbiji. U njima sam sreo dobre i srdačne ljude, koji su sa mnom podelili klupu u hladu svoje male seoske bašte, na čemu im se ponovo zahvaljujem“.

 

 

O autoru

Zoran Cvetković diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na smeru Upravljanje elektroenergetskim sistemima. Nakon godina provedenih u Elektroprivredi Srbije i Jugoslovenskoj elektroprivredi, profesionalno se bavi informacionim tehnologijama. Pretežna oblast rada su informacioni sistemi ustanova za zaštitu kulturnih dobara. Prateći trendove i nove mogućnosti interneta, poslednjih godina bavi se primenama semantičkog veba u oblasti digitalizacije i prezentacije kulturnog nasleđa Srbije, a deo postignutih rezultata objavljen je u stručnim radovima.

Putovanja u udaljena i zaboravljena sela Srbije započeo je 2011. godine, sa ciljem da prikupi i sačuva, što je moguće više, autentičnih fotografija i priča o krajevima u koje se retko odlazi i naseljima, koja nestaju. Deo putopisnih reportaža objavljuje u Magazinu za nacionalnu geografiju, kulturu i tradiciju – Srbija plus, koji je dostupan na veb adresi www.srbijaplus.net

Zoran Cvetković je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije i međunarodnog udruženja International Federation of Journalists.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 21 Jan 2019 11:01:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2891/svecano-otvaranje-izlozbe-i-ovo-je-srbija-u-muzeju-u-smederevu.html
Dobrotvorna aukcija fotografija Marije Janković http://presscentar.uns.org.rs/info/2885/dobrotvorna-aukcija-fotografija-marije-jankovic.html Aukcija fotografija biće organizovana u subotu, 19. januara u 20:30 časova, u Press kafeu (Knez Mihailova 6, treći sprat). ]]> 'Ni vatra nas neće zaustaviti'

(Izvor: Nedeljnik Vreme)

"Nakon obavljenog novinarskog zadatka u Kosovskoj Mitrovici, blizu administrativnog prelaza Jarinje zapalio se i potpuno izgoreo automobil Citroen C5 kojim se ekipa "Vremena" vraćala kući.
Automobil je bio u vlasništvu Marije Janković, urednice fotografije ovog nedeljnika.

Kosovska policija je izvršila kratki uviđaj i zaključila da nema elemenata krivičnog dela iako nije pregledala snimke sigurnosnih kamera iz Kosovske Mitrovice gde su kola bila parkirana prethodne večeri, niti obavila forenzička ispitivanja. Time je izostala daljnja istraga, a osiguranje ne pokriva ovakav tip uništenja vozila.

Automobil za Mariju Janković predstavlja neophodno sredstvo za rad. O čemu je reč, svedoči izuzetno visok kvalitet njenih fotografija iz Srbije, regiona i Evrope objavljenih u "Vremenu" i mnogim drugim uglednim medijima. Bez automobila Marija je onemogućena da svakodnevno beleži stvarnost, a čitaoci ostaju uskraćeni za istinsku sliku sveta u kom žive.

Ukoliko i dalje želite da gledate istini u oči, omogućite Mariji Janković da se i dalje bavi svojim poslom.

Učestvujte zato na dobrotvornoj aukciji njenih fotografija u subotu, 19. januara u 20:30 časova u Press kafeu, Knez Mihailova 6, treći sprat. Na taj način pomažete nezavisno i slobodno novinarstvo, najugroženiju profesiju u Srbiji.

Dokažite da nas sve zajedno ni vatra ne može zaustaviti.

Nedeljnik Vreme"

 

Link za događaj: https://www.facebook.com/events/378084176086955/

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Sat, 19 Jan 2019 10:30:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2885/dobrotvorna-aukcija-fotografija-marije-jankovic.html
Najava protesta roditelja nestalih beba „Država ćuti, mi ćutati nećemo“ http://presscentar.uns.org.rs/info/2880/najava-protesta-roditelja-nestalih-beba-drzava-cuti-mi-cutati-necemo.html Udruženje za zaštitu prava dece i roditelja „Nestale bebe Beograda“ organizuje protest pod nazivom „Država ćuti, mi ćutati nećemo“ 7. januara 2019. godine od 10.30 do 12.30 časova, ispred Hrama Svetog Save u Beogradu (Katanićeva ulica). ]]>  

Okupljene majke će sedeti u kutijama i deliće panflete i na taj način će izraziti nezadovoljstvo protiv, kako ističu, nemara u radu državnih organa zbog nepostupanja po presudi Evropskog suda za ljudska prava i izostanka odgovora na pitanje: „Gde su njihove bebe“.

Ovo je peti po redu protest, a podržava ga Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine, kao i veliki broj majki koje sumnjaju da su im deca oteta neposredno po rođenju.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 4 Jan 2019 09:46:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2880/najava-protesta-roditelja-nestalih-beba-drzava-cuti-mi-cutati-necemo.html
Press centar UNS-a Vam želi srećne novogodišnje i božićne praznike! http://presscentar.uns.org.rs/info/2876/press-centar-uns-a-vam-zeli-srecne-novogodisnje-i-bozicne-praznike.html Press centar UNS-a Vam želi srećne novogodišnje i božićne praznike! ]]>  

 

Press centar UNS-a čestita predstojeće praznike poslovnim saradnicima, koleginicama i kolegama novinarima i želi puno uspeha u daljem radu.

 

Neradni dani u Press centru UNS-a - 1. i 2. januar.

Dežurni telefon tokom praznika je 063/611 086.

 

 

 

 

]]>
Wed, 2 Jan 2019 16:21:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2876/press-centar-uns-a-vam-zeli-srecne-novogodisnje-i-bozicne-praznike.html
Protest majki otetih beba: "Vama je dan veselja, nama je dan žalovanja“ http://presscentar.uns.org.rs/info/2872/protest-majki-otetih-beba-vama-je-dan-veselja-nama-je-dan-zalovanja.html Majke otetih beba održaće protest 31. decembra 2018. godine u 14 časova, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, gde će, sa kutijama na glavi, deliti pamflete. ]]>  

Učesnice pozivaju građane da im se priključe u protestu i na taj način ih podrže u u naporima da od države dobiju odgovor gde su njihove bebe.

Prethodni protest roditelja, braće i sestara nestalih - otetih beba po rođenju "Država ćuti, ali mi više nećemo ćutati" održan je 24. decembra ispred Vlade Srbije.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

]]>
Mon, 31 Dec 2018 09:03:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2872/protest-majki-otetih-beba-vama-je-dan-veselja-nama-je-dan-zalovanja.html
Svečana akademija „Od Sarajeva do Kompijenja“ 28. decembra u Novom Sadu http://presscentar.uns.org.rs/info/2875/svecana-akademija-od-sarajeva-do-kompijenja-28-decembra-u-novom-sadu.html Srpska asocijacija predavača i poštovalaca ruskog jezika, literature, istorije i kulture (SAPRJAL) organizuje Svečanu akademiju povodom stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata 28. decembra u 19 časova (Svečana sala Gimnazije „J.J.Zmaj“, Novi Sad) ]]>

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 28 Dec 2018 14:51:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2875/svecana-akademija-od-sarajeva-do-kompijenja-28-decembra-u-novom-sadu.html
Violončelista Petar Pejčić laureat ArtLink nagrade "Najperspektivniji mladi umetnik" za 2018. godinu http://presscentar.uns.org.rs/info/2867/violoncelista-petar-pejcic-laureat-artlink-nagrade-najperspektivniji-mladi-umetnik-za-2018-godinu.html Nagrada "Najperspektivniji mladi umetnik" za 2018. godinu biće dodeljena lauratu na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, u sredu, 2. januara 2019. godine, u 12 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaz slobodan. ]]>

 

Po mišljenju vrhunskih evropskih muzičara koji su radili sa ArtLink mladim talentima, među kojima su čelisti Jan Fogler i Ištvan Vardai, kao i violinista Pavel Doležal i po mišljenju muzičke urednice Kolarčeve zadužbine Mime Lazarević i umetničke direktorke ArtLinka, Jovanke Višekruna Janković, Petar Pejčić višestruko je zaslužio ovo priznanje. On je od 2013. godine u programu ArtLinka za mlade talente.

Petar Pejčić će na Novogodišnjem koncertu, 2. januara 2019. godine, u 12 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbinen nastupiti sa pijanistom Pavlom Krstićem, koji je istu nagradu poneo 2016. godine. Na koncertu će biti izvedena Bahova Svita za solo violončelo i Bramsova Sonata za violončelo i klavir.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 26 Dec 2018 11:32:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2867/violoncelista-petar-pejcic-laureat-artlink-nagrade-najperspektivniji-mladi-umetnik-za-2018-godinu.html