Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Kako do više beba rođenih kroz program vantelesne oplodnje"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

16. 10. 2015. Press centar, DANAS u 11 sati

"Kako do više beba rođenih kroz program vantelesne oplodnje"

Centar za unapređenje zdravlja žena održao je panel diskusiju

 


TEMA: "Kako do više beba rođenih kroz program vantelesne oplodnje"

 

Cilj ove panel diskusije bio je da rasvetli trenutnu situaciju u vezi sa sprovođenjem vantelesne oplodnje u Srbiji i pruži uvid u naredne korake različitih aktera uključenih u rešenje problema neplodnosti u Srbiji.

Tim povodom, govorli su stručnjaci iz oblasti ginekologije, farmakologije, genetike i embriologije: prof. dr Snežana Vidaković, načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, prof. dr Miodrag Stojković, genetičar, Medicinski fakultet u Kragujevcu, doc. dr Dragana Protić, Institut za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i dr mr sci. biol. Slobodan Bjelotomić, pomoćnik direktora za oblast transplantacije ćelija i tkivai BMPO. Moderator diskusije je bio Duško Nikolić

Natalitet je u Srbiji sve niži iz godine u godinu, i sve je veći broj parova koji imaju problem sa neplodnošću. Iako nema zvanične statistike, procenjuje se da je svakom sedmom paru potrebno lečenje da bi ostvarili potomstvo.   

Srbija je sa manje od tri hiljade urađenih ciklusa godišnje znatno ispod evropskog proseka za broj urađenih VTO spram broja stanovnika (Evropski prosek je 1.050 ciklusa na milion stanovnika.)  

Slovenija finansira 6 pokušaja za prvo i 4 pokušaja za drugo dete; Hrvatska  4 pokušaja vantelesne i dva sa zamrznutim embrionima.

 

Teme o kojima je bilo reči na panel diskusiji:

-Da li se i u kojoj meri primenjuju savremene metode lečenja neplodnosti kod nas- kvalitet lekova, njihova dostupnost? 

-Kada će u Srbiji početi da se primenjuje donacija polnih ćelija o kojoj se priča od 2005. godine? 

-Državne klinike sa punim kapacitetima ne mogu da zadovolje postojeću potrebu za brojem VTO. Zašto privatne klinike nisu već dve godine uključene u državni program VTO?  

-Koliko beba je rođeno iz državnog programa VTO od kad se on primenjuje do danas? 

-Ko vodi računa o statistikama uspešnosti i koliko su verodostojne? 

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs