UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/rss.html Konkurs za najbolju reportažu "Interfer-Zlatna Nika" 2018 http://presscentar.uns.org.rs/info/2653/konkurs-za-najbolju-reportazu-interfer-zlatna-nika-2018.html 23. Internacionalni festival reportaže i medija "Interfer-Zlatna Nika" biće održan u Beogradu, od 12. do 15. oktobra 2018. godine. ]]>

I ove godine, Festival će okupiti autore najboljih reportaža, laureate, dosadašnje pobednike i brojne prijatelje festivala na jednom mestu, u srcu Beograda, kako bi afirmisali najviše vrednosti koje novinarstvo i reportaža donose medijima danas.

Nagrađujući dela koja svojom hrabrošću, originalnošću i društvenim uticajem zaslužuju medijsku pažnju, na festivalu INTERFER 2018 biće uručena priznanja autorima najboljih radova, dok će predstavnici medija imati prilike da vide najbolje radove i razmene iskustva u okviru tribina i radionica koje se svake godine održavaju tokom trajanja festivala.

 

Takmičarske kategorije festivala su:   

- TV reportaža

- Foto reportaža

- Novinska reportaža

- Radio reportaža

- Društveno odgovorna reportaža/akcija

 

 

Prijavljivanje radova je u toku i trajaće do 21. septembra 2018. godine. 

Prijave poslati elektronskim putem na interfertv@gmail.com 

Sve informacije o festivalu možete pogledati na: www.interfer.rs

 

 

Nagrade 23.INTERFER Zlatna NIKA 2018. festivala biće svečano dodeljene u Press centru Udruženja novinara Srbije, u Beogradu.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 12 Oct 2018 14:54:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2653/konkurs-za-najbolju-reportazu-interfer-zlatna-nika-2018.html
Parada hrabrosti, snage i dostojanstva 29. septembra u Beogradu http://presscentar.uns.org.rs/info/2700/parada-hrabrosti-snage-i-dostojanstva-29-septembra-u-beogradu.html Udruženje osoba sa invaliditetom „Feniks“, Udruženje osoba sa invaliditetom „Tavor“ i Udruženje građana osoba sa invaliditetom „Novi horizont“ organizuje Paradu hrabrosti, snage i dostojanstva 29. septembra od 12.30 do 16 časova u Beogradu. ]]>  

Okupljanje osoba sa invaliditetom i građana Srbije biće na Trgu Nikole Pašića, kod spomenika Nikole Pašića, od 12.30 do 13 časova.

Zabavni program počeće u 13 časova i nastupiće pesnici-osobe sa invaliditetom, renomirani pesnici Srbije, muzički bendovi, folklorna društva, balerine i animatori.

Od 15 časova počeće šetnja do Doma Narodne skupštine i Gradske skupštine, gde će okupljeni građani tražiti prijem kod gradonačelnika.

 

Misije Parade:

- Osnaživanje osoba sa invaliditetom u društvu

- Osnaživanje osoba sa invaliditetom Srbije da otvoreno ukazuju na svoja prava

-  Edukacija zajednice o invalidnosti radi formiranja ispravnog pogleda na raznovrsnost

 

Ciljevi Parade:

- Ojačati snagu i jedinstvo osoba sa invaliditetom

- Dozvoliti porodici, prijateljima i saradnicima da javno pokažu svoju podršku osobama sa invaliditetom

- Unapređenje sveukupnog prihvatanja osoba sa invaliditetom od strane zajednice i društva

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. 
Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose organizacije i institucije u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Sat, 29 Sep 2018 09:42:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2700/parada-hrabrosti-snage-i-dostojanstva-29-septembra-u-beogradu.html
„Noć klavira“ 23. septembra u Beogradu http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2672/noc-klavira-23-septembra-u-beogradu.html Peti ArtLink festival mladih talenata biće svečano otvoren manifestacijom „Noć klavira“ , u nedelju, 23. septembra 2018, u 20 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Manifestaciju „Noć klavira“ podržala je Ambasada Republike Francuske u Beogradu. Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima i od 2. septembra na Blagajni Kolarca. ]]>  

Na manifestaciji, koncerte će održati francuski pijanisti Mišel Dalberto i Žan Pol Gasparian.

Mišel Dalberto je jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika u Francuskoj danas, a Žan Pol Gasparian je svakako jedna od najvećih zvezda u usponu na francuskoj, ali i evropskoj muzičkoj sceni. Dvojica pijanista predstaviće se svojim solističkim programima, ali će svirati i dela za dva klavira i četvororučno.“ - istakla je pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor i osnivač ArtLink festivala mladih talenata.

Manifestacijom „Noć klavira“ biće obeležena dva značajna jubileja:

Mišel Dalberto će svoj program posvetiti delima nastalim u vreme Prvog svetskog rata, što će ujedno biti i omaž Klodu Debisiju povodom stogodišnice smrti.

Suorganizator događaja je Francuski institut u Srbiji, a koncertom će biti obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata i francusko - srpskog savezništva.

Pored Noći klavira, gosti petog po redu ArtLink festivala pod sloganom „U ritmu klasike“ biće i mladi pijanista Adik Nojhauz, potomak čuvene pijanističke porodice Nojhauz - četvrta generacija, koji će se predstaviti resitalom u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 26. septembra 2018. godine.

I ove godine, u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, deo festivalskog programa biće muzička promenada, na kojoj će nastupiti mlada flautistkinja Mariana Buslehner iz Austrije sa pijanistkinjom Alisom Bešević,  30. septembra 2018, u 11 časova.

ArtLink festival će biti zatvoren 1. oktobra 2018, Gala koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u saradnji sa EUNIK-om, na kom će nastupiti festivalski kamerni orkestar ArtLink mladi virtuozi, sa koncert majstorom violinistom Robertom Lakatošem, solistom Đorđom Mandolezijem prvim fagotistom Pariskog orkestra. Na koncertu će biti izvedena dela Vivaldija, Baha, Sedlara i premijerno muzika austrijskog kompozitora Romana Karioloua, koji će se ovom prilikom predstaviti beogradskoj publici.

Peti ArtLink festival mladih talenata biće realizovan u saradnji sa Francuskim institutom, Ambasadom Izraela, EUNIK-om, Intalijanskim institutom, Odeljenjem za kulturu Mađarske ambasade, Ambasadom Austrije i Kultur forumom.Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Sun, 23 Sep 2018 13:59:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2672/noc-klavira-23-septembra-u-beogradu.html
Besplatna android aplikacija „Porođaj“ – podrška i pomoć budućim majkama http://presscentar.uns.org.rs/info/2687/besplatna-android-aplikacija-porodjaj--podrska-i-pomoc-buducim-majkama.html Udruženje „Harmonia“ pokrenulo je android aplikaciju Porođaj, besplatnu za korisnike, a sve u želji da afirmiše porodicu i porodične vrednosti i da pruži podršku i pomoć budućim majkama, znanjem i preporukama svog stručnog tima (http://trudnocaizdravlje.rs/strucni-tim/). ]]>  

Android aplikacija se može preuzeti na Gp Store-u i u pretraživaču se pronalazi unošenjem reči Porođaj.

Pored podataka o načinima porođaja i vrstama anestezija, android aplikacija u meniju „Šta treba znati?" daje i niz drugih korisnih informacija i odgovora na jednom mestu, koji će pomoći trudnici u pripremi za porođaj, očuvanju zdravlja ali i nezi, kako pre porođaja tako i nakon porođaja. Tu su i saveti za prve dane po izlasku iz porodilišta.

Oktal Pharma je podržala želju Udruženja „Harmonia“ da znanja stručnjaka okupljenih oko portala Trudnoća i zdravlje, prenesu i putem svoje prve tematske android aplikacije.

Sručnjaci su odabrali članke sa svog bloga „Od glave do pete“ i ponudili ih u meniju pod nazivom „Šta može pomoći?“, čime se doprinelo kvalitetu sadržaja aplikacije.

Iz „Harmonie“ zahvaljuju sjajnoj ekipi programera Hera Consaltting na podršci.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 7 Sep 2018 10:41:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2687/besplatna-android-aplikacija-porodjaj--podrska-i-pomoc-buducim-majkama.html
Otvaranje izložbe posvećene Mileni Pavlović Barili: Maison Barilli: Belgrade / New York i obeležavanje Dana evropske baštine http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2674/otvaranje-izlozbe-posvecene-mileni-pavlovic-barili-maison-barilli-belgrade--new-york-i-obelezavanje-dana-evropske-bastine-.html Izložba "Maison Barilli: Belgrade / New York" biće otvorena u četvrtak, 6. septembra 2018. godine, u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca. ]]>  


 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ovim otvaranjem obeležava i Dane evropske baštine 2018, kao odgovor na temu „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“.

Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili biće realizovana pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Generali osiguranje Srbija.

Postavka je bazirana na master radu Stefana Žarića „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)“, koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Izložbu, koja je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru 2017. godine, prati publikacija pod naslovom „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“, koja akcentuje Milenine angažmane na polju visoke mode.

Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog Voga, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica.

Posetioci izložbe će moći da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara.

Tokom trajanja izložbe, do 28. oktobra, u okviru pratećeg programa, biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije – publikacije, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom. Poput Milenine ličnosti i stvaralaštva, izložbeni projekat je već poprimio međunarodni karakter, kako ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji New Research in Dress History u aprilu 2018. godine, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

 


O umetnici


Kada se sagledaju život, delo i sama ličnost Milene Pavlović Barili, rođene 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, uočava se gotovo sudbinska predodređenost za bavljenje modom.
Odgajana od strane visoko obrazovanih roditelja, Srpkinje Danice Pavlović i Italijana Bruna Barilija, može se reći da je njena sklonost ka likovnoj umetnosti i poeziji bila urođena. Ipak, odrastajući između Srbije i Italije, i putujući po jugozapadu Evrope, Milena najviše afiniteta pokazuje ka modi kao novom glasniku modernosti kojoj je i sama kao umetnica težila.
Na najranijim dečjim ostvarenjima koja su prethodila formalnom umetničkom obrazovanju uočavaju se dame obučene po poslednjoj modi u stilu Pola Poarea. Smelost ka modnom eksperimentisanju i afirmaciji sopstva, ženstvenosti ali i androginosti putem mode Milena pokazuje već odmalena, oblačeći se u različite kostime, od dečaka kao devojčica, pa do gitariste, jahača, ili Španjolke kao devojka.

U javnosti, Milena nosi haljine jednostavnog kroja i uglavnom crne boje, ponekad bisernu ogrlicu, dok joj je kosa gotovo uvek uvezana u ležernu punđu. Sve su to modni emblemi koji su krasili i Koko Šanel, Fridu Kalo, Džordžiju O'Kif, ali i mnoge žene širom sveta, emblemi koje je Milena vrlo vešto inkorporirala i u privatnu i u javnu sferu svog bitisanja a time nužno i u svoje stvaralaštvo, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazila. Milena se poigravala sa ovim trendovima, stvarajući eklektičnu hibridnost kao odliku svog modnog identiteta i poetike kao modne ilustratorke i slikarke, približavajući se estetici Elze Skjapareli, Žana Patua, Kristobala Balensijage i mnogih drugih modnih stvaraoca ali uvek ostajući jedinstvena.

 

Program izložbe tokom septembra:

Program izložbe se realizuje u okviru „Kaleidoskopa kulture“ nove velike platforme Fondacije „Novi Sad 2021“ koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada. Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada.

 


Četvrtak, 6. septembar
19 časova

 
Otvaranje izložbe Maison Barilli: Belgrade / New York

Posetioci izložbe moći će da vide i kreacije renomiranih modnih dizajnera, Zvonka Markovića i Dragana Smiljanića nastale po uzoru na veo kao referentni simbol likovnog i modnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili.

 


Četvrtak, 13. septembar
19 časova

 
Filmsko veče 
Milena Pavlović Barili - LIBELA RTS

Kao deo pratećeg programa aktuelne izložbe, u četvrtak, 13. septembra sa početkom u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana projekcija dokumentarne emisije „Milena Pavlović Barili“ iz serijala LIBELA, nastalog u produkciji RTS-a iz 2010. godine (Kulturno-obrazovni program Redacije za kulturu i umetnost; urednik i scenarista Maja Skovran; reditelj Marko Šotra). Uz prateće arhivske sekvence, ovo polučasovno ostvarenje daje slikovit uvid u umetničko kretanje i intimno okruženje Milene Pavlović Barili. Posebno je dragoceno sagledavanje njenog života i stvaralaštva iz ugla istoričara umetnosti Ješe Denegrija, Lidije Merenik i Žane Gvozdenović, zatim Marije Mace, direktora Italijanskog instituta za kulturu, književnice Anđele Macole i rođaka Mileninog oca Bruna, Frančeska Barilija.

 


Četvrtak, 20. septembar
19 časova

 
Od Beograda do Njujorka
„Maison Barilli: Belgrade / New York”
Autorsko predavanje: Stefan Žarić

Uprkos činjenici da je Milena Pavlović Barili dosledno transponovala svoje modno stvaralaštvo u slikarstvo i obrnuto, dosadašnja kritika je uglavnom primat davala likovnoj, „pravoj“ i „čistoj“ umetnosti, smatrajući Milenine angažmane u polju mode drugorazrednim. Samim imenom izložbe („Modna kuća Barili od Beograda do Njujorka) delu Milene Pavlović Barili pridodaje se modni autoritet, često potcenjivan u domaćoj nauci o umetnosti. Autor izložbe i prateće publikacije te laureat Nagrade Spomen-zbirke, Stefan Žarić, vodiće publiku kroz četiri izložbene celine, od kojih svaka predstavlja po jednu grupu modnih ilustracija, tačnije po jedan grad u kom je umetnica stvarala svoje modno nasleđe – Beograd, Minhen, Pariz, Njujork. Ovakvim konceptom ukazuje se na važnost domaće umetnice za svetsku istoriju umetnosti i mode, a kroz inovativan pristup – istoriju, teoriju i muzeologiju mode – tumače se manje poznati fenomeni nacionalne kulturne baštine.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 6 Sep 2018 09:48:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2674/otvaranje-izlozbe-posvecene-mileni-pavlovic-barili-maison-barilli-belgrade--new-york-i-obelezavanje-dana-evropske-bastine-.html
Promocija knjige pesama Slobodana Bobe Petrovića: “Java jednog metafizičara” i otvaranje samostalne izložbe slika http://presscentar.uns.org.rs/info/2669/promocija-knjige-pesama-slobodana-bobe-petrovica-java-jednog-metafizicara-i-otvaranje-samostalne-izlozbe-slika.html Promocija će biti održana 4. septembra od 19 časova, u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Muzička galerija, Studentski trg br. 5, Beograd. ]]>  

Ova knjiga predstavlja simbiozu poezije, likovnih radova, medijskih gostovanja i sveukupnog bivstvovanja jednog metafizičara ravnice.

“Java jednog mestafizičara” jednim delom predstavlja i odu zahvalnosti medijski poznatim ličnostima, akademicima, eruditama, estetama, umetnicima koje je autor imao privilegiju da upozna i da zahvaljujući njima dobije određenu poziciju na srpskoj, ali i međunarodnoj kulturnoj sceni, kao i Slobodanovim prijateljima koje je od rođenja pa do danas kroz život sticao ili metafizički rečeno – dobijao na dar.

Sve pesme, slike, kao i susreti sa prijateljima (koji su suštastvena slika života autora) esencija su realne ljudske interakcije koju je autor doživeo u protekle četiri godine. 

Zapravo, imate priliku da vidite samo slike iz života koje je autor disao i koje diše od stampanja i promocije treće, prethodne knjige poezije “Šapat snova”. 

Likovni radovi su odraz njegovog ličnog metafizičkog shvatanja sveta oko nas, vidljivog i nevidljivog. To je područje koje tek treba da se umetnički profiliše i izgrađuje.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 4 Sep 2018 12:49:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2669/promocija-knjige-pesama-slobodana-bobe-petrovica-java-jednog-metafizicara-i-otvaranje-samostalne-izlozbe-slika.html
Prezentacija elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije: Pirotsko pripovedanje http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2658/prezentacija-elemenata-nematerijalnog-kulturnog-nasledja-srbije-pirotsko-pripovedanje.html Pirotsko pripovedanje, kao jedan od elemenata iz oblasti jezika i usmenog stvaralaštva, biće predstavljeno u četvrtak, 23. avgusta 2018. godine od 13 sati, u atrijumu Etnografskog muzeja u Beogradu. ]]>  

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u saradnji s regionalnim koordinatorima, u okviru izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, u Etnografskom muzeju u Beogradu nastavlja promociju elemenata upisanih u Nacionalni registar.

Ovom prilikom, posetioci će moći da se upoznaju i sa drugim elementima nematerijalnog kulturnog nasleđa s područja istočne Srbije kao što je pirotsko ćilimarstvo, pirotski kačkavalj ili đurđevdanski običaji, koji su takođe upisani u Nacionalni registar.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

]]>
Thu, 23 Aug 2018 15:20:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2658/prezentacija-elemenata-nematerijalnog-kulturnog-nasledja-srbije-pirotsko-pripovedanje.html
Izložba Zorana Dimovskog: „Poklon/Gift“ http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2650/izlozba-zorana-dimovskog-poklongift.html Izložba pod nazivom „Poklon/Gift“ autora Zorana Dimovskog biće otvorena 21. avgusta 2018. godine u 19 časova (Muzej u Smederevu). U okviru godišnjeg programa Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo za 2018. godinu, na izložbi će biti predstavljeni radovi velikog formata rađeni na papiru, nastali tokom 2016. i 2017. godine. ]]>  


 

 

Nakon suspendovanja programa Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo u izložbenom prostoru na Trgu Republike zbog završenog procesa restitucije, njene izložbene aktivnosti biće nastavljene, do daljnjeg, u prvoj izložbenoj sali Muzeja u Smederevu.

Izložba „Poklon/Gift“ je zamišljena u formi jednostavne prezentacije radova, čija zajednička osobina jeste mapiranje istorijskih i političkih fenomena, odnosno domena njihovog uzajamnog delovanja.


Kroz predstavljene radove autor razmatra savremeni trenutak i pokušava da u novoj interpretaciji realnosti uspostavi govor i relaciju između sadašnjih visoko tehnoloških i socijalno razvijenih sistema i prethodnih civilizacijskih fenomena, kao što su totalitarna društva i hladan rat.

Radovi su bazirani na ispisanim tekstovima velikih dimenzija, koji u svojoj osnovi i sami po sebi jesu jednostavan i snažan komunikacioni alat, koji uz značenja ispisanog teksta čine jasan narativ i simbolični izraz autora.

Zainteresovani posetioci će moći da pogledaju izložbu do 3. septembra.


Biografija:

Zoran Dimovski je rođen 1966. godine u Beogradu. Upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine, na kom je i diplomirao 1993. godine. Postdiplomske studije je završio 1995. Od 2000. godine predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske studije je završio 2017. godine. Član ULUS-a od 1994. godine.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 21 Aug 2018 13:29:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2650/izlozba-zorana-dimovskog-poklongift.html
Dragiša Kovačević: "SBB (KKR) kroji sudbinu elektronskim medijima u Srbiji" http://presscentar.uns.org.rs/info/2656/dragisa-kovacevic-sbb-kkr-kroji-sudbinu-elektronskim-medijima-u-srbiji.html Tekst Dragiše Kovačevića (u celosti) ]]>  

Posle mog teksta objavljenog u jednom dnevnom listu, a koji su preneli i drugi mediji, "Ko je gazda elektronskih medija u Srbiji", imao sam puno poziva sa raznih strana.

Bliski prijatelji su me savetovali da se više ne zameram SBB-u, neki su mi govorili da bespotrebno gubim vreme i energiju, ali su bili u većini oni koji su mi predlagali da  ne odustajem jer smo i Sos kanal i ja već dovoljno platili cenu što smo se "kačili" sa ovim moćnicima i da bi sada bilo kukavički i licemerno da ućutim.

Nakon toga, pozvan sam i na sastanak Radne grupe za izradu medijske strategije kako bih im detaljnije obrazložio svoje stavove iznete u tom tekstu.

Govorio sam o nepoštovanju zakona od strane REM-a, koji godinama unazad ne sankcioniše operatore koji u svojim mrežama reemituju programe prekograničnih kanala sa naknadno ubačenim reklamama domaćih oglašivača, što dva naša Zakona - o elektonskim medijma i o oglašavanju - striktno zabranjuju.

Upozorio sam da se na taj način legalizuje siva ekonomija, da se državi nanosi ogromna šteta, a da je to jedan od glavnih razloga propadanja domaćih elektonskih medija.

Novac namenjen za marketing i oglašavanje na lokalnim medijima, koji su najgledaniji i  najznačajniji za informisanje građana  u lokalnim sredinama, odlazi na strane kanale čija sedišta su u inostranstvu, a u Srbiji nisu poreski obveznici, nisu upisani u registar javnih glasila i nemaju  obavezu da poštuju ni jedan srpski zakon i svoje reklame emituju na crno, izbegavajući tako da državi plaćaju porez i sve druge dažbine.

Međutim, zabrinajavajuće je da je predstavnica REM-a i na tom  sastanku tvrdila da regulator radi sve po zakonu i da nema saznanja da se na prekograničnim kanalima prekida izvorni program, odnosno prekida tok signala, naknadnim ubacivanjem reklama na srpskom jeziku.

Takođe, u REM-u tvrde da Sport klub svoj program emituje iz Luksemburga, uprkos činjenici da su svi gledaoci svedoci da se program emituje iz studija u Beogradu, iako Sport klub nema dozvolu REM-a, što je uslov da bi mogao da legalno emituje svoj tv program...

U mejl prepisci, posle sastanka, sa više članova radne grupe dobio sam ista uveravanja da je ovo političko pitanje i da će  se odluka o tome da li će se udovoljiti moćnom SBB-u (KKR i Junajted grupa) i da li će medijski zakoni biti po njihovoj volji doneti na nekom drugom mestu, a ne na Radnoj grupi u šta sam sklon da verujem.

Uprkos činjenici da se država potkrada do sada niko nije imao snage da se suprostavi toj hajdučiji moćne američke kompanije i što je još važnije, niko zbog toga nije snosio nikakve konsekvence,a zakone krše kablovski  operatori, domaći oglašivači i marketinška agencija u vlasništvu Junajted grupe - Cas media, koja nezakotito prodaje reklamni prostor na tv kanalima koji su van pravnog sistema Srbije...

Kao član Radne grupe NKEU za poglavlje 10 od relevantnih institucija tražio sam da mi odgovore da li imaju informacije o grubom kršenju medijskih zakona imajući vidu da je EK u svojim izveštajima u više navrata ukazivala na probleme sa reemitovanjem programa stranih kanala u Srbiji i naknadnim ubacivanjem srpskih reklama u izvorne sadržaje.

Iz kabineta premijerke Brnabić dobio sam odgovor da će "nadležno ministarstvo preduzeti neophodne radnje kako bi se utvrdila činjenična situacija i preduzeli dalji koraci", šef Misije EU nije me udostojio ni protokolarnog odgovora, kao ni ministarka za evropske intergacije gospođa Joksimović, a iz OEBS-a stiglo mi je pismo u kojem hvale moje napore za poštovanje zakona  i kažu da će o tome obavestiti radnu grupu.

Na radnoj grupi je ozbiljan zadatak. Koliku će oni imati slobodu u odlučivanju, ko će sve lobirati i urgirati za svoj interese pokazaće vreme.

Voleo bih da strategija bude dokument koji će vratiti dostojanstvo novinarskoj profesiji, gde će zakoni važiti isto za sve. Zakon o privatizaciji medija i sadašnji medijski zakoni su ionako posrnule domaće, pre svega lokane i regionale televizije, bukvalno doveli do prosjačkog štapa, a hiljade vrednih i časnih ljudi ostavili na ulici.

Iz dosadašnjeg iskustva i svih saznanja koja imam nisam veliki optimista. Posebno mi smeta što ubuduće utakmice reprezentacije Srbije neću moći da gledam na javnom servisu za koji, kao i vi, plaćam redovno pretplatu, već na kanalima Sport kluba. Ako je za utehu ista sudbina čeka i ljubitelje fudbala i u svim bivšim državama. 

A tamo gde je fudbal, tu je i veliki novac. A ko ima novac, smatra da treba da ima i zakone po svojoj meri.

Mislite li da će KKR ili Junajted grupa lako prepustiti ovaj biznis nekom drugom?

Neće. A zašto bi? Pa oni mogu sve. Oni vladaju medijskom scenom u Srbiji i oni određuju sudbinu elektronskim medijima u našoj zemlji.

 

Dragiša Kovačević

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 17 Aug 2018 12:36:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2656/dragisa-kovacevic-sbb-kkr-kroji-sudbinu-elektronskim-medijima-u-srbiji.html
Nastavak prezentacije elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije - predstavljanje klesarskog zanata http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2642/nastavak-prezentacije-elemenata-nematerijalnog-kulturnog-nasledja-srbije---predstavljanje-klesarskog-zanata-.html Klesarski zanat - tradicionalni način obrade kamena, vekovima prisutan na području sela Bele Vode u okolini Kruševca, biće prestavljen u četvrtak, 16. avgusta 2018. godine od 13 časova u Etnografskom muzeju (Beograd), u saradnji s regionalnim koordinatorom za centralnu Srbiju i u okviru izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“. ]]>  

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije nastavlja promociju elemenata upisanih u Nacionalni registar.

Obrada belovodskog peščara je u toj oblasti započeta još u srednjem veku, kada su tako ukrašavani neki od najznačajnijih manastira moravske škole, a stanovništvo Belih Voda je kontinuitet obrade očuvalo do danas.

Posetiocima će biti predstavljena i tradicionalna narodna igra kolo, kao i frulaška praksa, a uz zdravičara koji će u Etnografskom muzeju poželeti dobrodošlicu, svi zainteresovani moći će da degustiraju i novopazarske mantije.

Etnografski muzej u Beogradu nastavlja promociju elemenata upisanih u Nacionalni registar.

Posle prošlonedeljnog predstavljanja elemenata iz zapadne Srbije i ovonedeljne promocije elemenata centralne Srbije, za četvrtak 23. avgust priprema se prezentacija istočne i južne Srbije, a 30. avgusta će u fokusu biti elementi nematerijalne kulturne baštine iz Vojvodine i sa Kosova i Metohije.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 16 Aug 2018 14:22:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2642/nastavak-prezentacije-elemenata-nematerijalnog-kulturnog-nasledja-srbije---predstavljanje-klesarskog-zanata-.html
Konkurs za dodelu književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja za 2018. godinu http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2648/konkurs-za-dodelu-knjizevne-nagrade-milica-stojadinovic-srpkinja-za-2018-godinu.html Zavod za kulturu Vojvodine raspisuje konkurs za dodelu književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja. Nagrada je ustanovljena kao javno priznanje pesnikinji, za knjigu poezije objavljene na srpskom jeziku, između dve pesničke manifestacije „Milici u pohode”, odnosno od 15. septembra 2017. do 15. septembra 2018. godine. ]]>

 

Konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, odnosno od 15. avgusta do 15. septembra 2018. godine.

Autorke ili predlagači dostavljaju:

•  tri primerka knjige

• ispunjen Prijavni list za konkurs za dodelu književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja koji se može preuzeti na veb-sajtu Zavoda za kultura Vojvodine www.zkv.rs


Primerkeknjige i ispunjeni Prijavni list treba poslati na adresu:

Zavod za kulturu Vojvodine

21000 Novi Sad

Vojvode Putnika 2

sa naznakom:. „Za književnu nagradu Milica Stojadinović Srpkinja”Primerci dostavljenih knjiga ne vraćaju se autorkama, odnosno predlagačima.Odluku o nagrađenoj zbirci i laureatkinji donosi tročlana komisija književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja, a Nagrada se sastoji od novčanog dela, diplome i promocije u Zavodu za kulturu Vojvodine u okviru pesničke manifestacije „Milici u pohode” u tekućoj godini, kao i objavljivanja nove zbirke nagrađene autorke u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine u ediciji „Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja” za narednu istoimenu manifestaciju.

Prijavni list za konkurs za dodelu književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja za 2018. godinu možete preuzeti na veb sajtu Zavoda za kulturu Vojvodine www.zkv.rs


Napomena:

Za sve informacije:


+381 21 4754 128, 4754 148 i imejl adrese: pr@zkv.rs

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 15 Aug 2018 15:01:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2648/konkurs-za-dodelu-knjizevne-nagrade-milica-stojadinovic-srpkinja-za-2018-godinu.html
Prezentacija nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2634/prezentacija-nematerijalnog-kulturnog-nasledja-srbije.html Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, u saradnji sa regionalnim koordinatorima, organizuje prezentaciju elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa upisanih u Nacionalni registar. ]]>  

U okviru izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, posetioci Etnografskog muzeja imaće priliku da se tokom avgusta bliže upoznaju sa nematerijalnim nasleđem Srbije, kroz demonstracije znatatskih znanja i veština, načine pevanja ili igranja, približavanje veština priprema tradicionalnih jela, razgovorom sa stručnjacima i nosiocima nasleđa.

Prezentacija elemenata, u saradnji sa nosiocima nasleđa, počinje u četvrtak, 9. avgusta u 13 časova u Atrijumu Etnografskog muzeja, predstavljanjem veština izrade zlakuskog lončarstva, pevanja izvika, izrade ratarstkih sveća, petrovskih lila i pripreme kajmaka.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 8 Aug 2018 09:21:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2634/prezentacija-nematerijalnog-kulturnog-nasledja-srbije.html
Saopštenje za medije Udruženja nestalih i poginulih lica "Suza" povodom obeležavanja 23 godine od "Oluje" http://presscentar.uns.org.rs/info/2632/saopstenje-za-medije-udruzenja-nestalih-i-poginulih-lica-suza-povodom-obelezavanja-23-godine-od-oluje.html "Povodom 23. tužne godišnjice, 5. avgusta, u nedelju, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 11 časova služiće se pomen za krajiške žrtve ubijene 1995. godine u pomenutoj akciji hrvatske vojske." ]]>  

Saopštenje za medije

(prenosimo u celosti)

 

"Kao i svake godine naše Udruženje i ove, uoči godišnjice stradanja i progona srpskog naroda iz Hrvatske, u akciji hrvatske vojske nazvanoj „Oluja“ organizovalo konferenciju za medije.

Povodom 23. tužne godišnjice, 5. avgusta, u nedelju, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 11 časova služiće se pomen za krajiške žrtve ubijene 1995. godine u pomenutoj akciji hrvatske vojske.

Zašto smo konferenciju nazvali „ Nekažnjeni zločini u „Oluji“ – posledice 23 godine posle ":

  • Zato što se i posle 23 godine u Republici Hvratskoj slavi tzv. „pobjeda“ povodom proterivanja više od 250.000 Krajišnika sa ognjišta gde su vekovima živeli, a mi tugujemo zbog ubijenih civila i vojnika;
  • Zato što niko nije optužen za počinjene zločine nad srpskim narodom, a ako su i izrečene presude za nekolicinu izvršenih zločina kazne nisu adekvatne.
  • Proces ekshumacija i identifikacija u Republici Hrvatskoj  je veoma usporen, po principu „kreni - stani". Porodice nestalih nose teret neizvesnosti sve ove godine, čekajući da se pronađu i dostojno čoveka sahrane posmrtni ostaci njihovih nestalih. U susretima zvaničnika Republike Srbije i Republike Hrvatske, u svakoj prilici, pitanje nestalih ističe se kao prioritetno, daju se obećanja, budi se nada kod porodica ali su rezultati „mršavi“ i produžavaju agoniju. Porodice su umorne od čekanja i one strahuju da će tugu morati da prenesu deci i unucima.
  • U Hrvatskoj godinama stoje pohranjeni posmrtni ostaci (900 tela), za koje se godinama ne vrši identifikacija. Uvek se nađu neki izgovori zašto ne dolazi do poklapanja uzoraka DNK analize. Takve izgovore porodice ne mogu da prihvate i nema opravdanja za njih.
  • Da podsetimo: Hrvatska je jedina zemlja u regionu koja ima poznata, registrovana grobna mesta, a na mnogima od njih, zbog zuba vremena, nema više ni oznaka. Potpuno je jasno da nema dobre volje da se pitanje nestalih reši, a jasno je i zašto nema. - Nema posmrtnih ostataka, nema imena, nema ni zločina!
  • Porodice koje su ušle u sudske procese sa Republikom Hrvatskom, nisu zaštićene, plaćaju visoke takse, gube sporove i ako ne plate sudske troškove preti im se oduzimanjem imovine.

 

Naše udruženje ima bazu podataka o nestalima koju stalno ažurira, mada često postoje prepreke da se dođe do novih ili tačnih informacija.

Poznato je da je Hrvatska, ove godine, u nekoliko slučajeva pokušala da izbegne dati informacije o identifikacijama, na što su naši članovi negodovali.

Udruženje porodica „Suza“, bez obzira na sve, zalagaće se da realizuje postavljene ciljeve i ispuni svoju misiju.

Negovaćemo kulturu sećanja na žrtve iz ratova devedesetih i boriti se da spisak nestalih bude što kraći.

Borićemo se za prava porodica nestalih i poginulih.

 

  Dragana Đukić, predsednica"

 

 

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 3 Aug 2018 14:42:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2632/saopstenje-za-medije-udruzenja-nestalih-i-poginulih-lica-suza-povodom-obelezavanja-23-godine-od-oluje.html
Saopštenje Udruženja "Hronos": Svetski dan borbe protiv hepatitisa: "Pronađimo inficirane" http://presscentar.uns.org.rs/info/2627/saopstenje-udruzenja-hronos-svetski-dan-borbe-protiv-hepatitisa-pronadjimo-inficirane.html "Mnogi ljudi mogu živeti sa virusnim hepatitisom decenijama bez simptoma ili bez osećaja da su bolesni. Ako se ne otkrije i leči, hepatitis može izazvati cirozu i rak jetre“, istakla je Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“ na koferenciji za novinare pod nazivom „Pronađimo inficirane“ održanoj danas u Press centru Udruženja novinara Srbije. ]]>  

U 2017. godini registrovano je ukupno 713 novih slučajeva virusnih hepatitisa B i C.

Prof.dr Vicko Ferenc, predstavnik Ministarstva zdravlja, istakao je da Ministarstvo nastavlja sa sprovođenjem odgovorne zdravstvene politike i preduzimanjem konkretnih aktivnosti u cilju unapređenja položaja pacijenata obolelih od teških bolesti u našoj zemlji.

U skladu sa tim, iz Ministarstva navode da je za pacijente u Srbiji obezbeđena je najsavremenija terapija za lečenje hroničnog hepatitisa "C". Odobrene su tri grupe lekova koje omogućavaju lečenje svih grupa bolesnika obolelih od ove bolesti. To su lekovi koji su izuzetno skupi, koji nisu dostupni pacijentima ni u nekim od najrazvijenijih zemalja sveta.

„Ove godine obezbeđena je terapija za 60 pacijenata, a za sledeću godinu planirano je proširenje liste“, naveo je Vicko.

Iz Ministarstva navode da će nastaviti sa sprovođenjem odgovornih mera u cilju unapređenja zdravstvenog sistema, uz kontinuirano uvođenje novih, inovativnih lekova na liste RFZO-a.

(foto: Press centar UNS-a)

"Pored toga što će u septembru prvih 60 pacijenata u Srbiji  dobiti savremene neinterferonske terapije za lečenje hepatitisa C na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, novouspostavljena saradnja  sa  RFZO je rezultirala promenama koje će se desiti do kraja godine kada govorimo o jednom delu dijagnostike. Takođe, očekuje se da se do kraja godine finalizuje akcioni plan za borbu protiv hepatitis", rekla je Dragojević.

„Finansiranje savremene inovativne terpaije je izazov ne samo za Srbiju već je i globalni izazov, jer je neophodno obezbediti savremenu terapiju a održati stabilnost finansiranja zdravstvene zaštite“, naglasila je mr ph.spec Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove i farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ona dodaje da je cilj Fonda i Ministarstva da se osiguranim licima obezbedi što veći broj terapija koje su skupe, ali Republički fond pregovara sa farmaceutskim kompanijama u cilju potpisivanja posebnih ugovora što podrazumeva da deo troškova snose farmaceutske kuće.

„U Srbiji je napravljen značajan korak pa je tako na listu stavljeno pet inovativnih lekova koji predstavljaju najsavremeniju terapiju za lečenje ove bolesti“, naglasila je Milovanović.

Načelnica Odeljenja za virusne hepatitise Kliničkog centra Vojvodine i predsednica Komisije za odobravanje upotrebe lekova prof. dr Milotka Fabri naglašava da je hepatitis C virusna infekcija koja ima tendenciju doživotnog perzistiranja u domaćinu uzrokujući cirozu i karcinomom jetre. Osim bolesti jetre hepatitis C uzrokuje brojne druge bolesti: hroničnu bolest bubrega, poremećaj rada štitne žlezde, autoimune bolesti, određene tipove limfoma, i mnoge druge. Glavna odlika hepatitis C virusne infekcije je da dugi niz godina ne daje nikakve simptome, otkriva se kasno, tek sa znacima teških komplikacija kada se više ne mogu lečiti standardnom terapijom pegilovanim interferonom i ribavirinom.

„U Srbiji je jedini terapijski izbor za obolele sa hroničnim hepatitisom C bio pegilovani interferon i ribavirin. Konačno su se i kod nas na listi lekova našli novi, efikasniji i bezbedni lekovi kojima se mogu izlečiti oboleli sa cirozom, oni koji su neuspešno lečeni pegilovanim interferonom i oni koji nisu mogli biti lečeni pegilovanim interferonom zbog brojnih konraindikacija za ovaj terapijski režim. Na raspolaganju su nam novi lekovi: Sovaldi (sofosbuvir), Harvoni (sofosbuvir u fiksnoj kombinaciji sa ledipasvirom), Zepatier (kombinacija grazoprevir/elbasvir), Viecirax (kombinacija ombitasvir/ paritaprevir/ ritonavir) i  Exviera (dasabuvir). Broj bolesnika koji je predviđen za lečenje novom terapijom za ovu godinu je 60.  Lečiće se isključivo najteži bolesnici: bolesnici sa cirozom koji su prethodno neuspešno lečeni pegilovanim interferonom i bolesnici sa cirozom i ekstrahepatičnim manifestacijama hepatitisa C bez obzira da li su bili ranije lečeni ili ne“, istakla je Fabri.

Bez terapijske opcije ostaje veliki broj obolelih prethodno neuspešno lečenih standardnom terapijom. Do sada je u Srbiji pegilovanim interferonom lečeno više od 3600 bolesnika. Efikasnost lečenja pegilovanim interferonom je 50%, dok se izlečenje novim lekovima postiže u više od 95%.  Bez terapijske opcije ostaju i najteži bolesnici sa infekcijom hepatitis C virusa     genotip 2 i 3.  Još uvek se na listi lekova RFZO ne nalaze lekovi kojima se  mogu lečiti bolesnici sa genotipom 2 i 3 kod kojih je  kontraindikovan pegilovani interferon.

Srbija od 2006. godine sprovodi obaveznu imunizaciju protiv virusnog hepatitisa B kod dece u prvoj godini života, što je doprinelo da se u prethodnih 15 godina registruje smanjenje broja osoba obolelih od akutnog hepatitisa B.  Procene su da je oko 80 hiljada ljudi inficirano u Srbiji.

“Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i udruženjem pacijenata Hronos uz podršku Ministarstva zdravlja  obeležava Svetski dan hepatitisa. Za sve zainteresovane gradjane u institutima i zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Požarevcu, Šapcu, Kikindi, Leskovcu i Pirotu biće organizovano besplatno savetovanje i testiranje na hepatitis B i C bez lekarskog uputa”, rekla je dr Violeta Rakić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

“U Srbiji je u 2017. godini registrovano ukupno 713 slučajeva virusnih hepatitisa B i C, odnosno 0,3% svih zaraznih bolesti koje podležu obaveznom prijavljivanju. To je za 16% manje nego prethodne godine”, rekla je dr Rakić. Prema njenim rečima, registruje se dvostruko više muškaraca, a najviši rizik, kod oba pola, registrovan je u uzrastu od 30 – 49 godina. Najniži rizik obolevanja od hepatitisa B i C, kao i prethodnih godina, prisutan je kod dece uzrasta do 14 godina. Obavezna imunizacija, uvedena 2006. godine protiv virusnog hepatitisa B, doprinela je da se u poslednjih 10 godina  registruje jasan trend smanjenja broja obolelih od akutnog hepatitisa B. S druge strane registruje se trend porasta stopa novodijagnostikovanih hroničnih slučajeva virusnih hepatitisa B i C, i to povećanje je najverovatnije u vezi sa promenama u praksi testiranja i izveštavanja, navela je dr Rakić. Registrovani slučajevi hroničnog hepatitisa C (347) i hroničnog hepatitisa B (217), zajedno čine oko 79% svih prijavljenih virusnih hepatitisa u 2017. godini.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije najveći rizik za prenošenje virusa hepatitisa B i C, zbog velike koncentracije virusa, predstavlja kontakt sa krvlju inficirane osobe. Svaka osoba može da se inficira, ali je povećan rizik kod intravenskih korisnika droga usled razmene nesterilnog pribora za injektiranje, povećan je rizik i prilikom pružanja kozmetičkih i higijenskih usluga (tetovaža, pirsing, manikir, pedikir) uradjenih nesterilnim priborom, u slučaju medicinskih i stomatoloških intervencija obavljenih neadekvatno sterilisanim instrumentima, kao i razmene pribora za ličnu higijenu (brijači, četkice za zube…), seksualnih odnosa bez kondoma.

Prim. dr Leposava Garotić-Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje naglašava da je „ vakcinacija najvažnija i najefikasnija mera prevencije od hepatitisa B koja može da dovede do eliminacije hepatitis B virusa“ i dodaje da se zaštiti prosečno četiri miliona dece u svetu.

Vakcinacija se sprovodi kod lica određenog uzrasta, tj. kod novorođenčadi i odojčadi kao i dece u 6 razredu osnovne škole ako do tada nisu vakcinisana, lica izloženih virusu hepatitisa B, lica u posebnom ruziku od infekcije i zdravstvenih radnika, a na na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, Programa i Stručno metodološkog uputstva za sprovođenje imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Zahvaljujući sprovođenju vakcinacije protiv hepatitisa B koja se kod  nas sprovodi  od 1989. godine vakcinacijom određenih kategorija stanovništva pod posebnim rizikom, kao i vakcinacijom dece u prvoj godini života i 12 godini koja se sprovodi od 2006. godine broj obolelih na teritoriji Beograda od hepatitisa B iz godine u godinu opada.

U toku 2017. godine obuhvat vakcinom protiv hepatitisa B dece u prvoj godini života sa tri doze vakcine iznosio  je  92%.

„Pacijenti će biti potpuno zadovoljni tek kada svaki pacijent bude imao pristup odgovarajućoj terapiji, kada dijagnostika ne bude tema, kada barem svaki Klinički centar bude imao fibrosken aparat, kada budemo imali Nacionalnu strategijiu za borbu protiv hepatitisa, kada budemo imali hepatološki i epidemiološki registar. Pitanje kojim treba da se bavimo je šta nam još nedostaje kako bi uhvatili korak sa Evropom. Da bi stigli do cilja potrebno je startovati, a smatram da smo postavili temelje za dalje.. Volela bih da pacijenti oboleli od hepatitisa posle ove konferencije, steknu utisak da Srbija konačno misli na njih“, naglašava Ivana Dragojević.

Iz Udruženja "Hronos" pozivaju sve zainteresovane građane da se besplatno testiraju.

Besplatno savetovanje i testiranje na hepatitis B i C bez lekarskog uputa biće organizovano u institutima i zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Požarevcu, Šapcu, Kikindi i Pirotu (više informacija o vremenu i mestu testiranja na: http://www.hronos.rs/rs/)

 

Fotografije sa konferencije možete preuzeti na: http://presscentar.uns.org.rs/foto/1006/pronadjimo-inficirane-obelezavanje-svetskog-dana-borbe-protiv-hepatitisa.html

 

Video snimak sa konferencije možete preuzeti na: http://presscentar.uns.org.rs/video/2626/video-snimak-konferencije-za-medije-udruzenja-pacijenata-sa-bolestima-jetre-hronos-na-temu-pronadjimo-inficirane-obelezavanje-svetskog-dana-borbe-protiv-hepatitisa.html

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 27 Jul 2018 15:21:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2627/saopstenje-udruzenja-hronos-svetski-dan-borbe-protiv-hepatitisa-pronadjimo-inficirane.html
Nomentar Beograd - Pravo / Edukacija / Izdavaštvo http://presscentar.uns.org.rs/info/2620/nomentar-beograd---pravo--edukacija--izdavastvo.html Nomotehnički centar Beograd (Nomcentar) je organizacija civilnog društva, osnovana 23. aprila 2013. godine za oblast pravne i nomotehničke delatnosti, edukacije i izdavaštva. ]]>  

Nomotehnika, po kojoj je ovo udruženje dobilo naziv, predstavlja tehniku izrade opštih pravnih akata. Kao udruženje koje u svom sastavu ima najviše pravnika, Nomotehnički centar bavi se pisanjem i istraživanjem, kao i primenom prava u praksi.

Kroz projekte primenjuju pravo u različitim oblastima, a sve sa ciljem da stručnošću omoguće lakše razumevanje propisa. Primenjuju socijalnu inovaciju, digitalne tehnologije, kreiraju projekte u različitim oblastima, koji za osnov imaju primenu prava u praksi.

Edukativne aktivnosti Nomcentra usmerene su na pravnu oblast. Organizuju se radionice i predavanja iz oblasti poslovne administracije, korespondencije, pisanja stručnih i naučnih istraživanja, preduzetništva.

Projekat Nomcentra, zbornik „Nova naučna edukativna misao“, pomaže mladima u objavi stručnih radova, naročito onima koji do sada nisu publikovali svoja istraživanja.

Zbronik čine radovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija svih akreditovanih Univerziteta u Republici Srbiji kao i regionu, kao i onih koji su istraživači, bez obzira da li su zaposleni ili ne.

„Zašto Zbornik? I nama je trebala podrška kada smo počeli sa pisanjem i istraživanjem, znamo šta znači biti početnik kao i koliko je potrebno truda da bi se stručni rad publikovao“, ističu iz Nomcentra.

Više informacija na: http://nomcentarngo.com

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 25 Jul 2018 09:38:00 +0100 PC info http://presscentar.uns.org.rs/info/2620/nomentar-beograd---pravo--edukacija--izdavastvo.html
Dan posvećen Francuskoj u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2615/dan-posvecen-francuskoj-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog.html U četvrtak 19. jula u 19.30 u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu Jasmina Jakšić Subić održaće predavanje "Porodica Beljanski i umetnici iz kolekcije u Prvom svetskom ratu" (prevod je obezbeđen). ]]>
 
Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje o učešću prve generacije naših modernista i porodice Beljanski u Velikom ratu, sa simultanim prevodom na francuski jezik. Kroz tumačenje postavke autorka će ukazati na dela Petra Dobrovića, Stojana Arlice i Marka Čelebonovića nastala na Azurnoj obali u periodu od 1927. do 1935. godine.

O IZLOŽBI

Autor: Jasmina Jakšić Subić
Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izbor od trideset i jednog dela trinaest autora iz kolekcije prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima, institucijama i ambasadama.

21 sat – Program u okviru LETA NA TRGU GALERIJA 2018, zajednički vrt SZPB i GMS

Filmsko veče Kamij Klodel (Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu)

U znaku izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog predstavljamo Francusku igranim filmom iz 1987. godine, o čuvenoj umetnici Kamij Klodel. Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje s njim, on je prima za svoju učenicu. Kamij se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju uspavanu maštu. Režiju potpisuje Bruno Nuiten, a u glavnim ulogama su Izabela Ađani i Žerar Depardje.

O MANIFESTACIJI

Od 2012. godine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koju su Novosađani prepoznali kao pravo „kulturno osveženje" tokom letnjih meseci. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa ispunjenog projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te manifestacija prerasta u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Galerije likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

* Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad) šalje razglednice, a na svojim društvenim mrežama postavlja fotografije s Mediterana označene sa #szpbmediteran. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru svojevrsne „izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 12:43:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2615/dan-posvecen-francuskoj-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog.html
"Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije" u Etnografskom muzeju http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2613/nematerijalno-kulturno-nasledje-srbije-u-etnografskom-muzeju.html Izložba na kojoj će biti predstavljeni elementi upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, biće otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu u utorak, 17. jula u 19 sati ]]>

Na izložbi će kroz fotografije, video materijale i muzejske predmete biti predstavljeno 37 elemenata upisanih u Nacionalni  registar, kao i nematerijalno kulturno nasleđe Srbije upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva -  porodična slava (upisanu 2014. godine kao prvi element iz Republike Srbije) i kolo, tradicionalnu narodnu igru, upisanu u decembru 2017. godine.   

Izložbu će otvoriti dr Danijel Sinani, redovni profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, autora Danijele Filipović, biće otvorena do kraja avgusta 2018. godine.


]]>
Tue, 17 Jul 2018 11:21:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2613/nematerijalno-kulturno-nasledje-srbije-u-etnografskom-muzeju.html
LETO sa zbirkom Savremene galerije Zrenjanin http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2597/leto-sa-zbirkom-savremene-galerije-zrenjanin.html U ponedeljak 16. jula u 20 sati u Savremenoj galeriji Zrenjanin (Trg slobode 7) biće otvorena izložba dela iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka ]]>  
Na izložbi će biti prikazana 34 rada iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, od 22 autora, među kojima su značajna imena srpske likovne umetnosti sredine 20. veka (M.Konjović, I.Radović, I.Tabaković, N.Graovac, V.Pomorišac...)

Većina ovih dela nastala je u Umetničkoj koloniji Ečka crpeći inspiraciju u letnjim vojvođanskim pejzažima, naročito 1962. godine kada je zvanična tema rada u koloniji bila leto.

Ovaj deo kolekcije dopunjen je radovima sa temom morskih pejzaža autora sa prostora bivše Jugoslavije a koji su u zbirku Savremene galerije došli kao poklon Saveznog izvršnog veća 1963. godine, neposredno nakon čuvenog Titovog govora na VII kogresu Jugoslovenske omladine kada je osudio apstraktnu umetnost.

Izložba razmatra moguće političke uticaje na rad kolonije i pruža priliku da se delimično sagleda razvoj i formiranje kolekcije kroz rad Umetničke kolonije Ečka, a sam naziv ima dvojako značenje tako što opisuje na prvom mestu temu postavke, a zatim i poziva publiku da tokom letnjih meseci, jula i avgusta, kada će izložba biti postavljena, provedu izvesno vreme uz dela iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin, u višedecenijskom iščekivanju prostora za stalnu postavku umetničkog muzeja Savremene galerije Zrenjanin.

Autor izložbe: Slavica Popov, viši kustos

Realizaciju izložbe su omogućili: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin

Kontakt: slavicappv@gmail.com


 

 

]]>
Mon, 16 Jul 2018 10:15:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2597/leto-sa-zbirkom-savremene-galerije-zrenjanin.html
Od materije do ličnosti http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2600/od-materije-do-licnosti.html Izložba portreta na plišu slikarke Bojane Trivić i kostimi Ine Plamenac Radulović ]]>  

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) u petak 13. jula u 19 sati biće otvorena izložba "Od materije do ličnosti".

Na izložbi će premijerno biti prikazani portreti na plišu slikarke Bojane Trivić i kostimi Ine Plamenac Radulović.

Koncept zajedničkog predstavljanja i izlaganja slika i kostima, prirodan je zbog  međusobne povezanosti ova dva likovna izraza u istoriji umetnosti. Međuzavisnost i uzajamna inspiracija slikara i kreatora podstaknute su  istim korenom estetske ideje  i njenom materijalizacijom. Zajednička materijalna osnova slika i kostima su plemeniti tekstilni materijali, svila i pliš, koji su od svog nastanka uvek bili deo okruženja u kojem se umetnost prikazivala. Svila i kadifa, simboli luksuza davnih vremena, oživeli su danas u novom obliku, kao plišani portreti inspirisani  davnim svetlosnim zapisima, koji su dobili skladno ruho svilenih umetničkih kostima.

Devetnaesti vek je bio doba ustanovljavanja ličnosti, kao sociološke i ekonomske figure. Psihologija je postala predmet interesovanja i proučavanja, kao i osvešćivanje čovekove veze sa sistemom prirode.
Tragom svoje inspiracije devetnaestim vekom, kao periodom burnih istorijskih događaja, autorke su sledile intimnu nit promena u svesti i duhu čoveka, koje je taj vek doneo. Naziv izložbe je podstaknut traganjem za krajnjim uzrocima tih promena i njihovim uticajem na dalji tok umetničke i filozofske misli. Njihovo istraživanje dramatičnih  prevrednovanja dotadašnjih  estetskih, etičkih i poetičkih diskursa u književnosti, likovnim umetnostima i filozofiji tog doba, inspirisalo je ove zabeleške u plišu i svili, kao trag prošlog u sadašnjosti.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 11:18:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2600/od-materije-do-licnosti.html
Javno predavanje Nilsa Van Tomea: Institucija u pokretu http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2571/javno-predavanje-nilsa-van-tomea-institucija-u-pokretu-.html U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranjemože/treba da bude? u Muzeju savremene umetnosti u sredu 27. juna u 18 sati biće održano prvo predavanje u seriji javnih predavanja o savremenim kustoskim praksama. Prezentacija Nilsa Van Tomea, direktora De Apela (De Appel) u Amsterdamu, poslužiće kao predgovor programu kustoske radionice ]]>  


Direktor De Apela u Amsterdamu institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994.godine) govoriće o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst. 
 
Iznova razvijajući prezentaciju Institucije u pokretu,direktor De Apela Nils Van Tome smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije. U susret programu Šta kustosiranje može/treba da bude?, Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine.
 
Ovom prilikom Nils Van Tome odgovara na pitanje – Šta kustosiranje može/treba da bude?
 
„U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja.No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…“
 
Nils Van Tome je direktor De Apela u Amsterdamu. Kao kustos, predavač i kritičar, on operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti. Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademieder Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), and P! (Njujork). Bio je kustos Bucharest Biennale 7: What are we building down there?, 2016.godine. Urednik je Art Papers magazina. Njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani su u Artin America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M itd. Među knjige koje je objavio spadaju Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice:Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017).
Sa teoretičarkom filma Sonjom Simonji ima dvoje male dece, Jensa i Niko.


 
Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala je Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. Predavanje Nilsa Van Tomea omogućili su Muzej savremene umetnosti i Ambasada Kraljevine Holandije, uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela.
 
Partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter.
 
Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EUInfo Centar; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Zepter Hotel.
 
Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3. Vizuelni identitet: Saša Tkačenko
 

]]>
Wed, 27 Jun 2018 14:44:00 +0100 Događaji i priče iz muzeja http://presscentar.uns.org.rs/info/Vesti-iz-muzeja/2571/javno-predavanje-nilsa-van-tomea-institucija-u-pokretu-.html