Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Aktuelna situacija u zdravstvu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

23. 09. 2015. Press centar, DANAS u 13 sati

"Aktuelna situacija u zdravstvu"

Sindikat lekara i farmaceuta Vas održao je konferenciju za novinare

 

TEMA: Aktuelna situacija u zdravstvu

Višak zaposlenih u zdravstvu, a manjak zdravstvenih radnika, dugo čekanje na zdravstvene usluge, blokada računa Domova zdravlja zbog tzv. „neugovorenih radnika“ su samo neki  od problema srpskog zdravstva, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata lekara i farmaceuta.

Po rečima Slavice Sofronić, potpredsednice za Primarnu zdravstvenu zaštitu, pojedini izabrani lekari imaju i preko 2000 pacijenata, a dnevno obave i po 80 pregleda. Informacioni sistem je tek u začetku, zdravstvene ustanove nisu umrežene, pa nema razmene podataka, a lekari su zatrpani pravilnicima u čijem donošenju nisu učestvovali.

Miodrag Aleksić, predednik Glavnog odbora SLFS, smatra da nedostaje stručan i kvalitetan kadar i da se problem neće rešiti zapošljavanjem lekara sa biroa, jer nedostaju specijalista za određene oblasti. Uz to, obim posla se povećava, pojedini lekari dežuraju i po 80 sati mesečno i dolazi do iscrpljenosti zaposlenih.

 Rade Panić, predsednik SLFS, predlaže:

“Postojeće pravilnike o sistematizaciji radnih mesta treba usaglasiti  sa zakonom i spiskove zaposlenih i na kojim mestima rade javno objavljivati.”

Takođe, rečeno je ovom prilikom da problem neće biti rešen otpuštanjima i penzionisanjima,  već se na druge načine može može uštedeti. Predložena je bolja organizacija posla, jedinstven informacioni sistem na celoj teriitoriji Srbije, bolja saradnja sa Fondom zdravstvenog osiguranja i lokalnom samoupravom, spajanje opštih bolnica i domova zdravlja u zdravstvene centre, kao i integracija javnog i privatnog zdravstvenog sistema.

Sindikat lekara i farmaceuta smatra da budućnost srpskog zdravstva nije svetla, jer je stanovništvo sve starije, prosečna starost lekara specijalista je preko 50 godina, a sve je veći odliv stručnjaka zbog penzionsanja i odlaska u inostranstvo.

Na konferenciji su govorili: dr Rade Panić, predsednik SLFS, dr Miodrag Aleksić, predsednik Glavnog odbora SLFS, dr Slavica Sofronić, potpredsednica za PZZ.

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

 


 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs