Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Projektno sufinasiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

30. 09. 2015. Press centar, 30. septembar, 13 sati

"Projektno sufinasiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost"

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja održala je javnu diskusiju

 

 

TEMA: "Projektno sufinasiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost"

 

Koalicija  medijskih i novinarskih udruženja organizovala je 30. septembra javnu diskusiju na temu dosadašnje prakse projektnog sufinasiranja medijskih sadržaja od interesa za javnost.

Tom prilikom, u Press centru Udruženja novinara Srbije, predstavljen je prvi izveštaj Koalicije za period 1. april – 15. septembar, nastao praćenjem procesa sufinansiranja medijskih sadržaja u 166 jedinica lokalne samouprave, ali i nivoa pokrajinske i republičke vlasti. U diskusiji je bilo reči o dosadašnjim iskustvima, primerima dobre i loše prakse i preporukama za unapređenje ovog procesa.

Novim medijskim zakonima predviđeno je da država i lokalne samouprave prestanu sa budžetskim finansiranjem lokalnih medija i da svoju obavezu i odgovornost za informisanje građana ispunjavaju kroz sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Vrednovanje medijskih projekata je u nadležnosti nezavisnih komisija sastavljenih od predstavnika profesionalnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i medijskih eksperata.

Na ovaj način trebalo bi da se ostvaruje obaveza države na svim nivoima da deo novca poreskih obveznika izdvaja za javno informisanje, ali bez direktnog uticaja na novinare, medije i medijske sadržaje.

 

Učesnici u debat pokušali su da odgovore na neka od najvažnijih pitanja:

  • Koliko je do sada bilo raspisanih konkursa za projektno sufinasiranje medijskih sadržaja od interesa za javnost?
  • Da li su teme konkursa od javnog interesa za lokalne zajednice?
  • Koliko konkursa koji su raspisani je bilo u skladu sa zakonom – primeri dobre i loše prakse?
  • Koliko javnog novca je od sada izdvojeno u ove svrhe?

 

U debati su učestvovali: Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS–a, Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS–a, Snežana Milošević, generalna sekretarka PU Lokal presa, Milorad Tadić, predsednik ANEM-a

 

Ova diskusija je prva u nizu na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada u okviru projekta "Biti ili ne biti za medijsku reformu u Srbiji" koji je podržala  Britanska ambasada u Beogradu, a čiji je cilj doprinos unapređenju propisa  i procesa sufinansiranja medijskih sadržaja na osnovu praćenja dešavanja na terenu.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja je neformalno partnerstvo pet organizacija koju čine Udruženje novinara Srbije - UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM.

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)


 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs